Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

live from Ischgl

27.03.11, 17:10
    przesylam meldunek z Ischgl,
    niedziela:
    ładna pogoda, słońce wychodzace dośc czesto zza chmur, ciepło, sniegu dużo po południu nawet lekko zaczeło sypac, rano twarde sztruksowe trasy, po południu stoki trzymają powyzej 2200 metrów, ludzi na stokach dużo ale głownie na niebieskich, trudniejsze puste, z dnia na dzień robi sie coraz cieplej, na szczescie ośrodek jets połozony na tyle wysoko że bedzie gdzie jeździć

pojeździłem zarówno w Austrii jak i w Szwajcarii, ośrodek znam wiec nie było zwiedzania ale skupienie na ulubionych trasach,
    Obserwuj wątek
      • ewangelizator_carvingu Galtur 27.03.11, 17:13
        wczoraj pojeździlismy w Galtur, rano słońce, wieczorem lekka mgła i snieg,
        juz kiedys tu jeździłem, na jeden dzień bardzo fajnie, na gorze śnieg trzymał nieźle, fajne czarne na których przetestowałem nowe narty o czym bedzie zaraz
      • ewangelizator_carvingu Atomic D2 Race SL 27.03.11, 17:22
        fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2667017,5,1,57025,HPIM4031.html
        kilka słów o tych nartach, po powrocie postaram sie napisac pełniejsza recenzję:

doskonałe, przewyższyły moje oczekiwania, bardzo pewne trzymanie krawędzi, narty sztywne ale zarazem dające odrobinę finezji, po prostu narta której szukałem
        • staruch5 Re: Atomic D2 Race SL 27.03.11, 18:26
          narty, to pestka, ale gory! To Samnaun.
          Czy to jest widok na Alp Trida? raczej tak. Natomiast juz nie zgadne, czy z N2(Visnitzbahn), czy z M1(Grivaleabahn). Obstawiam N2.
          Pozdrawiam.
          • Gość: ec Re: Atomic D2 Race SL IP: *.tele.net 27.03.11, 18:36
            masz pamieć

zdjecie zrobione lekko poniżej M2, widac wyciąg N6 w Samnaun, później wyruszylismy po spiritusoen ale niestety sklepy w niedziele otwarte od 1.00 ;-)

pozdrawiam
            ec
            • Gość: c# Re: Atomic D2 Race SL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.11, 18:49
              W piątek najlepiej się jeździło w kotle Höllenkar, przy pięknej słonecznej i bezwietrznej pogodzie. Jeśli jeszcze spadło trochę świeżego puchu, to... zazdroszczę.
      • ewangelizator_carvingu Re: live from Ischgl 28.03.11, 18:29
        dzisiaj z rana słońce po południu chmury i snieg, chłodniej, mniej ludzi, stoki wytrzymały dłuzej

pozwiedzałem sobie różne zakątki ośrodka co jest super pomysłem ponieważ poza Idalpem i Alp Tridą jest duzo spokojniej na trasach, generalnie dużo wygodniej jeżdzi sie po czerownych i czarnych niż po zatłoczonych niebieskich

spedziłem trochę czasu ze znajomymi snowboarderami w snowparku, mają tam takie fajne poduchy do lezenia, leci muzyczka, można popatrzec sobie na ludzi skaczacych po przeszkodach, za jedna ze skoczni jest wielka poducha do ladownia, aż kusi żeby samemu skoczyć:)

na koniec cos dla Starucha który lubi takie zagadki
        zdjecie przedstawia jedna z moich ulubionych tras, którą?

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2668218,2,1,HPIM4054.html
        • b-a-n-i-t-a Re: live from Ischgl 28.03.11, 19:12
          Nie wiem kumie, te strumyki po bokach to mi przypomina trochę czerwona 80 Dutyfree Run, tylko skąd tam to krzesło? A może czerwona 7?
        • staruch5 Re: live from Ischgl 28.03.11, 20:58
          trudne.... Obstawiam Ischgl, dolina Fimbatal. Tam jest taka dluga trasa37. Ale to krzeslo to moze byc 4osobowe E3.

A przy oakzji:
          czy jest juz kolej linowa z Compatscha do Alp Tridy?
          czy jest wyciag lub kolej na Piz Val Gronda 2811?
          • staruch5 zdjecie 28.03.11, 21:27
            sklaniam sie jednak ku trasie nr 7 w Velliltal. a krzeslo to F1.
            • ewangelizator_carvingu Re: zdjecie 29.03.11, 17:24
              tak to trasa nr 7, zdjecie robione z oldschoolowego krzesła

obydwa wyciągi ciągle w planach

nowosci: designerskie podgrzewane krzesło na Gretspitze z kotliny Hollkar oraz wymiana starej dwojki M2 na nowe pomarańczowe krzesło chyba szóstkę
      • ewangelizator_carvingu Re: live from Ischgl 29.03.11, 17:32
        dzisiaj rewelacyjne warunki, lampa, delikatny zefirek, chłodniej, idealnie zmrozone stoki wytrzymały w wielu miejscach do końca dnia

skupiłem się na ujeżdzaniu moich ulubionych miejsc

jaki to rejon? oto kolejna fotozagadka? na jakiej górze zrobiłem to zdjęcie?
        fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2668218,2,2,HPIM4054.html
        ps. jesli chcecie zjeść cos na stoku tylko w Szwajcarii, dobrze Makłowicz ostatnio w swoim programie mówił
        • Gość: c# Re: live from Ischgl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.11, 18:07
          Ale pieczony kartofelek na Idalpie z delikatnym białym sosem (do kupienia na zewnątrz na stanowisku kiełbasiano-kurczakowym) jest całkiem OK. Również dla kieszeni.
        • staruch5 error 29.03.11, 18:31
          cos popitolies, EC, wkleiles wczorajsze zdjecie do zagadki :-(
          • Gość: ec Re: error IP: *.tele.net 29.03.11, 20:56
            za dużo grappy z gruszką, wczoraj w jednym z barów pod gondolkami pewna kilkuosobowa grupa Polaków zostawiła rachunek na 130 takich drinków tzw williamsów
            obsługa była w szoku ;))))

chodzi o tę górkę:
            fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2669569,2,1,HPIM4068.html
            pozdro
            ec
        • jabolkn Re: live from Ischgl 29.03.11, 21:52
          ewangelizator_carvingu napisała:

> dzisiaj rewelacyjne warunki, lampa, delikatny zefirek, chłodniej, idealnie zmro
          > zone stoki wytrzymały w wielu miejscach do końca dnia

dzięki za relację, małe pytanie: czy jest jeszcze możliwy zjazd na nartach pod
          2 poziomowy wagon w Samnaun ?
          • Gość: c# Re: live from Ischgl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.11, 08:11
            W ostatni piątek z wielką bidą dało się zjechać na początek parkingu. Później jakieś 100 metrów przez parking do windy. Ostatnie metry trasy to był już slalom między widocznymi kawałkami żużla czy kamieni. Sądzę, że przy dodatniej temperaturze i braku nowych opadów trzeba się nastawić na spacerek lub zejście z trasy wcześniej i przejazd jednego przystanka skibusem.
            • staruch5 Re: live from Ischgl 30.03.11, 09:15
              dziwi mnie,z etam nie ma specjalnych mat. jak brakuje sniegu, to przynajmniej nart bys ie nie niszczylo. O jakiejs wyrwiraczce juz nie wspomne...
              • Gość: c# Re: live from Ischgl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.11, 10:02
                A bo ja wiem? Ten ostatni płaski kawałek wzdłuż strumienia jest już oznakowany jako droga wspólna dla narciarzy i piechurów (i rzeczywiście tam się ich spotyka), maty pewnie nie położyli by się cywile nie ślizgali, a pieski nie potykały. Nie zauważyłem tam też żadnych instalacji dośnieżających, więc przypuszczam, że to są już ostatnie dni, gdy można dojechać pod parking. Przypuszczam, że odbicie w prawo jeden czy dwa mostki wcześniej jest typowe dla zjeżdżających - narty odstawia się na bok, idzie odbębnić obowiązkowe duty-free oraz na kawę (jest taka miła knajpka tuż przy trasie), a następnie czeka na często jeżdżący skibus. Trasa 80 to atrakcja sama w sobie umiarkowana, no ale raz zaliczyć trzeba. Cały czas w sferze planów pozostaje wyciąg z dolnego Samnaun do Alp Tridy, a to mogłaby być ciekawsza alternatywa dla 80 i oczekiwania na kolejkę.
                • Gość: ec Re: live from Ischgl IP: *.ptim.net.pl 31.03.11, 12:29
                  wiec tak, duty free run przejezdny do Samnaun dorf. wracać trzeba skibusem, ten zjazd to długa płaska nartostrada
                  uwaga, sklepy w niedziele otwarte od 1.00

moim zdaniem lepiej zjechac linówka, zrobic szybkie zakupy i z powrotem do góry

pozdro
                  ec
      • Gość: ec ostatni dzień IP: *.ptim.net.pl 31.03.11, 12:39
        znowu lampa, rano testowanie plomb na zmrozonych trasach, po południu ciagle przyjemna jazda z Palinkopf

powrót przez Ga-Pa, rano wjazd do Wawy, zdazyłem juz przeprac co nieco, ide spac, jak sie wyśpie skrobnę relację

pozdro
        ec
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka