Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

dzieci na czarnych trasach

16.11.06, 23:14
    Na szczescie jeszcze nie mialem takiej sytuacji, ale...

czy mozna sie dowiedziec od Panstwa, co zrobi carabinieri jezeli na czarnej
    trasie bede miec kolizje z dzieckiem jezdzacym bardzo slabo? Cyz sa jakies
    okoloicznosci lagodzace dla mnie przewidziane?
    Obawiam sie, ze ja zostane ukarany za brawure i szybkosc, a mama pouczona, ze
    moze nie powinna tu jezdzic.
    Nie rozwazam sprawy urazu, no bo to inna sprawa. Wiem, ze trzeba uwazac, ale
    w koncu czarne trasy do czegos tez sluza.
    Niedawno bylem swiadkeim zjazdu z Forcella Staunies w Cortinie 5latka na
    pelnej syrenie z mamusia, ktora sie uparla, zeby tam jechal. Malec pluzyl z
    lewa na prawa i byl nieobliczalny.
    Obserwuj wątek
      • tomaszek1963 Re: dzieci na czarnych trasach 19.11.06, 00:41
        ja ze swoja 7-latka popylam po czarnych, jeżdzi dobrze. ale masz racje tez
        zawsze drże o to aby jakis stary dziad (nie do ciebie) na nia nie wjechal:))))
        a juz nie daj boze ktos na desce bo sa nieobliczlni.wiec pozostaje miec
        nadzieje, ze przy pewnej dozie rozwagi nic takiego sie nie trafi.
        • staruch5 Re: dzieci na czarnych trasach 19.11.06, 13:02
          ja tez jezdzilem po czarnych trasach z moimi dziecmi, ale one dobrze umialy
          jezdzic juz w wieku 6-7 lat. Tym niemniej, na dziecko zawsze trzeba uwazac, bo
          jest jakos tam nieobliczalne.
          • skyddad Re: dzieci na czarnych trasach 20.11.06, 20:06
            Niestety Staruch to dorosly musi sie zawsze dostosowac do sytuacji na piscie.Z
            trasy korzystaja wszyscy w zwiaku ztym obowiazuja podobne normy jak na
            drodze,dopasowanie predkosci do warunkow.Jezeli chcesz sobie poszalec to wybierz
            pusta trase lub off pist. Tak jak robia nasi znajomi z filmu.
            Pzdr.Sky.
          • jerry1938 Re: dzieci na czarnych trasach 26.12.06, 16:36
            Tylko Polacy sa chorzy na czarne trasy, najczesciej tacy ktorzy nie
            potrafia "stac" na nartach na zielonej. Spotykajac narciarzy w autobusie jedyny
            temat to czarne. Pozniej okazuje sie ze z czarnej schodzi albo sie "zsuwa".
            Poprawna jazda na niebieskiej trasie doprowadza do szybkosci 60 km/godz ... a
            co z czarna?
            • mqmax4 Re: dzieci na czarnych trasach 29.12.06, 22:44
              o czym Ty piszesz?, masz lęki to sobie jeździj na niebieskiej z mamusią za
              rączke
      • sitn Re: dzieci na czarnych trasach 21.11.06, 17:17
        Zdecydowana większość krajów posiadających obiekty dla sportów śnieżnych
        stosuje się do reguł FIS, które mówią o zasadach obowiązujących na trasach
        narciarskich. Te same reguły obowiązują w Polsce i we Włoszech. Zarówno w
        Polsce i we Włoszech policja na trasach narciarskich dba o przestrzeganie reguł.
        Poruszone problemy dotyczą w zasadzie dwóch reguł. Pierwsza, to "PANOWANIE NAD
        SZYBKOŚCIĄ I SPOSOBEM JAZDY". Druga, to "WZGLĄD NA INNE OSOBY".
        Osoba która wjeżdża na czarną trasę musi umieć panować nad swoim sposobem jazdy
        na takiej trasie. W wypadku dziecka, opiekun lub rodzic odpowiada za to, co
        robi dziecko. Odpowiada również za wszystkie kolizje spowodowane z winy dziecka.
        Natomiast wszystkie osoby korzystające z trasy narciarskiej muszą "zauważać"
        innych i ustępować im drogi w określonych okolicznościach. Naczelną zasadą jest
        pierszeństwo osoby znajdującej się poniżej.
        • zimawojtek Re: dzieci na czarnych trasach 05.01.07, 22:04
          Jeszcze dodałbym zdrowy rozsądek i trzeźwość - a różnie z tym bywa

Pozdrawiam Zima

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka