km500
01.02.05, 22:55
W czasie zakupów butów spędziłem około godziny na giełdzie wybierając buty wśród wielu modeli i wielu rozmiarów. Szukałem najbardziej komfortowych. Wiem że nie powinno się używać butów o wiele za dużych ale z uwagi na szerokie stopy zafundowałem sobie buty rozmiar 46 (moje normalne buty nie narciarskie to 44). Niestety, po wielu dniach jazdy – uwierają w miejscach, w których stopa jest najszersza. Kasa stracona.
Przeglądając katalogi z butami nie znalazłem jakiś specjalnych modeli typu wide, zaś deklaracje ludzi w sklepach wydają się naciągane tzn.przy braku jakichkolwiek etykiet że są to buty dla szerszych stóp, sprzedawca podaje z tekstem „ te powinny być szersze„
Moje pytania:
1. Co zrobić żeby nie popełnić tego samego błędu.
2. Jakich typów butów szukać – jakie jest stosowane nazewnictwo ?
3. Czy spotkaliście się z przypadkiem że uformowane termicznie wkładki przestały być potem komfortowe ? Pytam bo szkoda mi np. 700 pln na buty które przestaną być komfortowe. Pytam bo mam dość szeroką stopę i wyobrażam sobie taki scenariusz, że owszem kupię buty z wkładkami termicznymi ale wkładki mogą mieć ograniczoną możliwość rozszerzania się wszerz, np. dla numeru 44 czy 45 nie większą niż .... itp.
4. Czasami w sklepie mierzą też szerokość stopy . Co z tego wynika ? Czy to znaczy że mogę kupić nr 45 o określonej szerokości ?