29.11.11, 12:14
mam pytanie jakie wasze dzieci noszą soczewki po operacji zaćmy bo moje dziecko nosi dwa tygodnie non stop dzień i noc nie ściągamy jej wcale tylko wymieniamy co 2 tygodnie.Jak długo w ogóle trwa rehabilitacja oka po operacji czy do czasu wszczepienia sztucznej soczewki i w jakim wieku wasze dziecko miało wszepiona soczewkę?
Obserwuj wątek
    • mia80 Re: zaćma 29.11.11, 17:30
      Wydaje mi się, że wiekszość dzieciaczków nosi soczewkę wyjmowaną codziennie na noc. Mój synek także. Jeśli chodzi o rehabilitację czyli zasłanianie zdrowego oczka - trwa ona do ok. 8 roku życia. Oczko, w zalezności od tego jaki jest postęp w leczeniu i rokowania, zasłaniane jest od 2 do 8-9 godzin dziennie. Wszczep soczewki najwcześniej można wykonać ok. 2 roku życia, ale wg wielu lekarzy warto poczekać do 6-7 roku życia, bo wtedy oko kończy swój wzrost, zmienia się też ostrość widzenia.
      • amelmis Re: zaćma 05.12.11, 12:45
        my takie soczewki mamy z kliniki z katowic bo tam była operowana.Aw jakim wieku jest twoje dziecko?
        • paciaty Re: zaćma 05.01.12, 19:01
          Moja córka miała wszczep w okolicach roczku (wybacz, nie pamiętam dokładnie, za dużo tych zabiegów ;) )
          Oko cały czas z zaleconym zasłanianiem czyli teoretycznie zaklejamy 3,5 roku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka