12.09.12, 17:46
https://www.artbiznes.pl/wp-content/uploads/2012/09/nagroda-nike-statuetka.png

Do tegorocznej Nagrody Nike nominowano aż cztery biografie:

1) "Nietoperz w świątyni. Biografia Jerzego Nowosielskiego"
(Krystyna Czerni)

2) 'Miłosz. Biografia.
(Andrzej Franaszek)

3) 'Mikołajska. Teatr i PRL"
(Joanna Krakowska

4) - nie zauważyłam ...

Sukcesem dla mnie dzisiaj skończyła się wyprawa do biblioteki - zdobyłam
biografię Miłosza, na którą czekałam pół roku. Opasłe tomisko, jego ciężar
odczuwałam niosąc do domu, ale radość dodawała mi skrzydeł big_grin

Nagroda Nike przyznawana jest zawsze w pierwszą niedzielę października.
Zwycięzca otrzymuje 100 tysięcy złotych i statuetkę Nike dłuta prof. G. Zemły.
Obserwuj wątek
    • super.222 Re: NIKE 2012 12.09.12, 17:56
      Dotychczasowi laureaci Nike:

1997 - Wiesław Myśliwski (nie można zapomnieć "Kamień na kamieniu")
      1998 - Czesław Miłosz
      1999 - Stanisław Barańczak
      2000 - Tadeusz Różewicz
      2001 - Jerzy Pilch
      2002 - Joanna Olczak-Ronikier
      2003 - Marek Rymkiewicz
      2004 - Wojciech Kuczok
      2005 - Andrzej Stasiuk
      2006 - Dorota Masłowska
      2007 - Wiesław Myśliwski (drugi raz)
      2008 - Olga Tokarczuk
      2009 - Eugeniusz Tkaczyszyn-Dycki
      2010 - Tadeusz Słobodzianek
      2011 - Marian Pilot

Z tego wykazu znam jedynie twórczość Jerzego Pilcha i Wiesława
      Myśliwskiego. To jest kompletny analfabetyzm literackich dokonań
      współczesnych pisarzy. Dno! Postanawiam *przedzierać się* przez
      biografię Miłosza napisaną przez Franaszka. big_grin
      • sagittarius954 Re: NIKE 2012 12.09.12, 20:18
        No właśnie . I co z tym zrobić . Mozna by tak wydać w serii i za pare trzy doinformować ludzi ? Ale komu by się chciało ... przecie forsa wazna . Człowiek powiedział a drugi juz nie zasnie , kiedy ja to przeczytam ? Może nigdy...
        • super.222 Re: NIKE 2012 12.09.12, 20:47
          (...) kiedy ja to przeczytam? Może nigdy ... (...)

Zapoznałam się dzisiaj z: wyglądem tej biografii, obejrzałam zdjęcia,
          przeczytałam niektóre wiersze, i jestem przerażona. Taki ogrom pracy,
          i kto to będzie nosił z biblioteki, tak jak ja? ... big_grin
          Nawet nie wiadomo jak to trzymać przy czytaniu ...big_grin
          Ale się zawzięłam. Poznam lata przedwojenne, wojenne i powojenne.
          Co tam ... myślę, że tegoroczna Nike trafi do autora biografii.
          No to coś na ten temat wiedzieć musowo ...Do miłego ...
          • anerim Re: NIKE 2012 16.09.12, 14:26
            Przeczytałam " Milosz Biografia" A. Franaszka. Opasłe tomisko, nie można czytać w łóżkusmile, ale przy stole satysfakcja zapewniona. Jednym ciągiem oczywiście tego nie da się przeczytać, po pewnym czasie jest się zmęczonym, ale dzień dwa przerwy i znowu ciągnie do czytania. Miłosz w ujęciu autora pełnowymiarowy, ukazany od podszewki, ale zdaje się obiektywnie. Czytając przechodziłam od złości i irytacji do podziwu. Na pewno wielki format człowieka, wspaniały poeta i pisarz, nie pozbawiony jednak małości i słabości jak ogromna większość i tych wielkich i tych przeciętnych.
            • super.222 Re: NIKE 2012 17.09.12, 19:31
              Cięgiem czytać się nie da. Już na dziesiątej stronie nie pamięta się
              co było na pierwszej. Nagromadzenie zdarzeń, nazwisk, miast ...

Czytam *kartkując*, co polega na śledzeniu jednej postaci lub wydarzenia,
              od początku aż do końca. Następnie wracam do początku, wybieram postać
              lub wydarzenie ... i do końca big_grin

Mam już przeczytane wszystkie wątki zawierające historie z kobietami big_grin
              Czy gdybym się zdecydowała na streszczenie bohaterek romansów Pana
              Miłoszowych, to byś się nie wyśmiewała?, albo czy byś pomóc zechciała.?
              Obie już wiemy jaki to temat ciekawy i obszerny.
              • anerim Re: NIKE 2012 18.09.12, 08:38
                Wyśmiewać się? Nigdy! smile Książkę czytałam zaraz po jej wydaniu, w marcu, więc streszczać byłoby trudno, nawet poszczególne wątki, taka to "kobyła"!

• super.222 Re: NIKE 2012 20.09.12, 19:22
                  wyborcza.pl/1,75475,12522786,Ksiazka_roku__Przyznaj_swoja_Nike_i_wygraj_wycieczke.html
                  Bożeszsz - czy ja potrafię napisać jakieś uzasadnienie ?
                  Że nagroda dostanie się Biografii - jestem prawie pewna.
                  Hmmm - prawie big_grin. Ale czytam - od początku, od końca, od środka
                  ...gdzie otworzy mi się strona.
                  I w niektóre zimne wieczory, zabieram do łóżka big_grin big_grin
                  • sagittarius954 Re: NIKE 2012 20.09.12, 19:25
                    Biografa czy biografię a może biografkę big_grinbig_grinbig_grin
                    No pożartowaliśmy a teraz... nie lubie biografii , rzadko która jest pasjonująca , czyba że lubimy nudziarstwo , super lubisz nudziarzy ?
                    • super.222 Re: NIKE 2012 20.09.12, 19:39
                      Odpowiadam natychmiast, bowiem jestem jeszcze *na chodzie*.
                      W mieszkaniu zimno i ciągnie do łóżka ...rzecz jasna mógłby być jakiś
                      biograf. Kurcze ... zagalopowałam ... a przecież nie przyjedziesz tyli
                      kawał drogi, niestety ....

Wracając do Biografii Miłosza, to powiem szczerze .. trudna to jest
                      opowieść, ale fantastycznie napisana. Prawie nic nie wiedziałam o Miłoszu
                      jako o człowieku, a teraz jestem oczarowana. Czy Ty wiesz jak on
                      pięknie kochał? jak pięknie o miłości pisał?

Gdybyś przeczytał, co jest nierealne, to wspólnie byśmy jakieś uzasadnienie
                      utworzyli i te 3000 zł. podzielili przez dwa. A teraz sama muszę ... big_grin
                      • sagittarius954 Re: NIKE 2012 20.09.12, 20:22
                        No jak mógł kochac no jak , no normalnie kochał kobiety jak chłopy no tak po chłopsku no przydusił tamta oczy wybałuszyła i na wszystko się zgodziła ...big_grin

Ja nie rozumiem jak to trudna a fantastyczna przepisz no jakiś urywek trudny a fantastyczny , ocenimy big_grin
                        • sagittarius954 Re: NIKE 2012 20.09.12, 20:23
                          Albo kilka kartek wyrwij i zeskanuj a później przeniesiesz do worda i na forum big_grin
                          • super.222 Re: NIKE 2012 21.09.12, 08:04
                            Wyrwać kartki ? ... ależ to by była profanacja big_grin

Czesław Miłosz - mąż, w pożegnaniu dla zmarłej żony Janki:

"Kochałem ją, nie wiedząc, kim była naprawdę,
                            Zadawałem jej ból, goniąc za moją ułudą,
                            Zdradzałem ją z kobietami, jej jednej wierny.
                            Zaznaliśmy wiele szczęścia i wiele nieszczęścia,
                            Rozłąki, cudownych ocaleń."

Miłoszowie (Czesław i Janka) przeżyli z sobą pół wieku, a historia ich
                            związku, to prawie "Casablanca". Gdyby nakręcić film, byłby o niebo
                            ciekawszy od niektórych gniotów, z aktualnymi bohaterami w rolach
                            głównych.
                            • sagittarius954 Re: NIKE 2012 21.09.12, 16:43
                              A to teraz rozumiem dlaczego czytasz to czytadło big_grin
                        • super.222 Re: NIKE 2012 21.09.12, 07:52
                          "Dopiero na przełomie lat siedemdziesiątych i osiemdziesiątych pojawi
                          się w jego życiu bardziej znany przyjaciołom związek, a z dekady wcześniejszej
                          pozostał piękny, zmysłowy wiersz o ukrytej adresatce" - napisał Franaszek.

Lubiłem twoją aksamitną yoni, Annalena, długie podróże
                          w delcie twoich nóg.

Dążenie w górę rzeki do twego bijącego serca przez coraz dziksze
                          prądy sycone światłem chmielu i czarnych powojów.

I naszą gwałtowność, i triumfalny śmiech, i pośpieszne ubieranie
                          się w środku nocy, żeby iść kamiennymi schodami górnego
                          miasta.

Naturalnie napisane przez Miłosza.
                          I oby nie narodził się w Twoim sercu - Sagittariusie - najmniejszy pyłek
                          zwątpienia w swój talent, bo go masz. Pamiętam kilka Twoich wierszyków
                          całkiem, całkiem ... w tym klimacie. big_grin
                          • sagittarius954 Re: NIKE 2012 21.09.12, 16:44
                            daj spokój o swojej wartości jestem przekonany tongue_out Ale dziękuję fankobig_grin
            • super.222 Re: NIKE 2012 21.09.12, 08:18
              A... wiesz Anerim ... że Twój post może być *ziarnem rzuconym*
              pod podwaliny uzasadnienia dla Franaszka, jako kandydata do Nagrody Nike?
              Gdyby tak trochę jeszcze nad tym popracować? Nadać człowieczeństwo
              wielkiemu poecie? Może wspólnymi siłami ... nie tylko Twoimi Anerim, -
              to może byśmy takie uzasadnienie napisali, jako nasze przemyślenia
              w związku z doroczną nagrodą literacką. Pozdrawiam.
              • super.222 Re: NIKE 2012 21.09.12, 08:21
                forum.gazeta.pl/forum/w,37412,138856626,138953076,Re_NIKE_2012.html
                Ten post miałam na uwadze.
                Nie wpisał się gdzie należało, to go wkleiłam.
                • anerim Re: NIKE 2012 21.09.12, 12:00
                  Super miła, ja bym wszystko wolała raczej wierszem, bo w prozie jestem jeszcze gorszasmile.
                  Biografie uwielbiam. Ostatnio przeczytana"Pra" Opowieść prawnuczki Jarosława Iwaszkiewicza, Ludwiki Włodek- dziennikarki Gazety Wyborczej, bardzo bardzo. Na takie książki nie szkoda mi czasu, na jakieś czytadła tak.

Moje uzasadnienie mogłoby brzmieć tak:

To takie trudne
                  zmieścić czyjeś życie
                  w granicach okładki
                  a przecież
                  Panu się udało...

itd

• super.222 Re: NIKE 2012 21.09.12, 17:09
                    Anerim! W *wierszowaniu*jesteś jeszcze lepsza.

Myślę, że do pierwszych dni października troszkę sobie
                    pogwarzymy, w oczekiwaniu na werdykt.
                    Może jeszcze ktoś czytał to *czytadło* i się dołączy?
                    • super.222 Re: NIKE 2012 21.09.12, 17:15
                      Sagittariusie ... słów brak big_grin
                      Specjalnie dla Ciebie wybrałam smakowite kąski,
                      a Ty z jakimś *przekąsem* o mojej fascynacji ...
                      Miłoszem. Aż do następnego tematu... to przechodzi,
                      natomiast fanką Twoją być ? ... O ....w takiej
                      konkurencji ?

A na poważnie: napisz jakiś chociaż dwu zwrotkowy
                      o Nobliście Czesławie Miłoszu - proszę.
                      I wpisz utwór w tym wątku.
                      • sagittarius954 Re: NIKE 2012 21.09.12, 21:57
                        W mojej ojczyźnie księżyc
                        Tak pieknie nie snuje się po niebie
                        Jak po litewskiej wstędze pamieci
                        Gdybym nawet kochał tamte pejzaże

Tak pięknie, tak mocno i słowami
                        Otulał tą jedyną
                        To i tak do ręki weźmiesz ocean
                        Miłości Miłosza Czesława.
                        • anerim Re: NIKE 2012 22.09.12, 08:50
                          Naprawdę piękny! Gratulacje!
                          • pia.ed Re: NIKE 2012 22.09.12, 13:32
                            Super.222, nic z Milosza nie czytalam, choc z pewnoscia przegladalam jakis zbiorek ...

Gdybym wtedy wiedziala o jego romansach, i ze o nich pisal wiersze,
                            to dzis bylabym pewnie ekspertka jego tworczosci wink

"Dopiero na przełomie lat siedemdziesiątych i osiemdziesiątych pojawi
                            się w jego życiu bardziej znany przyjaciołom związek, a z dekady wcześniejszej
                            pozostał piękny, zmysłowy wiersz o ukrytej adresatce" - napisał Franaszek.

Lubiłem twoją aksamitną yoni, Annalena, długie podróże
                            w delcie twoich nóg.

Dążenie w górę rzeki do twego bijącego serca przez coraz dziksze
                            prądy sycone światłem chmielu i czarnych powojów.

I naszą gwałtowność, i triumfalny śmiech, i pośpieszne ubieranie
                            się w środku nocy, żeby iść kamiennymi schodami górnego
                            miasta.
                            • super.222 Re: NIKE 2012 22.09.12, 14:33
                              (...) nic z Miłosza nie czytałam (...)

I dlatego jest ten wątek, żeby co nieco wiedzieć o poecie, który
                              otrzymał Nagrodę Nobla. Całe prawie życie spędził poza Polską,
                              żeby na koniec wrócić do ukochanego Krakowa.
                              Ubiegły rok 2011 był poświęcony Miłoszowi. Założyłam wątek,
                              starałam się wnieść jakieś informacje, jednakże absolutny brak
                              zainteresowania forumowiczów udzielił się i mnie.

Obecna *batalia* o Nagrodę Nike 2012 ponownie pobudziła moje
                              zainteresowanie, no i możliwość przeczytania "Biografii Miłosza,
                              autorstwa Franaszka. To bardzo ciekawa lektura, a poeta intrygujący.
                              Franaszek go *od-brązowił*, w wyniku czego jest bardzo ludzki,
                              w szczęściu i nieszczęściu.

• super.222 Re: NIKE 2012- uroczystość wręczenia 03.10.12, 07:03
                                Patronem medialnym NIKE 2012 jest program drugi TVP.

Transmisja gali wręczenia nagrody na żywo na antenie
                                TVP KULTURA 7 października o godzinie 19-tej.
                                • super.222 Re: NIKE 2012- czytelnicy już wybrali 06.10.12, 09:21
                                  wyborcza.pl/1,75248,12618200,Nike_2012__Czytelnicy_wybrali_Milosza.html

Wkleiłam pełny tekst, bo nie ma w nim niczego, co mogłoby zostać
                                  uznane za obraźliwe ... big_grin. Jest wiersz pana Tomasza Biskupa, który
                                  wygrał wycieczkę - jako nagrodę - za 3.000 zł. I powiem Ci, że Twój
                                  podoba mi się bardziej. Zaledwie 2 zwrotki, a ile treści. U mnie Ty jesteś
                                  laureatem plebiscytu. I żebyś jeszcze przeczytał chociaż 1/3 tej Biografii big_grin.
                                  • anerim Re: NIKE 2012- czytelnicy już wybrali 07.10.12, 20:09
                                    A jednak nie zgadłam. "Książka Twarzy" Marka Bieńczyka została uznana za najlepszą i jej przypadła nagroda. Laudacja była nad wyraz interesująca.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka