paola1981 18.11.06, 21:36 Witam.Mam pytanie dotyczace Child Bnefit.Oboje z mezem posiadamy NIN jako aktywnie szukajacy pracy.Maz ani ja nie pracujemy jeszcze legalnie. Czy wobec tego mozemy juz teraz starac sie Child Benefit?Prosze o info Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
silence28 Re: child benefit-please 18.11.06, 21:47 Tak. Child Benefit nie jest uzalezniony od pracy czy dochodow, a formularz nie zawiera zadnych pytan o zatrudnieniu. Jedyne czego trzeba do otrzymania tego benefitu to posiadanie dziecka i nie pobieranie zadnych zasilkow w innym kraju. Dziecko powinno mieszkac z Wami. Jednak brak pracy moze Wam utrudnic zalozenie konta w banku, poniewaz to na konto sie otrzymuje CHB. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
paola1981 Re: child benefit-please 18.11.06, 21:59 Dzieki za odpowiedz.Ponoc jest pot drugi formularz, w ktorym jest pytanie czy pracujemy?! takze stad moje pytanie i obawy czy mozemy juz skladac o CHB....Jesli chodzi o konto to juz posiadamy Odpowiedz Link
silence28 Re: child benefit-please 18.11.06, 22:15 Tak, jest tez drugi formularz, wprowadzili chyba go specialnie po to by nie finansowac osoby, ktore nie pracuja, to ldatego, ze jestemy przybyszami. Tam tez jest pytanie o to czy pracujecie legalnie, poniewaz wymagaja numeru z Home Office, o ile pamietam. Jednak pierwszy formularz mozecie juz wyslac, poki go rozpatrza, to moze i praca sie znajdzie, zreszta chyba naliczanie CHB rozpoczyna sie od dnia zlozenia wniosku. Warunkiem dostania CHB dla osob z zagranicy jest: "a person must be present, ordinarily resident and have right to reside in the uK to get CHB". Kazda osoba mieszkajaca w granicach UE ma prawo do przebywania w innym kraju UE do 3 miesiecy, dalszy pobyt legalny moze byc zalatwiony tylko na podstawie pracy. Musisz pracowac, aby Cie uznano za ordinarily resident i miec chec osiedlenia sie. Pracownicy sezonowi tu nie chodza w rachube. Mam nadzieje, ze nie namieszlam zbytnio. :) Odpowiedz Link