Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

internet w Austrii

05.01.11, 22:35
    Z roznych powodow bede potrzebowac lacznasci via internet bedac w Austrii. Czy ktos moze wie, w jaki sposob mozna sobie te lacznosc zapewnic, nie placac kroci za roaming i bez biegania po hot-spotach. Jakas karta pre-paid, zdrapka, cos jak u nas mozna tam kupic? A jak tak, to gdzie (w jakich punktach?).
    Z gory dziekuje za pomoc,
    Anka
    Obserwuj wątek
      • kalinihtaa Re: internet w Austrii 06.01.11, 09:32
        interesuje mnie ten sam temat ale we Włoszech
      • fredoo Re: internet w Austrii 06.01.11, 09:39
        Wiele hoteli ma bezpłatną sieć bezprzewodową.
        • kalinihtaa Re: internet w Austrii 06.01.11, 09:51
          będę mieszkał w apartamencie i wydaje mi się że nie ma tam sieci
      • kalinihtaa Re: internet w Austrii 06.01.11, 09:57
        Trochę pogrzebałem i znalazłem to:

prepaid-wireless-internet-access.wetpaint.com/page/Austria
        • eg1504 Re: internet w Austrii 06.01.11, 10:48
          Nie wiem w jakim zakresie chcesz korzystać z internetu. Spróbuj się dopytać czy będziesz miała WiFi w apartamencie. Moze jest np. płatne, może uda Ci sie złapać z sygnał z jakiejś innej sieci w sąsiednich apartamentach. Moja propozycja jest taka. My tak robimy. Zabiramy zawsze na wyjazdy lapka z blueconnectem Ery. Mamy w razie potrzeby w trasie dostęp a na terenie Polski. Póżniej ewentualnie korzystamy płatnego lub nie internetu w hotelu ( o ile nocujemy). Na miejscu zawsze znajdzie się miejsce aby z niego skorzystać- darowe lub płatne. Zresztą jedziemy na narty i korzystanie z netu jest śladowe- głownie wieczorem sprawdzenie poczty i sprawdzenie co tam w kraju czy warto wracac :-). W zeszłym roku tam gdzie byłiśmy była opcja wykupienia dostępu za 4 E za godz. Płaciło się tylko za wykorzystany czas. Wspomnianie 4 E starczyło na tydzień pobytu. Jest jeszce alternatywa- tam wykupić najzwyklejsża kartę pre-paid i właożyć do modemu zamiast polskiej karty. Nie wiem ile to wyniesie ale na sprawdzanie poczty napewno wystarczy. Moze być problem z prędkością i zasięgiem ale to osobny rozdział. Generalnie- jak chcesz korzystać z interetu śladowo to sobie poradziśz, jak chcesz siedzieć 24 h na dobę- będzie problem.
          Pozdrawiam
          • Gość: JurekM Re: internet w Austrii IP: 46.112.170.* 06.01.11, 10:59
            Najtańszą opcją jest kupno w Hoferze karty pre-paidowej sieci yess-za 1 Gb ważne przez 12 miesięcy płaci się 10 euro -trzeba tylko pamiętać,by nie mieć naszego modemu z sim-lockiem...
          • skyddad Re: internet w Austrii 06.01.11, 11:02
            Nigdy nie bylo problemu z internetem na terenie hotelu.W kosztach pokoju wchodzil internet dostawales tylko kody dostepu.Zupelnie wystarczylo do poczty dziennej zreszta to sa wakacje a nie praca i ztego samego zalozenia wychodza hotele.
            Jak przyjedziesz do Szwecji to wszedzie internet jest za darmo.Zreszta juz funkcjonuje siec G-4 rejon Stockholmu i rejon poludniowy Malmö.To takie same jak G-3 tylko do komunikacji komputerowej.
            G-4 wchodzi rowniez we Wloszech i w Austri ale czy w gorach chyba nie gdyz tam biznesmeni nie jezdza pracowac.
            W Szwecji inernet jest dostepny wszedzie na drogach glownych i autostradach.
            Pzdr.Sky.
            • Gość: wl Re: internet w Austrii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.11, 13:10
              W apartamencie korzystałem z dostępu do internetu po kablu, na dole w jadalni.
              Możesz też trafić na niezabezpieczoną sieć bezprzewodową.
              W knajpce wykupujesz kod na pół godziny, lub godzinę i łączysz się po wi-fi, cena 3 EUR za pół godziny.
              Jak nie masz swojego laptopa są w knajpach komutery na monety, 1EUR za 10 min.
          • Gość: sloneczko Re: internet w Austrii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.11, 09:02
            Byłam w apartamencie w Saalbach w którym był bezpłatny internet ale też łapałam pobliski niezabezpieczony
      • ewangelizator_carvingu Re: internet w Austrii 07.01.11, 11:17
        internet w apartamentach staje sie coraz bardziej powszechny, w końcu w ten sposób kontaktuja sie ze swoimi przyszłymi gośćmi
        warto sie zapytac bo sie czesto się tym nie chwala albo nie sa za bardzo "techniczni"

inna opcja do zakup prepaidu w markecie, ale tzreba miec modem z WWAN bez simlocka w notku
      • jeepwdyzlu Re: internet w Austrii 07.01.11, 12:09
        dostęp za darmo?
        czasem
        w dodatku współdzielony przez wielu gości, albo dostępny 10m od recepcji
        często płatny (kilka euro za godzinę)
        zawsze - niezabezpieczony

co robić?
        mieć modem bez simlocka i kupić na miejscu kartę
        a jeszcze lepiej - nie zabierać kompa.
        czego sobie i Wam życzę..
        ciao
        jeep
        • drzwi_do_lasu Re: internet w Austrii 07.01.11, 21:13
          Nie chce za darmo, chce miec (internet i pewnosc ze jest) , jeden ktos nawet napisal jaka siec, za co serdecznie dziekuje.
          Po prostu w Niemczech mialam spory problem z zakupem karty pre-paid (pytalam na stacjach benzynowych i w kioskach, marketow nie zwiedzalam) , wczesniej w Austrii mniej mnie obchodzil dostep do netu, a ze wynajmujemy domy (widoczne byly jakies wlan-y, ale prywatne, no nie bede na cudzym koczowac) , stad pytanie.
          I tak, mam modem bez simlocka:)
          slowem wytlumaczenia: mam sklep internetowy, musze choc raz dziennie zerknac co sie dzieje, ja z tych handlowcow, co sie strasznie przejmuja klientami i tych klientow bardzo lubia - tak, wiem, ze to niepopularne:)
          I tvn24 przed snem bym obejrzala, no co, kazdy ma swojego fisia;)
          • drzwi_do_lasu Re: internet w Austrii 07.01.11, 21:16
            ten jeden ktos, to Jurek M. - bardzo Ci dzieki za pomoc.
            Szkoda, ze nie napisales, gdzie mozna nabyc karte, ale moze zajrzysz, albo kotos inny przeczyta jeszcze i sie dowiem.
            • drzwi_do_lasu uodate 07.01.11, 21:19
              doczytalam, w Hoferze, cokolwiek to jest:)
              • skynews Re: 07.01.11, 21:36

Słyszała o Fon Wireless Ltd. ?
                Fon
                • drzwi_do_lasu Re: 07.01.11, 22:19
                  Nie slyszala, ale zerknela na link.
                  I nic jej z tego zerkania nie wyszlo, chociaz wpisala i street, i kod i wszystko inne. Nie ma zadnego znaczka, ze jest or nie ma neta:(
                  ps. ona jest blondynka...
                  • skynews Re: 07.01.11, 22:31

Blondynka ale jednocześnie Business Women albo Women in Business:)
                    Klikaj na mapie na + aż zobaczysz Austrię albo Polskę lub inny kraj...

Co to jest i jak funkcjonuje jest w skrócie poniżej napisane
                    pl.wikipedia.org/wiki/FON_%28WiFi%29
              • jabolkn Re: uodate 07.01.11, 21:53
                drzwi_do_lasu napisała:

> w Hoferze, cokolwiek to jest:)
                hej Anka, w całej Austrii jest kilkaset takich sklepów
                www.hofer.at/at/html/product_range/2744_20243.htm
                • drzwi_do_lasu Re: uodate 07.01.11, 22:23
                  w austrii jezdze na nartach a nie chodze po sklepach.
                  To ze potrzebuje miec net najwyrazniej rzucilo zle swiatlo NA MA OSOBE ;-)
                  • Gość: raf Re: uodate IP: *.adsl.inetia.pl 08.01.11, 16:36
                    możliwe, że A1 ma większy zasięg
                    www.a1.net/privat/bfreebreitbandinfo
                    1,5 GB na rok za 19 euro
                    B.FREE Breitband Welcome Package
                    • Gość: raf Re: uodate IP: *.adsl.inetia.pl 08.01.11, 16:46
                      a i myk z sieci "3" www.drei.at/portal/de/privat/tarife/internet_togo/InternetToGo.html, że jak kupisz net to możesz z niego korzystać w ... " Italien, Großbritannien, Irland, Schweden und Dänemark surfen Sie zum gleichen Preis wie in Österreich. "
                      • Gość: olbart A1 IP: *.centertel.pl 08.01.11, 20:19
                        Używam i polecam kartę a1, ważna rok. W tym roku dokańczałem megabajty z zeszłego roku.
                        Można nabyć na także na poczcie.

Olbart
                        • Gość: drzwi_do_lasu Re: A1 IP: *.dynamic.chello.pl 09.01.11, 22:43
                          dziekuje <dyg>
                      • Gość: drzwi_do_lasu Re: uodate IP: *.dynamic.chello.pl 09.01.11, 22:42
                        weszlam na strone z linka, ale nic mi to nie dalo, gdyz poniewaz iś fersztejn niś.
                        Czy mozesz w wersji dla slabszych: powiedziec, jak sie zwie taka karta? (ilosc gigabajtow jakos przeloze albo pokaze na palcach;)
                        • Gość: raf Re: uodate IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.11, 07:43
                          google translate nie boli
                    • mroovechka Re: internet w Austrii 10.01.11, 19:06
                      Gość portalu: raf napisał(a):

> możliwe, że A1 ma większy zasięg
                      > www.a1.net/privat/bfreebreitbandinfo
                      > 1,5 GB na rok za 19 euro
                      > B.FREE Breitband Welcome Package

Też korzystaliśmy z karty A1 (B.FREE Breitband Welcome Package) za EUR 19,90. Tutaj jest lista sklepów firmowych w poszczególnych landach:

www.a1.net/privat/a1shops
                      Może akurat będzie w Twojej miejscowości. Podobno można też kupić na poczcie.
                      • drzwi_do_lasu Re: internet w Austrii 13.01.11, 02:16
                        Bardzo Ci dziekuje, mrooveczko, o taka wlasnie podpowiedz mi szlo:)
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka