Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Rower cross - ktoś miał?

08.09.09, 21:35
    Przymierzam się do kupna roweru, który posłużyłby mi zarówno do
    dojazdów przez miasto na uczelnię, jak i pokonywania 40-kilometrowych
    tras górskimi terenami w weekendy...ciężko mi połączyć te dwa
    wymagania, wstępnie jednak postawiłam na coś w rodzaju górskiego
    roweru, tylko na większych i cieńszych kołach. Znalazłam niedrogiego
    crossa tutaj www.rower.com.pl/index.php?
    main_page=product_info&cPath=6_699_850&products_id=273118 i
    zastanawiam się nad nim. Miał ktoś z was rower tego typu? Przez
    ostatnie 15 lat mojego zycia jeździłam zawsze na rowerach górskich,
    dlatego tak naprawdę nie wiem jak sprawują się w.w. modele?
    Obserwuj wątek
      • Gość: spawacz229 Re: Rower cross - ktoś miał? IP: *.bajtnet.lca.pl 08.09.09, 21:50
        ja mam meride cross way 10, też myslalem o tym kellysie ale jestem dosc wysoki a kellys nie robi duzych ram ... powie ci ze jezdzi sie bardzo przyjemnie i jestem zadowolony, róznice to widomo zakręty trzeba w nie wchodzic wczsniej niz na góralu z 26" kolami no i jak masz duzo krwaezników to gorzej, choc tu ratuje sparw nieco amortyzator, ale bardzo warto, jezdzi sie bardzo dobrze i wygodnie, w sam raz na miasto i lekkie sciezynki gdzieniegdzie , bez szaleństw.
        • haan87 Re: Rower cross - ktoś miał? 10.09.09, 14:30
          Dziękuję wszystkim za rady. Sprecyzuję może troszkę użyte przeze mnie
          wyrażenie "tereny górskie";) Mieszkam w okolicy, gdzie jest pełno
          wąskich, spokojnych, asfaltowych dróg, które wiodą przez góry i
          doliny. Tak więc drogi są dobrej jakości, utwardzane, ale teren jest
          górski. Z tego co piszecie wnioskuję, że na długie trasy - powiedzmy
          40km jak ostatnio zrobiłam na góralu - tego typu rower będzie
          odpowiedni? Planuję też w przyszłym sezonie przyłączyć do dłuższych,
          kilkudniowych rajdów rowerowych, dlatego o to pytam.
          Na mój kobiecy rozum powinno się takim crossem jeździć lżej i
          szybciej ze względu na cieńsze i większe opony.
          Co do pomysłu zmiany opon w moim góralu to przyznam, że o tym nie
          pomyślałam, jednak pomysł odpada, bo mój góral już swoje przeszedł,
          czas go po prostu zostawić na wytłuki po lasach a kupić coś nowego:)
          Skusiła mnie natomiast propozycja roweru górskiego na dużych kołach,
          ktoś z was podrzucił linka...co prawda cena niezbyt niska, ale
          wygląda obiecująco - czymś takim powinnam bez problemów poruszać się
          zarówno po mieście, jak i górskich drogach o jakimkolwiek
          podłożu...będę zbierać opinie nadal, chcę do wiosny odłożyć kasę i
          kupić coś, z czego będę zadowolona
          • Gość: Sławek Re: Rower cross - ktoś miał? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.09, 15:58
            Obejrzyj Author Mission, rower z dobrym sprzętem, 28cali ale opony terenowe jak
            w typowym MTB.
          • Gość: jacekk Re: Rower cross - ktoś miał? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.09, 11:10
            Uwaga! pytanie z gatunky wścibskich ;) a ile koleżanka ma wzrostu? Rowery górskie na dużych kołach produkowane sa z myślą o stosunkowo wysokich osobach. Jeżeli haan87 masz mniej niż, powiedzmy, 175 cm to lepiej zamiast Dużego Górala kupić zwykłego, na kołach 26". Po pierwsze znacznie łatwiej o części do takiego, po wtóre można go kupić taniej.
            Moim zdaniem, jeżeli nie przeszkadza Ci sportowa pozycja na rowerze MTB, to możesz spokojnie kupić rower górski i do tego wąskie slicki (na kilkudniowe wycieczki zalecam jednak solidniejsze opony). Jeżeli wolisz jednak łagodniejszą, wygodniejszą pozycję na rowerze (bardziej pionową), to rozważ zakup crossowego roweruu. Do jazdy o jakiej piszesz będzie się świetnie nadawał :)
      • Gość: gosc Re: Rower cross - ktoś miał? IP: 213.172.175.* 09.09.09, 12:35
        popatrz na firme Kross. za podobne pieniadze masz lepsze wyposazenie np model
        Crow Meadow
        www.allegro.pl/item734484914_kross_crow_meadow_damski_meski_najlepsza_cena.html,
        lub jezeli chcesz wydac nieco wiecej to Crow Preria
        www.allegro.pl/item732109060_rower_kross_crow_preria_meski_najtaniej_bmk_moto.html
      • Gość: jacekk Re: Rower cross - ktoś miał? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.09, 18:00

Odradzam zakup roweru crossowego do jazy po górskich trasach. Rowerek taki jest znacznie mniej zwrotny od tyowego mtb, ma węższe opony przez co mniejszą przyczepność na zakrętach, gorszą amortyzację (w.w. model nie ma w ogóle amortyzatorów)co utrudnia jazdę w trudniejszym terenie. Z praktycznego punktu widzenia można jeszcze napisać o obręczach, które należy częściej centrować (jeśli jeździmy w terenie).

Taki rower idealnie nadaje się z kolei do jazdy po mieście, jak i poza nim, o ile poruszamy się utwardzanymi drogami :) większe koła sprawiają, że znacznie łatwiej utrzymać prędkość. Inna jest też pozycja, wygodniejsza niż na mtb.

Wybór należy do Ciebie ;)

Pozdrawiam i życzę miłego pedałowania!
      • Gość: mofo dwie różne bajki IP: *.chello.pl 09.09.09, 21:31
        Jeżeli chcesz jeździć po górach (nie po asfalcie) to taki rower raczej się nie
        sprawdzi. Właśnie przez cienkie opony (i relatywnie dużą wagę).
        Niestety w tym przypadku cena nie czyni cudów, i nie można o nim mówić, że jest
        uniwersalny.
        To typowy rower do jazdy po ulicach bądź po leciutkim terenie (płaski las, polna
        droga, ale już nie piach i błoto).
        Może słyszałaś o mtb na kołach 29 calowych, ale tutaj ceny się zaczynają ok. 2500
        www.ssc.pl/gf2009/Mamba.htm

Myślałaś może nad zmianą opon w starym rowerze? są przecież oponki do rowerów 26
        calowych o szerokościach poniżej 2 cali (np. 1,8), które świetnie się sprawdzą w
        mieście (np. Maxxis Oriflame).
      • dr.krisk Kellys Axxis... 09.09.09, 21:48
        Jednym z moich rowerów jest własnie crossowy Kellys Axxis. Bardzo
        fajny rower na szybkie wycieczki po dobrych drogach i ubitych
        ścieżkach. Zupełnie nieprzydatny w terenie, jak też do jazdy po
        dziurawych ulicach.
        Ale na długie wypady po przyzwoitych drogach - jak znalazł.
      • Gość: życzliwy Re: Rower cross - ktoś miał? IP: 78.8.142.* 09.09.09, 21:59
        Czesc Wiesz obejrzałem sobie ten twój rowerek i nie mogę Ci go polecić, jest
        zrobiony z najtańszych (czyt. najgorszych) części dostępnych na rynku Kupując go
        musisz się liczyć że po jednym sezonie sporo będziesz musiała do niego dołożyć
        nie licząc nerwów z powodu psującego sie osprzętu. Druga sprawa , że na tym
        rowerze zapomnij o jeżdzeniu po górskich trasach - z tymi oponami i bez
        jakiejkolwiek amortyzacji zupełnie sie do tego nie nadaje - no chyba że w górach
        jest równiutki asfalcik :) Proponuje żebyś kupiła sobie rowerek w okolicach
        1200-1300 zł MTB tylko na cieńszych corssowych oponach np. taki
        rowery.shop.pl/view/188 Milego kupowania
        Jesli chodzi o mnie to preferuje jednak unibike lub author ale to juz kwestia gustu
      • Gość: Marian Re: Rower cross - ktoś miał? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.09, 17:21
        Wszystko zależy gdzie chcesz jeździć - jeśli po asfalcie to spoko.
        jeśli w teren to zostań przy kołach 26. Ja od kilku (już chyba
        wyjdzie z 10:)))) lat zajeżdżam rowery na kołach 28' i nie polecam w
        teren. To co nadrobię na twardych i prostych odcinkach to "górale"
        odbijają na piachu i krętych dróżkach:)) I nie kupuj tego
        niedrogiego - tak jak ktoś Ci radził odłóż trochę i kup troszke
        lepszy. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka