Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

karta EKUZ

IP: *.aster.pl 07.01.06, 17:06
    wleiłam na ubezpieczenia ,ale tam nikt już chyba nie zagląda więc pytam macie
    taka kartę
    www.nfz.gov.pl/ue/index.php?katnr=5&dzialnr=6
    Obserwuj wątek
      • nikt52 Re: karta EKUZ 07.01.06, 17:27
        Skoro jest od 1 stycznia, to pewnie niewiele osób ją ma.
        Nie mam, ale chce mieć. Więc zrobię co trzeba i co procedury wydawania karty
        przewidują. Jakoś tak fajnie miec taka kartę i oby nigdy nie była potrzebna za
        granicą.
        Pozdro
        • nikt52 Re: karta EKUZ 07.01.06, 17:37
          Doczytałam się że karta EKUZ ważna jest tylko 2 miesiace. A ja naiwnie
          myślałam, że przynajmniej rok. No to na razie nie wypełniam papierów. A swoją
          drogą, to malo przydatne dla ludzi, którzy nigdy nie palnują co bedzie jutro i
          z dnia na dzien mogą wyjechać
          Dla mnie gniot
      • ela.tu-i-tam Re: karta EKUZ 07.01.06, 17:28
        Gość portalu: magda napisał(a):

> wleiłam na ubezpieczenia ,ale tam nikt już chyba nie zagląda więc pytam macie
        > taka kartę
        > www.nfz.gov.pl/ue/index.php?katnr=5&dzialnr=6

Tak na marginesie, karta EKUZ to nie ubezpieczenie na narty !

W razie wypadku:
        1. gdy zrobilismy krzywde komus, to nasze ubezpieczenie OC na narty sie tym
        zajmie
        2. gdy sami mamy wypadek, to zalezy jak to wyglada:

a. jesli potrzebne zholowanie ze stokow (wlacznie z helikopterem), to na to
        potrzeba ubezpieczenie "na narty" (mozna kupic ze skipass, we Francji kosztuje
        2,5 euro za dzien na osobe);

b. na dole stoku trzeba transport do szpitala (we Francji karetki sa tylko
        prywatne, kosztuja duzo wiecej niz taksowki; rada tutejszych jest brac taksowke
        jesli tylko to jest mozliwe, karetka w tragicznych sytuacjach), trzeba zaplacic
        z gory, ubezpieczenie zwroci albo nie, zalezy od kontraktu;

c. w szpitalu, gdy sie ma karte EKUZ, to we Francji pacjent zaplaci tylko swoja
        obowiazkowa czesc, na ogol pacjent 30 procent, szpital 70 procent; sa
        obowiazkowe minima na koszt pacjeta, nieomijalne, nawet gdy jest "przypadek
        socjalnej nedzy"

d. potem trzeba wrocic do domu, moze do innego kraju - tutaj to kazdy sobie,
        wedlug ubezpieczenia ktore ma na swoj transport, to nie ma nic wspolnego z EKUZ

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka