Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

mycie roweru

11.06.03, 10:27
    Cześć. Jestem dość "świeżą" rowerzystką. Mam Kilka pytań. Możemi ktoś
    pomoże :o)
    1. Jak sie myje rower? Szalałam ostatnio po piasku i wszędzie mi nawłaził.
    2. Czy po umyciu roweru trzeba go np. nasmarować gdzieś tam?
    3. Ile musi być atmosfer (?) w kołach po napompowaniu?
    4. Czy luzy w pedalach to normalne? Chodzi mi o to, że czasem jak się
    rozpędzę to mogę kręcić pedałami bez nadawania prędkości. Tak sobie luźno
    chodzą.
    Z góry serdeczne dzięki :o)))
    Obserwuj wątek
      • stefan4 Re: mycie roweru 11.06.03, 12:52
        aisak3:
        > 1. Jak sie myje rower?

To trochę zależy od roweru. Jeśli ma hermetyzowane łożyska (lepsze i nowsze
        mają), to możesz go polać wężem ogrodowym albo wstawić do wanny i poląc
        prysznicem. Potem do czysta szmatką. Jeśli nie ma, to tylko szmatką.

> 2. Czy po umyciu roweru trzeba go np. nasmarować gdzieś tam?

W obu przypadkach powinnaś potem osobno oczyścić i posmarować łańcuch i
        przerzutkę. W innych wątkach były już dysputy jakim środkiem najlepiej.

> 3. Ile musi być atmosfer (?) w kołach po napompowaniu?

Na oponie masz napisane (,,recommended inflation pressure,, albo ,,inflate
        to''). Ale to jest pic na wodę, nikt tego nie sprawdza manometrem. Na asfalt
        pompuj na całkiem twardo, to będzie Ci lżej pedałować. Na nierówny teren trochę
        słabiej
        • stefan4 Re: mycie roweru 11.06.03, 13:03
          Jeszcze mi przyszło do głowy, że powinienem Cię ostrzec:

stefan4:
          > Potem do czysta szmatką.
          • aisak3 Re: mycie roweru 12.06.03, 15:40
            Cześć...baaardzo dziękuję za cenne wskazówki. Jestem w tym troche zielona ale
            teraz mam nadzieję, że moja wiedza lekko się zaczerwieni :o))) Jeszcze raz
            baaardzo Ci dziękuję i pozdrawiam.
        • yuurei Re: mycie roweru 11.06.03, 18:41
          stefan4 napisał:

> aisak3:
          > > 1. Jak sie myje rower?
          >
          > To trochę zależy od roweru. Jeśli ma hermetyzowane łożyska (lepsze i nowsze
          > mają), to możesz go polać wężem ogrodowym albo wstawić do wanny i poląc
          > prysznicem. Potem do czysta szmatką. Jeśli nie ma, to tylko szmatką.

Nie do końca :) Tak naprawdę ochrona przed wodą w piastach zaczyna się w tych
          gumowych kapturkach przy nich. Mają one specjalną budowę, która utrudnia wodzie
          wnikanie bezpośrednio do środka piasty. Dlatego polewanie prysznicem czy wężem
          nie jest szkodliwe. Oczywiście przy nie za dużym ciśnieniu i nie bezpośrednio
          na piastę/łożyska :)

>
          > > 2. Czy po umyciu roweru trzeba go np. nasmarować gdzieś tam?
          >
          > W obu przypadkach powinnaś potem osobno oczyścić i posmarować łańcuch i
          > przerzutkę. W innych wątkach były już dysputy jakim środkiem najlepiej.

Dobrze też po myciu psiknąć najpierw czymś co wyprze wodę z ciężko dostępnych
          do osuszenia miejsc. Np. GT85.

>
          > > 3. Ile musi być atmosfer (?) w kołach po napompowaniu?
          >
          > Na oponie masz napisane (,,recommended inflation pressure,, albo ,,inflate
          > to''). Ale to jest pic na wodę, nikt tego nie sprawdza manometrem.

Ależ sprawdza sprawdza. Lubię od czasu do czasu podjechać do sklepu rowerowego
          i podpomować koła dużą, nożną pompką do tych 2,5 - 3 atmosfer. Robię tak odkąd
          przejechałem 180 km na 1 atmosferze w kołach bo wydawało mi się, że dobrze
          napompowałem ;)

> Ciekawe jest, że ciśnienie w oponach rowerowych jest wyższe niż w
          samochodowych

W góralach porównywalne z samochodowymi. W szosówkach ponoć dochodzą nawet do 9
          atmosfer.

> > 4. Czy luzy w pedalach to normalne? Chodzi mi o to, że czasem jak się rozp
          > ędzę
          > > to mogę kręcić pedałami bez nadawania prędkości. Tak sobie luźno chodzą.

Normalne jak się je zajeździ. Ale Ty tak jak napisał Stefan nie mówisz o luzach
          tylko o złej kadencji. Jeśli zaczynasz pedałować "na pusto" na prostej (bo z
          górki to raczej normalny objaw) to albo masz źle dobrane przełożenia przez
          siebie albo... masz tyle pary w nogach, że obecny układ koronek w Twoim rumaku
          jest dla Ciebie za słaby :)

Pzdr
          • aisak3 Re: mycie roweru 12.06.03, 15:44
            Cześć...baaardzo dziękuję za cenne wskazówki. Jestem w tym trochę zielona ale
            teraz mam nadzieję, że moja wiedza lekko się zaczerwieni :o))) Jeszcze raz
            baaardzo Ci dziękuję i pozdrawiam.
            ps. mam nadzieję, że te moje "luzy" to......para w nogach :o)) Nawet bym siebie
            o to nie podejrzewała :o))))))

• yuurei Re: mycie roweru 12.06.03, 22:44
              aisak3 napisała:

> ps. mam nadzieję, że te moje "luzy" to......para w nogach :o)) Nawet bym
              siebie
              >
              > o to nie podejrzewała :o))))))

To można bardzo łatwo sprawdzić ;-)
              Udanego kręcenia w weekend :)

Pzdr
              • aisak3 Re: mycie roweru 13.06.03, 09:17
                Oj...rzeczywiście mam zamiar poszaleć na rowerku w niedzielkę :o))
                Dzięki i Tobie również życzę tego samego.

A jest jakiś teścik na sprawdzenie "pary w nogach"? :o))) No wiesz
                np....hm?....wjazd na Giewont. :o)))

Obejrzałam sobie Twoją stronkę. Tworzycie jakąś wielką rowerową paczkę. Poznaje
                niektóre miejsca :o))
                Pozdrówka :o)))
                • yuurei Re: mycie roweru 14.06.03, 12:46
                  aisak3 napisała:

> Oj...rzeczywiście mam zamiar poszaleć na rowerku w niedzielkę :o))
                  > Dzięki i Tobie również życzę tego samego.

Taaak... my też mamy zamiar... tylko nie wiem czy dam radę bo zapowiada się
                  jakaś masakra ;-)

>
                  > A jest jakiś teścik na sprawdzenie "pary w nogach"? :o))) No wiesz
                  > np....hm?....wjazd na Giewont. :o)))

Podłącz się na przykład pod grupę szosowców ;) Jak będziesz się ich trzymać to
                  znaczy, że to jednak przełożenia Ci nie dorównują :D

>
                  > Obejrzałam sobie Twoją stronkę. Tworzycie jakąś wielką rowerową paczkę.
                  Poznaje niektóre miejsca :o))

Trochę nas jest... a łączy jedno. Pubik nad Wisłą... no i rowery... i wspólne
                  wypady :-)

Pzdr
                  • aisak3 Re: mycie roweru 17.06.03, 08:26
                    No....umyłam, nasmarowałam i napompowałam kółeczka :o)))Okazało się, że mogę
                    pompować kółka u mnie w pracy w dziale technicznym.
                    Ten pubik nad Wisłą to Pubik pod rurą....też tam czasem się "chłodzę" :o)

Znasz może (napewno!) jakąś fajną trasę rowerową. Chcemy z koleżanką zrobić
                    sobie w czwartek całodniową wycieczkę z możliwością piknikowania.

pozdrawiam K.
                    • yuurei Re: mycie roweru 17.06.03, 17:53
                      aisak3 napisała:

> Ten pubik nad Wisłą to Pubik pod rurą....też tam czasem się "chłodzę" :o)

To duża szansa, że się nawet widzieliśmy :)

> Znasz może (napewno!) jakąś fajną trasę rowerową. Chcemy z koleżanką zrobić
                      > sobie w czwartek całodniową wycieczkę z możliwością piknikowania.

Pytanie jak długą traskę :) Przez jakie tereny itp :)
                      • aisak3 Re: mycie roweru 18.06.03, 12:51
                        > Pytanie jak długą traskę :) Przez jakie tereny itp :)

Na jak długą....hm?......długą, tak żeby się zmęczyć. Taką cało dniową. Chcemy
                        pojechać w jakieś fajne lasy na piknik albo może cos zwiedzić....

Może rzeczywiście widzieliśmy się :o) w niedzielę rozpoznałam z Twoich zdjęc
                        Twojego kolegę z długimi włosami w kucyku :o)))

pozdrówka K.
                        • yuurei Re: mycie roweru 21.06.03, 22:19
                          aisak3 napisała:

> > Pytanie jak długą traskę :) Przez jakie tereny itp :)
                          >
                          > Na jak długą....hm?......długą, tak żeby się zmęczyć. Taką cało dniową.
                          Chcemy
                          > pojechać w jakieś fajne lasy na piknik albo może cos zwiedzić....

Kampinos... do Pociechy np. i tam sobie zapiknikowac i wrocic. Trasa fajna,
                          urozmaicona i męcząca :] Ew. muzeum w Kampinosie. W samej miejscowości Kampinos
                          jest też ponoć bardzo fajna knajpka z naleśnikami.
                          Śliczną trasą jest też czerwony szlak w Mazowieckim Parku Krajobrazowym.
                          Zwłaszcza odcinek nad Mienią. W połowie mniejwięcej jest knajpka.. Zajazd
                          Książęcy czy jakoś tak. Bardzo fajna sprawa.

>
                          > Może rzeczywiście widzieliśmy się :o) w niedzielę rozpoznałam z Twoich zdjęc
                          > Twojego kolegę z długimi włosami w kucyku :o)))

Co tam kolega w kucyku... mnie trzeba rozpoznać ;-)
                          Ale swoją drogą.. w kucyku... pewnie Maciuś :]
                          • aisak3 Re: mycie roweru 23.06.03, 15:33
                            Cześć. Dzięki za pomysł. Wykorzystam następnym razem :o))) Na razie
                            pojechałyśmy sobie do Ryni. Było super!!! To strasznie dziwne, że w tamtą
                            stronę jechałyśmy 4 godziny a z powrotem już tylko 2. Jak to się stało? Nie
                            mamy pojęcia :O)))
                            A skąd ja mam wiedzieć któryś to Ty? :o))
                            • yuurei Re: mycie roweru 24.06.03, 11:52
                              aisak3 napisała:

> Cześć. Dzięki za pomysł. Wykorzystam następnym razem :o))) Na razie
                              > pojechałyśmy sobie do Ryni. Było super!!! To strasznie dziwne, że w tamtą
                              > stronę jechałyśmy 4 godziny a z powrotem już tylko 2. Jak to się stało? Nie
                              > mamy pojęcia :O)))

Może trafiłyście na pomyślne wiatry :D Do Rynii jest fajna droga... fajna, bo
                              unika się asfaltów jadąc prawie cały czas przez las. I to nie jest droga przy
                              kanałku :D

> A skąd ja mam wiedzieć któryś to Ty? :o))

Hihi... trzeba się starać ;] Srebrne GT, długa sztyca... a nie, to rower ;-)
                              Trochę nam się offtopicowo zrobiło, więc jak by co proponuję zrobić tu EOT i
                              przejść ew. na @

Pzdr
                              • aisak3 Re: mycie roweru 24.06.03, 14:35
                                >
                                > Może trafiłyście na pomyślne wiatry :D Do Rynii jest fajna droga... fajna, bo
                                > unika się asfaltów jadąc prawie cały czas przez las. I to nie jest droga przy
                                > kanałku :D

A my jechałyśmy asfaltówką. Tez było sympatiko :o) Musisz koniecznie napisać
                                która to droga przez las prowadzi do Ryni :o))
                                >
                                >
                                > Hihi... trzeba się starać ;] Srebrne GT, długa sztyca... a nie, to rower ;-)
                                > Trochę nam się offtopicowo zrobiło, więc jak by co proponuję zrobić tu EOT i
                                > przejść ew. na @
                                >
                                >Offtopicowo.......a cóż to znaczy? :o))))))
                                >
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka