Dodaj do ulubionych

ty kanalio!

IP: 213.25.197.* 24.11.01, 10:31
Ostatnio za sprawą pewnego polityka słowo KANALIA nabrało popularności. Bradzo
proszę o wyjaśnienie pochodzenia tego epitetu - czy to coś od kanału?
Obserwuj wątek
    • civic_vtec Re: ty kanalio! = ty psie! 24.11.01, 10:55
      Gość portalu: Mar napisał(a):

> Ostatnio za sprawą pewnego polityka słowo KANALIA nabrało popularności. Bradzo
      > proszę o wyjaśnienie pochodzenia tego epitetu - czy to coś od kanału?

Dziś kanalia kojarzy się nam z kanałem, natomiast kiedyś, gdy królowała łacina
      zwrot ten budził skojarzenia zoologiczne. Polska kanalia ma źródłosłów w
      łacińskim psie (canis). Z łaciny pies wędrował poprzez włoski (cane), gdzie
      przekształcił się w hołotę, motłoch (canaglia) i w tej postaci wkroczył do
      francuszczyzny (canaile). Z Paryża był już tylko krok do Polski. Naszym wkładem
      jest przeniesienie jego znaczenia na pojedynczą osobę.
      Powyższe podaję za Władysławem Kopalińskim.

Pozdrawiam
      Vtec
      • Gość: Mar Re: ty kanalio! = ty psie! IP: 213.25.197.* 24.11.01, 15:14
        civic_vtec napisał(a):

> Gość portalu: Mar napisał(a):
        >
        > > Ostatnio za sprawą pewnego polityka słowo KANALIA nabrało popularności. Br
        > adzo
        > > proszę o wyjaśnienie pochodzenia tego epitetu - czy to coś od kanału?
        >
        > Dziś kanalia kojarzy się nam z kanałem, natomiast kiedyś, gdy królowała łacina
        > zwrot ten budził skojarzenia zoologiczne. Polska kanalia ma źródłosłów w
        > łacińskim psie (canis). Z łaciny pies wędrował poprzez włoski (cane), gdzie
        > przekształcił się w hołotę, motłoch (canaglia) i w tej postaci wkroczył do
        > francuszczyzny (canaile). Z Paryża był już tylko krok do Polski. Naszym wkładem
        >
        > jest przeniesienie jego znaczenia na pojedynczą osobę.
        > Powyższe podaję za Władysławem Kopalińskim.
        >
        > Pozdrawiam
        > Vtec

dzięki - aż sam sobie się dziwie, że jako władający w miarę przyzwoicie jednym ze
        sródziemnomorskich języków na to nie wpadłem. Popiątkowe zamroczenie chyba... :-)

• teresa.kruszona Re: ty kanalio! = ty psie! 24.11.01, 16:56
        Mogę tylko dodać, że po włosku canalia znaczy łotr, łajdak. Rzeczownik ten
        początkowo występował tylko jako collectivum - rzeczownikowa nazwa zbioru
        jednostek - a znaczył tyle co zgraja, motłoch w związku z cane - pies. Canalis -
        psi. Słowo rozpowszechnione od XV w. w Europie przez cudzoziemców studiujących
        we Włoszech. W XV w. we Francji już canaille (zamiast st.fr. chiennaille). Po
        hiszpańsku canalla.

• Gość: Adamsyt Re: ty kanalio! = ty psie! IP: *.hypermart.net 25.11.01, 11:44
          Lepper studiował we Włoszech? Nie wierzę!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka