sfornarina 09.04.13, 12:38 Poratujcie! Mam spory kawał tego mięsa (2.3 kilo), myślałam, że może na jaką szynkę się nada, ale czytam, że chyba nie. Co z tym zrobić? I jak zamrozić resztę? Przed gotowaniem czy po gotowaniu? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sfornarina Re: Pork loin joint 09.04.13, 13:00 Dziękuję. TO mnie się spodobało, wygląda podobnie do mięsa, które mam w domu:) Chyba że ktoś podrzuci jeszcze jakiś inny sprawdzony przepis. Bo internet pełen jest pomysłów, tyle, że jeden każe przygotować mięso tak, inny siak, temperatury i czas przyrządzania też się mocno różnią i bądź tu mądry... Odpowiedz Link
e-vil Re: Pork loin joint 09.04.13, 12:54 ja osobiście kroje surowe mięso na koltety i zamrażam porcjami.. część siekam na kostkę i robię gulasz.. nudne.. ale.. Odpowiedz Link
ssabaudia Re: Pork loin joint 09.04.13, 14:16 a ja dużo mięs gotuję. AHA! W UK uważaj, bo mięsa są solone!!!!! Wg przepisu, przeklejam z innego forum: Oto przepis: Mięso - (2kg) - 2l wody 1/3 do 1/2 szkl. soli (wedle smaku oraz rodzaju kawałka mięsa, jeśli kawałek jest płaski jak w przypadku schabu można dać mniej jeśli jest to bryłka miesa np łopatka to można dać więcej) 1 łyżka cukru 1/2 płaska łyżeczka pieprzu naturalnego 1/2 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego 4 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu inne przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, kolendra oraz inne wedle własnego uznania Wykonanie: WIECZOREM wodę wymieszać ze wszystkimi przyprawami i majonezem (ja mieszam trzepaczka, wtedy majonez rozbija sie na takie małe kuleczki). Całość zagotować i wystudzić. Do zimnej zalewy dodajemy kawałek mięsa. Doprowadzić do wrzenia i pogotowac 5 minut. I w takim stanie zostawiamy mięso w garnku przykrytym pokrywką na cała noc. RANO znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Przykrywamy pokrywką garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie wyjmujemy mieso i...gotowe. Oczywiście możemy mieso w czasie "lezakowania" w zalewie obracać, ale to nie jest konieczne, bo i tak wychodzi super dobre. Ja często gotuję dłużej - bo dzieciaki wolą mięsiutkie - teraz mam szybkowar - to w ogóle inna bajka! Odpowiedz Link
sfornarina Re: Pork loin joint 09.04.13, 14:37 Ha, no właśnie ten sam przepis z GP wygrzebałam i w tym celu mięso zakupiłam, ale potem się doszukałam, że chyba nie taki schab kupiłam, jak trzeba... Mówisz, że pork loin joint się nada? :) Odpowiedz Link
yskyerka Re: Pork loin joint 09.04.13, 16:58 Rodzaj mięsa nie ma większego znaczenia. Ja według tego przepisu robiłam najróżniejsze mięsa, łącznie z koźliną czy indykiem. :) Obgotuj wszystko, a potem część zamroź. Potem rozmrozisz, kiedy będziesz potrzebowała, i będzie już gotowe do jedzenia. Nie będziesz musiała bawić się w kolejne gotowanie czy duszenie. Odpowiedz Link
sfornarina Re: Pork loin joint 09.04.13, 17:24 Można to zrobić bez majonezu? I jak zrobić skórkę ziołową na szynce? Odpowiedz Link
yskyerka Re: Pork loin joint 09.04.13, 17:45 Spokojnie możesz robić bez majonezu. A skórkę to musiałabyś potem dodatkowo zapiec. Odpowiedz Link
yskyerka Re: Pork loin joint 09.04.13, 18:05 Z tą skórką ziołową to jest tak, że jak wyjmujesz mięso z zalewy, to zawsze coś na nim zostanie, ale nie jest to taka typowa chrupiąca skórka jak po pieczeniu. Odpowiedz Link
sfornarina Re: Pork loin joint 09.04.13, 18:39 Robię z tego drugiego przepisu - od gargamela, w worku foliowym. Na próbę wzięłam mały kawałek i już stygnie. Jak wyjdzie, to chyba nie będę bawiła się w eksperymenty, ale jak nie wyjdzie - spróbuję ten przepis od Was, na kolejnym kawałku:) Odpowiedz Link
ssabaudia Re: Pork loin joint 09.04.13, 19:59 a na wywarze żur jak ta lala, albo kapuśniaczek ;)))) Odpowiedz Link
sfornarina Re: Pork loin joint 09.04.13, 20:24 Z pierwszego kawałka wyszło niebo w gębie! Niemąż powiedział, że to najlepszy pork, jaki w życiu jadł i już nigdy innego nie chce. A on wybredny jest, jak mało kto:) Kolejne dwie sztuki się gotują. A za całą sztukę mięsa zaledwie 10 funtów zapłaciłam, aż trudno uwierzyć! Za taką ilość szynki u lokalnego butchera dałabym 100 funtów jak nic. Odpowiedz Link