Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Szerokie stopy a wybór butów narciarskich

01.02.05, 22:55
    W czasie zakupów butów spędziłem około godziny na giełdzie wybierając buty wśród wielu modeli i wielu rozmiarów. Szukałem najbardziej komfortowych. Wiem że nie powinno się używać butów o wiele za dużych ale z uwagi na szerokie stopy zafundowałem sobie buty rozmiar 46 (moje normalne buty nie narciarskie to 44). Niestety, po wielu dniach jazdy – uwierają w miejscach, w których stopa jest najszersza. Kasa stracona.
    Przeglądając katalogi z butami nie znalazłem jakiś specjalnych modeli typu wide, zaś deklaracje ludzi w sklepach wydają się naciągane tzn.przy braku jakichkolwiek etykiet że są to buty dla szerszych stóp, sprzedawca podaje z tekstem „ te powinny być szersze„
    Moje pytania:
    1. Co zrobić żeby nie popełnić tego samego błędu.
    2. Jakich typów butów szukać – jakie jest stosowane nazewnictwo ?
    3. Czy spotkaliście się z przypadkiem że uformowane termicznie wkładki przestały być potem komfortowe ? Pytam bo szkoda mi np. 700 pln na buty które przestaną być komfortowe. Pytam bo mam dość szeroką stopę i wyobrażam sobie taki scenariusz, że owszem kupię buty z wkładkami termicznymi ale wkładki mogą mieć ograniczoną możliwość rozszerzania się wszerz, np. dla numeru 44 czy 45 nie większą niż .... itp.
    4. Czasami w sklepie mierzą też szerokość stopy . Co z tego wynika ? Czy to znaczy że mogę kupić nr 45 o określonej szerokości ?
    Obserwuj wątek
      • Gość: Kazio. Re: Szerokie stopy a wybór butów narciarskich IP: *.sympatico.ca 01.02.05, 23:06
        Poczytaj, juz bylo.
        A tak krotko to generalnie jest tak ze jak dobry but to
        waski a jak szeroko to badrdziej pod publike srednozaawansowana.

Z twoim problem to jedyna rada dobrac jak nalepiej skorupe i
        znalesc sklep, service, ktory robi termiczne ksztaltowanie
        skorupy. Wypych sie to w miejscach ucisku tak zeby dopasowac
        but do nogi ( oczywiscie sa pewne granice tego ksztaltowania wiec
        powinien to robic cczlowiek co wie i rozumie co trzeba i co mozna
        zrobic. Ponoc sa takie servicy w Polsce. W Alpach napewno.
        Poczytaj na head.com tam jest pdf plik z opisem, bedziesz mial ide
        o co chodzi.
        Tak na poczekaniu to wstepna przymiarke buta robi sie wyjmujac kapcia
        i wkadajac noge beezposrednio do skorupy. W ten sposob latwiej
        sie zorietowac gdzie i ile uciska. Szrzej pisalem wczesniej w watkach
        o butach.
        Kzaio.

• Gość: darekkkk Re: Szerokie stopy a wybór butów narciarskich IP: 217.17.46.* 02.02.05, 09:43
          Na pewno kupno butow wiekszych to zly wybor. Inaczej w nich sie potem uklada
          noga i moga cisnac, niekoniecznie dlatego ze sa za waskie. Dodatkowo trzymanie
          nogi nie moze byc dobre.
          Jesli szukasz butow dla niezbyt zaawansowanych, a chyba tak jest, to troche
          dziwne, ze sa one dla Ciebie za waskie. Generalnie takie buty sa szerokie.
          Nie wiem jakie marki mierzyles. Atomiki sa raczej szerokie, Nordici (nie te z
          anjwyzszej polki-bo to inna bajka) raczej tez. Salomony tez powinny sie zalapac.
          But dla sredniozaawansowanych ma gruby kapec, wiec dostosowanie termiczne moze
          duzo zmienic.
          Wypychanie slorupy to tez jest jakies wyjscie-tylko ze w Polsce jest raczej
          rzadko spotykane. Ski team sie chyba chwali, ze to robi.
          Pozdrawiam
        • Gość: km500 Re: Szerokie stopy a wybór butów narciarskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.05, 19:58
          napisałeś na www.head.com ALE GDZIE DOKŁADNIE ?! Przeszukałem caly portal i nie znalazłem
          km500
          • Gość: Kazio Re: Szerokie stopy a wybór butów narciarskich IP: *.sympatico.ca 28.02.05, 02:51
            Jest gdzies pdf file do sciagniecia w ktorym jest opis nart, botow
            i jest tez trochena temat modelowania skorup.
            Dopiero co wrocielm, jutro zajze to moze podrzuce link.
            Kazio
          • Gość: Kazio Re: Szerokie stopy a wybór butów narciarskich IP: *.sympatico.ca 28.02.05, 02:51
            Jest gdzies pdf file do sciagniecia w ktorym jest opis nart, botow
            i jest tez trochena temat modelowania skorup.
            Dopiero co wrocielm, jutro zajze to moze podrzuce link.
            Kazio
            • Gość: Colagen Re: Szerokie stopy a wybór butów narciarskich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.05, 20:19
              ale plame dałes - myslałem ze jednak wyliczysz hahahaha- braklo inwencji?
              spróbuj jeszcze raz hahahah
              • Gość: Kazio. Re: Szerokie stopy a wybór butów narciarskich IP: *.sympatico.ca 28.02.05, 20:53
                Wiesz namawiam cie na pewien experymet.
                Najpierw zasiegnij porady w porani Zdrowia Psychicznego
                w sprawie mozliwosci i sposobow podniesieniea twojego IQ
                choziaz deczko powyzej zera. Jesli to bedzie mozliwe w twoim
                wypadku to popracuj nad soba a potem poczytaj swoje posty.
                Kazio.
                • Gość: Colagen Re: Szerokie stopy a wybór butów narciarskich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.05, 16:30
                  Jestes jak to drozdzowe ciasto - rosniesz rosniesz nadymasz sie ale i tak w
                  ostatecznosci Cie upieka hahahah
          • Gość: kazio Re: Szerokie stopy... ,link na head IP: *.sympatico.ca 28.02.05, 17:02
            jest link na kazdym opisie nart do Tech Manual.pdf
            ot chocby tutaj:
            head.com/ski/files/pdf/ATechnicalManual2003.pdf
            To jest opis heada sprzetu a w sekcji o butach
            jest co nieco o modelowaniu skorupy i mozna wykukac o
            co chodzi. Po reszte trzeba googlowac, powodzenia.
            Kazio
      • Gość: Colagen Re: Szerokie stopy a wybór butów narciarskich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.05, 22:17
        podaj szerokosc stopy , kiedy miales katar i imie swojej dziewczyny a niektorzy
        Ci wylicza ze wzoru co masz zrobic z tymi cholernymi i nie ujetymi w ksiazkach
        stopami
        • Gość: km500 Re: Szerokie stopy a wybór butów narciarskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.05, 00:16
          Witam ponownie

Spenetrowałem temat i okazało się że są takie buty dla szerokich stóp np. Atomic seria B ale w
          skiteamie kosztują 1300 pln !!!
          Niestety nie dysponuję taką kasą oraz nikt mi nie da 100% że one po 2 sezonach będą cały czas komfortowe

Czy znacie może modele z zeszłych lat (nazwy konkretnych modeli dla szerokich stóp) ażeby poszukać używanych butów na giełdzie względnie na Allegro ?
          • wote Re: Szerokie stopy a wybór butów narciarskich 10.12.05, 00:58
            Salomon wersja Evo jest dość szeroka. Spróbuj w tym kierunku, ja też mam szeroką
            stopę i znalazłem tam coś dla siebie...
            • kubagr Re: Szerokie stopy a wybór butów narciarskich 10.12.05, 03:07
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=380&w=30878133
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka