Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Przednie oświetlenie a kosz

05.10.05, 09:33
    Witam,
    jak można rozwiązać problem montażu przedniego oświetlenia gdy zamontowany
    jest metalowy kosz z drobnej siateczki? Czy macie jakieś patenty? Chcę kupić
    jakiś tani zestaw lampek, ale wszystkie mają standardowe uchwyty.

Z góry dzięki za pomoc.
    Obserwuj wątek
      • Gość: jacu Re: Przednie oświetlenie a kosz IP: *.icpnet.pl 05.10.05, 13:24
        moze tak
        mrugadełko montujesz to kosza za pomocą uchwytu do paska...
        • lamancza Re: Przednie oświetlenie a kosz 05.10.05, 15:58
          Nie chciałbym być namolny, ale czy mógłbyś nieco jaśniej? Czy masz na myśli
          klamrę od paska do spodni? Czy mógłbyś coś więcej napisać?

Dzięki za zainteresowanie i chęć pomocy :-)
          • Gość: Jacu Re: Przednie oświetlenie a kosz IP: *.icpnet.pl 05.10.05, 16:42
            No niektóre lampki mają możliwość mocowania do paska od spodni.

W mrugadełkach Cateye wygląda to tak (na samym dole)
            www.cateye.com/cat/parts_list.php?products_id=68
            Można taki uchwyt łatwo przytwierdzić do koszyka i masz koszyk z mocowaniem lampki...
            • lamancza Re: Przednie oświetlenie a kosz 06.10.05, 10:59
              OK, dzięki. Może jakieś inne patenty?
            • Gość: marcin ha Re: Przednie oświetlenie a kosz IP: *.plusgsm.pl 06.10.05, 21:41
              > W mrugadełkach Cateye wygląda to tak (na samym dole)
              > www.cateye.com/cat/parts_list.php?products_id=68
              > Można taki uchwyt łatwo przytwierdzić do koszyka i masz koszyk z mocowaniem
              > lampki...

Ale on sie nie nadaje do normalnego przedniego oświetlenia. Do tylnego od biedy
              owszem - ale na wybojach (choćby przy zjeżdżaniu z krawężnika) ten uchwyt lubi
              wypsnąć się. Niestety, straciłem w ten sposób kilka lampek.

Nie ma przednich lampek które pasują do tego uchwytu - poza jakimiś bieda-ledami
              żółtymi i zielonymi, ktorych w ogóle nie widać (choć niewykluczone, że ostatnio
              się mogły pojawić wyraźnie jaśniejsze diody białe).

Rozumiem, że w pytaniu chodzi o przednie oswietlenie na dynamo, bo kosz w niczym
              nie przeszkadza reflektorkom i LED-om przymocowanym do kierownicy.

Niektóre koszyki na przód roweru mają specjalne wgłębienie na przedni reflektor
              - widziałem takie na kilku rowerach miejskich w sklepach, ale luzem samego
              koszyka nie. W moim rowerze miejskim mam przedni reflektor Lumotec przymocowany
              do kosza na zaimprowizowanym wysięgniku: płaskownik, przykręcony do spodu kosza
              (tam, gdzie mocuje się wysięgniki podpierające kosz) dwoma śrubami i wygięty na
              koncu utrzymuje przednią lampkę.

Wygląda to z grubsza tak: www.rowery.org.pl/snowbike01.jpg (akurat nie
              mam lepszego zdjęcia niż to strasznie zimowe ;-)

marcin ha www.rowery.org.pl
              • skrzinek Panie Marcinie Ha 07.10.05, 23:50
                A co tam w Kraku w temacie rowerów słychać....stronka tez trąci myszką. Czy
                oprócz reklamowania "rowerow" makrokeszowych robisz Pan cos ? Jakoś para
                uciekła kolego z Ciebie, może Machlojski sypnął kaską na nowy sprzęcik ??
                • Gość: marcin ha Re: Panie Marcinie Ha IP: *.plusgsm.pl 10.10.05, 20:48
                  skrzinek napisał:

> A co tam w Kraku w temacie rowerów słychać....stronka tez trąci myszką.

Bo mam nowe zajęcia. Też rowerowe.

> Czy
                  > oprócz reklamowania "rowerow" makrokeszowych robisz Pan cos ?

Nigdy nie zajmowałem się reklamowaniem rowerów makrokeszowych. Twoja wiedza o
                  rowerach i o tym, co robię zdaje się jest szalenie powierzchowna ;-)

> Jakoś para
                  > uciekła kolego z Ciebie, może Machlojski sypnął kaską na nowy sprzęcik ??

W zasadzie wszystko, co można było w KRK zrobić, już zrobiłem.

marcin ha www.rowery.org.pl
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka