Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Amortyzator

IP: *.chello.pl 15.04.08, 20:32
    Koleżanka kupiła rower ze sprężynowym amortyzatorem , który jest zdecydowanie
    za twardy. Dziewczyna jest lekka - waży 49 kg. Kupno miękkich sprężyn się nie
    kalkuluje, widelec to tani oem bez tłumienia. Pozostaje zakup powietrznego
    amora ale to za jakiś czas. Czy wyciągnięcie sprężyny z jednej goleni może
    wpłynąć na trwałość konstrukcji widelca ?
    Obserwuj wątek
      • Gość: xxx Re: Amortyzator IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.08, 20:55
        a nie ma tam regulacji?, jak nie, to wyjęcie sprężyny nie wpłynie na
        wytrzymałość amortyzatora.
        • Gość: hhhkkk Re: Amortyzator IP: *.chello.pl 15.04.08, 21:08
          regulatory są rozkręcone na maxa , wyciągnąłem też elastomery i mimo to skok
          wykorzystywany jest w 50 %
          • Gość: Jacu Re: Amortyzator IP: *.icpnet.pl 16.04.08, 00:41
            50% to sporo, czy ty aby nie chcesz zbyt miękkiego amora ?
            Jeśli po wejściu na rower i przybraniu pozycji amorek 8cm ugnie się 1cm to jest
            wystarczająco miękki. Przy tanich amorkach cudów nie ma.
            10% ugięcia wstępnego dla taniego amorka to odpowiednia wartość, dla lepszych
            konstrukcji z tłumieniem kompresji wartość ta może być 2x większa.

Amorek przede wszystkim nie powinien dobijać, a pełne ugięcie lepiej jak
            występuje po trafieniu na wielką dziurę przy sporej prędkości niż po najechaniu
            na krawężnik. Lepszy zbyt twardy niż zbyt miękki.

Sprężyny można na upartego skracać, ale nie mogę z czystym sumieniem ten pomysł
            polecić (ale nic innego za 0pln chyba nie wystrugasz).
            • Gość: hhhkkk Re: Amortyzator IP: *.chello.pl 16.04.08, 14:44
              Pewnie ,że za 0 zł niczego się nie wystruga ale mnie chodziło o tymczasowe
              rozwiązanie dla właścicielki sprzętu. A 50 % ugięcia to wszystko co udaje się z
              niego wycisnąć w terenie. Nie chcę skracać sprężyn, tylko jedną z nich
              wymontować. Będzie miało to jakiś wpływ na wytrzymałość widelca , czy nie ?
              • Gość: wwwwwwww Re: Amortyzator IP: *.209.34.195.revers.nsm.pl 16.04.08, 15:06
                Raczej nikt Ci na to pytanie nie odpowie - ale wiekszość współczesnych wiedelców ma spężynę (czy normalną czy powietrzną) tylko w jednej goleni.
              • Gość: daemon Re: Amortyzator IP: *.adsl.inetia.pl 16.04.08, 23:48
                >Będzie miało to jakiś wpływ na wytrzymałość widelca , czy nie ?

nie, zwłaszcza przy tak lekkiej osobie.
                • Gość: Jacu Re: Amortyzator IP: *.icpnet.pl 17.04.08, 00:28
                  Sprężyny nie są elementem konstrukcyjnym amorka, więc jak chodzi o większą
                  możliwość jego złamania to nie ma takiego ryzyka. Podkowa powinna wytrzymać taką
                  nierówną pracę, mocowanie sprężyn to inna sprawa (zależy jak podłej jakości jest
                  widelec, ale 50kg jedna goleń powinna bez problemu wytrzymać skoro 2 dają rade
                  100kg).

Jak chodzi o trwałość, to ślizgi pójdą szybciej, ze względu na nierówne
                  obciążenie goleni (te lepsze mają tak non stop a jakoś wytrzymują) - jak jest w
                  przypadku tanich wynalazków sam się przekonasz.

Jak chodzi o jakość pracy to może być różnie, na początku spoko, potem to już
                  zależy od ślizgów. Po wyjęciu sprężyny na 50% uzyskasz za miękki amortyzator
                  który może nie dać się dostatecznie usztywnić pokrętłem - jak będzie możesz
                  łatwo się przekonać.
                  • Gość: 9.81 Re: Amortyzator IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.08, 19:20
                    Jednym z prostszych sposobów zmiękczania jest zmiana oleju na mniej gęsty.
                    • Gość: Jacu Re: Amortyzator IP: *.icpnet.pl 19.04.08, 20:40
                      W poscie na samej górze: "widelec to tani oem bez tłumienia"

Wymiana oleju na mniej gęsty spowoduje szybszy powrót widelca, oczywiście gdyby
                      olej tam w ogóle był.
                      • Gość: hhhkkk Re: Amortyzator IP: *.chello.pl 19.04.08, 22:22
                        Dzięki za wszystkie rady. Wczoraj wybraliśmy się w teren przetestować amora z
                        jedną sprężyną. Przed jazdą spryskałem golenie brunoxem i rozkręciłem regulator.
                        Okazało się , że jest idealnie. Mimo wielu prób nie udało się go dobić , na 100
                        mm skoku udało się osiągnąć 90 mm. I to tylko w czasie szybkiej jazdy po
                        niezłych dziurach. Sag wynosi może z 5 mm. Pozdrawiam
                        • Gość: xxx Re: Amortyzator IP: *.adsl.inetia.pl 20.04.08, 14:14
                          po jakimś czasie możesz przełożyć sprężynę do drugiego golenia, zeby zrównoważyć
                          ew. zużycie.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka