Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

przewożenie roweru przez Niemcy, Czechy i Austrię

31.08.15, 00:39
    Witam :) Zamierzam we wrześniu spędzić kilka dni na rowerze w Austrii. Nie chcemy jednak wypożyczać rowerów a zabrać swoje. Mamy bagażnik rowerowy montowany na hak z listwą oświetleniową i miejscem na tablicę rejestracyjną. W Pl przewożenie rowerów na takim bagażniku po spotkaniu z policją może słono kosztować ze względu na absurdalne przepisy w tej kwestii. Chciałabym wiedzieć czy w Czechach, Niemczech i Austrii takie przewożenie jest legalne? Czy wystarczy tablica "od rzemieślnika np. z allegro" lub własnoręcznie zrobiona? Jeśli nie to jakiego mandatu można się spodziewać? Z gory dziękuję za pomoc :)
    Obserwuj wątek
      • steve69 Re: przewożenie roweru przez Niemcy, Czechy i Aus 31.08.15, 08:00
        magnuna napisała:

"... W Pl przewożenie rowerów na takim bagażniku po spotkaniu z policją może słono kosztować ze względu na absurdalne przepisy w tej kwestii."

Że jak? Możesz to rozwinąć?
        • steve69 Sam sobie odpowiem ;-) 31.08.15, 10:04
          Poczytałem trochę na ten temat i sprawa się wyjaśniła:

Art. 60 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r.
          "Zabrania się zakrywania świateł oraz urządzeń sygnalizacyjnych, tablic rejestracyjnych lub innych wymaganych tablic albo znaków, które powinny być widoczne".

Zdjęcie tylnej tablicy i zamocowanie na bagażniku jest wbrew przepisom, a wyrobić trzeciej w Polsce nie można.

Jednym słowem, paranoja.

.
          • magnuna Re: Sam sobie odpowiem ;-) 31.08.15, 21:18
            No własnie :) zależy jakiego policjanta spotkamy na drodze. Dotychczas (w tym roku po raz pierwszy przewozimy po Pl rowery na takim bagażniku) mieliśmy szczęście i policji nie spotkaliśmy. Skoro dopuszczono w naszym kraju do sprzedaży takie bagażniki, z certyfikatami itp to pytanie kto łamie przepis...
            Stąd moje pytanie czy na podobne absurdy możemy napotkać u naszych sąsiadów lub w Austrii?
          • magnuna Re: Sam sobie odpowiem ;-) 31.08.15, 21:20
            Trzecią możesz wyrobić jeśli np. zgłosisz kradzież, ale jak to później wytłumaczyć stróżom porządku?;)
            • gom1 Re: Sam sobie odpowiem ;-) 02.09.15, 09:45
              Trzecią tablicę będzie można wyrobić legalnie, jest odpowiedni projekt przepisów, ale nie wiem czy już wszedł w życie. Koszt to 52,50 PLN.

A fikcyjne zgłoszenie kradzieży może odbić się czkawką. Nie polecam. Już lepiej wozić samoróbkę z kartonu.
              • magnuna Re: Sam sobie odpowiem ;-) 02.09.15, 14:31
                Dzisiaj dzwoniłam do wydzialu komunikacji, przepis miał wejść w życie ale nie wiedzieć dlaczego nie wszedł i kiedy wejdzie żaden urzędnik nie wie.
      • azm2 Re: przewożenie roweru przez Niemcy, Czechy i Aus 02.09.15, 16:21
        Wyślij pytanie (list polecony) do rzecznika prasowego komendy wojewódzkiej z pytaniem, czy możesz na własną rękę zamówić jeden egzemplarz tablicy rejestracyjne do takiego bagażnika. Dołącz kopię certyfikatu dopuszczenia bagażnika do użytku w Polsce. Jeżeli dostaniesz pozytywną odpowiedź, to trzymaj ją razem z dokumentami przy sobie, gdy będziesz jeździła z tym bagażnikiem.

Tutaj d.motofakty.pl/art/95/tv/mtlwunksgg0wcw4cg888k/4f7194b85f8c7-d.200.jpg jest proste rozwiązanie problemu: tablica rejestracyjna i światła nie są zasłonięte.

Pytanie w sprawie DE, CS AT sprawdź na stronach ambasad, mogą być odpowiedzi.
      • jeepwdyzlu Re: przewożenie roweru przez Niemcy, Czechy i Aus 11.09.15, 12:39
        nie ma tego problemu
        mam bagażniki na haki od kilku lat i nigdy żaden policjant nie zwrócił mi uwagi - mimo, że mam tablicę od sprzedawcy bagażnika...
        Problem jest teoretyczny - polska polija nikogo nie ukarała za nie taką trzecią tablicę. Notabene - wybroniłabyś się przed sądem - masz bezpieczny bagażnik, nie zakrywasz tablicy, masz kierunkowskazy.. wszystko gra.
        A w Niemczech czy Austrii w ogóle nikt na to nie zwróci uwagi (sporo jeżdzę z rowerami po NIemczech)
        Ergo - problem jest TEORETYCZNY.
        Pozdr
        jeep
        • magnuna Re: przewożenie roweru przez Niemcy, Czechy i Aus 16.09.15, 12:28
          Dziękuję, chociaż przeczytałam to już po powrocie. Rzeczywiście nikt nie zwrócił uwagi na naszą odręczną tablicę ani w Czechach ani w Austrii. A policję spotykaliśmy kilkukrotnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka