Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

kilka szczegolowych pytan o Sella Ronde

20.11.04, 19:28
    Czesc Skayddadzie i inni,
    mam pytania. Moge to wyslac prywatnie, ale moze na Twej odpowiedzi
    skorzystaja i inni.
    Wybieram sie na Sella Ronde. Bylem tam tylko raz, 4 dni i selektywnie ja
    objezdzalem.

1. Interesuje mnie Lagazuoi. Mysle, ze latwo tam sie dostac z Piz la
    Vila, niebieskimi trasami do Armanteroli. Z mapy wyglada, ze to jest mozliwe.
    Pamietam (pisales w zeszlym roku), ze tam jest taxi - za ile?, ktorym mozna
    sie dostac do dolnej stacji kolejki na Lagazuoi. Trasa czerwona wyglada
    bardzo sympatycznie. Tam musi być niezla jazda. Dojazd do Armentaroli jest
    plaski i tam sa jakies sanie (do podczepienia się), o których tez pisałeś.
    2. Czy można stamtąd dostac się do Cortiny? Mapa juz tego nie obejmuje.
    O ile wiem, to DolomitiSuperSki obejmuje tez Cortine. Jeżeli tak, to mysle,
    ze można tam wstąpić na pare godzin. Any commnets?
    3. Vallon – jezdzielm po ciezkim opadzie – jest tam czarna czy czerwona
    trasa? Bo roznie jest na mapach.
    4. Podobno swietny jest Belvedere. Nie jeździłem, był zamkniety…
    5. Które to sa te czarne supertrasy, gdzie sa tablice ostrzegające, ze
    tylko dla wytrawnych narciarzy? W Arabbie? Nie widziałem…
    6. Mysle, ze nie warto się pchac na Santa Croce.
    7. Czy wyjazd na Passo Podoi jest tylko dla skiExtreme? Nie widze
    zadnych wyznaczonych tras. Dawniej były… obok wyciągu i pozaprasowo w poprzek
    Sella Rondy do Colfosco. Czy warto tam pojechac?
    8. Na mapie nie znajduje Kronplatzu. W broszurze Sella Rondy jest on z
    numerem 2.
    9. Która to jest ta „slynna” najdluzsza trasa w Val-Gardenie? Ta
    zjazdowa?
    10. Gdzie w stosunku do Sela Rondy jest Alta Pusteria (nr 7)?
    11. Widze Val Si Fassa. To jest poza Sella. Tam trzeba samochodem,
    prawdaz?
    12. Nie widze Val di Fiemme a także San Martino di Castrozza, Valle
    Isarco, Tre Vallii Civetti. Czy warto tam jechac samochodem? Chyba to
    zostawie na przyszlosc…

Proszę – w miare możliwości – o odpowiedzi na te pytania i bardzo pozdrawiam.
    Staruch
    Obserwuj wątek
      • Gość: Aleksandra Re: kilka szczegolowych pytan o Sella Ronde IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.04, 20:44
        Cześć Staruch to znowu ja z tego co rozumiem masz przed sobą maoę całych
        Dolomitów, bo na niej poszczególne ośrodki oznaczone są kolejnymi numerami.
        Selle można objechać w jeden dzień, ale rozumię, że jeśli chcesz pobawić się
        trochę nie patrząc na zegarek to co dziennie planuj poprostu inne trasy.
        Trasa z koniami to inny bardzo słynny Szlak Strzelców Alpejskich, która wiedzie
        od Civetty (Aleghe) częściowo przez Selle i dochodzi do Cortiny, która nie jest
        połączona z Sellą, ale warto się wybrać należy do DolomitiSuperSki. Ale na
        Cortinę należałoby poświęcić cały dzień i to chyba za mało , bo są to Tofane i
        CinqueTorri oraz Faloria 3 osobne stacje .
        KronPlace jest oddalony od Selli około 100 km, także na mapie Selli go nie
        znajdziesz.
        Val di Fassa, Val di Fiemme, San Martino, TreValli (ze słynnym Falcade) ,
        Civetta warto jechać , ale może kiedy indziej - nie ma sensu, sa to duże
        nastepne ośrodki Val di Fiemme z Predazzo czyli Latemar lub Oberegen to 90 km
        tras - bardzo rozległych (1 dzień), San Martino di Castrozza 3 stacje początkowe
        nie połączone rozległe , stare wolne krzesła i 70 km tras, TreValli 100 km
        nie do zrobienia w jednym dniu, Civetta następne 80 km pięknych tras + nocna.
        Także jeśli będziesz przy Selli poznaj ją dobrze tam jest gdzie jezdzić.

ŻYCZE CI UDANYCH SZUSÓW, JA JUŻ 04.12.2004 BĘDĘ NA MIEJSCU
        POZDRAWIAM
        ALEKSANDRA
        • Gość: Rubi Re: kilka szczegolowych pytan o Sella Ronde IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.04, 18:31
          Aleksandro - no OLu no qrcze nie wiem z czego tak slynie to jak mu tam .....aha
          Falcade- chyba z tego ze najwieksze zadupie Europy. Pozdrowko. pewnie jak tam
          pojedziesz to dopiero odezwiesz sie jak wrocisz do kraju. chyba ze zabierzesz
          gołabki pocztowe .pozdrówko Rubi
          • staruch5 Re: kilka szczegolowych pytan o Sella Ronde 23.11.04, 21:48
            Fachowcy milcza….
            W miedzyczasie cos już ropoznalem.

Dolomiti SuperSki obejmuje 12 osrodkow narciarskich. Tylko 4 z nich tworza
            Sella Ronde. W ogole Sella Ronda chyba znaczy objazd Selli. Sella to pasmo
            gorskie. Te 4 osrodki tworzące SR to: Alta Badia, Val Gardena, Val di Fassa i
            Arabba.

Pozostale osrodki (nie wszystko sprawdzilem) nie sa polaczone z Sella. Tzn.
            często jest się bardzo blisko, ale nie ma polaczenia. Tak jest np. z Cortina di
            Ampezzo. Do Lagazuoi można dojechac w ramach Selli (z krotka pomoca taxi) i
            potem można wrócić (troche odpychania kijami kolo Armentaroli lub podczepiamy
            się do san) do Selli, ale choc jest się o „rzut beretem” od systemu wyciągów
            Cortiny, to polaczenia nie ma.

Podobnie w Val di Fassa. Można poszalec na Belwederze, można zjechac do
            Canazei, ale dalej już trzeba uzyc jakiegos rodka transportu.
            Może w tym jest sens. Skoro robimy Selle, to zajmuje nam to 4-6h i nie za
            bardzo jest już czas na explorowanie innych ośrodków. Do nich po prostu trzeba
            extra przyjechac samochodem i poszalec. Wszak większość narciarzy wstaje pozno,
            zaczyna jazde o 10ej, potem godzine siedzi na obiedzie w restauracji, wiec z
            trudem zdaza zrobic Selle dookoła…

Troche szkoda, ze nie ma karnetu na sama Selle.

Ad 9. może chodzi o tyrasz Saslong, zjazdowo-gigantowa. Będą tam zawody 18
            grudnia. www.saslong.org/?pagid=2
            Zdjecie mozna powiększyć.
            Pozdrawiam.Staruch
            • Gość: mk Re: kilka szczegolowych pytan o Sella Ronde IP: *.atac.pl / 213.25.91.* 24.11.04, 15:30
              czy więc na dolomiti superski można objechać sellę, czy nie ?
              • Gość: Aleksandra Re: kilka szczegolowych pytan o Sella Ronde IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.04, 19:07
                Skipas DolomitiSuperSki jest na 12 Ośrodków narciarskich w Dolomitach w sumie
                około 1400 km tras, Sella również zaliczana jest do Dolomitów, niestety tam
                działa tylko ten Skipas, ewentualnie skipasy kombinowane z innych Ośrodków.
              • staruch5 do mk 24.11.04, 19:39
                cos nieuwaznie czytasz.
                Przeciez napisalem wyraznie, ze DolomitiSuperSki obejmuje 12 osrodkow, z
                ktorych 4 tworza Sella Ronde...
                • skyddad Re: do mk 24.11.04, 21:11
                  Witaj Staruch,
                  Tych osrodkow jest faktycznie cztery,ale:
                  Alta Badia jest to powiat w ktorym sie miesci osrodek Corvara i Colfosko co
                  razem dadza nam 5 resortow.
                  Cztery dni kopalem w necie mam olbrzymia baze ponad 200 roznych lokum i na
                  pocieszenie juz prawie wszystko zajete.Sobie zaklepalem.Jak zwykle zdala od
                  zgielku u Bauera za 20euro od lba.Jest skibuss.Tak juz trzeci raz zrobilem
                  najtaniej maja wlasne zarcie, ktore, oczywiscie produkty, tanio sprzedaja.Zyc
                  nie umierac.Czlowiek nie poczuje ze wydal forse.Polecam tym wszystkim ktorzy
                  sa niewymagajacy,nastawieni na narty a nie jak Rubi na rzniecie lasu,Rubi a
                  pile czy siekiere zabierasz?
                  Teraz namawiam wszystkich do prawdziwej zaprawy.Na poczatek spacery,duzo jarzyn
                  do jedzonka,unikac przejadania.Pic wode jesc do zaspokojenia pierwszego glodu a
                  nie do nazarcia sie.Pozniej rower,nawet po sniegu,plywanie.No i na jakich
                  sniegorkach pojezdzic (sniegorki to takie lyzwy zawinmietymi nosami).
                  Wystarczy.Pzdr.Skyddad
                  • Gość: Rubi Re: do mk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.04, 21:56
                    Wy chłopaki na deseczki a ja w tym czasie Wasze kobietki obracam. I o to chodzi
                    i o to chodzi. Pozdrówko Rubi
                    • staruch5 jeszcze 27.11.04, 21:45
                      13. Chce pojezdzic na Secedzie. Czy warto jechac jakims tramwajem (podziemnym)
                      z Santa Cristiny do Plan da Tieja, czy moze lepiej isc do skibusa? Zna ktos
                      czerwona traske z Secedy w strone Ortisei? Mnie sie wydaje zachecajaca.
                      • staruch5 Re: jeszcze 27.11.04, 21:51
                        14. Chcialbym zjechac z Secedy do Ortisei, do konca, ale pod warunkiem, ze da
                        sie wrocic inna droga. Niejasne jest polaczenie z Seiser Alm do sysytemu Santy
                        Cristiny. Powinno sie dac, ale jest tam jakas droga i skibus, czyli pewno na
                        nartach nie bardzo sie da. Moze ktos cos o tym napisac?
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka