left_handed 20.08.06, 15:23 Skoro lewa strona jest bardziej aktywna to czy ma to jakieś znaczenie w tym sporcie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: filomena1 Re: Leworęczność i narty IP: *.1-85.cust.bluewin.ch 20.08.06, 21:55 Mnie sie wydaje , ze ma, Moj Ojciec był leworeczny . choc pisal prawa ręką . bo wówczas zmuszano. mnie zreszta także zmuszano do pisania prawa, Ojciec moj zdecydowanie lepiej robil wszystko z lewej strony. grał w tenisa lewa reka. na nartach skrecał w lewo doskonale i z łatwoscia , a w prawo gorzej i trudniej mu bylo, Mnie zawsze wszystko jest w lewo, Czesto mowie prawo a skrecam w lewo, Na nartach także prawy bark odginam a lewego nie, jak stok jest że jazda jest na lewej wewnetrznej to mnie jest super. ale na odwrot bola mnie kosci, itd itd,,,, Na dodatek wszystkie kontuzje mam zawsze z lewj strony, lewe konczyny. Wiem ze za lewa strone odpowiedzialna jest prawa półkula mózgowa, Pozdrowka letnie. a na 4 tys spadlo połmetra sniegu, gdzie niegdzie nawet na 3 500, Odpowiedz Link Zgłoś
ortodox Re: Leworęczność i narty 20.08.06, 22:18 Jakie może to mieć znaczenie? Obie narty są równe (symetryczne), kijki także. Trasy też tak robione ( poza wyjątkami), że nie preferują jakiś kierunków skrętów. Dla mnie i tak nie ma znaczenia czy skręcam w lewo czy w prawo. Jedynie na niektórych wyciągach (zwłaszcza orczykach) może być nieco gorzej osobom leworęcznym, bo przeważnie (ale nie zawsze) wchodzi się na lewą stronę wyciągu i poręczniej jest łapać orczyk prawą. To jest jednak drobiazg i nie powinien mieć większego znaczenia. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jozzo Re: Leworęczność i narty IP: *.sympatico.ca 20.08.06, 23:31 W pilce noznej napewno bo jak wiemy z transmisji radowych mamy zawodnilow leonoznych, prawonoznych i dwunoznych. O narciazach czegos takie nie slyszalem. Jozzo Odpowiedz Link Zgłoś