Długo sie zastanawiałam jak zatytułować ten wątek...
Właśnie wróciłam z Paryża gdzie spędziłam tydzień z moja wielojęzyczna córką.
Oczy mi się świecą jak latarnie i puchnę z dumy

))))
Mam w Paryżu cztery polskie przyjaciółeczki , mąż jednej , rodowity Francuz mówi znakomocie po posku , kocha Polskę .
Jedna z Przyjaciółek jest nauczycielką polskiego we francuskich szkołach i kończy pisać doktorat na Sorbonie.
Mialam okazje widzieć i słyszeć Młodą w akcji gdzie nie tylko mówiła pięknie i swobodnie po polsku ale wykazała sie znajomością polskiej kultury , historii , tradycji.
Niezapomniane chwile kiedy razem z paryskimi znajomymi, emigrantami lat
osiemdziesiątych , siedzimy przy śniadaniu słuchając Kabaretu Starszych Panów i moja córka urodzona w DE z norweska maturą i kończąca studia lingwistyczne w Monachium swobodnie podśpiewuje z nami rozumiejac każde słowo...
Kiedy recytuje Inwokację , początek [i][Reduty Ordona/i], zna polskie filmy , jest po prostu osobą osadzoną w polskiej rzczywistości.
Nie było lekko , lata poprawiania po polsku , ciągle i ciągle .Walka z polska Rodziną , z róznymi szkołami i nauczycielami w wielu krajach.
Wątpliwości moje własne i czy dobrze robię chowając takie ptaki dziwaki jak moje dzieci .
W końcu po co im ten polski skoro i tak do Oj nie wrócą , po im polska mentalność , po co ta cała wieloletnia praca...
Dodam ze wszystkie polsko - paryskie dzieci mówią po polsku , dorośli ludzie po dwudziestce i jeżdżą czesto do Oj ze swoimi francuskimi znajomymi .
Rozmawiałam z polskimi znajomymi , rodzicami dzieci mieszkających w Paryżu mówiacymi po polsku.
Emocje. To jest kluczowe słowo. Uczyliśmy dzieci polskiego i Polski bo to jest nasze zycie , nasze emocje , nasz język , cześć nas.
Wiem że piszę chaotycznie i emocjonalnie ale jetem szczęśliwa że się nie dałm i mam dzieci które znaja mój swiat , świat naszej Rodziny , moich Przyjaciół.
Znają kilka jezyków i wszędize na świecie dalaby sobie radę bez polskiego ale polski to jest coś specjalnego , cos naszego , własnego , klucz do innego świata.