Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Bełchatów - stok !!!!!

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.04, 20:06
    Byłem zobaczyć ten stok. Jest umiejscowiony od strony północnej na "górce
    bełchatowskiej". Z trasy W-wa - Katowice trzeba zjechać w Kamieńsku na tym
    dużym skrzyżowaniu z fotoradarem na Bełchatów, ok. 3,5 km i odbić w lewo na
    Huby Ruszczyńskie. Tablica info o wyciągu jest już ustawiona przy drodze ale
    jeszcze zaklejona.
    Sam stok bardzo ładny: czteroosobowe krzesełka, nachylenie w miarę
    jednostajne, bez uskoków czy wypłaszczeń, ale za to konkretne (oczywiście nie
    Golgota czy Nosal) jak na stok w centrum kraju długość ok.720-750 metrów.
    Duża baza pod wyciągiem. Stok ma ok. 50-70 m szerokości.
    pozdr
    Obserwuj wątek
      • Gość: początkująca Re: Bełchatów - stok !!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.04, 09:22
        oooo!!! dzięki! nie wiedziałam o tym stoku...
        jak myślisz, czy nadaje się dla początkującej narciarki, czy "za wysokie
        progi"...?
        • Gość: ski racer Re: Bełchatów - stok !!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.04, 14:27
          no wiesz z braku laku dobry....
          na początek dobre są łagodniejsze stoki. Na stokach trudniejszych początkujący
          mogą się szybciej zniechęcić, a poza tym łatwo o "złe nawyki" które utrudniają
          później jazdę i dalszy rozwój narciarza. Powodują konieczność wkładania
          większej siły w każdy manewr i dużo szybsze zmęczenie.
          Czy ten stok się nadaje do nauki ? To też zależy od kilku rzeczy:
          -jaką masz kondycję
          -czy nie boisz się spadku terenu (lęk przestrzeni - wiele osób deklaruje że go
          nie ma, a jak zabieram ich w góry na stok, to siadają na tyłach i gleba, bo
          okazuje się że narty zaczynają przyspieszać i ukryty dotąd lęk przeradza się w
          przerażenie !!!) stąd łatwo się zniechęcić..
          -ważne też kto będzie Cię uczył.
          Jeżeli nie możesz sobie pozwolić na dłuższy wyjazd w góry na "ośle łączki"
          czy krótsze weekendowe, to myślę, że możesz spróbować na tym stoku.
          Otwarcie przesunięto ze względu na dodatnie temperatury - na szczęście mają
          armatki(działają od -3st.C) i sztuczne oświetlenie(po obu stronach stoku).
          pozdrawiam i życzę sukcesów
          ski racer
          • Gość: początkująca Re: Bełchatów - stok !!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.04, 20:20
            dzięki za wskazówki. niestety nie zapowiada się żaden wyjazd w góry.
            zaczełam trochę jeździc w tamtym roku, podglądając jak robią to inni. Kondycji
            raczej mi nie brakuje, uprawiam tez inny sport wymagający sporo wysiłku.
            Chyba zaryzykuję; nie wyobrażam sobie, zeby moje narty przeleżały cały sezon.
            Może ktoś wpadnie na pomysł i otworzy tam sezonową szkółkę narciarską...bo na
            razie nie mam potencjalnego instruktora.
            Proszę daj znać gdybyś coś słyszał na ten temat.
            Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam
            początkująca
            • Gość: ski racer Re: Bełchatów - stok !!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.04, 21:23
              jak miałaś już narty na nogach i podoba Ci się ten sport, to na pewno sobie
              poradzisz na tym stoku, myślałem że zaczynasz od zera.
              pozdrawiam i do zobaczenia na stoku
              służę poradą
            • Gość: zafka Re: Bełchatów - stok !!!!! IP: *.belchatow.sdi.tpnet.pl 08.12.04, 09:02
              oczywiscie za bedzie tam szkolka narciarska
              do zobaczenia w Belchatowie
              • Gość: dennis Re: Bełchatów - stok !!!!! IP: 212.160.172.* 08.12.04, 09:27
                a jakas strona internetowa (informacje o warunkach) bedzie?
                • Gość: ski racer Re: Bełchatów - stok !!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.04, 16:11
                  na razie nie ma żadnej strony, ale może coś zrobią. Podobno ma ruszyć dopiero
                  od stycznia.... jak będzie mróz.....
      • Gość: zafka Re: Bełchatów - stok !!!!! IP: *.belchatow.sdi.tpnet.pl 13.12.04, 11:43
        jest strona o wyciągu - kiepska, bo kiepska, ale zawsze coś tam mozna sobie
        obejrzeć
        www.kwb-belchatow.pl/gora_kamiensk/index.htmi
        www.kwb-belchatow.pl/gora_kamiensk/projekt.htm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka