Dodaj do ulubionych

pytanie hipochondryka

07.02.07, 18:17
pewnie mam naturę hipochondryka skoro takie pytanie ale rak w naszej rodzinie
jest dosyć popularny więc dmucham na zimne. Chodzi o to że mam na nodze
pieprzyk którego wcześniej nie miałem. Niekształtny i soczyście czarny, ok 2
mm. Nie chcę z taką bzdurą iść do lekarza ale mnie to niepokoi. Są powody czy
lepiej zająć się czymś innym?
Obserwuj wątek
    • mania60 Re: pytanie hipochondryka 07.02.07, 18:30
      radio.
      Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości polecam badania profilaktyczne czerniaka . Można je zrobić w Warszawie ul. Nowogrodzka 62a W PFESO ( bezpłatnie). tel.:(022) 3314140. Polega ono na zbadaniu wszystkich znamion dermatoskopem i zakwalifikowaniu do usunięcia tych , które mogą ( ale nie muszą) być niebezpieczne. Później kontrole odbywaja się raz do roku. Dla własnego spokoju warto je zrobić. Pozdrawiam . mania
      • radio79 Re: pytanie hipochondryka 07.02.07, 18:51
        A czy to tylko w Warszawie się wykonuje? Jestem z drugiego końca Polski. Czy w
        mniejszych miastach też się to robi? Trzeba mieć skierowanie od lekarza
        pierwszego kontaktu?
        • mania60 Re: pytanie hipochondryka 07.02.07, 19:23
          Jeżeli w twojej miejscowości jest lekarz dermatolog to możesz skorzystać z jego porady .Jak będziesz się zapisywał na taką wizytę , to zapytaj czy wykonują badanie znamion dermatoskopem , a może w najbliższym większym mieście robią takie badania. Napisz skąd jesteś ,może ktoś z forum udzieli ci informacji. . O ile się orientuję ,to do dermatologa nie trzeba mieć skierowania od lekarza pierwszego kontaktu, ale lepiej zawsze zapytać. Myślę , że nie ma co się martwić na zapas. Pozdrawiam. mania
          • radio79 Re: pytanie hipochondryka 07.02.07, 21:47
            Tarnów. I nie jestem pewien ale chyba trzeba mieć skierowanie do dermatologa.
            Ale będę pytał.

Dzięki wielkie
            • judyta1100 Re: pytanie hipochondryka 07.02.07, 23:10
              Do dermatologa nie jest konieczne skierowanie. Wiem, bo byłam niedawno.

• tomslu1 Re: pytanie hipochondryka 08.02.07, 10:26
              Możesz iść tez do onkologa , tam już na pewno nie trzeba skierowania
              • radio79 Re: pytanie hipochondryka 08.02.07, 11:07
                Do kogo bym nie szedł i tak się boję usłyszeć, że bzdurami zawracam głowę. Ale
                co mi tam. Idę w takim razie do dermatologa. Dzięki za rady.
                • mania60 Re: pytanie hipochondryka 08.02.07, 15:54
                  Jeżeli ktoś ośmieli się stwierdzić , że to bzdura , to powiedz ,że wolisz przyjść z bzdurą niż z zaawansowaną chorobą . Powodzenia . mania
    • betka_1713 Re: pytanie hipochondryka 08.02.07, 17:39
      ja tez zuważyłam u siebie zmiany barwnikowe i we wtorek miałam dermatoskopie
      badania trwa chwilkę muszę usunąć jeden pieprzyk drugi do obserwcji. Przed
      badaniem zadręczałam się psychicznie i moją rodzinę. Dla swojego i innych
      spokoju zrób badanie pozdrawiam
      • radio79 Re: pytanie hipochondryka 09.02.07, 23:28
        jeśli już to tylko dla siebie. Nie rozmawiałem z nikim o tym. No może z
        higienistką która zwróciła mi na to uwagę ale to było jeszcze w liceum. Po co
        otoczeniu zawracać tym głowę zwłaszcza jeśli może się to okazać niegroźnym
        przebarwieniem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka