Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

paryż praga rowerem

09.02.11, 09:05
    Marżę przejechać tą trasą używanym turystycznym Peugotem, który zamierzam kupić we Francji, bo będę tam gościnnie. 1500 km. jedzie się 2 tygodnie. Mnie interesują bardzo tanie noclegi pod namiotem. Gdzie można obejść się bez kempingu na dziko. Ile płaci się na trasie za najtańsze? Pozdrawiam!
    Obserwuj wątek
      • specjalistagiant Re: paryż praga rowerem 09.02.11, 15:09
        Trudna trasa do zaplanowania... bo rowerzyści nei maja prawa korzystania z autostrad. Proponuję abyś poszukał na forach rowerowych, na blogach turystów rowerowych. Za pomocą google na pewno trafisz na opisy z wypraw, które Ci podpowiedzą jak to zorganizować, co przygotować, na co uważać, gdzie spać itp... Pozdrawiam,
        • zmiej Re: paryż praga rowerem 09.02.11, 18:06
          Dziękuję za poradę, ale mnie chodzi o najdłuższą trasę (ścieżkę) rowerową w Europie. Może ktoś już przejechał tą trasą?
          • tiresias Re: paryż praga rowerem 10.02.11, 09:42
            to jest opis, ang/niem - bardzo dobra strona do Twoich celów. szerokiej ścieżki!
            www.paneuropa-radweg.de/default.asp?SID=XLXX&setLang=1&lang=en
        • robertrobert1 Re: paryż praga rowerem 10.02.11, 21:17
          specjalistagiant napisał:

> Trudna trasa do zaplanowania... bo rowerzyści nei maja prawa korzystania z auto
          > strad.

I bardzo dobrze bo gdyby jednak można było to taka wyprawa byłaby przerażliwie nudna.

> Proponuję abyś poszukał na forach rowerowych,

A czyż właśnie na takim forum nie jesteśmy?

>. Za pomocą google na pewno trafisz na opisy z wypraw, które Ci podpowiedzą
          > jak to zorganizować, co przygotować, na co uważać, gdzie spać itp...

Oczywiście, że trafisz ... a także trafisz na steki bredni. Można na niejedną trafić opowiastkę jakiegoś młokosa rowerowego, który pojechał na pierwszą wyprawę i od razu uważa sie za specjalistę.
          • bikelof Re: paryż praga rowerem 12.02.11, 19:56
            specjalistagiant pewnie chciał powiedzieć, że na forach dedykowanych dla rowerzystów stworzonych przez pasjonatów rowerów bedzie miał większe szanse na dostep do odpowiedniej wiedzy i doswiadczonych rowerzystów. Sam z czystej ciekawości bym tak zrobił. Zawsze przeciez lepiej miec wiecej info niz mniej. A co do google - research jest dobrą metoda na weryfiakcje info bo masz dostep do roznych zrodel. Oczywiscie trzeba byc ostrożnym i informacje sprawdzac, jesli wydadzą sie niepewne.
      • diafora Re: paryż praga rowerem 20.02.11, 12:18
        We Francji szukaj campingów municypalnych. Są zarządzane przez gminę, mają jedną lub dwie gwiazdki i nie oferują żadnych animacji pseudokulturalnych, za to normalne węzły sanitarne. I są najtańsze. Nawet rzędu 1 Euro namiot, 3 Euro człowiek. Podczas mojej wyprawy zdarzyło mi się nawet raz czy dwa w ogóle nie zapłacić - szczególnie jeśli dojeżdżałam na miejsce wieczorem -19-20, a w planach miałam wyjazd wcześiej np do godziny 8 rano - jeśli na campingu takim jest biuro to czynne najczęściej godzinach 10-18. Bywa, że w ogóle go nie ma, natomiast pracownik gminy tylko zagląda tam w celu pobrania opłaty. Listę campingów całej Europy w formie książkowej oferuje Federacja Campingu i Caravaningu - i to aktualizowaną przed każdym sezonem letnim. Osobiście nie przepadam za nocowaniem na dziko - jako kobieta cenię sobie poczucie bezpieczeństwa i dostęp do bieżącej wody. Co można osiągnąc nieodpłatnie prosząc tublców o pomoc w znalezieniu noclegu lub prawo rozbicia namiotu na czyimś terenie. Niezmiernie rzadko spotykałam się z odmową, nader często proponowano mi pokój gościnny i wspólny posiłek w zamian za opowieść o wrażeniach z trasy. Raz nawet zrewanżowałam się oprowadzając takch gościnnych ludzi po moim rodzinnym mieście, podczas ich wycieczki do Polski. Zainspirowanej zresztą naszą ówczesną rozmową przy kolacji...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka