Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

fotelik na rower

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.08, 11:46
    Witam:-)Polećcie fotelik na rower dla dziecka prawie rocznego.Mam
    najzwyklejszy model Gianta (górski),jeżdzę okazyjnie raz w tygodniu
    na wycieczki kilkugodzinne,głównie po lasach.Rozbieżność
    straszna,czym się kierować,polećcie marke itp,ile trzeba wydać?
    Obserwuj wątek
      • Gość: Jacu Re: fotelik na rower IP: *.et.put.poznan.pl 05.01.08, 12:11
        Można śmiało brać używany - foteliki się nie zużywają.
        Marki: kettler, hamax - firm jest cała masa.

www.allegro.pl/search.php?string=kettler&category=16425&country=1
        Do tego kask dla dziecka i najlepiej też dla ciebie
        (warto dawać przykład).
        • robertrobert1 Re: fotelik na rower 05.01.08, 13:47
          Gość portalu: Jacu napisał(a):

> Można śmiało brać używany - foteliki się nie zużywają.

I tu sie mylisz. Przy kazdym upadku plastykowa skorupa fotelika moze
          peknac wiec przy zakupie warto dokladnie obejzec.
      • Gość: Michael Re: fotelik na rower IP: *.aster.pl 05.01.08, 18:29
        Witam,
        Od 3 lat uzywam przyczepki i zdecydowniw polecam jko alternatywe do fotelika. Bezpieczniej, wygodniej dla dzieci.
        Pzdr.M
        • Gość: Jacu Re: fotelik na rower IP: *.et.put.poznan.pl 06.01.08, 00:30
          Bezpieczniej, wygodniej, ale w naszym pięknym kraju nielegalnie...
          • Gość: jozinek_z_bazinek Re: fotelik na rower IP: *.chello.pl 25.05.08, 10:57
            Kto tu usunął mój wczorajszy post odnośnie przyczepki????

POWTÓRZĘ:
            Prawo o ruchu drogowym reguluje zasady ruchu w obrębie dróg publicznych oraz
            tzw. stref zamieszkania. Możemy zatem pojeździć z przyczepką po lesie. Pozostaje
            też nadzieja, że już wkrótce przepisy te zostaną zmienione.
        • Gość: xyz Re: fotelik na rower IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.08, 12:57
          Mandat za ten pomysł wynosi 300 PLN
      • Gość: thony Re: fotelik na rower IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.08, 19:44
        Od pediatry dowiedziałem się, że branie dziecka na fotelik przy rowerze można
        rozważać dopiero gdy dziecko ma jakieś 2,5-3 lata. Wcześniej jazda na rowerze
        (nawet w foteliku) działa niekorzystnie na kręgosłup dziecka. Zanim kupisz
        jakikolwiek fotelik, radzę porozmawiać z lekarzami, czy nie za wcześnie chcesz
        zaczynać. Pozdrawiam.
        • Gość: pegaz Re: fotelik na rower IP: *.limes.com.pl 07.01.08, 01:36
          Dużo zależy od dziecka i stylu jazdy.
          Śpiące niemowlę ze zwieszoną w bok głową podskakujące bezwładnie przy każdej najmniejszej nierówności to rzeczywiście nieszczególny widok.
          Natomiast sztywno siedzący 1,5 roczniak znosi to już całkiem nieźle.
          Ale też należy dostosować intensywność - u mnie to była 1,5h wycieczka z przerwami co 20, góra 30min.
          No i oczywista-oczywistość, aby fotelik był dobrej klasy, dobrze aby z odchylanym oparciem. Jeśli dziecko jednak zaśnie, to pomoże zachować pozycję. No i umożliwia przywiązanie główki dziecka (za kask) do oparcia (sam nie stosowałem, ale widziałem w praktyce taki patent).
          • anonimowaania thony 07.01.08, 16:00
            No tak,święta racja,ale wybieram opcję fotelik na rower zamiast
            opcja-siedzenie przed TV.
            • Gość: thony Re: thony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.08, 19:33
              Oczywiście Twoja decyzja i z nią nie dyskutuję. Ja tylko
              przytoczyłem odpowiedź lekarza na moje pytanie dotyczące tego, kiedy
              będę mógł bezpiecznie zabrać dziecko na rower. Z resztą jak widać w
              tym wątku, to parę osób woziło dzieci na rowerach dośc wcześnie i
              chyba bez uszczerbku dla ich zdrowia. Dobrą alternatywą na pewno
              jest bieganie z wózkiem, pod warunkiem, że masz ochotę i wózek
              nadaje się do biegania z nim.
      • voytexbezportek przyczepka najlepsza 07.01.08, 20:30
        dwoje dzieci sie miesci. Moj brat z dwojka dzieci jezdzil przez lata
        poki nie wyrosly (po przedmiesciach warszawy). Nie dostal mandatu.
        Jesli krszeselko dokrecane do sztycy, to upewnij sie , ze masz
        solidna z grubymi sciankami. Te drozsze, z cienkiej rurki sa
        nieprzystosowane do bocznego obciazenia. Sztyca sie najpierw wygina,
        pozniej peka, (patrz brat;na szczescie dziecku sie nic nie stalo)
        • Gość: anonimowaania Re: przyczepka najlepsza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.08, 14:24
          Z wózkiem biegam często.Dzięki za opinie.:_)
          • mama_i_stas Re: przyczepka najlepsza 08.05.08, 10:44
            A ja przeszukałam chyba cały net i naczytałam się na forach w UK i USA, że
            foteliki montowane na ramie (po środku miedzy kierownicą a siodełkiem) są
            bazpieczniejsze, bo nie powoduja mniejszą różnicę w przesunięciu środka
            ciężkości. Mają jeszcze taka zaletę, że dziecko zamiasta zadka rodzica podziwia
            okolicę. No i można z dzieckiem pogadać, opowiadać co widzi itd. Znalazłam takie:
            1. Bike tutor - nie ma oparcia, ale to podobno sprzyja temu, aby dziecko
            szybciej nauczyło się balasować ciałem. (www.biketutor.com)
            2. WeeRide Kangaroo - na www.amazon jest co najmniej 90 opinii użytkowników o
            tym foteliku i polecają.
            3. Bobike - PRODUKT HOLENDERSKI - a to oznacza, że zaprojektowany w kraju gdzie
            rowerów jest chyba więcej niż mieszkańców:), bo każdy na nim jeździ.
            www.bobike.nl - ma też ta zaletę, że ma owiewkę w przodu przez co dziecko jest
            chronione od wiatru i owadów. no i najważniejsze : JEST DOSTEPNY W JEDNYM
            SKLEPIE W WARSZAWIE (można kupić przez internet). Nie będe podawać nazwy, bo to
            reklama, ale mozna zaleźć w necie bez problemu.

Ostatecznie kupiłam ten 3. Jesteśmy bardzo zadowoleni, a nasz synek 1,5 roku,
            nie chce schodzić z roweru po 1 h przejażdżce:))
            • Gość: q Re: przyczepka najlepsza IP: *.media4.pl 11.05.08, 09:56
              w holandii praktycznie nie widzi się innych fotelików dla dzieci, jak tylko te z
              owiewkami z przodu, gdzie dziecko siedzi przodem do kierunku jazdy.

podaj namiary na ten sklep - to nie będzie reklama, tylko wyższa użyteczność,
              jako że w PL dzieci jeżdżą głównie na marketowych góralach na foteliku
              zamocowanym na bagażniku
            • atydek Re: przyczepka najlepsza 06.06.08, 21:27
              mama_i_stas ja tez bardzo poproszosze o namiary na sklep. Czy mozesz
              wstawic tu linka lub wyslac mi na maila gazetowego jakies zdjecia na
              ktorych widac dobrze ten fotelik + Twojego synka w nim.
              z gory dziekuje,
              Edyta
        • Gość: m98 Re: przyczepka najlepsza IP: *.gdynia.mm.pl 10.05.08, 19:38
          Nie widziałem nigdy fotelika przyczepianego do sztycy. Widziałem natomiast doczepiane do rury podsiodłowej (sam takiego używam). Nic się tu nie ma prawa urwać ani wygiąć.
          • atama Re: przyczepka najlepsza 23.05.08, 08:11
            Kręgosłup kręgosłupem. Mnie bardziej przeraża SBS (Shaken Baby
            Syndrom). Sama powstrzymuję się przed kupieniem fotelika dla naszego
            rocznego szkraba.
            • Gość: m98 Re: przyczepka najlepsza IP: *.gdynia.mm.pl 23.05.08, 21:55
              fotelik z zaczepem do rury podsiodłowej jest resorowany za pomocą dwóch metalowych prętów
              może dzięki temu moje baby wcale nie jest shaken ;)
            • Gość: robert Shaken Baby Syndrome IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.08, 22:28
              Atama, wiedza o Shaken Baby Syndrome jest niewielka, dlatego rozważając wożenie
              dziecka na rowerze, przeważnie nie bierzemy tego pod uwagę. Uważamy, że skoro
              dziecko nie płacze, to wszystko w porządku. A to nie tak. Obok innych
              upośledzeń, dla dziecka potrząsanego charakterystyczne jest to, że zwykle staje
              się ono spokojniejsze, nie ostrzeże nas, że dzieje się z nim źle. Niestety.
              • Gość: m98 Re: Shaken Baby Syndrome IP: *.gdynia.mm.pl 24.05.08, 00:35
                To by tłumaczyło dlaczego wszystkie moje dzieci zmarły zaraz po swoich pierwszych przejażdżkach rowerem...
                ludzie, czyście powariowali?!?!
                Lepiej trzymać dziecko w domu, najlepiej w szafie - tam będzie bezpieczne.
                • Gość: robert Re: Shaken Baby Syndrome IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.08, 10:49
                  powyższa wypowiedź potwierdza, że wiedza o Shaken Baby Syndrome jest niewielka
                  • Gość: m98 Re: Shaken Baby Syndrome IP: *.gdynia.mm.pl 24.05.08, 12:22
                    może dzięki tej niewiedzy tysiące dzieci jeżdżące na całym świecie w fotelikach i przyczepkach różnego typu cieszy się beztrosko jazdą z rodzicami zamiast skonać w męczarniach
                    ale oczywiście wybór nalezy do rodzica
                    tylko trzymanie dziecka w szafie gwartantuje 100% bezpieczeństwa
                  • Gość: suhi1 Re: Shaken Baby Syndrome IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.09, 16:30
                    ale ten syndrom dotyczy niemowląt! i stosowania przemocy a nie jazdy na rowerze!
                    Ludzie napijcie się zminej wody
        • Gość: rowerzysta Re: przyczepka a prawo w PL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.08, 18:55
          Za wożenie dzieci w przyczepce rowerowej est mandat 300 złotych.

Art. 63 ust. 3 kodeksu drogowego zabrania przewożenia osób w przyczepach, chyba
          że są one ciągnięte przez traktor.

Idiotyzm, ale obowiązujący i co gorsza, czasem egzekwowany.
          • tiresias Re: przyczepka a prawo w PL 24.05.08, 19:34
            zbyt wczesne 'pionizowanie' dzieci to plaga.każdy pediatra wam to powie. a
            branie jednoroczniaka na rower to głupota. dobranoc.
            • Gość: m98 Re: przyczepka a prawo w PL IP: *.gdynia.mm.pl 25.05.08, 00:42
              mój roczniak sam się pionizował
              miałem go wiązać?
              • Gość: go Re: przyczepka a prawo w PL IP: *.acn.waw.pl 06.06.08, 10:32
                Mój lekarz powiedział, że jak dziecko solidnie siedzi i ma ponad rok, to może
                spokojnie jeździć. Syndrom potrząsania dotyczy dzieci malutkich, niestabilnie
                utrzymujących głowę. Dla dziecka półtorarocznego musiałyby to być chyba skoki na
                tym rowerze. To przesadna panika. Należałoby dziecku zabronić podskakiwać,
                huśtać się na huśtawkach umieszczonych na sprężynach i wielu innych rzeczy.
                Jednym słowem kalekę fizycznego i życiowego zrobić. Moje dziecko wsiadło do
                siodełka jak miało roczek - dziś ma 3, w zeszłym roku było z nami na wakacjach
                rowerowych i rozwija się rewelacyjnie. Syndromów uspokojenia czy wyciszenia
                brak. Brak też syndromu panikowania u rodziców.
              • Gość: go Re: przyczepka a prawo w PL IP: *.acn.waw.pl 06.06.08, 10:35
                bo to chyba normalne, że roczniak jest spionizowany? Chyba, że ma zbyt małe
                napięcie mięśniowe ale takie dziecko wymaga rehabilitacji a nie jazdy na
                rowerze. Czytam mnóstwo na temat dzieci ale pierwszy raz słyszę, żeby syndrom
                potrząsanego dziecka dotyczył roczniaka jeżdżącego na rowerze. Ludzie opanujcie
                się!!! Jak zaczniesz szarpać maluchem, to faktycznie uszkodzisz le jadąc
                spokojnie na rowerze?!!!!
                • atama Re: przyczepka a prawo w PL 11.06.08, 08:42
                  Wszystko w porządku jeśli dziecko pewnie trzyma się w foteliku.
                  Gorzej jeśli zaśnie i przestaje kontrolować sytuację. Fotelika dla
                  naszego 14-miesięczniaka nie mam, a przyznam, że korci mnie bardzo.
                  Oboje z mężem dużo rowerkowaliśmy. Chętnie zabralibyśmy malca ze
                  sobą. Boję się jednak, że kimnie mi z tyłu i wtedy będzie solidnie
                  shaken. Pytanie - jakie macie na to rozwiązania? Takie z praktyki.
                  Pół biedy jeśli jedzie się z kimś jeszcze, kto może mieć oko na
                  malucha. Ale jeśli jest się samemu to nie sposób ciągle się
                  odwracać.
                  Dodam, że wokoło mamy tereny raczej wyboiste, łąki itp. Jazda
                  asfaltem nie wchodzi w rachubę.
          • Gość: jozinek_z_bazinek Re: przyczepka a prawo w PL IP: *.chello.pl 25.05.08, 10:57
            Kto tu usunął mój wczorajszy post odnośnie przyczepki????

POWTÓRZĘ:
            Prawo o ruchu drogowym reguluje zasady ruchu w obrębie dróg publicznych oraz
            tzw. stref zamieszkania. Możemy zatem pojeździć z przyczepką po lesie. Pozostaje
            też nadzieja, że już wkrótce przepisy te zostaną zmienione.
            • Gość: rowerzysta Re: przyczepka a prawo w PL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.08, 14:03
              przeczytaj ustawę, na samym początku masz art. 1 ust. 2.
              • Gość: jozinek_z_bazinek Re: przyczepka a prawo w PL IP: *.chello.pl 25.05.08, 15:15
                > przeczytaj ustawę, na samym początku masz art. 1 ust. 2.

przeczytaj ustawę, na samym początku masz art. 1 ust.2.
      • magda79pn Re: fotelik na rower 07.04.09, 10:47
        jakbym miała kasę to kupiłabym to:
        obejrzyjcie film
        www.taga.nl/default.asp
        • strefa2a Re: fotelik na rower 07.04.09, 19:56
          polecam Kettlera:
          www.strefa2a.com/p,pl,ktl-59,rodeo+-+fotelik+rowerowy+dla+dzieci.html
      • alabama8 Siodełko dodatkowe dla dziecka 08.04.09, 12:14
        www.rowery-holenderskie.pl/sub.php?id=akcesoria
        A ja wyszukałam takie fajne coś - dodatkowe siodełko dla dziecka,
        montowane na ramie (są wersje do damek i rowerów męskich). Dziecko
        siedzi na zwykłym siodełku, trzyma się kierwonicy, i ma nogi na
        podpórkach - dla trochę starszych dzieci.
        Niestety towar nie dostępny w Polsce - bo mimo usilnych poszukiwań
        znalazłam tylko jeden oferujący to sklep i to z adnotacją - towar
        niedostepny.
        • Gość: MaroMarowa Re: Siodełko dodatkowe dla dziecka IP: *.centertel.pl 07.03.10, 00:17
          Takie dodatkowe siodełko można kupić już w Polsce :) Cena ok. 200zł. Właśnie
          planuję zakup gdyż znacznie bardziej podoba mi się to rozwiązanie niż fotelik
          montowany do ramy. Siodełko przeznaczone jest dla dzieci powyżej drugiego roku
          życia.
          • magda79pn Re: Siodełko dodatkowe dla dziecka 07.03.10, 01:04
            ja bym na to dziecka nie posadziła... jak dla mnie to dodatkowe siodełko jest
            niebezpieczne, jadąc po nierównościach taki 3 lub 4 latek może zwyczajnie spaść...
            • Gość: agugu Re: Siodełko dodatkowe dla dziecka IP: 93.159.128.* 09.03.10, 10:20
              W zeszłym roku powoli zaczęły się już pojawiać u nas produkty amerykańskiej
              firmy WeeRide. Wg mnie najlepsze akcesoria rowerowe da dzieci... Poczytajcie
              opinie: www.myweeride.pl/index.php?id=111
              • Gość: max Re: fotelik ? czy przyczepka IP: *.warszawa.mm.pl 14.03.10, 18:08
                Osobiście noszę się z zamiarem zakupu czegoś takiego :
                www.allegro.pl/item956366944_przyczepka_rowerowa_niemiecka.html

Używał ktoś ?
                • Gość: max Re: fotelik ? czy przyczepka IP: *.aster.pl 14.03.10, 21:06
                  www.123rowery.pl/yepp-maxi-cytrynowy/
                  Polecam. Kupiłem przez allegro super jakość i bardzo ładny :)
          • wierzba_b Re: Siodełko dodatkowe dla dziecka 20.03.10, 23:49
            MaroMarowa, jeśli wiesz, gdzie konkretnie można kupić takie siodełko, podaj
            proszę namiary! Jeśli nie chcesz publicznie to napisz na maila. Będę bardzo
            wdzięczna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka