Dodaj do ulubionych

polećcie logopedę w Polsce

04.07.12, 21:32
Czy ktoś może mi polecić dobrego logopedę w Polsce dla dziecka? Dla dziecka,które jest w sumie 2języczne, zaś w polskim ma spore naleciałości gwarowe. To ze względu na dziadków, którzy mówią gwarą a synek od małego spędzał z nimi najwięcej czasu. Teraz już mniej, bo poszedł do szkoły.
Na co dzień mieszkam w Stanach, ale będę w sierpniu w Polsce i b. zależy mi na kontakcie z polskim logopedą. Szukałam w sieci namiarów, ale trudno samej podjąć decyzję. Do kilku logopedów dzowniłam i wysyłałam maile. Miałam konkretne pytania odnośnie ich warszatu pracy, ale ich odpowiedzi były lakoniczne. Wysyłałam też mail do PZL z prośbą o pomoc, ale odpowiedź z PZL była jeszcze mniej zadowalająca niż te od prywatnych logopedów.
Mam jeszcze jedno pytanie i bardzo proszę nie zlinczujcie mnie za nie. Czy w Polsce sposób pracy logopedy i metody diagnostyczne i terapeutyczne jakimi sie logopeda posługuje, jest tajemnicą? Przepraszam, nie chcę nikogo urazić, ale pytałam w PZL o konkretne testy na jakich logopedzi pracują i zostałam delikatnie mówiąc spławiona. Już sama nie wiem co mam mysleć. Logopedzi, których wyszukałam mają na stronach napisane, że bazuja na standaryzowanych testach diagnostycznych, ale kiedy pytam o nazwę testu to odpwiedź jest typu "metody są dobrane indywidualnie do potrzeb dziecka". pytam o konkret, a dostaję frazes w odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • lukrecija Re: polećcie logopedę w Polsce 30.07.12, 22:33
      Znam osobę spełniającą kryteria to prof. Jagoda Cieszynka, ale niestety do września przebywa na stażu zagranicznym. Proszę do niej napisać maila. Osobiście wydaje mi się, że wystarczyłoby polecić Pani jakieś pomoce książkowe. Czy dziecko czyta w j. polskim? Może zacząć od nauki czytania w tym języku, właśnie metodą prof. Cieszyńskiej, można też słuchać płyt, 15 minut dziennie. Pomoce te są tak przygotowane, że można pracować samemu z dzieckiem. Ma Pani rację w Polsce logopedia to wiedza tajemna, rzadko kto pozwala zobaczyć jak pracuje wink www.arson.pl/index.php?cat_id=4&page=0&view=0&sort=default www.sylaba.info/ maila do P. profesor powinna Pani znaleźć w sieci lub na portalu www.konferencje-logopedyczne.pl/

W razie pytań służę pomocą
      • tea.coffee Re: polećcie logopedę w Polsce 05.08.12, 19:38
        Z jednej strony dziekuję za odpowiedź, z drugiej...
        Nigdzie nie napisałam, że logopedia wiedzą tajemną jest. Napisałam, że metody pracy i diagnozy są tajemnicą. A to różnica kolosalna. Ale już wiem czemu są tajemnicą. Inni logopedzi mnie uświadomili, chociaż wcześniej spławiło mnie nawet naukowe towarzystwo logopedyczne.
        Dziękuję za wskazanie mi pani Cieszyńskiej, czytałam o niej już dawno i wiem, że też mi nie pomoże. Moje dziecko czyta, pisze, mówi po polsku bardzo dobrze. Nie potrzebuje nauki języka od podstaw. Pani Cieszyńska mi nie pomoże, bo-a dowiedziałam się tego od logopedów właśnie, którzy ze swoich metod nie robili tajemnicy-że nie w Polsce określonych żadnych standardów. I tu tkwi cały problem diagnostyczno-terapaeutyczny. W stanadrdzie, a raczej w jego braku, bo inuicyjnie to ja sama mogę kierować nauką własnego dziecka. I to właśnie robię od lat. Przy dominacji intuicji nie jest potrzebny żaden spacjalista, wystarczy literatura i otwarta głowa. Zatem pani Cieszyńska odpada tak samo, jak inni.
        Nie wiem, kim pani jest, ale proszę porozmawiac z logopedami, to pani wytłumaczą co w praktyce oznacza brak standardu w logopedii.
        Dlatego, chociaż jestem akurat w Polsce, nie skorzystam z pomocy żadnego logopedy. sad
        • lukrecija Re: polećcie logopedę w Polsce 05.08.12, 22:17
          Jestem logopedą i doskonale wiem, że w Polsce brakuje wystandaryzowanych narzędzi pracy. Każdy narzeka ale jakoś nikt się nie chce za to zabrać. Możliwe, że brakuje na to pieniędzy. Nie oznacza to jednak, że pracujemy intuicyjnie. Narzędzia do pracy są, najczęściej opracowane na podstawie zagranicznych autorów, i stosowane za ich zgodą. Nie bardzo wiem w czym tkwi Pani problem. Naleciałości gwarowe i dialektyczne nie są obce żadnym dzieciom. Często środowisko kształtuje język, osoby z którymi przebywamy, telewizja, reklamy, grupa rówieśnicza itp. Jeżeli che Pani aby dziecko mówiło czysto językowo to proszę zachęcić je do czytania książek w tym języku. Innej rady nie ma. Możliwe, że nie rozumiem o co Pani chodzi wink
          • marta.krusz Re: polećcie logopedę w Polsce 05.08.12, 23:55
            Uuuulalaaa.
            Piszesz - "Jestem logopedą".
            Robisz okropne błędy gramatyczne. Niedopuszczalne dla logopedy. Sorry, ale nie mogę przemilczeć tego faktu. Rozumiem autorkę wątku. Bez standardu jest jedynie intuicja, ale jak zaufać logopedzie i jego intuicji, kiedy ten logopeda nie zna norm gramatycznych swojego języka? Bo standardu u nas nie ma, ale normy gramatyczne są. I logopeda MUSI je znać.
            Poza tym test diagnostyczny dla języka polskiego opracowany na bazie autora testu zagranicznego ma się jak lot kurczaka do lotu jastrzębia. Jak np. Amerykanin, Francuz i Polak uzasadnią użycie w formularzu np. słów "drzewo", "kaczka". Czemu akurat to słowo zostało wzięte do badania, a nie tysiące innych?
            Najwyraźniej, jak wielu logopedów w Polsce, w ogóle nie rozumiesz na czym polaga standaryzacja i praca oparta na standardzie i na normie językowej. Tu w ogóle nie potrzeba intuicji. Bo logopedia wiedzą tajemną nie jest, choćbyś nie wiem jak się tego stwierdzenia trzymała.
            • lukrecija Re: polećcie logopedę w Polsce 05.08.12, 23:59
              Ja wiem o co mi chodziło a ty nie wink rozwojem języka i tym o czym pisała autorka wątku zajmuje się lingwista smile
              • marta.krusz Re: polećcie logopedę w Polsce 06.08.12, 00:10
                sad I lingwista zapewnie zna lepiej gramatykę swojego języka, niż polski logopeda.
                Przykre to, ale prawdziwe.
                Niedopuszczalne w pracy logopedy, ale okazuje się, że jednak realne.
                To nie jest śmieszne, to jest smutne i przerażające.
                • lukrecija Re: polećcie logopedę w Polsce 06.08.12, 02:45
                  co niektórzy nie potrafią mówić na temat a że bardzo chcą coś powiedziec wtedy mówią byle co. przikro mi fest jo mom ino doktorat z psychologii i nie mom takich zdolności jak ty... przikro mi fest

• tea.coffee Re: polećcie logopedę w Polsce 06.08.12, 11:19
                Nie, nie, nie. Nie poszukuję lingwisty. Lingwista to przecież po polsku językoznawca inaczej. Ja poszukuję kogoś, kto w USA zajmuje się "speech therapy". To jest właśnie po polsku logopeda, czyli "terapeuta mowy", bo zajmuje się "terapią mowy".
                U nas wszyscy logopedzi pracują na standardzie, pomimo wielokulturowości jaka panuje USA, nie ma problemu z określeniem standardu. Chyba jednak nie dokońca rozumiesz na czym polega standaryzacja w badaniach. I jak jest ważna.
                Dodam, że nie chcę brać udziału w pyskówkach, ale ton twoich wypowiedzi jako terapeuty jest dla mnie niedopuszczalny. Tak jak napisała tu Marta Krusz, ja dziekuję takim logopedeom. Żeby znać swój ojczysty język wcale nie jest potrzebny tytuł doktora. I nie wyobrażam sobie, że idę do logopedy i muszę go poprawiać, bo on nie zna gramatyki swojego języka. Pacjent może nie znać, ale logopeda musi. I nie wyobrażam sobie, że -gdyby zaistniała taka hipotetyczna sytucja-gdybym poprawiła logopedę w gabinecie, ten by zaczął szydzić ze mnie i błaznowałby. Czy tak naprawdę wygląda i zachowuje się polski logopeda? To jest ten wasz
                standard??????????????
                To jest ta wasza intuicja i indywidulane podejście do pacjenta????????
                Dziękuję, nie skorzystam z usług.
                I faktycznie, jest to bardzo, bardzo smutne.
            • tea.coffee Re: polećcie logopedę w Polsce 06.08.12, 11:03
              Marto.Krusz, właśnie dlatego napisałam, że z jednej strony b. dziekuję za odpowiedź Lukreciji, a z drugiej... no z drugiej mam b. mieszane uczucia czytając słowa polskich logopedów, skierowane do swoich pacjentów. Błędy widzę, chociaż nie mam doktoratu, tylko zaledwie tytuł magistra. Znam swój język. I, tak jak napisałaś, nie mogę zaufać logopedzie, który np. pisze na swojej stronie wprost, że pracuje na standardzie, a prawada jest taka, że standardu nie ma w ogóle w całym kraju. Już na poczatku logopeda kłamie mi prosto w twarz. Potem się dowiaduję, że owszem standardu nie ma, ale co za problem, bo przecież logopeda ma super rozwiniętą intuicję. A dalej...a dalej się okazuje, że logopeda sam nie zna swojego języka. Nie zaufam takim logopedom. Nie! I to faktycznie jest b. smutne. Dlatego, chociaż obecnie wypoczywam w ojczystym kraju, logopedę sobie darowaliśmy.
              • tdzikowska Re: polećcie logopedę w Polsce 21.08.12, 21:13
                Jest mi przykro w imieniu logopedów, że nie otrzymała Pani wyczerpujących informacji na temat badania mowy dziecka.
                Istnieją metody diagnozy logopedycznej spełniające warunki standaryzacji i normalizacji.
                W badaniu artykulacji stosowany jest 100-wyrazowy Test Artykulacyjny, do diagnozy kompetencji językowej Test Sprawności Językowej oraz Test Słownika Dziecka (testy te mają normy dla dzieci w wieku 4-8 lat).
                Polecam kontakt z Fundacją Orator.
                Pozdrawiam
                Teresa Dzikowska
    • lukrecija Re: polećcie logopedę w Polsce 06.08.12, 15:57
      no wiesz stany a polska to ogromną różnica i jeżeli chorób o badania to nie dorownqmy nigdy. powodzenia zycae i trochę optymizmu amerykańskiego wink ja nie wypowiadqlabym się o kimś jak mówi nawet go nie słysząc no ale widocznie jestem że wsi i się nie znam
      • blue_jay Re: polećcie logopedę w Polsce 09.08.12, 20:04
        tea.coffee> jesli chcesz, napisz na priva co sklonilo Cie do szukania pomocy logopedy W Polsce? Moze pomoge, moze nie. Pracuje z dzieciakami anglojezycznymi, ale wielojezyczni tez sie trafiajasmile
    • rhm1 Re: polećcie logopedę w Polsce 24.08.12, 20:29
      Witam,jestem logopedą -centrum Polski,zapraszam jeśli Pani jeszcze nikogo nie znalazła...
      ren_muz@op.pl

Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka