zuzka6 09.05.02, 07:45 co to jest formant zerowy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ja22ek Re: formant zerowy 26.04.03, 10:47 To jest brak formantu. Np. w dopełniaczu liczby mnogiej reczowniki rodzaju żeńskiego bardzo często mają formant zerowy: Zuza - Zuz. Z ontologicznego punktu widzenia jest to ciekawy przykład nazywania czegoś, co nie istnieje. Przyjmujemy w pewnych przypadkach, że to jednak istnieje jako nic, co pozwala nam zachować spójność teorii. Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: formant zerowy 26.04.03, 14:12 ja22ek napisał: > Z ontologicznego punktu widzenia jest to ciekawy przykład nazywania czegoś, co > nie istnieje. Przyjmujemy w pewnych przypadkach, że to jednak istnieje jako > nic, co pozwala nam zachować spójność teorii. Do kompletności teorii brakuje mi tu formantów (cokolwiek to oznacza) ujemnych. Ala Odpowiedz Link Zgłoś
mac_rys Re: formant zerowy 27.04.03, 10:13 zuzka6 napisał(a): > co to jest formant zerowy? Zalezy od kontekstu--w fonetyce akustycznej formant zerowy (F0) to czestotliwosc drgan strun glosowych, czyli czestotliwosc odpowiedzialna za percepcje wysokosci dzwieku; np. zmiany tej czestotliwosci to intonacja. mac Odpowiedz Link Zgłoś