Dodaj do ulubionych

vaping, trudny temat

11.01.26, 20:35

Bije sie z myslami i nie wiem co zrobic. Ja nie pale ani nie uzywam vapes, tata moich dzieci uzywa vapes (jak to sie mowi po polsku?). Moja corka zawsze byla przeciwna paleniu i vaping i zawsze mowila tacie, zeby tego nie robil, miala dosyc silne przekonania jak to jest zle. No i przyszla dzisiaj do mnie z takim problemem. Powiedziala, ze chciala by sprobowac, bo wszyscy znajomi albo probowali, albo regularnie vape, no i na tik toku sa przerozne filmiki jak ten dym sie fajnie wypuszcza na przerozne sposoby ( kazdy sposob ma jakas swoja nazwe, ghost vape i inne tricks). No i zla jestem strasznie, ze tak sie to dziadostwo spopularyzowalo i ze tak to przemawia do mlodziezy. Zla jestem, ze moje dziecko chociaz zna ryzyko i wie, ze to jest dziadostwo to jednak chce sprobowac. Przyszla z tym do mnie, bo nie chce probowac za moimi plecami i nie chce tez kupowac z niewiadomego zrodla. No i co ja mam zrobic? Przeciez nie moge jej dac przyzwolenia. Z drugiej strony nie chce, zeby pokatnie to dziadoswto zdobyla z niewiaomo skad i z czym w srodku. Zaufala mi i powiedzial, ze chce sprobowac, ale boje sie , ze na probowaniu sie nie skonczy, no jak moge przylozyc do tyego reke? Taka rozsadna zawsze byla. Ma 14 lat. Jak to ugryzc?
Obserwuj wątek
    • niyaa Re: vaping, trudny temat 12.01.26, 09:40
      Trudny temat z mojego doświadczenia,
      Kiedy syn około w tym wieku jak Twoja córka przyszedł dyskutować- odmówiłam , nie przekonały mnie argumenty że rodzice kupują to dzieciom. Na netflixie jest dobry dokument o tym. Oglądaliśmy.
      Wiem że popalał ale swojego vapa nie miał. Wszystko co znalazłam lądowało w koszu.
      Kiedy poszedł do college’u i zaczął też pracować - temat powrócił bo jest trochę wycofany a wszyscy na przerwach wychodzili na vapa i on motywował to palenie że jak on nie pali to jest wycofany i zwyczajnie co miałby wtedy robić? Powiedziałam mu że to jego wybór i pieniądze. Nie wspieram tego, w domu nie pali . Nie wyrzucam już co znajdę ale skończył 18lat.

Jego starszy brat zaczął popalać jak wyjechał na studia , po powrocie popala i bierze torebeczki nikotynowe, podobno pomagają mu na adhd…

Na pewne rzeczy nie mamy wpływu, będą się działy ale nie zawsze warto otwarcie akceptować bo to jest niejako wsparcie a ja nie wspieram co szkodzi…
      • wiwi1 Re: vaping, trudny temat 13.01.26, 00:11
        14 lat to jest bardzo trudny wiek. Ja rozumiem ten aspekt socjalny palenia/ vape, bo niestety sama palilam papierosy i zaczelam z tego wlasnie powodu, ale bylam dorosla. Chciaz pamietam, ze gdzies wieku 15 lat znalazlysmy z przyjaciolkami papierosy taty jednej z nich i chyba nawet sprobowalysmy zapalic. Natomiast w przypadku vapes przeraza mnie to jak to jest prezentowane, reklamowane, kolorowe opakowania, rozne smaki/zapachy no i te idiotyczne tricks. Moja corka wlasnie twierdzi,z e nie chce uzywac vapes na zewnatrz, ze zanjomymi tylko chce sie nauczyc te tricks bo jej sie podoba. No ale nie moge do tego reki przylozyc, no jak? Tak jak mowisz, nie moge dac zgody na cos czego nie akceptuje. Z drugiej jednak strony co jesli pojdzie gdzies kupi online z jakiegos Temu albo innej badziewnej strony z niewiadomo jakim skladem i jakim syfem w srodku?
        • niyaa Re: vaping, trudny temat 13.01.26, 21:03
          Cokolwiek nie kupi z Tobą bądź bez Ciebie to będzie badziew. Kupujesz wspierasz akceptujesz. Masz prawo odmówić , podkreślić jak doceniasz szczerości i otwartość itd ale jesteś na niebponiewaz bity argumentów masz sporo
          • wiwi1 Re: vaping, trudny temat 13.01.26, 22:36
            Jestem przerazona tym, ze taka rozwazna byla i tak niewiele trzeba zeby dac sie zmanipulowac przez "fajne" filmiki w social media. Jedyne na co jestem w stanie sie zgodzic, to zeby sprobowala vape taty. moze sie przekona, ze to nic fajnego i temat ucichnie. Boje sie tylko wlasnie tego, ze skads zdobedzie i bedzie ukrywala przedemna.
            • niyaa Re: vaping, trudny temat 13.01.26, 22:42
              Rzecz w tym że to fajne , ładnie pachnie i wogole 🤣 cool
              • wiwi1 Re: vaping, trudny temat 13.01.26, 23:23
                No wlasnie. Znaczy mnie to nie przekonuje wcale, ale ja nie jestem target audience. Zadzwia mnie tylko jak szybko swiat przeszedl z jednego uzalezniajacego syfu do innego. Papierosy juz nie sa modne i cool, nie widzialam chyba juz od bardzo dawna nastolatka z papierosem w ustach. To pojawil sie inny produkt, na ktorym koncerny robia duza kase a za 10 czy 20 lat znowu bedzie zdziwienie jak to sie moglo stac. Bo na razie przeciez jeszcze neiwiadomo jakie sa dlugofalowe skutki vaping. Zamast od razu wprowadzic jakies ograniczenia podobne jak przy sprzedazy papierosow - czyli ograniczenia odnosnie reklam i wygladu opakowan, a nie wypuszczac kolorowe jak cukierki o roznych fajnych smakach. Zla jestem
                • ilonka45 Re: vaping, trudny temat 19.01.26, 13:11
                  Wiwi, ograniczenia są już wprowadzone i nie za bardzo jeszcze przestrzegane. Dużo jest tez artykułów na temat szkodliwości i zawartości bardzo szkodliwych chemikaliów w tych cukierkowych vapach. Ponoć są bardziej szkodliwe od papierów…. Za moich czasów to alkohol i papierosy, mój syn nastoletni trawkę popalal.
                  • wiwi1 Re: vaping, trudny temat 19.01.26, 14:01
                    Tak, z tym przestrzeganiem to masz racje. Jak mnie niesamowicie irytuje jak mlodziez sobie "pali" vapes w autobusie, i nie ma na to rady. Sprobuj zwrocic takiemu uwage. Powinny byc kary, a moze sa tylko nie ma kto ich dawac?
                    Z social media tez sie nagle obudzili i nagle debaty zeby zrobic ban ponizej 16 roku zycia. Duuuzo za pozno. Zal mi tych wszystkich nastolatkow ktorzy dorastaja w tych czasach, bo nie jest im latwo. Dostali do reki zabawki, silnie uzalezniajace (vapes, SM i co tam jeszcze), a teraz larum jakie to wszystko jest szkoldiwe i zdziwenie jak bardzo duzo mlodych ludzi ma mental health problems. I ja wiem, ze to w sumie nic nowego, bo tak jak piszesz i trawka i papierosy i alkohol, kiedys tez istanialy uzaleznienia. Ale kurcze powinnismy sie uczyc na bledach. Moja corka sobie zdaje sprawe z tego, ze to jest szkodliwe, ale pewne rzeczy jej imponuja, jest ciekawa a SM robi reszte roboty.
                    • ta_ruda Re: vaping, trudny temat 22.01.26, 10:20
                      Ja mam jeszcze mlode dziecko, ale zastanawiam sie jakie wyzwanie mnie czekają.
                      Tak, dawniej też była trawa, papierosy i alkohol ale nie było 24/7 dostępu do beznadziejnego badziewia na social media/Internet.

Dzieci otoczone wokol non-stop bzdurnymi filmikami ktore nakrecja do uzywania. I tak oczywiscie, teraz ak juz firmy zarobily kupe kasy na tych wynalazkach to zaczyna sie ich ograniczanie.

wiwi1 napisała:

> Z social media tez sie nagle obudzili i nagle debaty zeby zrobic ban ponizej 16
                      > roku zycia. Duuuzo za pozno. Zal mi tych wszystkich nastolatkow ktorzy dorasta
                      > ja w tych czasach, bo nie jest im latwo. Dostali do reki zabawki, silnie uzalez
                      > niajace (vapes, SM i co tam jeszcze), a teraz larum jakie to wszystko jest szko
                      > ldiwe i zdziwenie jak bardzo duzo mlodych ludzi ma mental health problems. I ja
                      > wiem, ze to w sumie nic nowego, bo tak jak piszesz i trawka i papierosy i alko
                      > hol, kiedys tez istanialy uzaleznienia. Ale kurcze powinnismy sie uczyc na bled
                      > ach. Moja corka sobie zdaje sprawe z tego, ze to jest szkodliwe, ale pewne rzec
                      > zy jej imponuja, jest ciekawa a SM robi reszte roboty.
                      >
                      • wiwi1 Re: vaping, trudny temat 22.01.26, 14:22
                        Dokladnie tak, teraz zastanawiaja sie nad social media ban ponizej 16 lat a ja juz nie wiem czy to jest dobry pomysl. Na poczatku tak uwazalam, ale przeciwncy maja bardzo dobre kontrargumenty - typu, ze mlodziez (przeciez juz uzaleniona) zacznie szukac jakichs nieregulowanych prawnie stron internetowych i problem bedzie jeszcze wiekszy. Mialam nawet watek na ten temat zalozyc, bo jestem ciekawa zdania innych w tej sprawie. Moze zaloze
                        • niyaa Re: vaping, trudny temat 22.01.26, 23:15
                          Hmm… a czy teraz nie trzeba mieć 13 lat czy jakoś tak a ile dzieci ma ustawiane konta przez rodzicow/ starsze rodzeństwo… wydaje mi się ze wprowadzenie zakazu poniżej 16 jest bezsensowne bo kto będzie miał nad tym kontrolę. Zamiast zabraniać - lepiej edukować i rozmawiać z dziećmi.
                          Świat poszedł tak bardzo do przodu że nasze dzieci będą żyły zupełnie w innej rzeczywistości niż my…więc zamiast ciąć trzeba je przygotować i jasno stawiać granice
                          • ta_ruda Re: vaping, trudny temat 23.01.26, 11:46
                            Ja się nie zgadzam z tymi argumentami ktore mówią że dzieci znajdą coś innego. Pewnie niektóre tak, ale większość nie będzie miała dostępu.

To tak jako mówic że nie warto ograniczać sprzedaży alkoholu (dopiero od 18 lat dozwolony) bo nastolatki i tak znajdą jakis sposób na zakup.

Technologicznie można wprowadzic wiele rozwiązań - bo nie da sie wszystkiego 'kontrolowac'. Można np miec face recognition i age detection, albo blokowanie filmow i wideo na których sa dzieci i nastolatki. Jest tego sporo ale firmy i politycy nie chca tego zrobic bo mamy 'wolnosc' no i latwiej jest zrzucac odpowiedzialnosc na indywidualne osoby niz na system.

niyaa napisał(a):

> Hmm… a czy teraz nie trzeba mieć 13 lat czy jakoś tak a ile dzieci ma ustawiane
                            > konta przez rodzicow/ starsze rodzeństwo… wydaje mi się ze wprowadzenie zakaz
                            > u poniżej 16 jest bezsensowne bo kto będzie miał nad tym kontrolę. Zamiast zabr
                            > aniać - lepiej edukować i rozmawiać z dziećmi.
                            > Świat poszedł tak bardzo do przodu że nasze dzieci będą żyły zupełnie w innej r
                            > zeczywistości niż my…więc zamiast ciąć trzeba je przygotować i jasno stawiać gr
                            > anice
                            • niyaa Re: vaping, trudny temat 23.01.26, 13:07
                              Oczywiście , tyle że zawsze jeśli zbudujemy bazę w domu , poczucie własnej wartości oraz autorytet- choć ciężko w przypadku nastolatków- ale da się … to będziemy mieli ciut mniej zmartwień… zamiast liczyć na zakazy, obwarowania itd które są wprowadzane niechętnie tam gdzie są pieniądze , bo te wszystkie filmiki/ social media generują kolosalne dochody
                              • ta_ruda Re: vaping, trudny temat 28.01.26, 10:44
                                jasne ze baze mozna w domu zbudowac, tylko ze bardzo wazne jest to co widzimy, slyszymy i czego doswiadczamy z z tej bazy wyjdziemy na zewnatrz. Jednak wiekszosc czasu spedzamy poza nasza baza, dlatego to co nas otacza tez jest wazne i pwinno byc tak planowane i budowane zeby wspieralo nasze zdrowie psychiczne i fizyczne, a nie zeby caly czas nam rzucalo jakies klody po nogi.

niyaa napisał(a):

> Oczywiście , tyle że zawsze jeśli zbudujemy bazę w domu , poczucie własnej wart
                                > ości oraz autorytet- choć ciężko w przypadku nastolatków- ale da się … to będzi
                                > emy mieli ciut mniej zmartwień… zamiast liczyć na zakazy, obwarowania itd które
                                > są wprowadzane niechętnie tam gdzie są pieniądze , bo te wszystkie filmiki/ so
                                > cial media generują kolosalne dochody
                                • wiwi1 Re: vaping, trudny temat 28.01.26, 11:10
                                  Musze sie zgodzic z Toba ta_ruda. Wiadomo, ze dzieci wynosza wiele z domu, jakkolwiek w wieku lat nastu przezywaja bunty, zmiany hormonalne oraz peer pressure i chec przynaleznosci do grupy, szukanie swojego miejsca na ziemi, wszystko sie w ich zyciu przedefiniowuje. Wiec odpowiedzialnosc za to co zostalo legalnie, prawnie przyzwolone nie powniina byc spychana na rodzicow. Parental blaming ma sie swietnie, zwlaszcza jesli ma sie do czynienia z roznymi organizacjami typu szkolnictwo i inneorganizacje , zwlaszcza kiedy dzieci maja additional needs. Dzieci ponosza konsekwencje tego co dorosli im zgotowali, nie dorosli jako rodzice ale jako spoleczenstwo. Juz od dawna wiadomo jaki wplyw social media ma na mlodziez, teraz sie coraz wiecej mowi o szkodliwym dzialaniu vaping. Coraz wiecej dzieci i mlodziezy ma problemy z mental health tylko nie ma pomocy dla tych dzieci. Jedyna istytucja gdzie gdziecko moze dostac skierowanie to CAMHS, czas oczekiwania na pomoc, nawet nie pomoc a assessemetn to grubo ponad pol roku, przy czym musi byc naprawde bardzo zle, zeby CAMHS wogole przyjeli referral a czesto tej pomocy wogole nie ma, jest za to, to moje "ulubione" slowo signposting. CAMHS bardzo czesto odrzuca referrals.
    • dwaguziki Re: vaping, trudny temat 16.01.26, 16:06
      Przepraszam, ale argument, ze chce sie tylko nauczyc "sztuczek" jest troche, mowiac delikatnie - sredni. A jak bedzie moda na robienie "sztuczek" z bronia, albo czyms rownie niebezpiecznym, to tez bedzie chciala sprobowac? Presja rowiesnicza jest bardzo silna, ale nie wierze w to, ze wszyscy pala i na pewno ma wokol siebie osoby, ktore sie tak idiotycznie nie bawia. "Sztuczki" nie nauczy sie od razu, wiec bedzie musiala probowac kilka, kilkanascie razy, a od tego blisko do ewentualnego uzaleznienia. Sa juz jakies badania (ogladalam ostatnio cos w polskiej telewizji sniadaniowej), ze to jest straszne swinstwo, ktore moze miec wplyw na rozwoj mozgu czy uszkodzenie pluc. Mowisz, ze masz rozsadna corke, moze podrzuc jej jakies medyczne artykuly na ten temat. Moze szkola moglaby zaprosic jakiegos lekarza? Wiem, ze jesli Twoja corka bedzie chciala sprobowac, to w koncu sprobuje i jej nie upilnujesz, ale moze przekonaja ja argumenty, ze to naprawde jest straszne i szkodliwe swinstwo, niewazne jak ladnie zapakowane.

Trzymam kciuki i wspolczuje. Tez mam w domu nastolatka, ale on bardzo intensywnie uprawia sport, wiec oprocz pogadanek w domu, ma je tez w klubie - a slowo trenera, wiadomo najwazniejsze.
      • wiwi1 Re: vaping, trudny temat 19.01.26, 14:05
        no argument sredni,masz racje. jeszcze rok temu to byloby nie do pomyslenia. Mam nadzieje, ze zostanie to w sferze teoretyzowania ale musze przyznac, ze bardzo mnie to zaskoczylo, bo wydawalo mi sie,z e znam jej przekonania. Choc przekonainia jako takie moze zreszta sie nie zmienily, ale chec sprobowania czegos innego, zakazanego, "fajnego". No nic nowego niby, chyba kazde pokolenie przechodzi przez cos podobnego, ale przeraza mnie skala problemu
    • ta_ruda Re: vaping, trudny temat 28.01.26, 15:47
      Myślałam trochę o tym bo sama pewnie już niedługo stanę przed takimi wyzwaniami.

Myśle że ja powiedziałabym dziecku że vapes sa niebezpieczne dla zdrowia i dlatego mozna je sprzedawac dopiero od 18 lat. I powiedziałabym że ma czekać do 18 roku życia. Ja bym na to nie przyzwoliła.
      Na pytanie - a co jeśli spróbuje poza domem ? _ jasne, że może sprobuje tak jak z innymi rzeczami, ale zostawiłabym ta decyzje mojemu dziecku żeby samo podjęło decyzje - może rozmowa o tym jak działa peer pressure i czy chce robic cos bo robia to inni jesli chodzi o szkodliwe produkty, czy chce podejmowac decyzje na podstawie wiedzy o tym co jest dobre a co jest szkodliwe dla niej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka