Dodaj do ulubionych

Autyzm, Asperger

13.11.11, 19:24
Zrobiłam sobie test, który znalazłam w rozprawie naukowej dot. zespołu Aspergera i wyszło mi, że mam wysoko funkcjonujący autyzm. W niczym mi ta wiedza nie pomoże, tak sobie myślę, ale jakoś mi ulżyło, że znalazłam wytłumaczenie dla wielu rzeczy, które działy się w moim życiu poczynając od dzieciństwa. Taka samodiagnoza może być mylna, ale myślę, że coś w tym jest. W czym mi to najbardziej przeszkadza/przeszkadzało, to praca i relacje w pracy. Pomijając doświadczenia z dzieciństwa, okres dorastania i tak dalej.
Co o tym myślicie?
Obserwuj wątek
    • robak.rawback Re: Autyzm, Asperger 13.11.11, 21:00
      jest jakis link do tego testu? albo podaj tytul tej rozprawy naukowej to sobie poszukam.
      tez sobie zrobie.
      • aleksandrawu Re: Autyzm, Asperger 14.11.11, 00:45
        Ja mysle- patrzac na dzieci ze zdiagnozowanym autyzmem/zesp.aspergera, z ktorymi pracuje-ze duzo osob zahacza o ASD, tylko jesli jest w tym 'dolnym' zakresie, to uwaza sie czesto, ze te osoby sa 'dziwne'. I tyle. Ja tez jak bylam mala, to glownie sie bawilam pod stolem robiac ludziki z plasteliny lub obcinajac sobie wlosy. Pytalam mamy, czy jej to nie niepokoilo-powiedziala: ale dlaczego?!Przeciez bylas taka grzeczna. :DD
      • 1111rafal Re: Autyzm, Asperger 03.12.11, 05:11
        tez to mam naprawde chcialbym pisac z toba odezwij sie czesc, nie znalem dziewczyny z tym i chcialem poznac fajnie ze napisalas
    • kingaolsz Re: Autyzm, Asperger 14.11.11, 14:23
      Kazdy z nas moze znalezc u siebie pojedyncze cechy, ktore naleza do spectrum (jest ich kilkaset jak nie wiecej), ale zeby miec diagnoze to trzeba miec ich pewien zbior.
    • espionka Re: Autyzm, Asperger 14.11.11, 18:11
      każdy ma cechy (niektórzy sporo) ale w postawieniu diagnozy ważne jest ich nagromadzenie i intensywność ich występowania. Jeśli jako dorosły funkconujesz normalnie to wątpliwe.
      • dzieciakcouk Re: Autyzm, Asperger 02.12.11, 23:48
        Ciekawe dość, podaj link proszę ...
        • robak.rawback rafal 03.12.11, 18:31
          rafal napisz co masz i jak to na ciebie rzutuje, jakie przemyslenia na ten temat masz
          i jak to wplywa na twoje zycie codzienne, nauke, orace, jakies przyklady
          - ja sie tym interesuje i chce uslyszec od kogos kto to ma
          • 1111rafal Re: rafal 04.12.11, 00:49
            chcialbym poznac ta kobiete z UK ktora wie o co chodzi napisz prosze odezwij sie..popiszemy troche?:)
            a Ty tez jestes kobieta? to tez mozesz napisac co chcesz ale prywatnie..
            napisz na mail 1111rafal@gazeta.pl

• spawacz.drewna Re: Autyzm, Asperger 04.12.11, 03:26
      mysle ze bredzisz
      • 1111rafal Re: Autyzm, Asperger 04.12.11, 03:32
        why? moze dlatego ze masz taki nick to moze ty bredzisz?
        • spawacz.drewna Re: Autyzm, Asperger 04.12.11, 10:55
          bo przy takich samoanalizach czasem latwo pomylic autyzm (jako chorobe) z cechami osobowosci nabytymi w dziecinstwie/uksztaltowanymi przez srodowisko - co tu tez mialo miejsce imo
          • kachnakaja Re: Autyzm, Asperger 04.12.11, 14:28
            Ja mam męża z ASPI którego nigdy nie zdiagnozowano, bo kiedyś o takich osobach mówiło się po prostu dziwaki, ale trzeba wziąć pod uwagę, że dziwne zachowania to jedno, a dysfunkcje to drugie. Nie można stwierdzić tego zespołu przypisując sobie 2 do 5 cech. Przez 20 lat życia pod jednym dachem szukałam rozwiązania w tych "dziwadłach" i dość specyficznym funkcjonowaniu, a najdziwniejsze było to, że moja córka już od 2 roku życia wykazywała inność. Nawet nie przyszło mi do głowy, że mogę mieć w domu dwóch Aspi. Jak widać są to często cechy dziedziczne, no bo nikt chyba nie powie ze dysleksje, zaburzenia integracji sensorycznej, koncentracji uwagi i innych nabywa się w dzieciństwie. Droga do rozpoznania była długa i ciężka, jakoś żyjemy na tym świecie i dajemy rade, są ludzie którzy nawet nie dostrzegli, są tacy którzy mówią: wariaci, bzdury gadacie, wymyślają jakieś zespoły, i są tacy którzy patrzą na nas dziwnie :) a ja mam w domu dwóch geniuszy, badaczy, dociekliwych naukowców którym trzeba codziennie przypominać o rzeczach przyziemnych, myśleć po prostu za 3 i w kółko powtarzać po 100 razy wszystko to co dla nas oczywiste. Polecam książkę "Zespół Aspergera" Tony Attwood. Znajdziecie tam wszystkie odpowiedzi.
          • golfstrom Re: Autyzm, Asperger 06.12.11, 17:37
            Mysle, ze Ty rowniez nie za bardzo masz pojecie, o czym mowisz.
            Po pierwsze, autyzm nie jest choroba.
            Po drugie, wysmiewasz diagnoze testem w ksiazce, ale sam wydajesz inna diagnoze na podstawie jednego posta.
    • mariann1957 Re: Autyzm, Asperger 06.12.11, 14:29
      Dobrze napisane o tej chorobie wiadomosci.wp.pl/title,Dla-rodzicow-ta-diagnoza-brzmi-jak-wyrok,wid,14050670,wiadomosc.html?ticaid=1d825 autyzm to nie tylko walka dzieci z chorobą ale i rodziców, którzy opiekują się nimi przez całe swoje życie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka