24.01.15, 09:36
Mamy problem z gołębiami, które zanieczyszczają nam balkon. Może któraś z Was ma doświadczenie w skutecznym odstraszaniu tego ptactwa? Dzięki.

Obserwuj wątek
    • plain-vanilla Re: Gołębie 24.01.15, 10:05
      Czytalam, ze wystarczy kupic figurke ptaka drapieznego w skali 1:1. Musi wygladac jak zywy.
      Kupisz przez internet. Mozesz sprobowac zamontowac kolce, zeby ptaki nie mialy mozliwosci siadania ani zadnej mozliwosci noclegu.
      • maleczytaniecouk Re: Gołębie 24.01.15, 10:30
        Niestety ale male szanse ze taki ptak zadziala :) U nas sie nie sprawdzil. u nas podzialaly kolce, ale mysle tez o zalozeniu siatki na balkon. Niestety one bardzo sie przyzwyczajaja do miejsca i strasznie trudno sie ich pozbyc. Poszukaj na stronie counsilu moga miec darmowa wizyte odstraszaczy golebi. I szczerze wspolczuje.
        • plain-vanilla Re: Gołębie 24.01.15, 12:49
          O figurze ptaka drapieznego to czytalam, ale faktycznie nie wiem, na ile jest skuteczny. Co do golebi, to w Polsce mialam straszny problem. Wprowadzilam sie do mieszkania, w ktorym starsza pani miala na balkonie noclegownie dla golebi. Nie wiem, czy ich tez nie dokarmiala. Pomoglo regularne straszenie kazdego golebia, ktory siadal na balustradzie oraz uniemozliwienia nocowania w jakichkolwiek zaglebieniach, schowkach.
    • plain-vanilla Re: Gołębie 24.01.15, 12:52
      Tutaj sa ciekawe rady:
      www.wikihow.com/Get-Rid-of-Pigeons
      • robak.rawback Re: Gołębie 24.01.15, 14:24
        znajoma powiesila na balkonie pociete wzdluz siatki plastikowe na zakupy. na sznurku do prania. po prostu siatka tak pocieta wzdluz bokow ze zrobila sie dwa razy dluzsza - powieszona w roznych miejscach na balkonie wiec jak wiatr wieje to one faluja i fruwaja na rozne storny - chyba akurat jej troche pomoglo. no jak powiedziano wyzej, odstraszanie doslownie kazdego ptaka jaki tylko zobczysz albo uslyszysz - w koncu sie znudza.

zobacz czy sobie nie uwily jakiegos gniazdka i np nie zrobily jajka gdzies, pozakrywac every nook and cranny etc
        jak na balustradzie siadaja i paskudza to balustrade owin np jakims plastikiem niewygodnym i sliskim, najlepiej tak zeby nie byl prosty i uklepany tylko rozne gorki i dolki zeby im bylo niewygodnie ladowac. popsikaj jakims sprayem co pachnie np jakims odswiezaczem do powietrza moze
      • maleczytaniecouk Re: Gołębie 24.01.15, 14:27
        My mielismy taka wielka sowe. Golebie ja obs... i tak atakowaly balkon, ze jeden sie nam rozbil na smierc o szybe.
        • robak.rawback Re: Gołębie 24.01.15, 14:34
          ahah jak on to zrobil - zbil szybe i sie pocial? czy w niezbita wpadl i sie i tak zabil?

maleczytaniecouk napisała:

> My mielismy taka wielka sowe. Golebie ja obs... i tak atakowaly balkon, ze jede
          > n sie nam rozbil na smierc o szybe.
          >
          • maleczytaniecouk Re: Gołębie 24.01.15, 14:44
            po prostu wlecial w szybe i skrecil kark. Nie moge powiedziec zeby bylo super takiego znalezc na balkonie ...
            • liley11 Re: Gołębie 24.01.15, 16:23
              Moja mama ma poprzyczepiane plastikowe siatki na balkonie i parapetach. Wyglada to ... Hmmmmm. Ale dziala
              • robak.rawback Re: Gołębie 24.01.15, 16:36
                mysle ze to ma sens - nawet takie radykalne rozwiazanie jak siatka, ze zupelnie odcina dostep do balkonu albo wiekszej jego czesci. bo jak nagle przez 3 miesiace az do wiosny/lata nie beda sie mogly gniezdzic to beda zmuszone znalezcs nowe miejsce czy chca czy nie chca. mysle ze teraz dobry czas bo zima jeszcze to i tak tego balkonu pewnie czesto nie otwierasz ani nie siedzisz tam.
    • sylwus34 Re: Gołębie 24.01.15, 23:29
      Wielkie dzięki Kobietki! Zaczniemy od tych reklamówek, i od czegoś śliskiego i klejącego na balustradę. Kupię też takie wiatraczki ogrodowe. Mam nadzieję, że się wyniosą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka