Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Rowerem na ekspresówce?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.09, 14:14
    Witam,

Orientujecie się może jak wygląda możliwość jazdy na drogach
    ekspresowych/trasach szybkiego ruchu? Nie wiem, czy użyłem dobrego nazewnictwa
    - chodzi mi o takie drogi jak np. z Warszawy do Grójca (przez Janki). Można po
    takie drodze jechać rowerem, czy może rower nie ma wstępu na tego typu drogi?

Pozdrawiam.
    Obserwuj wątek
      • Gość: drobo Re: Rowerem na ekspresówce? IP: *.petrus.pl 29.07.09, 14:55
        o ile się orientuję można - pod warunkiem, że życie Ci niemiłe lub masz do
        wydania 250zł na mandat za jazdę rowerem po drodze ekspresowej (bądź
        autostradzie ) :-)
        • Gość: MKey Re: Rowerem na ekspresówce? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.09, 12:48
          Okay, wszystko jasne :)
          Trzeba będzie inaczej zaplanować podróż :/
      • Gość: w. Re: Rowerem na ekspresówce? IP: *.elblag.vectranet.pl 29.07.09, 17:51
        pl.wikipedia.org/wiki/Droga_ekspresowa
        • badjuk Re: Rowerem na ekspresówce? 29.07.09, 22:33
          Przez przypadek znalazłem się na takiej drode na rowerze. Wiałem z
          tamtąd prędzej niż się tam znalazłem :)
          • dobiasz Re: Rowerem na ekspresówce? 31.07.09, 00:32
            badjuk napisał:

> Przez przypadek znalazłem się na takiej drode na rowerze. Wiałem z
            > tamtąd prędzej niż się tam znalazłem :)

Hueh, ja dzisiaj przypadkiem prawie wpieprzyłem się na autostradę (Berliner
            Ring). Była ostra adrenalina, ale udało mi się zawrócić. Poprzednim razem było
            groźniej, bo prawie wpakowałem się nie tylko na autobanę, ale jeszcze do tunelu.
            Czasami wystarczy odrobina nieuwagi i się robi hardcore.
            • a54 Re: Rowerem na ekspresówce? 31.07.09, 06:44
              Ja raz świadomie wjechałem na szosę Kielce - Jędrzejów, zakazu wjazdu rowerów nie widziałem. Poza wyjątkami jest asfaltowe pobocze, a jak nie było pobocza, to szczęśliwie w tych miejscach był mały ruch.

Pomimo, że nawierzchnia dobra, droga szybka, to jednak jazda po takiej drodze do relaksujących nie należy (męczy mnie dłuższa jazda w szumie samochodów), chociaż zapewne bezpieczniejsza od innych dróg nie mających znaczenia tranzytowego, ale o dużym natężeniu ruchu przy braku pobocza i dodatkowo dziurawej nawierzchni.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka