Dodaj do ulubionych

Badanie na potencjały

01.10.08, 18:08

Czy któraś z was wie cos o tym badaniu. Czy warto robić u małego
dziecka 11mc-y (8kor). Czy te badania są miarodajne.
Obserwuj wątek
    • ew_a_melka Re: Badanie na potencjały 03.10.08, 22:45
      Planowaliśmy zrobić Amelce takie badanie ale jak robiłam wywiad na ten temat to wszyscy mówili mi że są niemiarodajne u takich maluszków. Gdzieś tutaj na forum były takie informacje około sierpnia-września zeszłego roku. Też na forum "dzieci niewidome" jest o tym.
      • ew_a_melka Re: Badanie na potencjały 03.10.08, 22:52
        chciałam ci wyszukać ten wątek ale właśnie okazuje się, że wątków sprzed roku już nie ma :( wiec jeśli masz jakieś pytania to pytaj
        • iwona06081 Re: Badanie na potencjały 04.10.08, 16:15
          moj synek ma pol roku i chcialam tez wykonac te badania ,ale po rozmowie z
          prof.Hautz zrezygnowalam.Mowi ze one nic nie wykazuja u tak malych dzieci
          jedynie tyle ze jest obnizone widzenie.My czekamy do 2,5 roku Hubcia i wtedy
          zobaczymy, a na razie rehabilitujemy go intensywnie i sa wspaniale efekty.
          • tabaluga0 Re: Badanie na potencjały 04.10.08, 20:19
            na czym polega u was ta rehabilitacja?
            • iwona06081 Re: Badanie na potencjały 11.10.08, 21:29
              jezdzimy raz w miesiacu do Gdanska Sobieszewa -filia Lasek na 4 dni.Tam mamy
              rehabilitacje wzroku w sali swiatla .Potem reh ruchowa,pedagog
              ,psycholog,muzykoterapia.Wszystko mozesz wykonac sama w domu w formie zabawy
              np.pokazywac swiatelka aby dziecko wodzilo wzrokiem,grzechotki z dzwiekiem
              ,swiatlem ,kontrastowe.Nauczyli mnie masowac Hubcia ,mial zwiekszone napiecie
              nerwowe i po tych masazach jak reka odjal.Jestem szczesliwa ze tam
              trafilam.Synek widzi na 20-30 cm,a prognozy lekarskie mowily ,ze nigdy nie
              bedzie widzial.Co prawda my zaczelismy bardzo wczesni jak mial 3 miesiace i
              teraz z rozwojem nie jest dalej od zdrowych dzieci,opoznienie minimalne 2 m-ce,a
              niektore rzeczy w normie.Rehabilitacja wzroku daje bardzo duzo.4 dni cale dla
              niego w miesiacu to duzo.Ja w domu wykonuje wiele rzeczy ale mam malo czasu a
              tam jest naprawde pod dobra opieka.Polecam jak masz blisko.
              • tabaluga0 Re: Badanie na potencjały 11.10.08, 22:15
                napisz jak tam trafiliscie, na skierowaie czy tak z ulicy? Jak to zalatwic?
                • iwona06081 Re: Badanie na potencjały 11.10.08, 23:36
                  praktycznie z ulicy.Musisz miec orzeczenie o niepelnosprawnosci i
                  wszystko.Podaje nr. telefonu 58-3080707:58-3080721 to bezposredni do siostry
                  Benity.U niej sie umowisz na termin,na pewno odzwonia.A bydgoszcz ma program
                  "pokazmyswiat dziecku niewidomemu"przyjezdzaja na rehab do domu jak mieszkasz
                  blisko.Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka