Dodaj do ulubionych

szkoly, ofsted, pomozcie, nie wiem co wybrac :(

03.10.12, 23:11
w zwiazku ze zmiana miejsca zamieszkania szukamy nowej szkoly w bliskiej okolicy
nie znam w tym miescie nikogo, wiec nie moge zapytac osobiscie
kazda szkola z wygladu jest ok, w kazdej jest miejsce
skopiowalam fragmenty opisow z ofsted

wszystkie szkoly w okolicy sa good, jedna jest satisfactory, wiec jej nawet nie wklejam, bo nie biore pod uwage, outstanding niestety nie ma zadnej

kolejnosc jest wg odleglosci od naszego nowego domu
numer 1 jest doslownie kilka krokow od nas, kolejne nieco dalej, ale bierzemy wszystkie ponizej wymienione pod uwage
prosze pomozcie nam to ogarnac :(

1.This school is smaller than the average sized primary school.Most pupils are White British. Few are from minority ethnic groups or speak English as an additional language. The proportion of pupils known to be eligible for free school meals is twice the national average. While the proportion of pupils identified as having special educational needs and/or disabilities are broadly average, the proportion with statements of special educational needs is four times the national figure.
to jest ta najblizsza, nawet nie trzeba przechodzic przez ulice,ale czy 2x tyle na darmowych obiadach i 4x z sen to bedzie dobre miejsce? :(

3.This is a much larger than average-sized primary school. The profile of the school has changed significantly since the previous inspection. The vast majority of pupils is of White British heritage, with an increasing number of Asian and White Other pupils. The proportion of pupils who speak English as an additional language is now above average and rising rapidly. The proportion of pupils known to be eligible for free school meals is average but also increasing. The proportion of pupils supported at School Action Plus or with a statement of special educational need is well above average and, again, increasing.
4.
5.This is a smaller than average-sized primary school. The vast majority of pupils are of White British heritage. The proportion of pupils known to be eligible for free school meals is below average as is the number of disabled pupils and those with special educational needs.
6.is a larger than average primary school. Pupils come from a
variety of social backgrounds but few are entitled to free school meals. Most pupils
are of White British heritage. Pupils from minority ethnic backgrounds currently
represent 4.5% of the school’s population. The proportion of pupils for whom English
is an additional language is lower than average. There are more pupils with
statements of special educational need than the national average and a smaller than
average proportion of pupils who need help with their learning.
7.This is a smaller than average sized school serving an area where social disadvantage is higher
than average.The proportion of pupils known to be eligible for a free school meal is above
average. There are few pupils from minority ethnic groups or at an early stage of learning
English. An above average proportion of pupils have learning difficulties and/or disabilities.

co wy o tym sadzicie??
ja mysle, ze szkola nr 5 lub 6, prawda?
choc 1 bardzo kusi bo juniorzy mogliby sami wracac, z pozostalych juz nie
3 tez jest blisko, ale zadna rewelacja, wiec chyba juz lepiej 1, a moze nie?
7 kiepsko wypada i najdalej, wiec tez odrzucam
aha, w miedzyczasie piszac to odrzucialm dwie inne, wiec brakuje numerkow :)

wiec jak - 5, 6, 1, czy 3?
Obserwuj wątek
    • zuzanka77 Re: szkoly, ofsted, pomozcie, nie wiem co wybrac 03.10.12, 23:58
      Witam!
      Po przeczytaniu wszystkich opisow wybralabym jedynie nr 5
      Pozdrawiam
      • yskyerka Re: szkoly, ofsted, pomozcie, nie wiem co wybrac 04.10.12, 10:45
        Decydując na podstawie samych tych opisów, wybrałabym 5, w drugiej kolejności 6.
        A byłaś w tych szkołach? Rozmawiałaś z kimś z kadry albo z rodzicami przed szkołą? Widziałaś, jak się zachowują dzieci? Sam Ofsted to mało, warto byłoby się umówić na wizytę w szkole, a dopiero później podejmować decyzję.
    • aniaheasley Re: szkoly, ofsted, pomozcie, nie wiem co wybrac 04.10.12, 11:03
      Ja bym brala pod uwage wylacznie 5, ale czy na pewno tam dostaniesz miejsce?
      Bigger than average to nie jest dobre rozwiazanie, jezeli mozna go uniknac, dzieci, zwlaszcza mlodsze o wiele lepiej czuja sie w malej szkole, gdzie czesto panuje cieplejsza, rodzinna wrecz atmosfera, wszyscy sie znaja lepiej, tak bardziej kameralnie wszystko sie odbywa.
      • murasaki33 Re: szkoly, ofsted, pomozcie, nie wiem co wybrac 04.10.12, 11:31
        Raporty swoje a zycie swoje. Umow sie na spotkanie w szkole, to zwyczajna procedura w tym kraju, zobaczysz klasy, podworko, ogrod czy stolowke - zapytaj jakie maja menu-czy gotuja sami np. Zapytaj jakie maja club po szkole. Zaobserwuj mamy pod szkola, wyglad i zachowanie mam tez moze byc podpowiedzia. W jednej katolickiej szkole, ktore uchodza czesto za dobre, staly takie mamy, ze w szoku bylam - w pantoflach i dresach:), palace papierosy i wrzeszczace na swoje maluch, rece mi opadly. Mozesz tez zagadac rodzicow, ale inna sprawa, ze zwykle otrzymasz odpowiedz, ze szkola jest super, w koncu ich dzieci tu chodza;) Z doswiadczenia powiem, ze mala szkola, tak jak pisze Ania jest dobrym startem, wszyscy sie znaja i traktuja bardzo rodzinnie. Nasza ma ok 150-160 dzieci i ciezko mi sobie wyobrazic corke w gigancie do jakiego sama chodzilam.
    • zurekgirl Re: szkoly, ofsted, pomozcie, nie wiem co wybrac 04.10.12, 11:29
      Dla mnie 1 lub 5. Sam Ofsted to malo, sprawdz wyniki egzaminow. Mnie nie przeraza 4x national sen, w przedszkolu corki jest duzo takich dzieci, ale maja wystarczajaco duzo nauczycieli, zeby to wszystko perfekcyjnie ogarnac. Moze przejdz sie do szkol i pogadaj o swoich watpliwosciach.
      • yadrall Re: szkoly, ofsted, pomozcie, nie wiem co wybrac 04.10.12, 12:40
        Ja bym najpierw obejrzala szkole. Jezeli 1 ma duzo dzieci z problemami to automatcznie jest duzo osob uprawnionych do pomocy finansowej-raz,ze disabeled maja inne progi pomocy,a dwa,ze czesto jedno z rodzicow takich dzieci musi zrezynowac z pracy by opiekowac sie dzieckiem.
        Jezeli poza tym jest wystarcajaca ilosc pracownikow,kotrzy maja zapal i chec do pracy z dziecmi to nie widze problemu. A sam fakt,ze w szkole sa dzieci z dysfunkcjami typu dysleksja, autyzm itp. wcale nie oznacza,ze szkola jest zla.
        Wiec obejrzyj i pogadaj z nauczycielami, obejrzyj jak zachowuja sie dzieci (i rodzice). Dopiero zdecyduj.
        I jeszcze jedno-jak szukalam przedszkola dla syna to wzielam najblizsze-raz,ze bardzo cieplo panie nas przyjely jak wstapilismy bedac na spacerze (bez zapowiedzi),a dwa,ze bylo blizko. Tyle,ze tamto przedskole ma saisfactory,wiec po przeprowadzce z radoscia polecialam do najblizdzego przedszkola outstanding,zeby przeniesc synka. I co? Ne dosc,ze duzo gorsze warunki (mniejszy plac zabaw, ciemniejsze sale, wszedzie jakies graty/zabawki-malo miejsca dla dziec) to najbardziej mnie przerazil przewijak stojacy na samym srodku sali! Najpewniej na czas wizyty Ofsted przewijak jest chowany,ale moja wizyta nikt sie nie przeja,wiec stal sobie tak jak zawsze stoji! To mi dalo o tyle do myslenia,ze szkola/przedszkole na wizyte z Ofsted sie szykuje i czasem jest zupelnie oderwane od rzeczywistosci. Wiec radze isc samemu/z dzieckiem/ i zobczyc gdzie jest fajnie, milo, przytulnie, rodzinnie, ciekawie, spokojnie i co tam jeszcze jest dla CIebie wazne.
        • ukasia Re: szkoly, ofsted, pomozcie, nie wiem co wybrac 04.10.12, 22:47
          yadrall napisała:

> Najpewniej na czas wi
          > zyty Ofsted przewijak jest chowany,ale moja wizyta nikt sie nie przeja,wiec sta
          > l sobie tak jak zawsze stoji! To mi dalo o tyle do myslenia,ze szkola/przedszko
          > le na wizyte z Ofsted sie szykuje i czasem jest zupelnie oderwane od rzeczywist
          > osci.

Ten przewijak na środku sali faktycznie musi wyglądać cudacznie, my mamy swoje w łazienkach :-)

O ile szkoły są informowane do 2 dni do wizyty Ofsted, o tyle do przedszkola Ofsted przychodzi bez zapowiedzi. Więc ten przewijak stoi tam dalej nawet podczas wizyty Ofsted.
        • ukasia Re: szkoly, ofsted, pomozcie, nie wiem co wybrac 04.10.12, 22:49
          yadrall napisała:

> Ja bym najpierw obejrzala szkole. Jezeli 1 ma duzo dzieci z problemami to autom
          > atcznie jest duzo osob uprawnionych do pomocy finansowej-raz,ze disabeled maja
          > inne progi pomocy,a dwa,ze czesto jedno z rodzicow takich dzieci musi zrezynowa
          > c z pracy by opiekowac sie dzieckiem.
          > Jezeli poza tym jest wystarcajaca ilosc pracownikow,kotrzy maja zapal i chec do
          > pracy z dziecmi to nie widze problemu. A sam fakt,ze w szkole sa dzieci z dysf
          > unkcjami typu dysleksja, autyzm itp. wcale nie oznacza,ze szkola jest zla.
          > Wiec obejrzyj i pogadaj z nauczycielami, obejrzyj jak zachowuja sie dzieci (i r
          > odzice). Dopiero zdecyduj.

A pod tym to się podpisuję 'ręcami i nogami' !
    • aurelia2005 nowe fakty 06.10.12, 19:16
      troche sie juz w miedzyczasie wyjasnilo
      niestety okazalo sie, ze w szkole numer 5 jest jedno miejsce, a przeciez nie bede kazdej do innej szkoly posylac, wiec odpada, no niestety, cos czulam, ze to zbyt piekne :(
      pod szkole numer 3 poszlam o godzinie 15 i obrazek taki, jak tu ktos wyzej napisal - rozmemlane mamcie w szlafroczkach, a te co nie w szlafroczkach, to z kolei w burkach, czy jak je tam zwal, brrr, nie i jeszcze raz nie!

zostaje nam 1 lub 6
      porownywalam wyniki ezaminow, jak pisalyscie i 6 lepsza pod tym katem
      ale za to jest to naprawde duza szkola, no i mamy tam spory kawalek, dzieci samych nie puszcze na pewno
      za 1 przemawia bliskosc, poza tym jest to nowiutki, rok temu oddany budynek, a dzieci jest malo, wrecz kameralnie, ale 60% jest na darmowych obiadach :( (a w tej numer 6 tylko 10%)
      na spotkania umowie sie po weekendzie, ale tak czy siak, zostaja nam tylko te dwie
      ciezka sprawa :(
      • zurekgirl Re: nowe fakty 06.10.12, 20:08
        Koniecznie przejdz sie do obu szkol. Ja od ponad roku zaprowadzam dziecko do bardzo odleglego przedszkola kiedys 40 minut autobusem, teraz 15 minut rowerem), ale jestem przeszczesliwa i moja corka tez. Przedszkole idealne. Sporo dzieci ma darmowe posilki, jedno ma zespol downa, jedno niedoslyszy, jedno niedowidzi (stanowia 5% wychowankow, wiec uznalabym to za spory odsetek). Moje blizsze przedszkola maja podobne oceny Ofsted, zero dzieci z problemami, ale za to moim zdaniem duzo gorsze zaplecze, wyposazenie i styl nauczania. Ja poszlam za instynktem, przez chwile zapomnialam o odleglosciach i oficjalnych raportach i ciesze sie z wyboru.
        • robak.rawback Re: nowe fakty 06.10.12, 22:21
          moim zdaniem dzieci normalne powinny sie integrowac z dziecmi disabled od malego.
          a tak swoja droga czy to zle ze szkola ma 5% special needs? teoretycznie znaczy ze maja zaplecze zeby sie nimi zajmowac - a takze cierpliwosc i chec?? czy ja zle rozumuje?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka