Dodaj do ulubionych

do przedszkola czas...

21.11.05, 15:55
Zamierzam wysłać Młodego do ogólnego przedszkola.
Gdzieś mi się obiło , że dziecko niepełnosprawne ( u nas dysfunkcja wzroku)
można dostać godziny terapeutyczne ( nie wiem, miasto, może PZN, albo
jeszcze inne) , w zwykłym przedszkolu.
Wiecie coś?
Obserwuj wątek
    • nemiki1 Re: do przedszkola czas... 23.11.05, 15:54
      Ale ten czas leci! Kubuś już do przedszkola :-)
    • 2222-2e Re: do przedszkola czas... 23.11.05, 21:05
      Powinnaś szukać przedszkola integracyjnego.W zwykłym nic nie dostaniesz.Jak
      chciałam dać syna do przedszkola 12 lat temu to usłyszałam że nie ma miejsc dla
      kalek.Wy macie więcej szczęścia teraz są inne czasy.Trzymaj tak dalej ,po
      przedszkolu postaraj się i o szkołę integracyjną.Pozdrawiam
      • bozia2 Re: do przedszkola czas... 04.01.06, 16:50
        Moja Karolinka "chodzi"do masowego przedszkola,a właściwie do zerówki.Na
        początku roku dostałam niezłą jazdę,że nie zgłosiłam Mychy rok wcześniej i nie
        chodziłam z nią na wybrane zajęcia tak,żeby panie mogły ją poznać i dzieci
        także.Ma 4 godziny indywiduale w tygodniu i pani dyrektor ją uwielbia-może
        dlatego,że to własnie ona prowadzi ją indywidualnie.Jest super:DDD
    • robertwar1 Re: do przedszkola czas... 23.02.06, 15:51
      Czołem!
      Czy Pani syn został objety wczesnym wspomaganiem przez tyflopedagogów?
      Pozdrawiam. Robert Warchalewski
      • ada16 Re: do przedszkola czas... 25.02.06, 18:28
        Nie, w Trójmieście jest bardzo słabo z pomocą, nie ma szkoły dla dzieci
        niewidomych i słabowidzących, ani ośrodka. Gdzie powinnam szukać tyflopedagoga?

PZN nie pomaga, szukam pomocy w Polskce: Tęcza , Owińska, Bydgoszcz.
        Kuba z bliska widzi niexle, gorzej z odległością, chciałam żeby szedl do
        zwyklego przedszkola, mimo wszystko.
        • robertwar1 Re: do przedszkola czas... 26.02.06, 09:21
          Witam!
          Jeszcze do niedawna na ul Żeromskiego był Osrodek dla dzieci słabo widzących,
          ale to jusz przeszłość. Wiem , że miasto lub samorząd stawiało na wczesną
          interwencję i chcieli ja zorganizować. Proszę przede wszystkim załatwić opinię
          o potrzebie podjęcia wczesnego wspomagania rozwoju w poradni psych-pedag. w
          trójmieście, to jest konieczność, oni powinni znać takie placówki, można się
          też skontaktować z wydziałem oświaty Urzędu Miasta i wydziałem oświaty Urzędu
          Marszałkowskiego. Ja ze swej strony postaram się znaleźć dla Pani kontakt. We
          wrocławiu planujemy zorganizować spotkanie trzydniowe dla rodziców dzieci z
          dysfunkcją wzroku: z pełną opieką , konsultacjami i diagnostyką.Proszę być w
          kontakcie.
          Pozdrawiam Robert Warchalewski
          • ada16 Re: do przedszkola czas... 27.02.06, 09:04
            Bardzo dziękuję, będę czekać na wiadomości.
            • ada16 Niestety... 21.03.06, 11:47
              Okazała się że przedszkola:
              -sa mocno oblegane,
              - nie sa chetne do przyjęcia mojego dziecka

więc albo nie będzie chodził wcale albo do integracyjnego (
              daleki dojazd , co mnie zniecheca)
              • renita1 Re: Niestety... 21.03.06, 12:33
                Wystraszyłaś mnie trochę. Zaraz pobiegnę do naszego przedszkola i spytam jak
                tam wygląda sytuacja. Osobiście uważam,że WŁAŚNIE DLATEGO, że Kacperek ma wadę
                wzroku, MUSI CHODZIĆ do przedszkola, aby uczyć się żyć między zdrowymi
                rówieśnikami!
                • ada16 Re: Niestety... 21.03.06, 13:13
                  Bardzo ciekawa jestem, jak jest gdzie indziej
                • ada16 Re: Niestety... 21.03.06, 13:14
                  Bardzo jestem ciekawa jak jest w innych miejscach.Napisz, jak wrócisz :-)
                  • renita1 Re: Niestety... 21.03.06, 13:36
                    Niestety, dzisiaj już nie pójdę, ale spróbuję w tym tygodniu. Ja zamierzam
                    twardo walczyć o swoje. W moim mieście są dwa przedszkola, oba przepełnione,
                    pękają w szwach. Jeśli pani dyr. będzie miała coś przeciwko, to pójdę do
                    burmistrza. Jak tu będzie problem - jeszcze dalej. Tak naprawdę to nie jestem
                    taka odważna, ale nie chcę aby moje dziecko pozbawione było towarzystwa
                    rówieśników. Jak już będę wiedziała co i jak, to napiszę.
                  • przemo99 Re: Niestety... 26.03.06, 19:42
                    Witam ! nasz Maciek widzi niestety niewiele ( zresztą juz kontaktowaliśmy sie wcześniej - jesteśmy z Płocka ).Chodzi od 2 lat do przedszkola integracyjnego.Zarówno on jak i my jesteśmy bardzo zadowoleni.Grupa liczy ok 15 osób , on jest jedyny z dysfunkcją wzroku.Ma zajecia indywidualne z tyflopedagogiem , psychologiem.Poza tym przedszkole organizuje rytmikę , gimnastykę korekcyjną i angielski i na te zajęcia uczęszcza.Ostatni zorganizowano zajęcia z Weroniki Scherbourne.Nie piszę tego dlatego aby się chwalić ., ale po to aby pokazac , że można takie rzeczy zorganizować.W Płocku przedszkola integracyjne sa podzielone - każde odpowiada za inne schorzenie np zesp. Downa , autyzm itp.Tak więc myślę , ze jesteśmy w dobrej sytuacji.Pozdrawiam serdecznie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka