Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Ubezpieczenie - co polecacie?

02.01.12, 22:05
    Wybieram się niedługo do Czech z rodziną. Na narty przeznaczamy całe 3 dni. Chciałabym ubezpieczyć siebie i dzieci od następstw nieszczęśliwych wypadków i ewentualnych kosztów leczenia na te kilka dni. Coś polecicie?
    Obserwuj wątek
      • Gość: mac Re: Ubezpieczenie - co polecacie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.12, 23:08
        Ja niezmiennie polecam PZU w wersji voyager
        • jusytka Re: Ubezpieczenie - co polecacie? 02.01.12, 23:43
          A możesz to uzasadnić, dlaczego właśnie voyager?
          • Gość: mac Re: Ubezpieczenie - co polecacie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.12, 00:49
            Tak się nazywa pakiet, który obejmuje amatorskie uprawianie sportów, OC, leczenie, repatriację do kraju, ratownictwo z lotniczym włącznie, kradzież/zniszczenie sprzętu sportowego i bagażu i to chyba mniej więcej wszystko
      • kalinihtaa Re: Ubezpieczenie - co polecacie? 03.01.12, 05:32
        Temat ze szczegółami opisany w tym wątku
        • Gość: Jusytka Re: Ubezpieczenie - co polecacie? IP: *.uznam.net.pl 03.01.12, 11:15
          Dzięki, wątek wprawdzie stary, ale mnóstwo użytecznych informacji, jedynie ceny są juz nieco nieaktualne ;)
          • Gość: JurekM Re: Ubezpieczenie - co polecacie? IP: *.play-internet.pl 03.01.12, 12:56
            Majważniejsze to mieć przy sobie EKUZ-nic nie kosztuje,a najwięcej daje-przetestowane niedawno w Austrii
            • jusytka EKUZ 03.01.12, 13:13
              Nigdy nie wyrabiałam takiej karty, bo nie mieszkam w miescie wojewódzkim i wydawało mi się to klłopotliwe, jednak widzę, że można to załatwić pocztą. Nie wiecie ile sie standardowo czeka na taką kartę. Czy dla dzieci, które korzystają z mojego ubezpieczenia też muszę wyrobić osobne karty?
              • Gość: mac Re: EKUZ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.12, 13:55
                Karty w NFZ dostaje się od ręki.Ale nie zapominajcie, że zagranicą świadczenia, które w PL są w ramach ubezpieczenia podstawowego są płatne, np:lot śmigłowcem, transport sanitarny
                • Gość: JurekByd Re: EKUZ IP: *.play-internet.pl 03.01.12, 15:05
                  Akurat transport śmigłowcem jest płatny i tutaj przydaje się dodatkowe ubezpieczenie-oczywiście na odpowiednią sumę-natomiast transport ambulansem jest właśnie darmowy w przypadku posiadania EKUZ-u,w innym przypadku trzeba zapłacić gotówką,a dopiero potem w Polsce starać się o zwrot u ubezpieczyciela.Wszelkie badania u kumpla przy podejrzeniu wstrząśnięcia mózgu po wypadku na stoku również nic nie kosztowały przy EKUZ-ie i tylko posiadanie tej karty interesowało ich w szpitalu-na inne ubezpieczenie kompletnie nie zwracali uwagi
                  • ortodox Re: EKUZ 03.01.12, 15:35
                    Chyba nieco przesadzasz.
                    Każde ubezpieczenie prawidłowo zawarte załatwia sprawę. Nie musi to być EKUZ i nawet często warto takie inne ubezpieczenie mieć. Co do transportu ambulansem, to akurat zależy od kraju. We Włoszech jest on nieodpłatny i nikt nie pyta poszkodowanego o jakiekolwiek ubezpieczenie. Sprawa transportu śmigłowcem to naprawdę wyjątkowa sprawa i powinna tez być stosowana w wyjątkowych sytuacjach. Inna rzecz, że czasami próbują na to naciągać i trzeba uważać gdy nie ma się stosownego ubezpieczenia. Normalne zwózki nadal są realizowane toboganami i ambulansami. Ja zawsze też korzystam z PZU i nigdy nie miałem kłopotu z realizacja ubezpieczenia.
                    pozdro.
                    • ligia68 Re: EKUZ 03.01.12, 19:27
                      Drogi ortodoxie-załatwia sprawę,ale nie mając EKUZ-u trzeba w Austrii zapłacić gotówką za transport karetką spod stoku do szpitala(testowane dwukrotnie-raz na Molltalu,raz w Saalbach),a potem oczywiście dostaje się zwrot w kraju od ubezpieczyciela,ale jest to kłopotliwe,mając EKUZ,ktory przecież nic nie kosztuje,za transport nie chcą nic-wystarczy pokazać kartę EKUZ,dlatego polecam ją każdemu wybierającemu się na narty jako obowiązkową rzecz
                      • ortodox Re: EKUZ 03.01.12, 22:36
                        Pisałem wyraźnie o Italii w przeciwieństwie do Jurka, który uogólnił, że za transport ambulansem trzeba płacić gdy nie posiada się EKUZ co jest w ogólności nieprawdą co do zady. Nie podważam zalet EKUZ szczególnie, że jest darmowa. Nie załatwia jednak wszystkiego i wszędzie. Pod tym względem znacznie szersze ma zastosowanie ubezpieczenie KL i transportu w firmach ubezpieczeniowych. Nawet jeśli musisz a Austrii zapłacić za ambulans, to firma ubezpieczeniowa Ci to zwróci. W przypadku karty EKUZ może być tak, że to Ty będziesz musiała zapłacić po powrocie za leczenie, którego ona nie obejmuje.
                        Inaczej mówiąc najlepiej mieć jedno i drugie.
                        pozdro.
                        p.s.
                        Jak widać mamy kolejny powód, żeby jednak jechać na narty do Włoch ;)
              • Gość: olo Re: EKUZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.12, 18:21
                Ja ubezpieczam sie Ergo Hesti,mialem okazje niestety zaliczyc wizyte u lekarza za granica!! Koszt polisy okolo 60zl, swietny kontakt z ubezpieczycielem i bezproblemowa wyplata poniesionych kosztow( byly nie male) po powrocie do kraju.
      • tanie-latanie.net Re: Ubezpieczenie - co polecacie? 03.01.12, 15:34
        Polisa rodzinna ERV Europejskie na 3 dni z rozszerzeniem SKI kosztuje dla rodziny: [2+2] 127.50 PLN & dla rodziny [2+3] 154.50 PLN. Rozszerzenie SKI obejmuje:

- koszty rehabilitacji 5000 PLN,
        - ratownictwo 5.000 EUR,
        - sprzęt narciarski 4.000 PLN,
        - opóźnienie dostarczenia sprzętu 800 PLN,
        - koszty karnetu i wypożyczenia sprzętu 350 EUR,
        - OC 20.000 EUR

Poszczególne sumy ubezpieczenia mogą być większe, ale wtedy składka jest wyższa.
        • ortodox Re: Ubezpieczenie - co polecacie? 03.01.12, 15:38
          Drogo jak na 3 dni i niewiele z tego.
        • doroti1983 Re: Ubezpieczenie - co polecacie? 03.01.12, 20:08
          Generali ma ciekawą ofertę dla swoich Sympatyków z Facebooka -> www.facebook.com/GENERALNIElubiepodroze Warto sprawdzić.
          • jusytka Pytanie do doświadczonych ubezp. prywatne czy EKUZ 04.01.12, 10:33
            Ech, szkoda ze się pośpieszyłam i teraz nie mogę już skorzystać z tej 7% zniżki. Zdecydowałam się na Generali, bo wartość składki zależy od ilości dni ubezpieczenia, a mnie interesują tylko 3 dni i korzystanie z usług medycznych odbywa się bezgotówkowo. Poza tym mogłam sama sobie wybrać limity. Zapłaciłam 50 zł za 3 osoby na 3 dni.
            Ciągle się jednak zastanawiam nad sensownością dodatkowego ubezpieczenia, bo przecież karta EKUZ jest za darmo.
            Rozumiem, że w ramach tej karty też mogę leczyć się za granicą bezpłatnie? Czy gratis są również badania typu rezonans/tomografia? Czy za leczenie muszę na miejscu zapłacić, czy odbywa się to bezgotówkowo? Co z limitami, jeśli są określone, ile wynoszą?
            Dodatkowe ubezpieczenie zapewnia mi również ochronę OC, Assistans i NWW i to jest jego przewaga nad standardowym ubezpieczeniem na kartę EKUZ.
            Czy w czymś karta EKUZ zapewnia lepsza ochronę od standardowego ubezpieczenia podróżnego dla narciarzy?
            • belika Re: Pytanie do doświadczonych ubezp. prywatne czy 04.01.12, 10:50
              Moim zdaniem tylko połączenie obu ubezpieczeń jest wystarczające i zapewnia poczucie bezpieczeństwa... przynajmniej w moim przekonaniu.

EKUZ - info na stronach NFZ
              www.nfz.gov.pl/ue/index.php?katnr=5&dzialnr=2&artnr=1490
              A tak na marginesie, coś te ich zniżkowe strony na fejsie nie chcą u mnie działać...
            • ortodox Re: Pytanie do doświadczonych ubezp. prywatne czy 04.01.12, 11:57
              Podstawowa różnica pomiędzy EKUZ a indywidualnym ubezpieczeniem kosztów leczenia polega na rodzaju placówek w których możesz leczyć się na podstawie tych ubezpieczeń. Karta EKUZ jest kartą potwierdzająca ubezpieczenie zdrowotne w PL. W związku z tym tylko w takim zakresie uprawnia do leczenia za granicą. Masz na podstawie tej karty gwarantowane takie same świadczenie jak mieszkaniec kraju, w którym się leczysz na podstawie standardowego ubezpieczenia zdrowotnego i wynikające z niego opłaty. Co może oznaczać, że za część zabiegów, badań, lekarstw trzeba będzie zapłacić, bo mogą być akurat w tym kraju odpłatne, lub płatne częściowo. Ile i za co ... zależy od kraju i w którym leczysz się i miejscowych przepisów. W przypadku ubezpieczenie indywidualnego KL ograniczeniem jest tylko kwota ubezpieczenia i zasadność leczenia, czego raczej nikt w PL nie podważy. Dodatkowo można i nawet dla pewności należy konsultować bardziej kosztowne zabiegi i badania z ubezpieczycielem. Najlepiej mieć więc jedno i drugie. Tym bardziej, że EKUZ nie ubezpiecza od OC co może być poważnym wydatkiem i kłopotem, jeśli Ty komuś wyrządzisz szkodę.
              pozdro.
              • Gość: Jusytka Re: Pytanie do doświadczonych ubezp. prywatne czy IP: *.uznam.net.pl 04.01.12, 13:54
                Zasadniczo zgadzam się z argumentami przemawiajacymi za dodatkowym ubezpieczeniem, dodatkowo wyczytałam ze strony, której link ktoś podał, że ubezpieczenie EKUZ nie zabezpiecza transportu do Polski oraz kosztów poszukiwania i ratownictwa. Jednak nadal nie rozumiem po co mi karta EKUZ w sytuacji kiedy wykupiłam turystyczne ubezpieczenie dla narciarzy?
                • ortodox Re: Pytanie do doświadczonych ubezp. prywatne czy 04.01.12, 15:06
                  Jeśli masz już wykupione ubezpieczenie turystyczne dla narciarza, to oczywiście EKUZ nie jest już niezbędna. Jednak trzeba pamiętać, że ubezpieczenie wynikające z EKUZ nie ma konkretnego limitu kwotowego. Może się więc okazać, że przy wyczerpanym limicie z ubezpieczenia indywidualnego, może jednak być przydatne EKUZ, ale tylko w placówkach realizujących państwową ( publiczną ) opiekę zdrowotna w danym kraju.
                  pozdro.
                  • Gość: olo Re: Pytanie do doświadczonych ubezp. prywatne czy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.12, 21:33
                    Ekuz na niewiele sie przyda jezeli na stoku spowodujesz uszczerbek na zdrowiu osoby trzeciej z wlasnej winy!! Czyli spowoduje sie wypadek w ktorym z naszej winy ucierpi jakas inna osoba a my NIE! I o tym radze pamietac.Dlatego ubezpieczenie SKI to podstawa!:)
        • belika Re: Ubezpieczenie - co polecacie? 04.01.12, 10:05
          Trochę sporo jak na 3 dni i trochę mało jak na ratownictwo - helikopter się nie "zmieści" w kosztach.
          • Gość: basia-bma Re: Ubezpieczenie - co polecacie? IP: *.111.231.78.static.crowley.pl 04.01.12, 13:27
            a możecie coś doradzić w sprawie wyboru limitów - nie bardzo mam o tym pojęcie
            chcę wykupić pakiet obejmujący koszty leczenia, assistance, oc, itp

lepiej generali czy hestię (te akurat mam blisko domu i moge załatwić od ręki)

• Gość: Jusytka Re: Ubezpieczenie - co polecacie? IP: *.uznam.net.pl 04.01.12, 14:04
              Oferty Hestii nie znam, bo nikt o niej nie wspomniał, ale na twoim miejscu bym sprawdziła i porównała np. z Generali. Ja wybrałam Generali z limitem kosztów leczenia _assistans - 100 000, OC 50 000 i NWW 40 000 Myślę, że to wystarczy. Zapłaciłam za 3 osoby na 3 dni ok 50 zł.
          • Gość: Jusytka Re: Ubezpieczenie - co polecacie? IP: *.uznam.net.pl 04.01.12, 13:56
            A w jakich kosztach zmieści sie helikopter?
            • Gość: basia-bma Re: Ubezpieczenie - co polecacie? IP: *.111.231.78.static.crowley.pl 04.01.12, 14:15
              zapomniałam napisac, że chodzi o 10 dniowy wyjazd do włoch
              dostałam w agencji taką ofertę generali:
              leczenie 300 000 pln, nnw 30000 pln, oc 200 000 pln, sprzet 2000 pln, składka za 1 os na 10 dni - 276 pln - trochę dużo ...
              • jusytka Re: Ubezpieczenie - co polecacie? 04.01.12, 14:27
                Rzeczywiście sporo, ale pakiet bogaty i limity wysokie. Czy wszystko jest ci potrzebne? Warto poszperać i porównać tą ofertę z innymi. Znalazłam porównywarkę polis podróżnych:

www.tanie-ubezpieczenie.eu/
            • belika Re: Ubezpieczenie - co polecacie? 05.01.12, 17:38
              Dotychczas akcje z użyciem helikoptera oglądałam na szczęście tylko jako postronny obserwator, ale z tego co czytałam i słyszałam to koszt ok 7-8 tys Euro i dlatego zawsze kupujemy stosowne ubezpieczenie.
              Na ubezpieczeniu nie można oszczędzać. Płacimy kilka tysięcy za 7 dni urlopu, to te 200 zł dodatkowo różnicy już chyba nie robi :)
              • jabolkn Re: Ubezpieczenie - co polecacie? 05.01.12, 19:20
                belika napisała:

> Dotychczas akcje z użyciem helikoptera oglądałam na szczęście tylko jako postro
                > nny obserwator, ale z tego co czytałam i słyszałam to koszt ok 7-8 tys Euro

miałem okazję lecieć
                taka przyjemność jest rozliczana według czasu akcji
                i wynosi około 80 euro za minutę
                czas liczą od startu z bazy do powrotu
                tak więc często stosowane przez ubezpieczalnie
                maxymalne kwoty 5000 euro za transport nie wystarczają
                zwłaszcza gdy wypadek zdarzy się poza trasą
                przy wypadkach lawinowych czy też wpadnięciem w szczelinę lodowca
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka