mamaalana1 06.05.09, 12:37 Witam:) Co oznacza w opisie rtg klatki piersiowej-"wzmożony bronchogram odwnękowo"? Bardzo dziękuję Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamaalana1 Re: Płuca 11.05.09, 07:43 Bardzo serdecznie dziękuję. Tak też powiedział lekarz, choć niektórzy mówili też o PoCHP czy jakoś tak. Tego najbardziej się bałam. Tylko, że mąż już piąty antybiotyk bierze, a kaszel w ogóle nie przechodzi. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link
mamaalana1 Re: Płuca 01.07.09, 09:49 Witam:) Dwóch lekarzy oglądało to zdjęcie i nic złego nie widziało. A radiolog który je opisywał słynie z widzenia wszystkiego złego i w usg i w rtg. Dwukrotnie z mężem robił nam usg i wg jego opinii mielibyśmy oboje nowotwory. Dlatego do tego zdjęcia podeszłam trochę "lajtowo". Pozdrawiam Odpowiedz Link
in_situ Re: Płuca 04.07.09, 21:07 Jeśli zmiany znajdują się w śródpiersiu - na zdjęciu RTG nie będą widoczne (przez żadnego lekarza). Jeżeli kaszel o nie ustalonej etiologii trwa dłużej niż kilka tygodni (a zdjęcie RTG nie wykazuje zmian) wykonanie TK klatki piersiowej jest po prostu standardem diagnostycznym - z podejściem "lajtowym" czy "nielajtowym" nie mając nic wspólnego. Odpowiedz Link
mamaalana1 Re: Płuca 05.07.09, 19:03 Bardzo dziękuję za zainteresowanie. Kaszel właściwie ustał. Czasem mąż tylko zakaszle, ale to już sporadycznie. Myślę, że jest wszystko oki. Myślę że w takim wypadku już chyba dalsza diagnostyka nie jest potrzebna, że to faktycznie było zapalenie oskrzeli. Pozdrawiam J.S. Odpowiedz Link