Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

jakie narty sladowe?

26.02.06, 19:12
    Od dluzszego czasu nosze sie zamiarem zakupu nart sladowych. Nie mam pojecia o
    tej dyscyplinie narciarstwa, wiec bylbym wdzieczny za wszelkie informacje na
    temat marek, rozmirow, rodzajow wiazan i butow. Zamierzam wykorzystywac narty
    do weekendowych spacerow po lesie a z czasem - do dalszych gorskich,
    kilkudniowych wycieczek - takze na nieubitym sniegu. Pozdrawiam wszystkich
    biegaczy!
    Obserwuj wątek
      • wpeacock Re: jakie narty sladowe? 24.04.06, 18:55
        Nie jestem ekspertem w sprawie, lecz od kilku lat coraz większym zwolennikiem
        narciarstwa biegowego. Ładnych kilka lat temu kupiłem narty nie mając wówczas
        wielkiego wyboru, gdyz oferta była uboga.
        Moje uwagi w tej sprawie (w oparciu o opinie sprzedawców z e Sklepu Podróżnika
        w W-wie): długość nart- ok.wzrost+15-20cm, mam wiązania Salomon(ręczne- ponoć
        automatyczne są bardziej awaryjne?), buty za kostkę tej samej firmy. Narty typu
        cross country powinny posiadać "rybią łuskę" od spodu i metalowe krawędzie.
        UWAGA:wiązania należy dobierać do butów-nie wszystkie pasują.Długość kijków
        zależy także od typu biegania(krok klasyczny czy łyżwowy).Niestety są kłopoty z
        ubiorem, więc stosuję mieszankę trekkingowo-alpejską. Narciarstwo biegowe w
        naszym kraju to nadal "tabula rasa". Mam za sobą bieganie po Lasach Spalskich,
        Mazurach, i Parku Biebrzańskim =FRAJDA!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka