anasazi 26.04.04, 17:32 No właśnie, słownik ortograficzny podaje aborygen małą literą, a wszędzie jest pisane Aborygeni, tak jak Indianie, Murzyni itd. Więc jaka pisownia jest poprawna? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jaborygyn Aborygeni 27.04.04, 07:39 Jo je szloonzki Aborygyn i rzycza sie, coby Mje mjanowac' ze srogi litery! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
jacklosi Re: Aborygeni 27.04.04, 09:36 Bo jak ktos jest aborygenem śląskim albo australijskim, to jest on Aborygenem dużą literą, bo przynależy do określonej grupy etnicznej, a rzeczownik Aborygen jest w tym przypadku nazwą własną (tejże grupy etnicznej). Ale aborygen w ogóle znaczy tyle samo co tubylec, więc jest jako rzeczownik pospolity pisany małą literą. JK Odpowiedz Link Zgłoś
jaborygyn Aborygeni 27.04.04, 14:51 Autohtoonoow (Autochtonów) sie to tyrz tyko? Odpowiedz Link Zgłoś
jacklosi Re: Aborygeni 28.04.04, 11:26 Raczej się nie tyka, bo nie słyszałem o grupie etnicznej zwanej Autochtonami. JK Odpowiedz Link Zgłoś
jaborygyn Aborygeni 28.04.04, 13:36 Tak przeca godali i godajoom do teroska na Szloonzokoow ze ziymjoow "uodzyskanyh". Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: Aborygeni 28.04.04, 14:40 jacklosi napisał: > Raczej się nie tyka, bo nie słyszałem o grupie etnicznej zwanej Autochtonami. > JK To pewnie i nie slyszałeś o "tutejszych". Taki, siaki czy inny naród mówi im jesteście tacy, siacy czy inni, a oni, że nie - że "tutejsi". Ala Odpowiedz Link Zgłoś
jacklosi Re: Aborygeni 28.04.04, 14:42 A właśnie że słyszałem. Ale mimo to miałbym opory przed napisaniem Tutejsi. JK Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: Aborygeni 28.04.04, 14:48 jacklosi napisał: > A właśnie że słyszałem. Ale mimo to miałbym opory przed napisaniem Tutejsi. > JK Bo nie jesteś "tutejszy". Według mnie lepiej by było, gdyby "tutejszy" o sobie mówił z wielkiej litery. Dobrze by mu to zrobiło. Ala Odpowiedz Link Zgłoś
jaborygyn Re: Aborygeni 28.04.04, 14:55 Bez to Jou uo sia goudoo - Aborygyn lebo Szloonzok. PS "ala100"! Jou przed Wous naszykowou pora listkoow na inkszym placu. :-) Odpowiedz Link Zgłoś