pluskat 23.07.05, 18:36 Proszę, pomóżcie odmienić: Jacques Jacques'a Jacques'owi Jacques'a Jacques'em ? Jakiem ? ….?? …..?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
efedra Re: Jacques 23.07.05, 21:49 pluskat napisała: > Proszę, pomóżcie odmienić: > > Jacques > Jacques'a > Jacques'owi > Jacques'a > Jacques'em ? Jakiem ? > ?.?? > ?..?? Jacques Jacquesa (wym. Zaka) Jacquesowi (Zakowi) Jacquesa (Zaka) Jacquesem (Zakiem). Z miejscownikiem i wolaczem tez mialabym problem, ale pisala- i mowilabym tak: Jacquesie (Zaku), choc to dziwacznie wyglada i jedno z drugim sie nie zgadza. Wine zwalilabym na Francuzow. To wszystko na pewno bez apostrofow, ktorych uzywa sie tylko po samoglosce. A z wolaczem pewnie poradzilabym sobie tak: "Hej, Jacques!" :) Odpowiedz Link Zgłoś
dupek.jak.kazdy.facet Re: Jacques 23.07.05, 22:29 Wymyśliły żabojady taki język, że zupełnie inaczej się czyta niże pisze, to niech później nie mają pretensji, że ktoś ich imiona przekręca. Dwuznaki występują w wielu językach, w tym polskim, ale w imieniu Jaçques jest pięcioznak. A później Polacy czy tam inni się muszą nagłowić jak to się odmienia. Odpowiedz Link Zgłoś
pluskat Re: Jacques 24.07.05, 15:10 :)) Z tym apostrofem to nie jest tak do końca jasne. Bo co powiesz o Rabelais'm? A w" Formach i normach czyli poprawnej polszczyźnie w praktyce“ znalazłam takie przykłady: Spędziła niejedne wakacje z senatorem Kennedym oraz prezydentami Jakiem (!) Chirakiem i Georges'em Pompidou. Ukloniłam się Jacques'owi, bo chcę mieć dobre stosunki z Jakiem. Najbardziej męczy mnie wołacz: Jacquesie czy Jacques'ie wygladaja beznadziejnie, już logiczniej byloby Jaku! Odpowiedz Link Zgłoś
ilmatar Cudactwa językowe ich i nasze 24.07.05, 18:18 dupek.jak.kazdy.facet napisał: > Wymyśliły żabojady taki język, że zupełnie inaczej się czyta niże pisze, to > niech później nie mają pretensji, że ktoś ich imiona przekręca. Żabojady wymyśliły język na własny użytek, a nie jakiegoś poparańca znad Wisły, który musi wszytko odmieniać przez przypadki i utrudniać tym życie wszystkim kochającym jego ziemię cudzoziemcom ;-))) A u nich czyta się częściej regularnie i to według stałych zasad niż u innych zjadaczy czegokolwiek. Dlaczego taki lew to lef...? A pies, jak się mu przyglądać, to psu? Pytasz: - Jest Ania? (Być). Odpowiadają: - Nie ma. (Mieć). Czysty absurd ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
pluskat Re: Cudactwa językowe ich i nasze 26.07.05, 08:23 Podciągam w górę mój wątek z cichą nadzieją, że zauważy go Pani Teresa... Odpowiedz Link Zgłoś
vatseq Re: Cudactwa językowe ich i nasze 03.08.05, 12:10 Święte słowa piszesz! Oprócz żabojadów również dżemojady mają język z wymową odbiegającą od pisowni. Ale oni (dżemojady, znaczy się) też mają kłopoty z wymową. Był taki wierszyk o różnym wymawianiu takich samych słów w zależności od znaczenia i jednakowym wymawianiu różnie pisanych. Nie pamiętam go, ale może jakiś anglista się znajdzie (wierszyk był popularny w tym środowisku) i przypomni go nam? vatseq Odpowiedz Link Zgłoś
piecz Re: Jacques 03.08.05, 08:42 Podaję za "Nowym słownikiem poprawnej polszczyzny" (PWN, Warszawa 2000): M. Jacques D. Jacques'a C. Jacques'owi B. Jacques'a N. Jakiem Ms.Jacques'u Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: Jacques 03.08.05, 08:49 piecz napisał: > N. Jakiem W związku z tą formą (kretyńską, ale słownikową) przypomniał mi się następujący dwuwiersz z literatury niegdyś jedynie słusznej: Nasze jaki biją foki, obijają fokom boki. Kto wie, o co w nim chodzi, ma mój dozgonny szacunek :) Odpowiedz Link Zgłoś
pluskat Re: Jacques 03.08.05, 11:07 Wielkie dzieki, bo z tym Jakiem mialam zagwostke. Mam nadzieje, ze w wolaczu bedzie Jacques'u Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: Jacques 03.08.05, 11:18 pluskat napisała: > Mam nadzieje, ze w wolaczu bedzie Jacques'u Wedle regułki - tak (nie zmienia się wszak "brzmienie głoski końcowej" :) Odpowiedz Link Zgłoś
teano_laura Re: Jaki i foki 03.08.05, 11:34 ardjuna napisał: > Nasze jaki biją foki, > obijają fokom boki. > > Kto wie, o co w nim chodzi, ma mój dozgonny szacunek :) No to miło. Ruskie Jaki (Jakowlew) i niemieckie Foki (Fockewulf) Strzelam na 1944-45 rok powstania owego dwuwiersza. Zgadłam? Teano P.S. Napiszesz coś więcej o tej jedynie słusznej literaturze? (autor, kontekst) Zaciekawiłeś mnie Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: Jaki i foki 03.08.05, 12:20 teano_laura napisała: > Ruskie Jaki (Jakowlew) i niemieckie Foki (Fockewulf) Masz mój dozgonny szacunek, a świadkiem tego oświadczenia jest cały świat. (Z tym, że 'Focke-Wulf', bo pośród konstruktorów byli Heinrich Focke i Georg Wulf). > Strzelam na 1944-45 rok powstania owego dwuwiersza. Zgadłam? Zapewne, ale to akurat nie było trudne :) > Napiszesz coś więcej o tej jedynie słusznej literaturze? (autor, kontekst) Ba! Poza dwuwierszem pamiętam tylko, że to było w jakiejś lekturze z podstawówki (którą kończyłem w połowie epoki Gierka), której to lektury bohaterem był młody sowiecki sołdat... Poza tym mam we łbie dziurę czarną a przepastną, z której kiwa do mnie przyjaźnie pan Alzheimer. Może ktoś pomoże? Odpowiedz Link Zgłoś
vatseq Re: Jaki i foki 04.08.05, 11:58 Jeśli kończyłeś podstawówkę w połowie Gierka, to jesteś w moim wieku :-) Na Alzheimera za wcześnie!!! Po prostu w podświadomość zostały zepchnięte rzeczy nielubiane, niewygodne, które uwierały świadomość. Nie dziwię się, że wierszyk o krasnoarmiejcu tam (w podświadomościowy lamus) został zepchnięty. Teraz i ja coś sobie przypominać, ale chyba moja podświadomość jest jeszcze głębiej ukryta :-) Focke-Wulf Fw190 był konstrukcją nietypową dla ówczesnych trendów w lotnictwie niemieckim: gwiazdowy silnik skłania niektórych do sugerowania, że powstał ten samolot na bazie przejętych we Wrześniu dokumentacji z PZL - w planach był tuż przed wybuchem wojny nowy samolot myśliwski Sokół z silnikiem gwiazdowym (jak to w PZL), lecz nieco mniejszy od Fw190. vatseq Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: Jaki i foki 04.08.05, 12:18 vatseq napisał: > Jeśli kończyłeś podstawówkę w połowie Gierka, to jesteś w moim wieku :-) To dla mnie prawdziwy zaszczyt! > Na Alzheimera za wcześnie!!! A kto to jest Alzheimer??? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
vatseq Re: Jaki i foki 04.08.05, 19:45 ardjuna napisał: > vatseq napisał: > > > Jeśli kończyłeś podstawówkę w połowie Gierka, to jesteś w moim wieku :-) > > To dla mnie prawdziwy zaszczyt! Miło mi :-) i czuję się co najmniej tak zaszczycony jak Ty. > > > Na Alzheimera za wcześnie!!! > > A kto to jest Alzheimer??? :))) Taki Niemiec, który starym dziadkom chowa różne przedmioty :-) vatseq Odpowiedz Link Zgłoś
vatseq Re: Jacques 03.08.05, 12:12 Może lepiej się nie męczyć i powiedzieć: Jakub? Potem odmiana jakby prostsza się wydaje :-) vatseq Odpowiedz Link Zgłoś