Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Warto wchodzić w Dual Control ?

IP: 217.70.56.* 08.02.07, 10:45
    Taki mam mały dylemat na sezon ogórkowy. Zmieniam napęd na 9-tkę i zostały
    jeszcze tylko klamkomanetki.
    Do wyboru mam Deorki Dual Controle w "zaprzyjaźnionym" sklepie - 239 PLN za
    parę. (no, powiedzmy jakieś 200 jak dla stałego klienta) i zwykłe Deorki St
    510 z Allegro za 123 PLN łącznie z linkami i wysyłką.
    Jak z wytrzymałością Duali? Nie łapią luzów ? Innymi słowy - warto dać te 7
    dych więcej żeby biegi zmieniać klamką, czy to zwykły bajer nieprzydatny w
    jeździe turystycznej ? (no, niech będzie: ambitnej turystycznej :o)))
    Obserwuj wątek
      • Gość: thony Re: Warto wchodzić w Dual Control ? IP: 217.96.22.* 08.02.07, 15:07
        Czesc Slav4, widze ze mamy podobna kolej problemow rowerowych (kolano, spd,
        teraz dual control :)
        Ja uzywam takowe od pazdziernika (jazda mtb), przestawilem sie na to w ciagu 2
        dni i jestem bardzo zadowolony. Jak dla mnie super wygodna sprawa. Teraz mam
        problemy jak wsiadam na inny rower z tradycyjnymi manetkami - wydaja mi sie
        cholernie nieporeczne. Ale to pewnie kwestia gustu.
        Jednak gdybym mial ta decyzje podjac jeszcze raz, to bylaby taka sama, Dual
        Control jak najbardziej.

pzdr.
        • Gość: Slav4 Re: Warto wchodzić w Dual Control ? IP: 217.70.56.* 08.02.07, 18:55
          OK, to jak śmigasz od października to odpowiedz bo mnie nurtuje

1. Nie łapią luzów ? W końcu klamka "chodzi" w 3-ch płaszczyznach...
          2. Da się np. wrzucić/zrzucić trzymając ręce na rogach ?
          3. Czy da się jednym naciśnięciem klamki zmienić kilka biegów (jak w Rapid Fire)

Nie wiem, chyba zostanę przy tradycyjnych Deorkach (cena). Za te 7 dych różnicy
          to można kupić kasetę, albo półtora łańcucha :o)

A co do wspólnych problemów rowerowych, to faktycznie coś na rzeczy jest. Jak
          ci pęknie rama, albo rower ukradną to daj znać na priva - będę wiedział czego
          się pilnować :o))))
          • Gość: thony Re: Warto wchodzić w Dual Control ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.07, 21:12
            Po okolo 800km przejechanych na nowym rowerze (bo do klamek dokupilem nowy
            rower :) nie zauwazylem zadnych zmian / luzow. Zmiana biegow jest nadal bardzo
            precyzyjna. Zmiana biegu na wyzszy (mniejsza zebatka z tylu, wieksza z przodu)
            wymaga trzymania dloni na kierownicy - z roga raczej nie zmienisz, chyba ze
            masz dlon jak bochenek chleba. Redukcja super wygodna, lekkie pstrykniecie
            kciukiem i juz. Zmiana kilku biegow na raz przy redukcji niemozliwa, przy
            zmianie na wyzszy wymaga nieco wprawy (trzeba w polowie zmiany po pstryknieciu
            delikatnie odpuscic i pstryknac jeszcze raz) - ale tu zmienisz tylko 2
            przelozenia na raz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka