karolajna83g Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 10.07.16, 19:47 Sluchajcie, prosze nie zjedzcie mnie ale czytam i czytam i zaczelam sie stresowac- aplikuję ja i wpisuje do wniosku moje dziecko. Czy uzywam formularza z 91-stronami EEA (FM) czy tylko EEA (PR)? Odpowiedz Link
karolajna83g Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 10.07.16, 22:28 Dzieki wielkie!!!!!!!! Juz gotowa bylam drukowac 91 stron. Odpowiedz Link
capppucino EEA3 - OGÓLNA WERSJA FORMULARZA 03.08.16, 01:37 Część z Was szuka starego formularza, więc proszę bardzo. Ogólna wersja formularza EEA3. Piszę ogólna, ponieważ nie ma tam daty, numeru wersji itd. Jest za to obecna, prawidłowa wysokość opłaty. Poza tym na pierwszej stronie jest informacja dla urzędnika (o której wspominała plain- vanilla), że stara aplikacja nie może być odrzucona jeśli dostarczona będzie z nią prawidłowa opłata. dl.dropboxusercontent.com/u/12881670/eea3_simple_v2.pdf Odpowiedz Link
karolajna83g Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 10.09.16, 00:07 A to QP dla nas obojga bedzie zle? Odpowiedz Link
roses2 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 22.01.17, 13:47 Witam, mam pytanie czy wypelniajac aplikacje na PR musze podac kazda date wyjazdu z UK np. na wakacje? Odpowiedz Link
plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 22.01.17, 13:49 Każda datę wyjazdu z UK, nieważne w jakim celu. Koledze wpisałam wszystkie wyjazdy 5 lat wstecz. Dzień wyjazdu i dzień powrotu nie liczyły się do sumy dni. Odpowiedz Link
roses2 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 23.01.17, 18:17 Jezeli chodzi o czlonkow rodziny np. ja jestem glowna osoba aplikujaca meza wpisalam jako czlonek rodzinny, czy wypelniam section11? jesli tak, to co z section 2? Odpowiedz Link
clonek13 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 23.01.17, 19:35 Zadzwonilam dzis do HO I zapytalam czy syn musi miec karte pr zeby starac sie o obywatelstwo czy wystarczy ze my -rodzice posiadamy te karty.Padlo pytanie czy dziecko jest urodzone w UK? Powiedzialam ze tak ,,,I sie dowiedzialam ze w takim razie nie dziecko nie potrzebuje karty pr zeby wystapic o obywatelstwo. Odpowiedz Link
plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 23.01.17, 20:20 To mozecie już startować z aplikacją syna. Mam nadzieję, że szybko pójdzie. Powodzenia. Odpowiedz Link
clonek13 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 23.01.17, 20:44 Trzymaj kciuki kochana! Bede szczera ze teraz trzymaja nas finance , chce te egzaminy oplacic,pozdawac I zlozyc cala rodzina wkrotce .Narazie ogrod robie I kase wydalam ;) Odpowiedz Link
noelka1984 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 10.08.16, 19:35 Dostalam dzis mail ( minal wlasnie miesiac od wyslania aplikacji) ze otrzymali aplikacje moja i meza i ja rozpatruja. Czyli jak cos brakuje to i tak moga sie jeszcze odwzwac albo odrzucic aplikacje? Odpowiedz Link
yolaah Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 02.09.16, 17:01 Jak brakuje to odezwa sie i poprosza o doslanie. Odpowiedz Link
pipiolx Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 05.11.16, 18:10 Mam pytanie dotyczace pkt 5.2 aplikacji. czy ktos sie orientuje czy family member musi tutaj wpisac moja (aplikanta) date przybycia do uk czy zaznaczyc n/a. z gory dziekuje za odpowiedz, pozdrawiam Odpowiedz Link
plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 05.11.16, 20:03 If you are applying as a family member or extended family member, or because you have retained your right of residence, date your sponsor entered the UK. Date przybycia sponsora do UK. Odpowiedz Link
pipiolx Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 05.11.16, 20:26 ok, ale czy ja bedac glownym aplikantem jestem tym samym sponsorem mojej rodziny, tzn czy dla meza i dzieci mam w tym podpunkcie wpisac moja date przybycia do uk?? Odpowiedz Link
plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 05.11.16, 22:41 Jeśli mąż aplikuje jako Family member, to jesteś jego sponsorem. Tak myślę. Odpowiedz Link
noelka1984 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 26.11.16, 08:43 hej dziewczyny przedwczoraj dostalismy zwrot wszystkich papierow i niebieskie karty stalego pobytu, wyslalam im papiery o rok wstecz z podkreslonym zdaniem na ich papierach ze chce miec wydana rok wstecz, zeby od razu sie starac o paszport, tak jak radzilyscie. niestety na karcie jest data 11/2016. trudno nie rozpaczam i tak sie ciesze ze mam karty, a o paszport moge sie starac za rok w listopadzie rozumiem? dziekuje wszystkim za pomoc :) Odpowiedz Link
plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 26.11.16, 09:58 Data wydania karty, to nie data uzyskania statusu stałego rezydenta. Czytałam, że NCS dzwoni do HO i sprawdza to. Jeśli zależy ci na obywatelstwie, to możesz zaryzykować opłatę za usługę NCS i spróbować aplikować. Jesli okaże się, że data nabycia reż nie jest rok wcześniej, to nie wyślesz aplikacji. Możesz też sama złożyć SAR www.gov.uk/government/publications/requests-for-personal-data-uk-visas-and-immigration Odpowiedz Link
diameh Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 26.11.16, 15:49 jak wyglada dokument, ktory uzyskujesie sie po wyslaniu formularza EEA (PR)- niebieska skladana ksiazeczke czy karte? Niebieska ksiazeczke mam juz od 2007 roku i na niej napisane jest UK RESIDENCE DOCUMENTATION (Registration Certificate). Czy ten dokument potwierdza moja stala rezydenture i bedzie akceptowany podczas starania sie o neutralizacje? Odpowiedz Link
plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 26.11.16, 20:56 Registration Certificate - można było uzyskać po roku pracy w UK. Nie jest to dokument potwierdzający stałą rezydentura. Masz ten dokument od 2007 r? W którym roku przyjechałas do UK? Stała rezydentura to Document Certifying Permanent Residence (DCPR). Odpowiedz Link
plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 26.11.16, 21:00 Powinno być napisane na naklejce pod danymi osobowymi Permanent Residence Card. Albo Document Certifying Permanent Residence. Wpisz w Google Images i pokażą ci się zdjęcia takich kart. Odpowiedz Link
karolajna83g Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 22.01.17, 17:23 Data rejestracji w WRS- 29/10/2010. Powinnam nieprzerwalnie pracowac rok od daty rejestracji. W dniu 29/10/2011 bylam na macierzynskim- czy to liczy sie jako ten nieprzerwalny okres pracy? Odpowiedz Link
plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 22.01.17, 18:35 Kiedy zaczęłaś pracować w UK, kiedy wysłałas aplikacje? Macierzyński moim zdaniem liczy się do stażu pracy. Do rezydentury WRS nie jest potrzebny. Czy chcesz wysłać aplikacje za okres, kiedy WRS był wymagany i od razu aplikować o naturalizacje? Odpowiedz Link
karolajna83g Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 23.01.17, 22:37 A co to znaczy: 'od razu aplikowac o naturalizacje?' Myslalam, ze zawsze w kazdym przypadku naturalizacja nastepuje rok po rezydenturze. Zaczelam pracowac od lipca 2010, WRS otrzymalam w pazdzierniku. Poki co, nie mam certyfikatu z angielskiego, egzamin mam w czerwcu, zanim przyjda wyniki, to bedzie zapewne sierpien...Byc moze dostane pozytywna odpowiedz w sprawie rezydentury i w 2018 planowalam zlozyc wniosek o naturalizacje. Taki mam plan. Odpowiedz Link
plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 23.01.17, 22:53 Owszem, można wysłać dokumenty wstecz, o czym była mowa w tym wątku chyba Po prostu z aplikacją o rezydenture wysyłasz dokumenty od października 2010 do października 2015, bo wtedy nabylas stała rezydenture. Do aplikacji zalaczasz list oraz zakreslony paragraf z Booklet AN. Po otrzymaniu karty możesz od razu startować o naturalizacje, bo już dawno minął rok od nabycia stałej rezydentury. Przeczytaj cały wątek plus Booklet AN. Odpowiedz Link
takasia73 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 15.03.17, 15:58 Plan Vanilla jeszcze jedno pytanie... Czy jeśli ja mam brytyjski paszport a mój mąż otrzymał PR to czy faktycznie musi on czekać rok żeby aplikować o obywatelstwo? Wydaje mi się, że może to zrobić odrazu jeśli aplikuje pod sekcją 6(2)? Odpowiedz Link
plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 15.03.17, 16:15 Niestety, nie jestem pewna na 100%. Powiedzieli mi w NCS, że mam 6 lat rezydentury udowodnić, pomimo że aplikowalam pod sekcja 6(2). Wtedy PR nie było potrzebne. Może spróbuj na IB zapytać. Odpowiedz Link
takasia73 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 15.03.17, 17:15 Właściwie to mąż może aplikować samodzielnie ale dopiero we wrześniu ...z listu, który otrzymał z PR wynika ze musi czekać rok chyba, że jest małżonkiem BC... a ja jestem BC więc wnioskuję, że nie musi czekać. Chodzi tylko o to, żeby zaoszczędzić na czasie i stąd taki pomysł.Sama nie wiem czy to dobry pomysł ale napiszę do IB. Odpowiedz Link
tiffany7 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 23.01.17, 23:29 Mam 2 pytania: - odnosnie aplikowania online: nadal sa tam pyt o WRC, choc ten juz jest niepotrzebny. Niestety nie da sie ich przeskoczyc bez pozostawienia pustej odp jak to jest w wersji papierkowej. CZy moze to miec wplyw na ostateczna decyzje jesli potwierdzi sie brak WRC? NIe chce aplikowac na papierze bo potrzebny mi bedzie paszport. - czy wnioskowal ktos jako self-sufficient BEZ comprehensive sickness insurance i z nakim efektem? Mocno tu utknelam i nie wiem jak wybrnac... Odpowiedz Link
agsy1 Dodatkowe pytania 01.02.17, 22:17 Nie bijcie, czytam i czytam, i mam jeszcze wiekszy metlik w glowie. - Dzieci nie musze zalaczac w EEA PR prawda? Obydwoje urodzone w UK, starsze ma UK paszport, mlodszemu odmowili ze wzgledu na brak WSR... Czy bezpieczniej bedzie zalaczyc maluchy w formularzu? - Maz jest glownym aplikujacym, ja jako dodatkowa osoba. 3 lata temu dostawalismy Child Tax Credit przez 2 lata, ja bylam glownym odbiorca, ale zakwalifikowali nas jako "joint". Czy musimy w formularzu wpisywac ze on tez dostawal benefits? Child Benefit sa na mnie. Dziekuje! Odpowiedz Link
thedot Re: Dodatkowe pytania 20.02.17, 12:41 Dzieci karty miec nie musza i w zasadzie szkoda pieniedzy, bo za kazda osobe trzeba zaplacic. A starszemu nie odmowia paszportu przy odnawianiu? Wiele bylo takich przypadkow. Mysmy wpisali child tax credit (tez dostawalisy jakos przez 2 lata) przy identycznej sytuacji, bo jednak na dokumentach widniejemy oboje. Ale nie ma to chyba wiekszego znaczenia, bo ponoc podawanie zasilkow nie jest obligatoryjne. Odpowiedz Link
forysiak14 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 16.03.17, 11:12 Witam , mam do was pytanie czy ktos wypelnial juz wniosek online. Odpowiedz Link
forysiak14 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 16.03.17, 11:24 Witam, Ja pracuje od 2005 roku u jednego pracodawcy na kontrakcie na czas nie okreslony. przy zatrudnianiu HR tej firmy powiedzialo ze nie potrzebuja WRS i dali mi kontrakt. Teraz wypelniam wniosek o i sa pytania o WRS . Ja wiem ze liczy sie okres ostatnich 5lat ale date przyjazdu i podjecia pracy musze wpisac prawdziwa. Mam orginal kontraktu i list od pracodawcy potwierdzajacy moj okres zatrudnienia. Wczoraj dzwonilem do HMRC i trafilem na bardzo nie sympatyczna pania ktora powiedziala mi ze mam zaznaczyc prace bez zezwolenia i umotywowac tym ze pracodawca nie wymagal WRS, Wszyscy mowia zeby placic i wysylac bo to nie problem: poza tym WRS mam wszystkie dokumenty lacznie z mortgage , wyciagi bankowe , payslips ect..... Chcialbym zappytac co sadzicie w tym temacie ????? Odpowiedz Link
plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 16.03.17, 11:36 Ale co mamy sądzić? Wyślij aplikacje i tyle. Podobno online szybko rozpatrują i i możesz też skorzystać z EPRS. Pewnie dostaniesz PR z datą 1 maja 2016 r. Pracę bez WRS zaznaczasz jako "unauthorised", jesli byłeś zatrudniony przez firmę, to twoim obowiązkiem była rejestracja. Pewnie twoja firma i wiele innych wprowadzała ludzi w błąd, mówiąc, że nie potrzebowali WRS. Co do aplikacji o naturalizacje - to poszukaj na forum, była dyskusja na temat całkowitego braku WRS i aplikacji o naturalizacje. Dla mnie w tej chwili to niewiadoma, bo ludzie, którzy nie mieli ważnego WRS dostali PR z datą maj 2016, dopiero zaczną aplikować o naturalizacje w tym roku i wtedy wyjdzie w praniu. Odpowiedz Link
forysiak14 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 16.03.17, 12:08 Dzieki za odpowiedz tak pytam co sadzicie bo juz metlik mam w glowie . A czy moze sie orientujesz bo doszedlem do platnosci na online. Co dalej wydrukowac dolaczyc papiery i wyslac trzeba. Wiem ze moze to banalne pytanie ale wole sie upewnic jak ktos wie bo nikt z moich znajomych nie korzystal z online . i jescze jedno co to EPRS bo nie spotkalem sie z tym Odpowiedz Link
plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 16.03.17, 12:14 European Passport Return Service. Drukujesz aplikacje, dołączysz dokumenty, jedziesz do ich biura. A oni tam kseruja paszport i wysyłają dokumenty. Więcej info tu: www.gov.uk/government/collections/european-passport-return-service Ja nie korzystalam, więc nie znam szczegółów ani opłat. Odpowiedz Link
bisiek10 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 16.03.17, 20:20 A ja mam problem.Aplikuje wraz z mezem ,ktory jest glownym aplikujacym i kurcze nie pamietam dokladnej daty mojego przyjazdu.Znaczy pierwszy przylot pamietam ale pracowalam wtedy nielegalnie.Po roku wyjechalam z UK i wjechalam po dwoch tyg znow a potem aplikowalam o Business Visa.Pamietam rok i wiem ze bylo to w okresie wakacyjnym.Chyba nie moge tylko roku wpisac prawda? Odpowiedz Link
szczepka75 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 16.03.17, 21:08 wpisz tak jak Ci sie wydaje ,jak pomylisz sie 2 tygodnie to nic sie nie stanie . ja wiem ze przylecialam pazdziernik 2000 .dzien wpisalam na chybil trafil. Odpowiedz Link
bisiek10 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 16.03.17, 21:13 No w tym problem ze mi miesiac tez uciekl.Nie jestem pewna czy byl to czerwiec czy lipiec. Odpowiedz Link
szczepka75 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 17.03.17, 08:14 Wpisz cokolwiek. Prawnicy na Facebooku piszą, żeby się tym nie stresować. W Cover letter możesz napisać że nie pamiętasz dokładnie. Odpowiedz Link
bisiek10 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 17.03.17, 10:42 A jeszcze mam pytanko odnosnie sekcji 5.Dla siebie musze ja wypelnic osobno.Nie kazdy wyjazd z mezem byl wspolny.Czy ja w swoim formularzu mam go traktowac jako sponsora w tej sekcji i w tej tabeli dotyczacej wyjazdow sponsora wpisywac jego wyjazdy? Odpowiedz Link
thedot Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 17.03.17, 15:38 Nie, kazdy wpisuje swoje wlasne wyjazdy, to jest sekcja indywidualna dla kazdego aplikujacego. Slyszalam tez, ze w ogole mozna nie wypleniac tej sekcji, jesli nie mialo sie dluzszych przerw, a jedynie wakacje itp i nie jest to przeszkoda, zeby dostac PR (znam osobiscie osobe, ktora zostawila sekcje o wyjazdach pusta a DCPR dostala, wiec to nie jest plotka) Odpowiedz Link
szczepka75 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 17.03.17, 19:49 w wersji online jest pytanie czy sie spedzilo wiecej niz 6 miesiecy poza UK . moze zrob online ,podobno jest latwiej Odpowiedz Link
forysiak14 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 18.03.17, 12:25 Witam ja dzis zkonczylem wypelnianie na online ,zaplacilem i w poniedzialek przez EPRS wysylam bez WRS zobaczymy co bedzie. Na koncu aplikacji jest Checklist i trzeba odchaczyc wszystkie wysylane dokumenty . Wszystkie odchaczone oprocz WRS. ??????????? Dam znac co i jak dalej. Ale faktycznie na oniline jest duzo latwiej i szybciej wypelnic. pozdrawiam Odpowiedz Link
bisiek10 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 06.04.17, 16:26 Sluchajcie mam zagwozdke.Moj maz pracowal jako self-employed dla firmy jako subcontactor.Dla tej samej firmy tez mial okresy pracy jako employed na kontrakcie.Wypelniam aplikacje online jest pytanie czy kieddykolwiek pracowales dla employera.I pytanie czy te okresy na self-empl dla tej firmy tez wpisywac jako prace dla employera??? Odpowiedz Link
andgie Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 06.04.17, 16:46 Nie, bo self employment to self employment, niewazne, kto jest zleceniodawca. Odpowiedz Link
bisiek10 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 10.04.17, 18:59 No i mam kolejny problem.Wypelniam aplikacje online i aplikuje od marca 2012.Jest pytanie czy w czasie kiedy obowiazywal wrs czyli do konca kwietna 2011 pracowal maz jako employed.I dwa pytania. Czy zaznaczyc nie skoro aplkuje od 2012 czy ze tak? Bo pracowal (jak sie wlasnie okazalo) trzy miesiace bez wrs.Kontarkt byl od stycznia 2011 obowiazek zniesli w kwietniu.Nie rejestrowal sie bo nie wiedzial.Od 2002 mial wize itd i byl self-employed wiec nie wpadlo nikomu do glowy by sie rejestrowac. Odpowiedz Link
bisiek10 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 10.04.17, 19:19 I co jeszcze dziwne mamy historie zatrudnienia za ten okres z revenue i pisze jak byk ze maz byl self-employed w tym okresie :) Odpowiedz Link
plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 10.04.17, 19:26 Sprawdź, czy mąż w ogóle podlegał obowiązkowi rejestracji: You are not required to register on the WRS if any of the following apply to you: • You had been working with permission in the UK on 30 April 2004 for 12 months without interruption (i.e. in the 12 month period any intervening periods in which you were not legally working do not in total exceed 30 days); • You have been working legally (that is within UK Immigration and Employment legislation) in the UK for a period of 12 months without interruption, falling partly or wholly after 30 April 2004. • On 30 April 2004 you had leave to enter or remain in the United Kingdom under the Immigration Act 1971 and that leave was not subject to any condition restricting your employment (i.e. you were given Code 1 conditions). You would have been given Code 1 conditions, if for example, you were: - on the Highly Skilled Migrant Programme; - the spouse, civil partner or unmarried partner of a UK citizen on their probationary period; - the dependant of an accession state national currently subject to Code 1 conditions; - an accession state national who is the dependant of a work permit holder; or - post-graduate doctors or dentists in the UK for training. • You are a posted worker, i.e. your employer is not established in the United Kingdom and you work for your employer in the United Kingdom for the purposes of providing services on your employer’s behalf. • You are member of a diplomatic mission, the family member of such a person or a person otherwise entitled to diplomatic immunity • You are also a citizen (i.e. hold dual nationality) of the UK, another EEA state other than an accession state national listed above or Romania or Bulgaria or Switzerland. • You are the family member (spouse, civil partner or child under the age of 21) of a Swiss or EEA national who is in the UK as either: - a worker (other than an accession state national listed above or a Romanian or Bulgarian) - a self sufficient person - a retired person - a student • You are a student who is enrolled at a recognised educational establishment in the UK for the principal purpose of following a vocational training course. • You are a retired person who has been employed or self-employed and receives a pension or benefits, that is sufficient to allow you to live without claiming social security benefits in the UK, and are covered by sickness insurance in respect of all risks in the UK. • You are only self-employed (and not undertaking any paid employment); Odpowiedz Link
bisiek10 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 10.04.17, 19:42 W 2003 dostal busines wize na rok potem po roku nastepna trzyletnia. Odpowiedz Link
bisiek10 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 10.04.17, 19:49 Czyli jesli dobrze rozumiem nie mial obowiazku rejestracj.Mam racje? Odpowiedz Link
bisiek10 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 11.04.17, 11:12 Wychodzi nia to ze maz nie musial sie rejestrowac.Dalej w aplikacji jest pytanie czy pracowal w okresie kiedy obowiazywal wrs jako employed.Odpowiadam tak.Dalej pytanie czy mial uprawnienia.No i mam zonk.Wpisac tak i co dalej? Nr referencyjny z homeoffice nadany mu przy udzielaniu wizy czy jak? Pomocy :) Odpowiedz Link
plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 11.04.17, 15:26 W 9.14 wpisujesz nr wizy, datę wydania itp. pracodawcę. Generalnie w tym punkcie powinnaś wpisać każdą pracę do kwietnia 2011 r. W punkcie 9.16 zaznaczasz: Exempt or not otherwise required to register/obtain authorisation – go to 9.17 I punkt 9.17 wypełniasz z wyjaśnieniem, czemu nie musiał mąż się rejestrować. Odpowiednie dokumenty też trzeba załączyć. Proponuje napisać cover letter do tych dokumentów, bo czytałam, że ktoś miał wizę, a PR przyznali od maja 2011, tak jakby nie miał w ogóle WRS. Licho wie, czy to nie będzie miało znaczenia przy aplikacji o naturalizację. Odpowiedz Link
bisiek10 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 11.04.17, 15:38 Wlasnie pan na infolinii mi powiedzial ze musial sie rejetrowac.Wiec szczerze mowiac nie wiem jak to ma sie do zapisu, ktory przytoczylas.Chyba ze ten zapis tyczy sie tylko tych, ktorzy pracowali u pracodawcy przed 2004 a nie na business visach jako self-employed.Wypelniam od marca 2012 wiec moge ten okres ominac ale w aplikacji online sie tego punktu o WRS poprostu nie da ominac. Odpowiedz Link
plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 11.04.17, 17:01 Pan na infolinii na pewno nie zna tych wszystkich przepisów. Sama musisz podjąć decyzję czy musiał czy nie musiał się rejestrować. Sama najlepiej znasz sytuację meza. Załącz do cover letter ten fragment z przepisów o WRS, bo case worker też o tym wiedzieć nie musi. Odpowiedz Link
bisiek10 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 11.04.17, 17:47 No tez wlasnie w tym problem ze nie wiadomo jak to interpretowac.Na papierach z HO pisze ze dostaje pozwolenie na prace jako self-employed.Wiec tak naprawde jesli mial bys sie ktos czepnac to wlasnie takich szczegulikow.Moim zdaniem po tylu latach pracy nie musial sie rejestrowac.Ale to moim zdaniem.Tym bardziej to wkurzajace ze zaczal prace jako employed w styczniu 2011 a WRS zniesli w kwietniu.Wiec tylko 4 mies bez WRS :) Chyba wysle poprostu papierowa wersje.Tam czesc o WRS moge chyba pominac. Odpowiedz Link
plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 11.04.17, 18:22 Ale w tych przepisach, które zacytowalam nie chodzi o to, czy twój maz pracował kilka miesięcy bez WRS w 2011 r. tylko o fakt, ze nie miał w ogóle obowiązku rejestracji, bo w dniu 30 kwietnia 2004 r. już legalnie pracował przez 12 miesięcy w UK. Nieważne, co było potem, czy miał kontrakt czy nie. Wczytaj się jeszcze raz w to, co wkleilam. Pominąć możesz, wtedy mąż zostanie uznany za osobę, która pracowała bez WRS, a jeszcze nie wiemy, jaki to będzie miało wpływ na aplikacje o naturalizacje. Odpowiedz Link
bisiek10 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 11.04.17, 18:53 Tak wiem ze chodzi o to ze pracowal legalnie przed 2004.Tylko problem w tym ze tak naprawde nie wiadomo czy mial obowiazek rejestracji jezeli nie byl employed przez ten rok tylko self-empl. Odpowiedz Link
bisiek10 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 11.04.17, 19:18 A mogla bys podeslac mi linka z zacytowanym przez Ciebie tekstem? Nie moge nigdzie znalezc a chciala bym to wydrukowac.Dzieki Odpowiedz Link
plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 11.04.17, 21:26 Zobacz w przewodniku w szpilce. Jest link do dokumentu pdf. Odpowiedz Link
eutyfrona Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 18.04.17, 15:41 Dołączę parę pytań, planuję składać wniosek o rezydenturę, przeczytałam większość tego wątku, ale ciągle mam pewne wątpliwości. Mieszkam w UK prawie 12 lat, tym roku składałam wniosek o pierwszy brytyjski paszport dla dziecka, dostaliśmy paszport, ale urząd paszportowy mi nie odesłał P45, które było jedynym dowodem, że po rejestracji w WRS pracowałam 12 miesięcy, prosili listownie, żeby taki dowòd dosłać. WRS był z 2005/6 roku. Rozmawiałam z nimi, twierdzą, że nie mają, ja też nie mam, czyli nie mam dowodu, że legalnie pracowałam, a z tego, co rozumiem, ciagle o to pytają. Nie mam payslipów, bo byłam na urlopie macierzyńskim z Maternity Allowance przed odejściem od tego pracodawcy. Mój mąż pracował legalnie 9 lat, do 2014 roku, mamy wszystkie jego dokumenty, przez ostatnie 3 lata nie pracował ze względów zdrowotnych. Mamy 4 dzieci, tylko najmłodsze na brytyjski paszport. Moje wątpliwości dotyczą tego, kto powinien być głównym wnioskodawcą, ja, czy mój mąż? Bardzo dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Odpowiedz Link
plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 18.04.17, 16:46 Niech mąż aplikuje online pierwszy z dokumentami za 5 lat 2009-2014. Czytałam, że wnioski online rozpatrują w 5 tygodni. Jak już mąż dostanie kartę PR, to wtedy ty aplikuj na siebie. Dowód ważności WRS ma znaczenie w przypadku, gdybyś planowała wnioskować o naturalizację. To jest mój wniosek i dlatego, moim zdaniem, ciągle o to pytają na formularzu o PR. Spróbuj uzyskać z HMRC jakiś inny dowód, że pobieralas MA, bo nie wiem, czy duplikat P45 można zdobyć. Jeśli dzieci urodziły się w UK, to moim zdaniem, nie potrzebują PR. Mają prawo do rejestracji jako obywatele brytyjscy. Kiedy uzyskacie oboje karty PR, to wtedy możecie rozważyć rejestrację dzieci jako obywateli. Jeśli dzieci urodziły się w Polsce, to ja bym wyrabiala dla nich karty PR. Odpowiedz Link
plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 18.04.17, 16:51 Dzieci urodzone w Polsce nie mają prawa same do rejestracji jako obywatele brytyjscy. Wyłącznie z aplikujacym rodzicem at HS discretion. Odpowiedz Link
eutyfrona Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 18.04.17, 20:25 Dziękuje za odpowiedz. Najstarsze dziecko urodzone w Polsce, reszta tutaj, ale tylko najmłodsze po 5 latach naszego pobytu tutaj. Odpowiedz Link
plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 18.04.17, 20:59 Ja też mam najmłodszego syna urodzonego po 6 latach pobytu. Paszport dostał, ale odnowić już nie chcą, bo kazali dosylać dokumenty, a my nie chcemy, bo mogą zaginac (vide twój P45). No i czekamy już 2 miesiące. Starszego syna rejestrowalismy od razu, jak tylko się kwalifikowalismy. Wtedy ta przyjemność kosztowała 550f. Uważam, że jeśli rodzice planują pobyt w UK, to powinni naprawdę rozważyć rejestrację dzieci, szczególnie że dla dzieciaków urodzonych w UK to naprawdę może mieć znaczenie w przyszłości i dla ich życia. Do tego rodzice nawet nie muszą mieć brytyjskiego obywatelstwa. Myślę, że po Brexicie to wszystko się znacząco zmieni. Wiem, że to teraz naprawdę bardzo dużo pieniędzy. Sama bym najpierw aplikowala dla dzieci, a potem myślała o sobie (w kwestii obywatelstwa). Karty PR warto mieć. Co do naturalizacji, każdy dorosly podejmuje decyzję za siebie, dzieci takiej możliwości nie mają. Odpowiedz Link
nata2013 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 21.04.17, 14:57 Ktos doradzi? Wypelnilismy aplikacje online o pr z mezem i bedziemy wysylac dokumenty lada dzien tylko ze tak sie zastanawiam czy ja powinnam byla wyslac aplikacje osobno za wczesniejsze lata a nie podlaczac sie pod meza? tylko ze mam tylko p60 za na przyklad 2008r i zero innych rachunkow od 2008r!pogubilismy albo maz wyrzucil wczesniejsze. Jestem tutaj od 2005 r i mam wrs, sprawdzilam raz jeszcze wszystko i pracowalam do 2013 dla jednego pracodawcy i od 2013 pracuje z przerwami , raz pracuje raz nie pracuje, obecnie mam malo godzin na kontrakcie. Tak sobie mysle , czy odrzuca moja aplikacje jak dolacze p60 za 2012-14 i kazac czekac az bede miec 5 lat ciagiem? Wlasnie nie wiem jak to jest.. Dzieci tez podlaczamy pod aplikacje choc tu urodzone Z gory dzieki za odpowiedz Odpowiedz Link
plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 21.04.17, 15:10 A nie możesz wysłać aplikacji za lata, kiedy pracowalas nieprzerwanie np. 2005-2010? Patrząc na to, to status rezydenta nabylas automatycznie w 2010 r. Co do dzieci, to po co tracić 130f albo więcej na ich karty? To już lepiej te pieniądze zainwestować i zarejestrować dzieci jako obywateli, kiedy już oboje z mężem dostaniecie PR. Jeśli dzieci się tu urodziły, to nie powinno być żadnego problemu z rejestracja. Wy nie musicie się naturalizowac. Odpowiedz Link
nata2013 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 21.04.17, 15:51 Dzieki plain-vanilla. Tylko problem w tym ,ze nie mam zadnych innych dokumentow za 2005-2010 oprocz p60, payslipow i umowy o prace.Jedyne dokumenty jakie posiadam mam od 2010r. Nie mam jak udokumentowac tamtych lat..Oni chca chyba po 2-3 rachunki za rok? Chcemy dolaczyc dzieci tak na wszelki wypadek. Na dzien dzisiejszy nie mialabym pieniedzy na ich naturalizacje. Wiem,ze musze czekac rok.. Odpowiedz Link
plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 21.04.17, 16:08 Nie pomogę ci. Musisz jakoś sama przemyśleć to i skompletować dokumenty za 5 lat. Ja nigdy o PR nie aplikowalam, tylko znajomemu wypelnialam raz aplikacje rok temu i dlatego ten wątek założyłam, bo on się tylko podpisał na wypełnionym już formularzu. Nie wiem nawet, jak się aplikuje jako członek rodziny. Wiadomo, im więcej dokumentów, tym lepiej, tak zawsze mi się wydawało. Znajomy to miał chyba 2kg papierów i to tylko na siebie. Odpowiedz Link
plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 21.04.17, 16:14 A ile masz tych dzieci? Ja dzisiaj rozmawiałam ze znajomą właśnie nt. rejestracji dziecka. Mogła to zrobić 5 lat temu, kiedy to kosztowało 550f. Ja na to patrzę, jak na posag dla syna. Tu się urodził, my tu mieszkamy i nigdzie się nie wybieramy. Fakt, że mieliśmy tylko 1 dziecko do rejestracji. Gdybym musiała, to bym wzięła kartę kredytową 0% na 18 miesięcy i spłacają tę kwotę najpierw dla jednego, potem dla drugiego. Tak właśnie zrobiłam, żeby zapłacić za założenie nowego bojlera, bo nie mialam gotówki w takiej kwocie, a to było tyle co dwie rejestracje dziecka. Odpowiedz Link
nata2013 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 21.04.17, 17:56 Mam dwojke dzieci. I tak musialabym czekac rok od dostania pr zeby je naturalizowac. Na dzien dzisiejszy oszczedzamy na depozyt na dom Odpowiedz Link
plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 21.04.17, 19:16 Nie musisz czekać rok, żeby rejestrować dzieci. Możesz to zrobić w momencie, gdy osiągniesz status settled. No chyba, że coś się zmieniło. Skąd masz info, że musisz rok czekać? Nawet aplikując o PR teraz nie musisz roku czekać żeby się naturalizowac, wystarczy że dokumenty wyślesz za 5 lat, które się skończyły na kwietniu 2016. Odpowiedz Link
eutyfrona Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 21.04.17, 19:05 www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/608088/Form-EEA-PR-guidance-notes-v3.pdf Strona 8 - ja rozumiem, ze jeżeli ma się dokumenty potwierdzające zatrudnienie, to innych nie trzeba. Odpowiedz Link
nata2013 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 24.04.17, 22:40 Jeszcze jedno pytanie, czy mozna wyslac duplikat bank statementu czy trzeba pieczatke na nim? Odpowiedz Link
szczepka75 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 25.04.17, 10:39 musi byc pieczatka ale kilka dni temu pojawil sie nowy zaktualizowany przewodnik na stronie HO ,sprawdz moze stwierdzili ze dupikat moze byc . Odpowiedz Link
nata2013 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 26.04.17, 20:40 Hsbc nie dal mi pieczatki na duplikat bank statementu, bo nie daja na duplikat. Odpowiedz Link
andgie Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 27.04.17, 12:55 Czy jesli maz Polak , ktory wlasnie otrzymal obywatelstwo brytyjskie, jest zonaty z obywatelka kraju spoza Unii, czy moze ona aplikowac jako zona obywatela UK od razu po jego otrzymaniu obywatelstwa , czy jest jakis czas karencji? Sa cztery lata po slubie. Odpowiedz Link
plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 27.04.17, 13:47 To, czy może aplikować nie zależy od długości trwania związku małżeńskiego, ale jak długo przebywa w UK i czy jest legalnie i czy spełnia warunki. Przynajmniej do tej pory tak było. Odpowiedz Link
plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 27.04.17, 13:48 Sorry, zrozumiałam pytanie, czy może aplikować o naturalizacje. O co ta osoba chce aplikować? Odpowiedz Link
andgie Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 27.04.17, 14:49 Kobieta chce aplikowac o obywatelstwo na podstawie bycia zona obywatela U.K. Jest s poza Unii. Normalnie trzeba przebywac legalnie na terenie UK piec lat, zanim sie aplikuje, ale jesli jest sie wspolmazonkiem obywatela UK, Mozna po trzech. Jesli maz dopiero co zostal obywatelem, jesienia zeszlego roku, Czy zona moze juz aplikowac o obywatelstwo, czy dopiero po jakims czasie po przyznaniu mezowi obywatelstwa? Jest w UK od czterech lat. Odpowiedz Link
plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 27.04.17, 15:27 Tak jak napisalam, nie ma znaczenia. Moglaby dzien po zlozeniu przez meza przysiagi aplikowac o naturalizacje jako zona. Sa inne warunki do spelnienia, na ktorych sie nie znam. Polecam Booklet AN i Guide AN do przeczytania. Nie wiem, czy ma obowiazek posiadania ILR lub PR przed skladaniem wniosku o naturalizacje. Na pewno na Immigration Boards beda mogli udzielic konkretnych informacji. Odpowiedz Link
plain-vanilla Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 27.04.17, 15:39 Byla tez dyskusja o zmianie w prawie i o tym, ze niepracujace/y zony/mezowie obywateli brytyjskich nie maja mozliwosci aplikowania o karty rezydentury, bo nie maja comprehensive sickness insurance. W tej sytuacji, to jest skomplikowane i trzeba zasiegnac konkretnej porady. Przede wszystkim dlatego, ze maz zmienil narodowosc, zona jest spoza UE, pewnie nie pracuje, nie przebywa w UK 5 lat lub dluzej, wiec nie kwalifikuje sie ani do PR ani ILR. To, ze moze aplikowac po 3 latach przebywania w UK, to nie to samo, co spelnienie warunkow rezydencji i bycie "free from immigration time restrictions". Odpowiedz Link
yamilca197 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 27.04.17, 21:37 Takie cos znalazlam, moze sie komus przyda www.freemovement.org.uk/new-eeapr-application-form-guidance-published/ Odpowiedz Link
yamilca197 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 27.04.17, 21:37 Takie cos znalazlam, moze sie komus przyda www.freemovement.org.uk/new-eeapr-application-form-guidance-published/ Odpowiedz Link
spaola76 Re: EEA (PR) (DCPR) Pytania 01.06.17, 14:11 Aplikacja wysłana online 24 marca, dziś przyszły karty, wysyłalam tylko dokumenty za ostatnich 5 lat, choć jesteśmy tu od 2005 roku, mąż jako główny aplikant ja na doczepke :-D Odpowiedz Link