Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    04.04.02, 22:00
    Wiem,że piszę nie na temat,ale proszę pomóżcie.Na co należy zwrócic uwagę
    kupując rolki? Nie muszą być profesjonalne ale nie chcę też takich na 2 dni.
    Drugi problem jak szybko i bez ośmieszania nauczyć się jeździć?Dziękuję za
    odpowiedzi.Pozdrawiam:-))))))))))
    Obserwuj wątek
      • Gość: plopli Re: ROLKI IP: *.compi.net.pl 06.04.02, 15:42
        Moze nie na temat, ale tylko troche (zamiast 2 kolek - 8).

Z gory uprzedzam, ze nie jestem zadnym znawca, sam mam rolki dopiero od
        wrzesnia. Postaram sie jednak przekazac kilka informacji, ktore uzyskalem, gdy
        je kupowalem.
        Po pierwsze, w rolkach są trzy ważne elementy: buty, kolka i lozyska.
        BUTY - dziela sie na twarde i miekkie. Twarde sa tansze, ale miekkie ponoc
        wygodniejsze. Sam mam twarde i jestem dosc zadowolony, choc na poczatku
        musialy sie dopasowac. Buty sa zapinane na klamry, badz wiazane, te drugie sa
        lepsze, bo latwiej jest dopasowac but.
        KOLKA - roznia sie miedzy soba wielkoscia, twardoscia i ksztaltem. Wielkosc
        oznacza sie przez wskazanie srednicy (w mm) od 40 do 80. Standardowo montowane
        sa kolka 76 - 78 mm przeznaczone do jazdy rekreacyjnej. Twardosc decyduje o
        trwalosci kolka i komforcie jazdy. Okresla sie ja symbolami od 75 A wzwyz
        (zmienia sie tylko liczba). Im wyzszy nr tym twardsze kolko. Standardowo jest
        to ok. 80 A i jest to jeszcze kolko miekkie. Ksztalt, dokladnie przekroj moze
        byc okragly, owalny lub kwadratowy. Do jazdy rekreacyjnej wskazany jest owalny
        i takie kolka montowane sa standardowo.
        LOZYSKA - najwazniejszy element decydojacy o szybkosci jazdy. Oznaczana
        wspolczynnikiem ABEC od 1 do 7. Im wyzsza cyfra tym szybsza jazda; niestety
        trwalosc jest odwrotnie proporcjonalna do szybkosci. Standardowo montuje sie
        ABEC 1 lub 3. Ja mam trójki, podobno zmiana na piatki to inna jakosc jazdy,
        ale jeszcze nie probowalem.
        Jezeli chodzi o marki to panuje Roces. Oprocz niego jest jeszcze kilka dobrych
        firm, mozesz poszperac po internecie. Jesli chcesz kupowac w hipermarkecie, to
        tez tylko markowe, bo przynajmiej masz gwarancje jakosci. Sa tam ubiegloroczne
        modele taniej niz w sklepach.
        Pamietaj, ze wszystkie czesci mozesz sobie kolejno zmieniac.
        Podsumowujac, zwroc szczegola uwage na but, twardosc kolka (najlepiej 80A -
        82A) i klase lozysk (ABEC 3).
        Jezeli chodzi o nauke, to jedynym sposobem jest kilka upadkow. Kup sobie
        ochraniacze na dlonie i niczym sie nie przejmuj.
        Powodzenia i milej jazdy,
        plopli

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka