ciociakubusia 01.10.08, 18:08 Czy któraś z was wie cos o tym badaniu. Czy warto robić u małego dziecka 11mc-y (8kor). Czy te badania są miarodajne. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ew_a_melka Re: Badanie na potencjały 03.10.08, 22:45 Planowaliśmy zrobić Amelce takie badanie ale jak robiłam wywiad na ten temat to wszyscy mówili mi że są niemiarodajne u takich maluszków. Gdzieś tutaj na forum były takie informacje około sierpnia-września zeszłego roku. Też na forum "dzieci niewidome" jest o tym. Odpowiedz Link
ew_a_melka Re: Badanie na potencjały 03.10.08, 22:52 chciałam ci wyszukać ten wątek ale właśnie okazuje się, że wątków sprzed roku już nie ma :( wiec jeśli masz jakieś pytania to pytaj Odpowiedz Link
iwona06081 Re: Badanie na potencjały 04.10.08, 16:15 moj synek ma pol roku i chcialam tez wykonac te badania ,ale po rozmowie z prof.Hautz zrezygnowalam.Mowi ze one nic nie wykazuja u tak malych dzieci jedynie tyle ze jest obnizone widzenie.My czekamy do 2,5 roku Hubcia i wtedy zobaczymy, a na razie rehabilitujemy go intensywnie i sa wspaniale efekty. Odpowiedz Link
tabaluga0 Re: Badanie na potencjały 04.10.08, 20:19 na czym polega u was ta rehabilitacja? Odpowiedz Link
iwona06081 Re: Badanie na potencjały 11.10.08, 21:29 jezdzimy raz w miesiacu do Gdanska Sobieszewa -filia Lasek na 4 dni.Tam mamy rehabilitacje wzroku w sali swiatla .Potem reh ruchowa,pedagog ,psycholog,muzykoterapia.Wszystko mozesz wykonac sama w domu w formie zabawy np.pokazywac swiatelka aby dziecko wodzilo wzrokiem,grzechotki z dzwiekiem ,swiatlem ,kontrastowe.Nauczyli mnie masowac Hubcia ,mial zwiekszone napiecie nerwowe i po tych masazach jak reka odjal.Jestem szczesliwa ze tam trafilam.Synek widzi na 20-30 cm,a prognozy lekarskie mowily ,ze nigdy nie bedzie widzial.Co prawda my zaczelismy bardzo wczesni jak mial 3 miesiace i teraz z rozwojem nie jest dalej od zdrowych dzieci,opoznienie minimalne 2 m-ce,a niektore rzeczy w normie.Rehabilitacja wzroku daje bardzo duzo.4 dni cale dla niego w miesiacu to duzo.Ja w domu wykonuje wiele rzeczy ale mam malo czasu a tam jest naprawde pod dobra opieka.Polecam jak masz blisko. Odpowiedz Link
tabaluga0 Re: Badanie na potencjały 11.10.08, 22:15 napisz jak tam trafiliscie, na skierowaie czy tak z ulicy? Jak to zalatwic? Odpowiedz Link
iwona06081 Re: Badanie na potencjały 11.10.08, 23:36 praktycznie z ulicy.Musisz miec orzeczenie o niepelnosprawnosci i wszystko.Podaje nr. telefonu 58-3080707:58-3080721 to bezposredni do siostry Benity.U niej sie umowisz na termin,na pewno odzwonia.A bydgoszcz ma program "pokazmyswiat dziecku niewidomemu"przyjezdzaja na rehab do domu jak mieszkasz blisko.Pozdrawiam Odpowiedz Link