Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Rowerowy Ursus

21.05.09, 22:27
    Witam!

Wkrótce miną cztery lata od kiedy dzielnica Ursus przyjęła Koncepcję rowerową dla Ursusa, opracowaną przez Zielone Mazowsze. Niestety, koncepcja zaraz po jej hucznym zatwierdzeniu - trafiła do szuflady. Przez te 4 lata w dzielnicy nie zrobiono dla rowerzystów prawie nic.

Chcemy dać znać naszym władzom, że ta sytuacja musi się zmienić. Dlatego tworzymy rowerową grupę lobbingową, która będzie dbać o przeznaczenie realnych środków na infrastrukturę rowerową w dzielnicy i o jakość ich wykorzystania. Chcemy też, w miarę możliwości, zabiegać o poprawę sytuacji dla rowerzystów w pobliskich rejonach, takich jak Włochy (te polskie Włochy ;) ) czy Piastów.

Strona internetowa jest już w budowie i wkrótce ruszy, w toku jest też procedura rejestracji stowarzyszenia "Rowerowy Ursus".

Zapraszamy wszystkich chętnych do pomocy!
    Każda forma pomocy będzie cenna - liczymy zarówno na osoby bardziej aktywne, jak i na tych którzy wolnego czasu mają mało, ale oferują nam wsparcie duchowe i ewentualnie podpisowe :)

Zainteresowanych proszę o kontakt na mail: tarciu /malpa/ gmail.com

Pozdrawiam!
    Obserwuj wątek
      • roweroraffi Re: Rowerowy Ursus 22.05.09, 00:35
        Z mojej strony możecie liczyć na wiedzę w tematach, na których się znam.

Doradztwo organizacyjne, pomoc w opiniowaniu projektów/planów/pomysłów. I na
        informacje o tym, co za projekty dróg aktualnie robi ZDM/ZMiD/Dzielnica i o co
        ewentualnie trzeba w nich przeć. Z rzadka może będę w stanie dojechać do Was na
        jakieś co ważniejsze spotkanie, o ile mnie zechcecie - ale z Białołęki mam
        daleko, więc nie polegajcie na mnie za bardzo.

Przy okazji życzę Wam sukcesów takich, albo większych niż ma np Praska Grupa
        Rowerowa. Macie o tyle fajnie, że jest gotowa koncepcja, którą wystarczy
        realizować (oczywiście o ile uznajecie Ją za aktualna i dobrą - bo wcale nie
        musicie przecież ;-). Kłopot tylko w tym, że Dzielnica wydaje się, że wydała
        gruba kasę na koncepcje po to by wiedzieć, czego przypadkiem nie zrobić tak jak
        chcą rowerzyści. I tu będzie potrzebny ogromny wysiłek by to zmienić.

p.s. Mam nadzieję, że znajdziecie odpowiednio dużo ludzi do pomocy.
        • pl_torello Re: Rowerowy Ursus 25.05.09, 14:04
          roweroraffi napisał:
          > Z mojej strony możecie liczyć na wiedzę w tematach, na których się znam.
          >
          Wielkie dzięki, Raffi! Będę pamiętał :)

Odnośnie opiniowania projektów - jako stowarzyszenie spełniamy wymogi określone w "zarządzeniu rowerowym" i chcielibyśmy być formalnie włączeni w proces opiniowania projektów w Ursusie i Włochach. Jak już będziemy ruszać oficjalnie, to skontaktuję się z Tobą i poproszę o radę, jak to załatwić.

> Macie o tyle fajnie, że jest gotowa koncepcja, którą wystarczy
          > realizować (oczywiście o ile uznajecie Ją za aktualna i dobrą)
          >
          Zdecydowanie uznajemy ją za dobrą i w 90% aktualną. Musi się tylko znaleźć dobra wola ze strony Urzędu i środki na jej realizację.

> p.s. Mam nadzieję, że znajdziecie odpowiednio dużo ludzi do pomocy.
          >
          Na to liczę :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka