Dodaj do ulubionych

Przedszkole

24.10.13, 13:40
Synek w lutym konczy 2 latka ile darmowych godzin przysluguje mu w przedszkolu od wrzesnia ? Od kiedy papiery mozna skladac i gdzie ? Bezposrednio do przedszkola czy do cansilu ? Wyszukiwarka mi nie dziala . Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • nannyjo32 Re: Przedszkole 24.10.13, 13:45
      nie przyjma go od wrzesnia bo nie bedzie mial jeszcze 3 lat. Dopiero po ukonczeniu 3 roku zycia.
      Jednak mozesz juz sie przejsc po oklolicy i zorientowac w nursery schools i pre-schools gdzie mozesz zlozyc aplikacje (juz teraz bo im wczesniej tym lepiej) i czekac na odzew. Powiadomia Cie telefonicznie badz listownie. Nalezy sie 15 godzin tygodniowa, ale to roznie bywa w zaleznosci od miejsca.
      Jak nie wiesz gdzie sa przedszkola to idz do najbizszego children center i oni powinni Ci udzielic informacji o przedszkolach w okolicy.
      • nannyjo32 Re: Przedszkole 24.10.13, 13:52
        aha u moich w pre-school od tego roku sa 2 latki. Nie wiem dlaczego, ale ponoc weszla jakas ustawa. Sa to dzieci z biednych rodzin. Nie wiem na jakiej zasadzie sa przyjmowane.
        • eraz-lilipop Re: Przedszkole 24.10.13, 14:07
          Macie racje znalazlam takie info
          www.education.gov.uk/childrenandyoungpeople/earlylearningandchildcare/delivery/free%20entitlement%20to%20early%20education/b0070114/eefortwoyearolds
          A juz myslalam ze wcisne gdzies dzieciaka ;-) .
          To moze ktos wie jak sie ten SEN zalatwia? Moj synek jeszcze bez diagnozy ( w kierunku autyzmu ) tez myslalam ze takie przedszkole by przyspieszylo i wspomoglo diagnozowanie mlodego.
          • plain-vanilla Re: Przedszkole 24.10.13, 14:10
            U mnie w miasteczku jest jedno miejskie przedszkolem, ktore przyjmuje niemowleta i dzieci do 3 roku zycia. Skierowanie wylacznie od health visitor albo social worker. Dzieci z rodzin z problemami albo wymagajace specjalnych warunkow. Moze zglos sie do waszej HV i po prostu zapytaj juz teraz. Mozliwe, ze w twojej okolicy tez jest takie przedszkole (family centre).
            • eraz-lilipop Re: Przedszkole 24.10.13, 14:14
              O dzieki, nie pomyslalam o HV.
        • plain-vanilla Re: Przedszkole 24.10.13, 14:07
          Zgadza sie, tez o tym czytalam. Dziecko 2-letnie moze zaczac nursery school, ale to zalezy od rodziny. Domyslam sie, ze low income families albo samotne matki maja taka mozliwosc, zeby dostac miejsce. Moj synek tez konczy 2 lata w lutym. Ide do mojego councilu zlozyc aplikacje. Miejsce dostanie dopiero za rok, ale aplikuje sie rok wczesniej.
          • eraz-lilipop Re: Przedszkole 24.10.13, 14:12
            Az rok wczesnie z aplikacja =-O ? Na co patrzec przy wyborze przedszkola ?
            • plain-vanilla Re: Przedszkole 24.10.13, 14:31
              Nie wiem. Ja aplikuje do nursery school, w ktorej rejonie jestesmy. Przeprowadzilismy sie w to miejsce ze wzgledu na szkole. Przedszkole ma dobre opinie i 15h darmowych godzin dla dziecka po ukonczeniu 3 lat. Ten rok wczesniej nie jest wymagany, to najwczesniejsza data, kiedy mozna juz zlozyc aplikacje. Mysmy sie przeprowadzili tutaj w marcu. Syn skonczyl wtedy 3 lata, ale miejsca nam nie dali, bylo juz za pozno. Poszedl od sierpnia.
              • oolijull Re: Przedszkole 24.10.13, 14:57
                bylam dzis w children's centre, pogoda do bani wiec szukam rozrywek dla mojego roczniaka. mila pani zarzucila mnie ulotkami, a jakze.
                znalazlam tam tez info, ze faktycznie dzieciom od 2. roku zycia przysluguje 15 godzin za free.
                nalezy miec jeden z:
                - income supprot or income based jobseekers allowance,
                - guarantee pension credits,
                - income related employment and support allowance,
                - child tax credit with an annual income of 16,190 or below and you are not in receipt of WTC,
                - supprot under part V1 of the immigration and asylum act 1999

i kazdemu dziecku od 3. roku zycia.
            • podkocem Re: Przedszkole 24.10.13, 14:54
              wpisz nursery w google maps z twoim kodem pocztowym, a potem po kolei sprawdzaj raporty OFSTED na temat tych szkół. Potem dzwonisz do wybranych szkół i pytasz o rekrutację. Ja swoją młoda zapisywałam do nursery bezpośrednio w szkole ale juz do reception przez council online.
    • derka1 Re: Przedszkole 24.10.13, 18:57
      A ja poszlam do przedszkola, ktore mnie interesowalo (syn mial wtedy 2.5). Pani powiedziala, ze zobaczy co sie da zrobic. Zadzwonila tydzien pozniej z oferta dwoch porankow na dobry poczatek i juz :-). A, to bylo pod koniec marca a od wrzesnia moglam miec wiecej dni gdybym chciala.
      • dorcian Re: Przedszkole 24.10.13, 20:49
        Bo tez I dokladnie tak sie to zalatwia. Wybierz sie do okolicznych przedszkoli (uprzednio telefonujac I umawiajac sie) I zobacz co I jak. W twoim przypadku tzn. dziecko ma podejrzenie/jest badane pod katem autyzmu zwroc tez uwage na to, jakie doswiadczenie ma dane przedszkole pod katem SEN. Kazde nowe dziecko jest zawsze obserwowane przez przypisanego "key worker" I jezeli on/ona zaobserwuje cos niepokojacego wtedy przedszkole moze wesprzec cie w staraniu o diagnoze a takze (I przede wszystkim) wdrozyc interwencje, ktore wg przedszkola efektywnie wespra rozwoj dziecka. Oczywiscie w praktyce efektywnosc przedszkoli w tym zakresie wypada roznie.
        Sa gminy, ktore dofinansowuja dwulatki na podobnych zasadach co wszystkie trzylatki w ramach pilotazowego programu rzadowego. Byc moze mieszkasz w takiej gminie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka