Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.06, 11:16
    Wybieram sie tam w marcu.
    Jak widzialem na mapce jest tam ogromnie duzo tras.
    Poradzcie mi ktore z niech sa mniej uczeszczane zeby nie spotkac zbyt duzych
    tlumow ludzi. Interesuja mnie trasy latwiejsze a nie czarne scianki:)))
    Obserwuj wątek
      • marek.przybylski Re: Canazei 15.01.06, 12:41
        obleganie tras determinuje glownie zdolnosc przewozowa wyciagow do nich
        przypisanych. Jesli jakas trasa skojarzona jest np z krzeslem 8-osobowym o
        zdolnosci przewozowej 5000 ludzi/h no to mozesz zalozyc ze i ludzi na tej
        trasie bedzie sporo. Ja z reguly startuje wczesnie rano zaczynajac od gondoli
        ktore sa najszybsze i najdluzsze dajac najlepszy stosunek czasu podjazdow do
        czasu zjazdow. hihi Potem po dwunastej kiedy ludzi zaczyna przybywac,
        przesiadam sie na umieszczone wyzej krzesla, z reguly najslabiej oblozone sa
        orczyki, wiec jesli akurat jezdze na nartach a nie na desce, w godzinach
        szczytu trzymam sie orczykow. Oczywiscie od tych regul w kazdym osrodku sa
        wyjatki, ale ja tak to sobie poukladalem i jakos to funkcjonuje.
        Moze inni maja jakies inne spostrzezenia i sposoby?
        • liloom Re: Canazei 15.01.06, 14:26
          jezdzilam w Canazei przez ostatnie kilka lat i to w szczycie sezonu (ferie
          europejskie) i mimo to nigdy tam nie czekalam. na kazdej trasie sa miejsca
          scisku gdzie jakos wszyscy jezdza mimo ze droga/trasa obok jest moze byc pusta.
          Na Belvedere zawsze bylo duzo ludzi, ale nie az tak zeby nie mozna bylo
          przejechac. Przejedz sobie rozne trasy i sam sobie wybierzesz gdzie ci
          najbardziej pasuje. Milego pobytu
      • Gość: waldek Re: Canazei IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 18:40
        Rozumiem ze Belvedere jest zatloczona.
        A ktore Waszym zdaniem sa swobodniejsze (oczywiscie nie liczac czarnych tras)
        Interesuje mnie bardziej zabawa na sniegu niz wyczyn
        • Gość: Cola Re: Canazei IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.06, 18:48
          Ciampak
          • staruch5 Re: Canazei 16.01.06, 19:43
            1. Ciampac jest piekny (i dlugi!)
            2. To juz nie Canazea
            3. to jest czarna trasa
            4. tam raczej trzeba postac w kolejce do linowki.
            5. Pzdr.
      • Gość: waldek Re: Canazei IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 20:39
        Widze ze STARUCH5 masz znakomite rozeznanie.
        Powiedz prosze czy oznaczenia 1 do 4 to numery tras czy tez mnie w punktach
        podsumowales????

pozdr w
        • staruch5 Re: Canazei 16.01.06, 20:48
          podsumowalem odpwoiedz Coli na Twoje pytanie. pytales o nie czarne trasy w
          canazei i bez tloku, wiec 3 razy pudlo!
      • Gość: waldek Re: Canazei IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 22:30
        No to dalej czekam na info na ktore trasy radzicie sie wybrac takiemu zgredowi
        jak ja:))))
        • staruch5 Re: Canazei 16.01.06, 22:38
          no to ja Ci nie doradze, bo ja jezeli sie tam wybiore to tylko na Ciampac i
          wlasnie dlatego, ze TYLKO, to mi sie tam nie chce jechac. Dla mnie reszta jest
          kiepska.
          pzdr.
          • docg ciampac 17.01.06, 09:56
            na Ciampac wjeżdża się Alby, która jest o rzut beretem od Canazei (mozna
            podjechać skibusem albo samochodem, jest duży parking). Czarna trasa jest na
            sam dół, zresztą świetna, ale nie trzeba jej pokonywać, bo można zjechać
            gondolą. Na górze jest kilka wyciągów z łatwymi trasami, zresztą od niedawna
            Ciampac jest połączony z Buffaure, gdzie też można świetnie pojeździć (nie
            polecam tylko trasy na sam dół, bo nuda).
            Co do Belvedere, to jest tam przeważnie spory tłok, szczególnie na wyciągach
            będących na trasie Sella Rondy, ale też na "podstawowej" (dla mnie) kanapie
            czeka się czasem do 15 minut (z reguły jednak nie więcej niż 5). Bardzo dobra
            trasa jest z Belvederu na drugą stronę (w stronę Arabby), niestety to jest
            wyciąg na trasie Selli i z reguły jest kolejka na ok. 10 min (czas który podaję
            wynika z mojego doświadczenia).
            Fajne trasy są po drugiej stronie Lupo Bianco, na Col Rodella, ale tam zawsze,
            kiedy byłem, wiał silny wiatr i nie można było pojeździć. Jeśli ktoś dojeżdża
            do Canazei samochodem, to polecam wjazd na Lupo Bianco - łatwiej zaparkować,
            łatwiej wjechać na górę i można dłużej pojeździć.
            pozdrawiam
      • Gość: waldek Re: Canazei IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 19:32
        A wiec do roboty.
        Dzieki Wszystkim za opinie
        • staruch5 Re: Canazei 17.01.06, 19:41
          to ja jeszcze dorzuce, ze jak w marcu 2005 przyjechalem do Canazei z Bialego
          Wilka okolo 10.15 to za mostkiem kawalek sie podchodzilo i wnet czekal taki
          pociag dla dzieci. On podwozil za friko do stacji dolnej gondoli, gdzie byl
          przystanek skibusa do Alby. W skibusie nikt nie sprawdzal biletow, ale ponoc
          karnet DSS nie uprawnia do tego skibusa.
          • borsuk48 Re: Canazei 18.01.06, 10:50
            Karnet nie uprawnia do żadnych skibusów, ale właściciele większości pensjonatów
            i mieszkań dają bilet za darmo wszystkim swoim gościom. Jeśli wynajmujący nie
            ma podpisanej umowy z biureem, to trzeba sobie bilety na skibusa kupić samemu -
            w 2005 było to 3 Euro od osoby na tydzień.
            • liloom Re: Canazei 18.01.06, 20:04
              staruch gdzie ciampac czarny, no co ty? no bez przesady.
              moje dziecko zjezdzalo z ciampaka (a to watla dziewczynka a nie kamikadze) w
              pierwszym roku nauki.
              dla mnie ciampac to troche kasprowy, a poza tym jak sie rozpedzisz to juz koniec.
              ja najbardziej lubie rodelle, przejazd z belvedere do arabby (straszne tlumy
              zawsze), a z ciampaca w kierunku mazzin jest sporo nowych tras pustych nawet w
              sezonie.
              do ciampaca z canazei jest 5 min samochodem, a ski pass to przeciez zarazem
              bilet autobusowy (czy mi sie juz myli?)
              • staruch5 Re: Canazei 18.01.06, 20:18
                oj, liloom, za duzo wina do kolacji wypilas :-))

wszystko zle.
                1. Ciampac jest czarny
                2. skipass DSS nie daje znizki na autobusy*
                3. Rodella jest cienka. Nie wiem jak mozna ja NAJBARDZIEJ lubic. No ale to juz
                nie jest fakt, tylko opinia.
                Pzdr.

/*
                przynajmniej nie w Val di Fassa i nie w Val Gardenie. Dojazd do Alpe de Siusi
                jest platny, Canazea - Alba powinien byc platny (ja nie placilem, ale to byl
                chyba fuks). Armentarola - Passo Falzarego platny. Nie wiem, gdzie DSS uprawnia
                do darmowych skibusow, pewnie nigdzie. Tak, w Cortinie!
                • Gość: Rene Re: Canazei IP: *.dip.t-dialin.net 18.01.06, 22:17
                  Dolomiti Superski uprawnia do bezplatnej jazdy w wielu skibusach w obrebie
                  Dolomitow. Na trasie Polaczenie Armentarola – Passo Falzarego trzeba
                  rzeczywiscie placic. Polaczenie Canacei – Alba jest jednak dla posiadaczy DSS
                  bezplatne. Dokladniejsze informacje odnosnie tego gdzie trzeba placic a gdzie
                  nie mozna znalezc na stronie:

www.skiresort.de/italien/

oto niektore kopie z tej strony:

SKIBUS / SHUTTLE-BUS:
                  Fassatal:
                  Im Fassatal gratis seit der Saison 2005/2006

Grödnertal:
                  Saltria - Monte Pana einfach 2,50 Euro, zurück 4,00 Euro
                  Im Grödner Tal mit Buskarte für 3,00 Euro/Woche

Arabba:
                  zwischen 8.15 Uhr und 18 Uhr alle 15 min. kostenlos.
                  • staruch5 do Rene 18.01.06, 22:37
                    dziekuje. To wyjasnia, czemu wiedzialem, ze mam zaplacic (stare info) i
                    dlaczego nie zaplacilem (za skibus w Albie).
                    Pzdr.
      • Gość: waldek Re: Canazei IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.06, 21:35
        No to Panowie uzgodnijcie czy ciampac jest czarny czy rowniez dla zgredow
        takich jak ja tylko srednio jezdzacych no i mojej zony slabo jezdzacej????
        Moze jeszcze inne opinie i wrazenia z Canazei???

pozdr ws
        • staruch5 Re: Canazei 18.01.06, 21:45
          Coz tu uzgadniac.
          Na starych mapach jest czerwony
          www.alpineskimaps.com/htm/italy/cortina/fassa.html
          www.directski.com/images/pistes/ivdf_map.jpg
          a na nowiutkich np. Z zeszlego roku (sa nowe wyciagi na sella Brunech
          uruchomione dopiero w zeszlym sezonie)

www.fassa.com/st13/images/mappa_skiarea.jpg
          jest czarna.
          Byla czewrona.
          Jest czarna.

Spokojnie zjedziecie. Nie ma tam niczego nadzwyczajnego. Jest dosc szeroko.Pzdr.
      • Gość: waldek Re: Canazei IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 21:26
        No to pojedziemy

pozdr
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka