Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

rowerek 14'', niska rama, dobry, tani?:-)

25.07.14, 23:02
    Wracam z problemem rowerka dla 2,5 latki. Trzykołowce odpadają. Przymierzyliśmy się, posprawdzaliśmy - są za małe i strasznie "zabawkowe". "Normalne" rowerki z bocznymi kółeczkami też mamy już w okolicy sprawdzone. 12'' jednak za małe. 16'' za duże. Idealny byłby 14'', ale tych w sklepach stacjonarnych jak na lekarstwo. Boję się w ciemno kupować z sieci, bo taki np. 14'' z Decathlonu wydawał się nam idealny. Hamulce porządne, niska rama, ale siedzenie za daleko od kierownicy przez co mała wisi nad nią tak, jak to się od zawsze wisiało na góralach:-/ Możecie coś polecić? Wymagania: 14'', niska rama, żeby łatwo było zsiadać, w miarę dobrej firmy, ale niekoniecznie za 600zł+, chętnie z torpedo.
    Obserwuj wątek
      • mruwa9 Re: rowerek 14'', niska rama, dobry, tani?:-) 26.07.14, 01:35
        trojkolowiec najmniejszy 16'':
        rowertolek.pl/rowery/rower_trojkolowy_maly16_cali_bez_przerzutki/6.pl.0.htm
        ale dla tak malego dziecka moze byc za duzy...
        Moje dziecko ma Tolka z kolami 20'' i moim zdaniem wiekszego juz w zasadzie, nawet w doroslosci , potrzebowac nie bedzie. Rama bardzo niska.
        Wygooglalam jeszcze cos takiego:
        www.lamar.wroclaw.pl/?rrower-dzieciecy-2101,42
        • faszyrka Re: rowerek 14'', niska rama, dobry, tani?:-) 28.07.14, 11:20
          Dzięki za propozycje. Ten pierwszy rowerek jest z pewnością za duży, ten drugi wart rozważenia, chociaż nasze myśli krążą już wokół rowerka z bocznymi kółeczkami. W zasadzie na taki się już nastawiliśmy. Problem jest z niską ramą i 14''. Niewiele takich rowerków na rynku. Znaleźliśmy taki: cw-p.pl/rower-dzieciecy-14-cali-bright-2014-prowadnikiem-pink-p-7066.html?osCsid=612588996d909fc3497775a6004c8bf7 Czy ktoś może się wypowiedzieć o firmie, jakości?
          • zimnokrwisty Re: rowerek 14'', niska rama, dobry, tani?:-) 28.07.14, 13:41
            Wielkość roweru to nie tylko średnica kół ale przede wszystkim wielkość ramy. Dwa rowery o takich samych kolach mogą być innej wielkości. Ten z Decathlonu faktycznie jest "wyciągnięty". Ale sprawdźcie kilka modeli różnych producentów. To np jest Merida na 16" kołach:
            www.rowerymerida.pl/produkt803/daisy-rower-merida.html
            Rozmiar ramy to 9,5"
            A tu Romet na 12" kołach:
            www.romet.pl/Rower,DIANA_12,10,483,13822,2014.html
            Ma ramę 9" czyli tylko trochę mniejszą.
            A to Romet na 16" kolach:
            www.romet.pl/Rower,VIOLA_16,10,483,13820,2014.html
            Rama 10" czyli trochę większa nic w Meridzie.
            Maja Krossa to dla odmiany mala rama 9" na 16" kołach:
            www.kross.pl/pl/2014/kid/maja
            A model Pretty (też Kross) to trochę dłuższa rama też na 16" kołach.
            www.kross.pl/pl/2014/kid/pretty
            Czyli masz kilka kombinacji wielkości ramy/kół do wyboru.
            Na dodatek te rowery mają inna geometrię niż decathlonowy. Sylwetka jest bardziej wyprostowana. Dodatkowo kierownica jest typu "koza" czyli jak by trzeba było "skrócić" ramę o kilka centymetrów to można to zrobić przechylając lekko kierownicę do tyłu
            P.S. Co do roweru z Twojego linka to nie słyszałem o marce rowerowej Elgrom. Prawdopodobnie jakaś chińszczyzna.
            • mruwa9 Re: rowerek 14'', niska rama, dobry, tani?:-) 28.07.14, 14:39
              poza tym czy musi byc 14''? Dobrze pamietam, ze chodzi o niespelna 3-latke? Moje dzieci dlugo jezdzilo na rowerku z kolami chyba 12'', moze nawet mniejsze, bo nie mam miarki w oku, , na nim nauczyly sie jezdzic na dwoch kolkach i jeszcze na dwoch kolach jezdzily na nim przez przynajmniej 2 sezony, pokonujac naprawde spore dystanse. Dopiero w wieku ok. 7 lat przesiadly sie na wiekszy rower. A ten maly rowerek, na grubych , pompowanych kolach byl GENIALNY.
              • faszyrka Re: rowerek 14'', niska rama, dobry, tani?:-) 28.07.14, 17:18
                Dobrze pamiętasz, ma 2,5 roku i jest dość wysoka. Wydaje mi się, że na dziś koła 14'' będą najlepsze. 12'' moim zdaniem na przyszły sezon już zdecydowanie za małe, 16'' w tym roku za duże.
            • faszyrka Re: rowerek 14'', niska rama, dobry, tani?:-) 28.07.14, 17:16
              Dzięki za merytoryczną odpowiedź. Wiem, że wielkość ramy może być różna, ale informacji na ten temat zazwyczaj nigdzie znaleźć nie można:-( Mierzyliśmy Krossa Pretty - za duży, tzn. rama za duża, a koła 16'' też wydają mi się dla 2,5 latki za duże. Wyprowadź mnie z błędu, jeśli się mylę, ale chyba trudniej uciągnąć rower z większymi kołami? W dodatku Krossy mają dość szerokie opony, co jeszcze to chyba utrudnia. Kross Kido z kolei był za mały, ale nie wiedzieliśmy, jaki jest rozmiar jego ramy. W związku z czym szukaliśmy trochę na ślepo:-( Teraz mnie natchnąłeś i doszukałam w necie. Wychodzi, że rama 9'' za mała, rama 10'' za duża. Potrzebujemy ramy 9,5'', ale z kołami 14'' i z niską ramą (ta w Krossach za wysoka). I tak jak mówisz, sylwetka musi być prosta, nie chcę, żeby dziecko wisiało nad kierownicą, to niewygodne. Szukam dalej, ale tracę już powoli nadzieję.
              Elgrom to chyba polski producent.
              • hochstrapon_krull Re: kola duze i male 28.07.14, 17:29
                Wieksze kolo (srednica) = mniejsze opory toczenia plus latwiejsze pokonywanie dziur. Ale tez wieksza bezwladnosc i masa.

IMHO nie ma co przesadzac z super-sprzetem dla dzieciaka co to po pierwsze rosnie jak na drozdzach a po drugie nie wiadomo jak bedzie dawal sobie rade z jazda na rowerze z pedalami. Nie wiadomo czy kupujesz rower na kilka miesiecy.

Z punktu widzenia nauki jazdy bez kolek wspomagajacych lepiej zaczynac od tych popychowych rowerkow. Mozesz rozwazyc tez hulajnoge: dystanse pokonywane pewnie wieksze niz na 3-kolowcu + nauka balansowania.
                • faszyrka Re: kola duze i male 28.07.14, 19:02
                  Zgadzam się, nie chcę kupować supersprzętu, dlatego napisałam w temacie, że szukam taniego rowerka:-) 600zł to moim zdaniem sporo jak za rower na 2 max 3 lata. 450zł jestem w stanie zainwestować, chociaż gdyby dało się mniej, to też nie byłabym zła;-)

Hulajnoga i rowerek biegowy odpada. Pisałam o tym w innym wątku. Potrzebny nam 3- lub 4-kołowiec.

Rower który polecasz niżej jest jeszcze większy od tego, do którego się przymierzaliśmy w Decathlonie. 14'' miał za dużą ramę. Szukam roweru dla 2,5 latki, nie dla 4-6 latki.
                  • hochstrapon_krull Re: kola duze i male 29.07.14, 13:51
                    faszyrka napisała:
                    > Rower który polecasz niżej jest jeszcze większy od tego, do którego się przymie
                    > rzaliśmy w Decathlonie. 14'' miał za dużą ramę. Szukam roweru dla 2,5 latki, ni
                    > e dla 4-6 latki.

Ja sie nie upieram przy tym czy jakims innym Decathlonowym modelu. Ale przy damsko-dzieciecej ramie byc moze da sie ja "zmniejszyc" przesuwajac siodelko do przodu na sztycy.
              • mruwa9 Re: rowerek 14'', niska rama, dobry, tani?:-) 28.07.14, 22:51
                tu masz jeszcze maxima. Nie wiem, czy rama nie za wysoka, ale ja kocham maximy.
                Mozesz tez szukac rowerow uzywanych, na rynku wtornym.
                • mruwa9 jeszcze link :-) 28.07.14, 22:51
                  www.zasada-rowery.pl/?id=106&p=583
                • faszyrka Re: rowerek 14'', niska rama, dobry, tani?:-) 29.07.14, 00:41
                  Dzięki, trochę wysoka rama. Szukam, szukam, ale póki co, bez większych sukcesów:-/
              • zimnokrwisty Re: rowerek 14'', niska rama, dobry, tani?:-) 29.07.14, 10:22
                14" jest mało. Zwykle rowery 12" i 16" z rożnymi ramami wystarczają, żeby dopasować rower do wzrostu dziecka. Poszukaj rowerów Mbike. Robią większość modeli w kilku rozmiarach (12, 14, 16" 18" itd...) więc łatwiej będzie coś dobrać. Pytanie oczywiście, czy te wszystkie rozmiary będą w sklepie. Ew. dopasuj w sklepie jakiś 12" i poszukaj używanego na alledrogo. Powinien być w idealnym stanie, bo 3 letnie dziecko raczej nie jest w stanie zajeździć roweru. Zapłacisz pewnie połowę ceny sklepowej, a po roku czy dwóch sprzedasz i kupisz 16".
                Nie przesadzaj ze zbyt wyprostowaną sylwetką. Jazda zupełnie prosto (jak na miejskim rowerze) wcale nie jest najwygodniejsza. Łatwiej się pedałuje jak tułów jest nachylony trochę do przodu.
                > Elgrom to chyba polski producent
                To jest polski dystrybutor. Zabawek, artykułów spożywczych, jakaś gastronomia. Jak sami piszą na swojej stronie większość produktów pochodzi znad Jangcy. Produkcja rowerów tez pewnie tam jest usytuowana. Więc nie wiem jak z jakością.
                • mruwa9 Re: rowerek 14'', niska rama, dobry, tani?:-) 29.07.14, 12:31
                  dlatego tez polecalabym rower z kolami 12''. Sila rzeczy bedzie mial nizsza rame, i bez przesady, ze dziecko za duze.. moje dzieci jezdzily na takim rowerku (z podniesiona kierownica i siodlem, wedlug wzrostu dziecka) az do chyba 5-6. roku zycia. A tez naleza do wysokich.
                  Ja sie "wychowalam" na skladaku Wigry, ktory byl doroslym odpowiednikiem roweru z 12'' kolami dla 5-latka ;-)
                  Cale moje pokolenie jezdzilo na skladakach i dalo rade. teraz te rowery wracaja do lask..
                  Byle rowerek mial pompowane kola, bo nie wszystkie maja.
                  • faszyrka Re: rowerek 14'', niska rama, dobry, tani?:-) 31.07.14, 10:21
                    To prawda, też miałam składaka na 12'' albo 14'' kółkach, ale on miał ogromną ramę. Pamiętam, że jak się na niego przesiadałam z mniejszego rowerka, to rozmiarem byłam przerażona, a miałam 5 albo 6 lat i od zawsze byłam słusznego wzrostu.
                    Nie potrafię wyobrazić sobie 5-latka na rowerku o ramie 9'', no po prostu nie potrafię:-)
                • faszyrka Re: rowerek 14'', niska rama, dobry, tani?:-) 31.07.14, 10:18
                  Tak się składa, że właśnie kilka dni temu przymierzałyśmy się do mbike'ów. 16'' były za duże, 12'' za małe, co było zresztą do przewidzenia. W sklepie nie wiedzieli, że mbike produkuje też 14''. Dzięki za info:-) Okazuje się, że odległość od kierownicy do siodełka w 12'' i 14'' to różnica tylko 2cm. Zobaczymy, jak wyjdzie na żywo, bo 14'' z niską ramą już zamówiona i dzisiaj ją do nas wysyłają. Jutro pierwsza przymiarka:-) Szkoda że nie ma dziewczęcych rowerków z niską ramą w bardziej stonowanej stylistyce. Ten jest tak księżniczkowaty, że wstyd mi się będzie z nim na osiedlu pokazać;-) Ale małej się podoba, więc jakoś będę musiała to przełknąć:-)
                  Z 14'' Brighta, którego wcześniej linkowałam, zrezygnowaliśmy, bo dopytałam o rozmiar ramy i okazało się, że jest 9''.
            • faszyrka Re: rowerek 14'', niska rama, dobry, tani?:-) 28.07.14, 17:20
              OMG Romet Viola 13kg! Mój rower chyba waży mniej...
              • hochstrapon_krull waga r. dzieciecych 28.07.14, 17:36
                Tu masz calkiem niezly (sprawdzony w rodzinie) rowerek dla 4-6latkow:
                www.decathlon.pl/rower-dla-dzieci-16-liloo-princess--id_8279430.html
                waga: 9.6 kg...

Moj gorski rower z tej samej firmy (26 zamiast 15'') hardtail to jakies 13kg bez pedalow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka