piasia 29.11.02, 18:46 Myślę, że słowo temperować w odniesieniu do ołówka jest zupełnie nielogiczne. I w ogóle skąd się wzięło? Przecież "temperować" to znaczy "łagodzić, uspokajać". A ołówek trzeba zaostrzyć lub zastrugać. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
_jazzek_ Re: temperować - nielogiczne 29.11.02, 22:49 Przede wszystkim witam piasię po długiej nieobecności :) W kolejnych słowach mojego listu odpowiem jak jezuita pytaniem na pytanie: a kto powiedział, że język ma być logiczny? Może dlatego temperuje się ołówki, że służy do tego temperówka, a nie ostrzałka ani strugałka? ;) Ktoś ma rozsądniejszą hipotezę? Cóż, możesz walczyć ze stanem obecnym, ale sądzę, że w pojedynkę nie dasz rady. Jeśli namówisz wszystkich swoich znajomych, a oni swoich itd, to może za parę lat nie będziemy już temperować. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
piasia Re: temperować - nielogiczne 02.12.02, 15:45 _jazzek_ napisał: > Przede wszystkim witam piasię po długiej nieobecności :) Ktos mnie pamięta?.... Zadomowiłam się na forum "Zwierzęta". Tu zaglądam sporadycznie, jak mi język polski dopiecze :)))))) > Może dlatego temperuje się ołówki, że służy do tego temperówka, a nie ostrzałka ani strugałka? ;) Ktoś ma rozsądniejszą hipotezę? A ja pamiętam z dzieciństwa temperówki (w nich się ołówek obracało) i ostrzałki, zwane też strugaczkami - płaski kawałek plastiku z włożoną w środek żyletką. A więc ołówek można było zaostrzyć lub zatemperować. > Cóż, możesz walczyć ze stanem obecnym, ale sądzę, że w pojedynkę nie dasz rady. Nie będę walczyć. Ja tylko tak, z czystej ciekawości dociekam różnych rzeczy. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: temperować -- całkiem logiczne 30.11.02, 00:57 piasia: > Przecież "temperować" to znaczy "łagodzić, uspokajać". Łacińskie ,,temperare'' ma kilka zbliżonych do siebie znaczeń, m.in. (1) powstrzymywać, powściągać, (2) zmieniać kształt, dostosowywać. A więc można kogoś utemperować nawet siłą, jeśli jest bardzo niegrzeczny. ,,Temperuj się waszmość'' Odpowiedz Link Zgłoś