Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    IP: *.maspex.com.pl 24.11.04, 17:00
    wybieram sie w lutym do Austrii, do Kaprun, to mój pierwszy wyjazd na narty
    poza polskie góry, czy ktoś tam i powie mi coś na temat warunków narciarskich
    w tamtych rejonach
    Obserwuj wątek
      • wote Re: Kaprun 24.11.04, 17:51
        Góry w pobliżu

Schmittenchohe
        Kitzsteinhorn- lodowiec, południowe stoki
        i jeszcze jakiś maluszek, ogólnie mówiąc Europa Sport Region
        Jest gdzie pojeździć

Pozdrawiam
      • Gość: Joe Re: Kaprun IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.04, 10:23
        Europa Sport Region zawiera w sobie dziesiatki tras na jeden karnet: lodowiec
        Kitzsteinhorn, Schittenhohe w Zell oraz Meiskogel w samym Kaprun. Jest super,
        ale najwiecej pojezdzilem na Meiskoglu, poniewaz na lodowcu bylo -16 plus
        wiatr. Gorne wyciagi na lodowcu nie byly czynne. Natomiast na Meiskoglu
        sloneczko, wyciagi bez kolejek, parking w samym centrum miasta, oraz mozliwe
        oddzielne karnety tansze niz na cale Europe Sport Region. Pozdrawiam
        • Gość: greg Re: Kaprun IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 15:44
          czy skipas na Europa Sport Region obejmuje Saalbach Hinterglemm?
        • Gość: Rubi Re: Kaprun IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.04, 16:29
          AMET
          • Gość: Greg Re: Kaprun IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 19:03
            Rubi i tu jestes, marudo? Mialo byc Amen, tak? Spadaj mądralo!
            • wote Re: Kaprun 17.12.04, 08:25
              Wszystkim odwiedzajacym Kaprun polecam miejscowy specjał "Pinzgauer Kase".
              Najbardziej śmierdzący ser jaki w życiu jadłem i chyba najsmaczniejszy...
              najchętniej w wersji zapiekanej z kluseczkami, oczywiście z dunkel weizen beer
              obowiązkowo.
              mniam, :D
              • wote Re: Kaprun 17.12.04, 08:30
                Co do Meiskogla, o którym coś ktoś tu wspominał, to tam są chyba cztery trasy
                na krzyż... Zgadza się??? Jest tam swietna kolejka linowa.. identyczna jak ta z
                filmu Działa Nawarony. Na prawdę fajne wrażenie.

Potwierdzam różnorodność tras na Śmichachhichach ;) i brak takowej na Kitzu.
                Nie mniej jest gdzie pojeździć :D
      • Gość: Kicia Re: Kaprun IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.04, 08:01
        Bylam w ubieglym roku w okresie swiateczno noworocznym. Jest super ladne trasy,
        duzo wyciagow, nie ma kolejek.
        ale trzeba pamietac ze Kitzenhorn jest na wysokosci ponad 3000 m i tam pogoda
        sie szybko zmienia , wieje zmienny wiatr, nagle sypie snieg, jest mglisto i
        zimno.
        • Gość: mood Re: Kaprun IP: *.so.pkpik.pl / 81.219.116.* 15.12.04, 09:40
          W Kaprun byłam trzy lata temu i wspomnienia mam w stu procentach pozytywne.
          Jeździłam głównie na lodowcu Kitzenhorn i oczywiście byłam pod wrażeniem
          idealnie przygotowanych tras, choć kolejki bywały zwłaszcza na środkowej stacji
          przy wjeździe na lodowiec. Samo misteczko bardzo ładne i malownicze,
          szczególnie polecam miejscowe knajpki( to po wcześniejszym ustaleniu z
          miejscowymi) gdzie można spróbować golonki i pysznego knedla w sosie waniliowym.
          Zgadzam się z przedmówcą, pamiętaj o zmiennej pogodzie na lodowcu i
          zabierzdobry tłusty krem do twarzy.
      • Gość: Hen Re: Kaprun IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.04, 11:56
        W Kaprun byłem chyba 4 razy - wprawdzie ostatni raz 4 lata temu, ale chyba
        wiele się nie zmieniło (oprócz oczywiście kolejki).
        Każdy ma swoje upodobania. Na lodowcu są duże przestrzenie, szerokie i w
        większości łatwe trasy oraz zmienna pogoda. Natomiast góra w Zell am Zee jest
        niesamowita - ogromna ilość zróżnicowanych co do długości i trudności tras (na
        1 i 2 można się naprawdę zmęczyć), trasy w lesie (ja to lubię).
        Zeby to było jeszcze z 800 km bliżej.
      • Gość: Michu Re: Kaprun IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.04, 22:44
        Wszystkie info wyżej jak najbardziej ok,ale dobre trasy(przygotowanie) i brak
        kolejek oraz inne wymieniane argumenty to raczej standard dla całej Austrii i
        Kaprun nie jest tu jakimś wyjątkiem. Sam lodowiec w K. choć ładny ma trasy
        raczej krótkie i mało zróżnicowane, jeśli jeździsz dobrze to szybko się
        znudzisz, to ośrodek rodzinny dla narcaży rekraacyjnych, dla mnie dużo lepiej
        jest w Zeel am See(ten sam karnet) co też ktoś pisał i się w 100% zgadzam,
        jednak w porównnaniu do jeżdrzenia w innych miejscach to raczej średnio-za to
        bardzo dużo rodaków
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka