Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

pytanie laika- prosze o odpowiedz i cierpliwosc ;)

IP: 195.117.152.* 09.02.06, 11:51
    jeżdze na nartach, ale zupełnei nie interesują mnie parametry nart. mam
    zamiar zmienić sprzęt -dotad jeździąłm na Kneislach easy cruise które były
    określane jako narty taliowane - nie carvingowe. spróbowałam jazdy na nartach
    carvingowych -i znacznei bardziej mi się spodobało niz dotąd! dostałam
    propozycje zakupu nart Dynastara - taliowanie: 98 / 65 / 85 mm przy 140 cm.
    długości. i teraz moje pytanie - czy narty o takich parametrach sa nartami
    taliowanymi czy carvingowymi?? nie chce meić kolejnych nart taliowanych a
    zupełnie nie mam nikogo kto by mi mógł doradzić w tym zakresie. nart nei
    widziałam na oczy - mają być sprowadzone jak się zdecyduję. prosze o poradę.
    Obserwuj wątek
      • Gość: darekkkk Re: pytanie laika- prosze o odpowiedz i cierpliwo IP: 195.42.249.* 09.02.06, 12:20
        Ciekawe pytanie. Zwlaszcza, ze slowo taliowane, carwingowe to praktycznie
        synonim.
        w kazdym razie te parametry, ktore podajesz, oznaczaja male taliowanie
        (podejrzewam, ze to jakis stary model). Na Twoim miejscu poszukalbym czegos
        bardziej taliowanego.
        Wymiary rzedu 90-60-90 przy nartach srednio sie sprawdzaja;)
        Pozdrawiam
        • Gość: leila Re: pytanie laika- prosze o odpowiedz i cierpliwo IP: 195.117.152.* 09.02.06, 12:50
          Merci! pogadałam z tym człowiekiem i zaproponował mi blizzarda taliowanie:
          108/68/97 przy długości 143cm. ja mam ok 157 cm wzrostu więc chyba dłuosc 143
          by była ok - a co z taliowaniem??? takie parametry lepsze?
          • Gość: darekkkk Re: pytanie laika- prosze o odpowiedz i cierpliwo IP: 195.42.249.* 09.02.06, 13:12
            108/68/97 w narcie allround moze byc ok.
            to nie jest jednak tak, ze o tym jak sie na narcie jezdzi decyduje tylko
            taliowanie. Podaj moze po prostu nazwe tej narty
            • Gość: leila Re: pytanie laika- prosze o odpowiedz i cierpliwo IP: 195.117.152.* 09.02.06, 13:15
              Blizzard firebird 0X 3
              • Gość: darekkkk Re: pytanie laika- prosze o odpowiedz i cierpliwo IP: 195.42.249.* 09.02.06, 13:39
                o ile lekka jestes i nie masz wielkich ambicji sportowych to narta powinna byc
                ok. Na pewno duze latwiej bedzie Ci sie jezdzic niz na dotychczasowych.
                Najwyzszy model blizzarda to tez nie jest. Nie kazdy jednak takiego szuka i
                potrzebuje.
                Pozdrawiam
                • Gość: darekkkk Re: pytanie laika- prosze o odpowiedz i cierpliwo IP: 195.42.249.* 09.02.06, 13:44
                  przy tej narcie dlugosc 151 tez mozesz rozwazyc, jesli czasami lubisz pojechac
                  szybciej.
                  Jesli szukasz przede wszystkim narty latwej i lekkiej to 143.
                • Gość: leila Re: pytanie laika- prosze o odpowiedz i cierpliwo IP: 195.117.152.* 09.02.06, 13:45
                  ehhh na moje 43 kg mam nadzieję ze będzie ok - dzięki wielkie!!
      • Gość: Jozzo Re: pytanie laika- prosze o odpowiedz i cierpliwo IP: *.sympatico.ca 09.02.06, 17:37
        Bark ci konsekwencji albo interesuja cie parametry techniczne i o nie
        pytasz albo nie.
        Jesli nie to nie belkoxz o nich a jak tak to:

Poczytaj najpierw 'ABC forum Narty' tam jest o doborze, podziale i tp nart
        I jak juz przestaniesz za przeproszenim belkotac zadaj pytanie jeszcze raz.
        Noe po to czlowiek wywindowal 'ABC forum Narty' na poczatek zeby to olewac.
        Qurde troche szacunku dla ludzi ktorzy pisza cos konkretnego tez
        by sie przysalo.
        Jozzo
        • lola1231 Litości! znowu spacjalista zorientowany! 09.02.06, 18:48
          o jak to miło poczytać opinie takiego super-zorientowanego "specjalisty" jak
          Jozzo... zapomniał wół jak cielęciem był - co? takiś mądry? sieroto, nie umiesz
          czytać co leila pisze? wyraźnie napisała że nie interesują jej paramatry i nie
          ma kto jej pomóc. Nie daj Boże - ale najwyraźniej- obaca się w otoczeniu
          znawców Twojego pokroju to nie dziw że szuka kogoś życzliwego. a forum jest po
          to, żeby pomóc innym - wiesz Jozzo. Z całego serca życzę Ci, żebyś trafił w
          życiu na osobę, która tak samo Cię potraktuje widząc twoje zdezorientowanie.
          Jakoś brak mi tolerancji dla Tobie podobnych - czytając takie posty jak Twój.

Leila - ja jeżdze na podobnych nartach do tych,jakie chcesz kupić - też waże
          43 ;) mnie się na nich świetnie jeździ.
          • Gość: Jozzo Re: Litości! znowu spacjalista zorientowany! IP: *.sympatico.ca 09.02.06, 23:03
            Zanim zacznesz nadawac to poczytaj pare moich
            postow a potem zabierz sie za bicie piany.

Ja rozumiem ze ktos ma dylemat ale najpierw powinien nabarc
            troche szcunku do samego siebie i zastanowic sie o co mu chodzi.
            Kokieteryjnosc jest dobra ale w kawiarni czy tez np w lozku.
            Natomiast w narciastwie moze byc zgubna i prowadzic do powanego
            wypadku innymi slowy mozna sobie a co gorsze komus zrobic 'kuku'
            i to bardzo powazne. A ty moja mila nie badz taka zacietrzewiona
            bo podalem sierotce napiary do postu, ktory bile w oczy na czeroni
            i mosisz przyznac ze jak ktos ma powazny problem i powanie traktuje
            ludzi, do ktorych zglasz sie o porade to po pierwsze poczyta deczko
            co jest dostepne, zdefinuje sowj problem itd itp.

A tego co mi zyczysz to sam pragne bo ja staram sie mic szacuek do siebi
            i do ludzi, ktorych prosze o pomoc, a twoja porada moja mila jest tak
            infantylna ze nawet dzeici w przedszkolu by mialy problem z jej powanym
            potraktowaniem.

Jozzo

ps.
            Taz sobie poczytaj 'ABC Forum Narty' - chociaz jesli powani potraktowals sowj
            post to pewnie juz to poczytalas i wstyd ci sie przyznac ze nic ni kukasz.
            Nie przejmuj sie to nie grzech grzechem jest ignorancja.

Jozzo

• lola1231 Re: Litości! znowu spacjalista zorientowany! 10.02.06, 06:34
              1. Zupełnie nie interesuje mnie co i na jaki temat piszesz - ten temat był
              rozpoczęty przez leilę - zatem całkiem przypadkowo trafiłam na wyrzeźbione przez
              Ciebie wywody na temat szacunku... które nota bene uważam ze całkiem - jak by to
              ująć - abstrakcyjne...
              2.Leila zaznaczyła już na samym początku ze jest laikiem, i ze chce narty
              carvingowe a nie taliowane jakie juz miała i że chce po parametrach określić
              jaka nartę kupuje bo jej nie zobaczy -chyba napisane było ze ją ktoś jej
              sprowadzi. prawdopodobnie pomierzyła swoje narty i wie, że carvingowe mają inne
              wymiary - więc do cieżkiego licha o jakiej Ty kokieterii mówisz???? co do tego
              kokieteria?? a zasadniczo -Jaka kokieteria???
              3. "mosisz przyznac " - szanowny mistrzu ortografii- to się pisze "u" zwykłe.
              4. "bile w oczy na czeroni" -co prawda studiowałam, ale nie filologię polską -
              wybacz pytanie laika - coś Ty człowieku chciał napisać???? że już o innych
              wpadkach językowych nei wspomnę...
              5. naprawde mam nadzieję że ktoś w kretyński sposób zarzuci Ci jakiś idiotyzm -
              jak TY leili i mnie. żyję tą nadzieją.
              6.czytałam wielokrotnie ABC - i często jest tam taki bałagan - ludzie wysławiają
              sie dokładnie jak TY /pewno dlatego masz taki "szacunek" dla tego forum
              buahahaha - a może Ty je stworzyłeś???/, dlatego nie dziwię się że ktoś
              potrzebując kontretnej rady pyta.
              wcale niczego mi nie wstyd - no może tylko tego, że wdałam się w dyskusję z
              Tobą....ale to się nei powtórzy - obiecuję!
              • Gość: leila nie karmić trolla! IP: 195.117.152.* 10.02.06, 08:22
                czesc Lolu! z Jozzo szkoda dyskutować - poczytaj jego wypowiedzi. styl
                wyrażania swoich myśli mówi sam za siebie. Ty zrozumiałaś o co mi chodzi -
                podobnie Darekkk. Dla Jozzo jak widać liczy się tylko "rispekt". cóż....
                • Gość: Jozzo Re: nie karmić trolla! IP: *.sympatico.ca 10.02.06, 16:49
                  Nie wazne co kto ci napisze, wazne zeby bylo milo.
                  Sluchaj, narty to bardzo niebezpieczny sport i naprawde mozna
                  sobie zrobic kuku i to powazne. Wiec wez sobie zimny prysznic
                  wyzbadz sie kokieteri i zainteresuj sie deczko sednem narciarstwa.
                  Moj post mail na celu wstrzasnac toba deczko ot tak dla opamietania
                  i zmobilizowania do powaniejszego podejscia do jakze wspanialej dyscypiny
                  sportu / stylu zycia. Tu nie ma marginesu na ignorancje niewidze
                  czy braki umiejetnoaci technicznych. Jesli sie to ignoruje
                  to wczesniej czy pozniej mozna wyladowac w toboganie.
                  Ot taka moja refleksji. Tak mamsz racje dla mnie liczy sie respekt.
                  Respekt narciarza dla samego siebie, respekt, ktory podstawa bezpiecznego
                  nawet w wydaniu extremalnym narciarstwa.

No coz ... . I to by bylo na tyle.

Jozzo

na
                • Gość: Jozzo trllowania legend continue IP: *.sympatico.ca 10.02.06, 18:02
                  Juz tak w rmach trollowania.

Moze jednak bys poczytala ABC Forum Narty, i pare watkao o technikach
                  taciarskich itp. Mysla ze na bazie teog co proponuje moglabys bardziej
                  swiadomie wybrac sorzet i miec z nego wiecej pozytku.

Zrobisz ja zechcesz ale jak juz sie zdecydujsz i posluchasdz tego co
                  proponuje to wroc na forum i zadaj jakies sesopwniejsze pytani
                  napewno ktos ci odpowie.
                  Mysle ze stracilas czas i energie na trollowanie zamiast skupic sie na konkretach.
                  A teraz zegnam spadam w prawdiwe gory wiec nic juz sie nie liczy paza
                  poszukiwaniem nietknietego puszystego snigu pod narta.
                  Zdrowka, Jozzo
              • Gość: Jozzo Re: Litości! znowu spacjalista zorientowany! IP: *.sympatico.ca 10.02.06, 16:37
                OK, masz racje moja otrografia ( nie chce uzywac makaronizmow a
                brak mi rodzimego odpowiednika ) ... no powidzmy ze stawia wiele
                do zyczenia - lata emigracji i brak kontaktow oraz mozliwosc pisania
                w rodzimym jezyku robia swoje.

Unizenie porsze o wybaczenie.

A teraz do sedna zagadnienia:

Jesli juz czytasz to staraj sie to robic z wyrozumieniem no i
                jak na inteligenta, wykstalcona, obyta osbe z duza kutlura
                powstrzymaj sie od insynuacji
                "
                > 5. naprawde mam nadzieję że ktoś w kretyński sposób zarzuci Ci jakiś idiotyzm
                > jak TY leili i mnie. żyję tą nadzieją.
                "

Nie zarzucam nikomu idiotyzmu. Skoro siegasz po takie srodki
                widac nie rozumiesz co to idiotyzm a co ignorancja i tu
                nie pomoze ci doskonala ortografia i wkuta wiedza poprostu pewne rzeczy
                albo sie ma w genach albo nie.
                Ciagniesz watek w stroine zacietrzewienia przekupek na prowincjonalnym
                rynku zamiast skupic sie na meritum sprawy.

W tym twoim zacietrzewieniu nawet nie myslisz nie postrzegasz niczego
                poza checia przylozenia openetowi.

"
                > wymiary - więc do cieżkiego licha o jakiej Ty kokieterii mówisz???? co do tego
                > kokieteria?? a zasadniczo -Jaka kokieteria???
                "

No jak ktos mowi ze nie intersuja go aspekty techniczne i nieomal w tym samym
                zdaniu pyta o nie. To jak to mozna nazawc? No chyba najdelikatniej mowiac
                to kokieteria.

Dla wyjasnienia nie zakladalem tego forum a szacunek mam do ludzi, ktorzy tu
                zawitali i chca dzielic sie swoim doswiadczeniem czy tez do nowicjuszy,
                ktorzy lakna wiedzy i doswiadczenia.

No i na zakonczenie mala refleksja na kanwie tego fragmentu:

"
                > 6.czytałam wielokrotnie ABC - i często jest tam taki bałagan - ludzie
                > wysławiają sie dokładnie jak TY / ...
                "

Widzisz to jest tak albo sie chce cos zrozumiec i wtedy ma sie pewien bufor
                tolerancji na niedociagniecia ludzi co maja cos do powiedzenia w danym teamcie.
                Albo szuka sie perfekcji jezykowej bez wzgeldu na zawartosc wypowiedzi.

Oczywiscie najlepiej mic doczynienia z perfekcyjnie poprawnym jezykowo
                expertem ale to zadkosc zwlaszcza ze experci czy tez stare wygi maja w sobie
                dosc duzo nonszalancji i z poprawnoscia u nich nie zawsze jest tak cacy.

Nawet jesli ci sie uda spotkac perfekcyjny przypadek poprawnosci jezykowej,
                doskponalej wiedzy i umiejtnosci jej przekazywania to nawet wtedy trzeba
                zrobic minimalny wysilek umyslowy zeby zrozumiec o czym mowa .

Z towjego cytatu wynika ze masz probelmy ze zrozumienim meritum zagadnienia
                i nie sadze ze poprawnosc jezykowa by ci to duzo pomogla.
                Gdybym byl w bledzie to twoja uwaga byla by skupina na fragmentach
                niezrozumilaych jezykowo ( bledy stylistyczne, przkrecoane slowa itp ) i
                kierowaly by sie w strone zrzumienia sedna sprway ( wypowiedzi).
                Ty natomist siegasz po insynacji i delikanie mowiac infantylnie przyznajszesz
                sie ze nic z tego nie rozmuiesz
                Hmmm !? infantylnosc, kokieteria, slodka ze tak powiem delkatnie
                "babska soldarnosc" ... .

Cheers Jozzo.

ps
                pomin moje posty ale jak naprawde chcesz i masz w sobie odrobine
                mozliwosci pojmowania poczytaj posty z tego forum.
                Sa tu wypowiedzi ludzi, ktorzy nparawde wiedza o czym pisza - naprawde warto.
                Zmobilizuj sie otworz sie na swiat narciartstwa. Naprawde w gorach jest duzo
                nietknietego narta sniegu warto sie tam wybrac ale napierw trzeba nabrac
                duzo pokory dla gor, narciarstwa i doswiadczenia innych a przedwszstkim
                trzba sie wyzwolic z zacietrzewienia, zasklepienia, zasciankowosci i walki
                z materia nie istonta w danym momecie czego ci z calego serca zycze.

Nie boj sie koncu poszzanie horyzontow nie boli tak straszne

Zegnajac ozieble zycze duzo zadrowka, Jozzo.

• wrb1 Re: Litości! znowu spacjalista zorientowany! 10.02.06, 20:12
                  Jozzo nikt Ci nie każe brać udziału w tym wątku; brak Ci cierpliwości to zajmij
                  się czymś innym; to, ze mogłaby dziewczyna czegoś poszukać to fakt, ale jest
                  tego tyle, ze ktoś nie do konca zorientowany może nie wiedzieć od czego zacząć,
                  więc pyta grzecznie czy ktoś może pomóc; nie chce ci się to nie, ale to w zadnym
                  przypadku nie jest powód do obrazania kogokolwiek
                  • wrb1 Re: Litości! znowu spacjalista zorientowany! 12.02.06, 00:46
                    w całym tym zamieszaniu ucieklo mi, że miałaś jakiś problem;
                    ja tu z kolei zawsze występuję z myślą: kupujcie dziewczyny narty dla kobiet bo
                    są dla kobiet;
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=380&w=36100790
                    jezeli chodzi o blizzarda to:
                    www.skionline.pl/sprzet/index.php?ids=&co=kolekcje_narty&id_grupy=1259&id_modelu=1507
                    i przy Twoich "gabarytach" sklaniałbym się ku 143cm
                    • lola1231 Vision Onyx!!!! 12.02.06, 15:27
                      Tak! Miałam niewątpliwą przyjemność jeździć na tych nartach! Mało tego,że są
                      niesamowicie wygodne i miękkie - w zasadzie jadą same, to zapewniają doskonałe
                      odczucia estetyczne. Piękno jest rzeczą zwględną - dla mnie nie ma piękniejszej
                      narty.
                  • Gość: Jozzo Re: Litości! znowu spacjalista zorientowany! IP: *.sympatico.ca 20.02.06, 22:28
                    Wiesz mysle ze to dziewcze niepotrzebuje kolejnego obroncy.
                    A tak nawiasem to nie rob jej tzw. niedzwiedziej przyslugi.
                    Jasen ze od czegos trzeba zaczac wiec oodrzucilem jej sugestje
                    od czegoz aczac czyta i orietowac sie w temacie.
                    Zawsze moze wrocic z konkretnym pytaniem.
                    A glaskanie po glowce i cholubienienie kokieteri w dziedzinach
                    niosacych pewnei niebezpieczesto i mozliwac zrovienia sobie
                    kuku moze jest mile ale niepewno nie wlaciwe.
                    Twoje pomoc jest tal lakoniczne i nie prowadzaca do nieczgo
                    ze az nie da sie tego czytac.
                    Jozzo
      • Gość: Jozzo Re: pytanie laika- prosze o odpowiedz i cierpliwo IP: *.sympatico.ca 20.02.06, 22:35
        Moj tekst by ceczko apodektyczny i byc moze moglby byc
        delikaniejszy. Pisalem go pod wplywem dosc nieprzyjemnego
        wydazenia na stoku. Tak czy inaczej poczytaj to ABC o ktorym
        wspominalem. Naprawde warto wiedziec deczko wiecej niz to
        co tu napisalas. Jesli to nie byla przewrotna kokieteria
        to moze slodka prowokacjia do dalszej dyskusi bo przeniez nie ... .
        Zdrowka

Jozzo

• venus.mw Re: pytanie laika- prosze o odpowiedz i cierpliwo 23.02.06, 10:37
          Jozzo, bracie ciebie naprawde nie da sie czytac... Lola czy ola cos wspominala
          o pisowni - tu sie z nia zgadzam. tylko mam pytanko - czy ty tą lajlę znasz? to
          ze sie babka nie zna na sprzecie nie znaczy ze jeźdi gorzej od ciebie mistrzu!
          moze jej "egal" było co ma przypiętae do nóg? a może chce trochę się nauczyć o
          sprfzęcie?? i tak samo zescie sie zacietrzewili na siebie z olą albo lolą. nie
          kminię tylko jednego - czego ty którejś z nich (bo juz nei wiem najpierw to
          mowiles o lejli a potem chyba o oli) mowiles o infantlnosci? infantylnosc to
          zdziecinnienie - a lajla wykazala dojrzalosc pytając o niktore rzeczy. ola byla
          zacietrzewiona - ale nei zdziecinniala do walila konkretnymi argumentami...
          kurde nei wiem o co wam chodzi - ale mam nadzieje ze lajla kupila te bzizzardy
          czy coś i ze jej sie wygodnie jexdzi...
          • wote Re: pytanie laika- prosze o odpowiedz i cierpliwo 23.02.06, 11:45
            Ja się zastanawiam nad sensem tej dyskusji. To że ktoś na emigracji pisze z
            błędami to normalne. Ja mam brata, który mieszka w Niemczech od 14 lat bez
            mozliwości szlifowania Polskiego. Jak czytam od niego maile za każdym razem
            poznaje nowe interpretacje języka Polskiego. Nie mniej ROZUMIEM to. Tak samo
            rozumiem że ktoś może pytać i też rozumiem że kto inny może mieć dosyc
            odpowiadać 28 raz na to samo pytanie...
            Wszytsko można powiedzieć, liczy się forma jednak. Trochę pozytywnego podejścia
            życzę w ten tłusty czwartek. A te Blizzardki całkiem fajne :)

Pozdrawiam tłustoczwartkowo (czy to jest po Polsku ;) )
          • Gość: Jozzo Re: pytanie laika- prosze o odpowiedz i cierpliwo IP: *.sympatico.ca 23.02.06, 23:58
            Tak masz racje co do pisowni.
            Juz pisalem o tym z unizeniem. przez ostatnie ok 20 lat pisze w rodzimum jezyku
            tylko na forum czy news grupach bardzo sopradycznie. Rozmawiam tez ograniczenie
            z zona i praroma rodakami. No ale to marginalne.

Nie zatrzewilem sie a podalem odnosnik do ABS from narty gdzie jest naprawde
            pare dobrych postow. I bez wzgeldu na to jak kto jezdzi i jaka ma widze o
            nartach warto to przejzec i poczytac a potem wrocic z bardziej sesownym
            pytaniem. Wspomnialem tez o kokieteri no bo wydaje mie sie ze tak to mozna
            najdelikatniej nazwac. Glownie dlatego ze narty to wspaniala dyscyplna ale
            nisaca ze soba pewne niebespieczenstwo. Dlatego moim zdanie nie ma tu miejsca
            na ignorancje.

Moze to przeczulenie ale bywam dosc czesto swiadkiem skutkow wsponanej
            ignorancji i dlatego tak czesto o tym wspominam

Tak naprade trudno poczytac cos sesownego o czym ludzie pisza i co wote
            docenil i dla nas szystkich zebral w tym ABC ... .

Zdrowka Jozzo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka