Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

rower niedrogi

IP: *.spray.net.pl 09.04.07, 21:35
    witam wlasnie jestem na etapie poszukiwania roweru - niedrogi z tego wzgledu
    ze aktualnie kiepsko u mnie z gotowka, jak znam zycie nie spedze na jezdzie
    duzo czasu. Chce jednak dla urozmaicenia nudnych weekednów wybierac sie
    zmoim poltoraroczniakiem na przejazdzki. Znalazłam jakies rowery author za
    400 - 600 zł ale z kolei jezeli mialabym kupic cos co sie rozleci po dwoch
    miesiacach to tez nie chcialabym nawet neiwielkich pieniedzy wtopic
    www.rower.com.pl/index.php?
    main_page=product_info&cPath=6_176_177&products_id=2690 taki albo taki?
    www.rower.com.pl/index.php?main_page=product_info&cPath=6_176_177&products_id=2688

dodam ze jest osobka 160 cm wzrostu, waga do 50 kg. rower na przejazdzi
    łąkami i prostymi trasami rowerowymi
    Obserwuj wątek
      • Gość: kinia117 Re: rower niedrogi IP: *.spray.net.pl 09.04.07, 22:26
        dodam ze cena 400-600 zł moze wzrosnac max do 900 zł. I pytanie w poprzednim
        poscie podaje wzrost jaka rame potrzebuje?

a co myslicie o rowerze author impulse jak dla mnie bomba po kilku jazdach
        pytanie jak on jakosciowo wyglada. Nie mam wygorowanych ambicji ani wymagac co
        do roweru bo wiem ze nei bede zbyt duzo jezdzila ani agresywani raczej
        rekreacja dla zabicia wolnego czasu
        • sokol75 Re: rower niedrogi 10.04.07, 00:36
          Witaj w kwocie jaką dysponujesz, hcąc kupić coś co pojezdzi, to na authora
          trochę za mało. Powiem Tobie ja dwa lata temu kupiłem wheelera pro600 rama
          19cali i teraz patrzyłem własnie ile on kosztuje i dokładnie tyle samo co ja
          płaciłem. Czyli utrata wartości żadna, jakbym chciał go sprzedać jestem w
          stanie wziąc satysfakcjonujące mnie pieniądze. A jak kupisz najtańsze g. to nie
          dość ze zepsuje się szybko, to jeszcze chcąc zmienić kiedys na lepszy beziesz
          się prosić zeby ktos to wziął w ogole. Płacisz za firmę i za jakość. Wejdz na
          strone www.wheeler.pl i zobacz tez ceny wspomnianego authora www.velo.com.pl
          Jak masz owe 900 to najbliżej Tobie do wheelera
          Pozdrawiam
          Jacek
      • sokol75 Re: rower niedrogi 10.04.07, 00:43
        Teraz spojrzałem na ceny twoich modeli i zdziwała mnie ich niska cena. Osprzęt
        masz shimano wieć w większosci są stosawne i nie ma do czego się przyczepić.
        POszukaj na forum może ktoś uzytkuje któryś z modeli i czy jest zadowolony.
      • mag-ia Re: rower niedrogi 12.04.07, 09:05
        Hej!
        Ja mam taki rower
        Niedrogi, wygodny, elegancki. Używam intensywnie od roku, w każdych warunkach.
        Kupując go brałam pod uwagę parametry (przerzutki, hamulce, manetki itd.) jak i
        cenę.
        I jestem z niego bardzo zadowolona :)
        • Gość: kinia117 Re: rower niedrogi IP: *.spray.net.pl 14.04.07, 21:55
          no przewertowalam forum nikt nie ma wybranych przeze mnie rowerow. A czy moze
          znawcy hamulcow i przerzutek podpowiedza czy to przyzwoity osprzęt?
          jaka wielkosc ramy i kół powinnam miec przy wzroscie 160 cm
          • Gość: Slav4 Re: rower niedrogi IP: 217.70.56.* 15.04.07, 08:46
            Impulse model 2006 z przeceny kosztuje 959 PLN. Nie przejmuj sie że nikt go nie
            ma i nie opisze "naocznych" relacji z jazdy. Author to uznana firma i byle
            czego nie wypuści na rynek spod własnej marki.
            Co do tego Impulse'a - jeden problem. Najmniejsza rama to 19, a to dla ciebie
            sporo za dużo. Przy wzroście 160, największa "możliwa" rama to 17" (16-tka
            byłaby nawet lepsza, ale mało która firma takie oferuje). Kół do wzrostu nię
            nie dobiera - jakie dadzą, takie masz (czyli 26 albo 28)
            A co do meritum - w kwietniowym Magazynie Rowerowym masz test górali do 1000
            PLN. Myślę że warto odżałować te 8.50 na gazetę i poczytać co nieco.
            Zobacz też stronkę www.kross.pl i modele Kross Hexagon. Powinnaś się zmieścić z
            ceną.
            • Gość: frantu Re: rower niedrogi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.07, 10:12
              a ja znowu powiem swoje...zeszłoroczne modele Meridy. Za niewiele ponad 900 zł
              można mieć naprawdę konkretny rower górski.
              • Gość: chinczyk Re: rower niedrogi IP: *.waldex.net 15.04.07, 10:43
                A po co dziewczynie rower górski? Po co Merida? Pracujesz chyba w tej firmie i
                robisz tu reklamę. "Markowe" rowery? I tak większośc robiona jest w Chinach...
                Kupilem 3 lata temu rower za 170 zł w supermarkecie i jeździ. Jakoś się nie
                rozleciał po 100 kilometrach :)
                • Gość: frantu Re: rower niedrogi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.07, 11:41
                  Nie pracuje tam :) Sam mam rower marki Giant, a rower górski to najbardziej
                  uniwersalny rower jaki istnieje i kiedy ktos sam nie wie czego chce to polecam
                  właśnie rower górski. A rowery z poprzedniego sezonu najbardziej się opłaca
                  kupować. A markowe - oczywiście, że są lepsze. Też są robione w chinach albo na
                  Taiwanie, ale przez tych trochę droższych żółtków. Największe koncerny budują
                  swoje fabryki w Chinach, na Taiwanie, w Wietnamie ze względu na niskie koszty
                  zatrudnienia pracowników. Ale tutaj liczy się technologia. Dziewczyna chce kupić
                  rower, a nie wyrób roweropodobny, wiec lepiej niech nie szuka w markecie.

Od siebie wrzucam kilka ofert z allegro.
                  Merida:
                  allegro.pl/item184471534_merida_kalahari_550_sx_nowy_z_gwarancja.html
                  Kross:
                  allegro.pl/item184686721_rower_mtb_firmy_kross_hexagon_v5_19_alu_nowy.html
                  Merida(moim zdaniem serio się opłaca)
                  allegro.pl/item185748806_promocja_merida_matts_80_v_20_nowa_w_wa.html
                  To z górskich, a jeżeli szukasz crossa to w tej cenia warty polecenia jest
                  Author Compact lub taki oto Kross
                  allegro.pl/item185458326_nowy_rower_kross_raven_desert_m_d_rom_17_wys_free.html
                • Gość: frantu Re: rower niedrogi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.07, 11:42
                  a rowerów z marketu lepiej nie dotykać gołymi rękami. Ja bym się nawet patykiem bał.
                  • Gość: chinczyk Re: rower niedrogi IP: *.waldex.net 15.04.07, 12:07
                    >a rowerów z marketu lepiej nie dotykać gołymi rękami. Ja bym się nawet patykiem
                    > bał.

Ja z kolei boję się dotykać gołymi rękami markowych rowerów, zwłaszcza tych z
                    osprzętem "SRAM" , nawet patykiem nie dotykam...

A o mojego "chińczyka" dbam, zrobiłem na nim parę tysięcy kilometrów bez
                    większych problemów. Jak się nie szaleje po bikeparkach i nie wykonuje skoków
                    lub zjazdów z Kasprowego, to taki rower wytrzyma naprawdę sporo. W każdym razie
                    na jazdę po zakupy, dookoła bloku i do pobliskiego lasku wystarcza. I nie jest
                    prawdą, że taki rower rozleci się na kawałki po przejechaniu kilku kilometrów
                    (niektórzy złośliwcy twierdzą, że nawet po jego zakupie do domu nie da się
                    dojechać...). A zawsze można zrobić mały tuning, powymieniać łożyska, piasty,
                    support, kupić lepszy łańcuch itp. A jak ukradną - kupi się nowy bez większego
                    uszczerbku dla kieszeni (zresztą - kto taki rower ukradnie?).
                    • Gość: Slav4 Re: rower niedrogi IP: 217.70.56.* 15.04.07, 18:06
                      A ile kosztuje wymiana w takim makrokeszu łożysk, piast, łańcucha, suportu
                      itp ? Jeśli ktoś nie potrafi zrobić tego sam (zakładam że początkujący nie
                      potrafi)
                      Jeśli to taki bezawaryjny sprzęt, to po co doradzasz wymianę połowy roweru ???
                      Rower (jak piszesz) 170 PLN, wymiana połowy osprzętu (no, ile....) i
                      mamy "takieniewiadomoco" w które wkładamy kupę kasy (każda część
                      kupowana "luzem" ma niesamowitą marżę). To "niewiadomoco" staje się skarbonką
                      bez dna bo tam do wymiany jest WSZYSTKO w miarę degradacji badziewnego osprzętu.
                      Przepraszam, mnie nie przekonasz. Klientów www.waldex.com.pl/ być może,
                      ale autorce wątku nie rób wody z mózgu.

PS
                      Cierpliwym polecam lekturę 91 stron wątku pt. "makrokesz-nie daj się nabić w
                      butelką"

www.forumrowerowe.org/index.php?showtopic=3654
                    • user0001 Re: rower niedrogi 15.04.07, 19:05
                      Wydaje mi się, że piszemy o zupełnie różnych rzeczach.

Kilku osób pracujących w tej samej firmie co ja, dojeżdża na starych
                      makrokeszach do pracy. Jednak ich rowery to coś zupełnie innego niż współczesne
                      makrokesze. Sztywne stalowe ramy i sztywne stalowe widelce nie mają gdzie się
                      popsuć. Osprzęt to najniższy Shimano SiS (3x6 biegów). Hamulce to dające się
                      wyregulować w kilka minut canti lub v-ki. Takie rowery przy ostrożnym używaniu
                      mają szansę posłużyć kilka tysięcy kilometrów.

Każdy rower może rozlecieć się w kilka kilometrów od wyjazdu ze sklepu,
                      wystarczy aby składający go, nie miał pojęcia co robi. Za słabo przykręcone
                      korby, źle skręcone stery czy nawet zbyt luźnie rogi i kraksa gotowa. Zdaję
                      sobie sprawę, że większość opowieści o wypadkach na parkingach hipermarketów to
                      urban legends, ale w lokalnym Kauflandzie rzucił mi się w oczy rower z widelcem
                      ustawionym tyłem do kierunku jazdy, czy inny z nieprawidłowo ustawionymi
                      kierunkowymi oponami. Takie kwiatki sprawiają, że zaczynam się zastanawiać jakie
                      niedoróbki są ukryte przed moimi oczami.
                  • filut Re: rower niedrogi 16.04.07, 18:55
                    Gość portalu: frantu napisał(a):
                    > a rowerów z marketu lepiej nie dotykać gołymi rękami.
                    Ja w markecie kupiłem bicykla za 600PLN, a sprzedałem go po 3 latach za 200PLN.
                    Straciłem 400 jednostek płatniczych, za które mógłbym nabyć odpowiednią ilość
                    produktów browarnianych :)))
      • omiec Re: rower niedrogi 16.04.07, 18:05
        Fajna dyskusja się nawiązała.. a ja mam temat taki. Też chce kupić rower jednak ceny rzędu 1000zł to dla mnie abstrakcja. WIdziałem w Kerfurze rowerek za 200zł nawet nie znam nazwy ani nic. może ktoś coś takiego widział i zakupił i chce się podzielić wrażeniami. Rower ma mi służyć głównie do jazdy po mieście ale wielokilometrowej a nie tylko do tego Kerfura:) Może znacie jakieś miejsca gdzie można kupić rower do 400zł nawet używany. Pozdro:)
        • babka71 Re: rower niedrogi 16.04.07, 18:21
          Jaka abstrakcja bierzesz na raty porządny rower 50 zł mies. chyba tyle dasz
          radę wyskorobać ?? co miesiąc
          A jak nie to OK kupuj, za 400 zł i potem płacz, po dwóch km z powodu
          odpadnięcia pedałów he he LUDZIE!!!
          TAKIE PORÓWNANIE dzinsy wrangler, levis itp..ile lat miały jak poszły do kosza
          wyciuchane??
          Zastanów się czy nie lepiej kupić na raty za 1000 zł porządny rower, niż kupić
          rower za 400 zł , który się rozpadnie po miesiącu??
          • omiec Re: rower niedrogi 16.04.07, 18:36
            10 lat temu kupiłem sobie rower za nie całe 500 zł. Nigdy go nie oszczędzałem dołki, górki, plaża, morska woda, nawet schody w obie strony. To był jakiś najprostszy ARKUS. Sadze że gdyby mi go nie za****li w tamtym roku to bym nie pisał dziś na tym forum. A szczerze mówiąc rowerem za 1000 to bałbym sie jeździć... Więc pytam czy ktoś zna konkretne wady roweru który chciałbym zakupić lub na co w takich rowerach zwrócić uwage. Pozdro:)
        • user0001 Re: rower niedrogi 16.04.07, 18:50
          Popytaj znajomych, może mają starszy ale zupełnie sprawny rower, może jakiś
          zarażony cyklozą pożyczy Tobie "zimowy" rower (zwykle stalowa rama i osprzęt z
          poprzedniego sezonu).

Popytaj w sklepach rowerowych z warsztatem. Czasami mają rowery które zostawili
          mieszkający w blokach przesiadając się na lżejsze. Wiele stalowych ram z połowy
          lat dziewięćdziesiątych jest nie do zajeżdżenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka