Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Bukowina tatrzanska ile tam jest śniegu?

IP: *.jed.isu.net.sa 13.02.07, 19:07
    kto wie ile jest sniegu w bukowinie jakie są tam warunki do natrciarstwa?dla
    dzieci prosze odpowiadac
    Obserwuj wątek
      • Gość: basia Re: Bukowina tatrzanska ile tam jest śniegu? IP: *.crowley.pl 14.02.07, 14:35
        dołączam się do pytania, miałam tam jechać z dzieckiem 24.02 i ... zastanawiam
        się czy śnieg jeszcze będzie :(, u nas w Warszawie już nie ma, zostały resztki
        rozmokłej bryji, a temp. ok +4 st

niby część stoków jest sztucznie dośnieżana (ktoś wie które ?), ale co to da
        jak temperatura będzie zbyt wysoko na plusie, albo będzie padał deszcz ?

zależało mi na tej Bukowinie ze względu na fajnego instruktora dla dziecka ...
        ale może po słowackiej stronie będą lepsze warunki ?

pozdr
        basia
        • Gość: basia Re: Bukowina tatrzanska ile tam jest śniegu? IP: *.crowley.pl 19.02.07, 10:38
          podciągam wątek, bo dzień wyjazdu coraz bliżej
          czy ktoś ma może aktualne info jakie tam są w tej chwili warunki narciarskie i
          jaka prognoza ? prognozy w necie + kamery sprawdzam codziennie, ale to nie jest
          do końca miarodajne
          niby zapowiadali powrót zimy, ale coś jej nie widać :(
          jest sens tam jechać, czy już wszystko rozmokło ?

pozdr
          basia
          • dagbe Wrocilam w sobote. 19.02.07, 11:05
            Bylismy przez tydzien w Bukowinie - trzy dni slonca, trzy dni deszczu (na
            szczescie maly kapusniaczek). Snieg byl akceptowalny. Najlepsze warunki byly na
            "Niedzwiadku" i "Ku dolinie". "Maly Kasprowy" bardzo rozjezdzony, "Zwyrtlik"
            fajny. "U Steni" w Gliczarowie warunki fatalne, niewiele lepiej bylo w Bialce.
            Innych stokow nie sprawdzalam.
            Gdy temperatura jest powyzej 0, nie dosniezaja stokow. Armatki ma chyba kazdy
            stok w Bukowinie ;)
            Moj 4.5-letni syn nauczyl sie jezdzic wlasnie na "Niedzwiadku".

Mysle, ze warto zdecydowac sie na wyjazd. Na pocieszenie dodam, ze w sobote
            przymrozilo do -6 stopni.

Pozdrawiam,
            Dagmara
            • Gość: basia Re: Wrocilam w sobote. IP: *.crowley.pl 19.02.07, 11:58
              dzięki, mam jeszcze cichą nadzieję, że zmrozi trochę i popada, jeszcze wczoraj
              na onecie prognozy były optymistyczne, ale dzisiaj odwrócili kota ogonem :(
              my będziemy mieszkać przy Turni, a córka ma mieć lekcje na Zwyrtliku

to jak jest w końcu z tym dośnieżaniem stoków - dośnieżają czy nie ?

pozdr
              Basia
              • Gość: Donky Re: Wrocilam w sobote. IP: *.ing.nl 20.02.07, 18:04
                Nie martw sie, w Bukowinie bedzie mozna jeszcze pojezdzic w swieta. Sztuczny
                snieg sie tak szybko nie topi. W Bukowinie sa krotkie wyciagi i wiekszosc ma
                armatki, wiec snieza przy kazdej okazji jaki jest -4 i mniej. Nie mysl o
                warunkach w gorach na poziomie 1000 m npm z perspektywy Warszawy.
              • dagbe Re: Wrocilam w sobote. 21.02.07, 11:30
                Dosniezaja, jak jest ujemna temperatura. Akurat podczas mojego pobytu zawsze
                bylo na plusie, ale dalo sie jezdzic :)
                Jezdzilam na Turni i Zwyrtliku - warunki byly zadziwiajaco dobre biorac pod
                uwage temperature.

Nie martw sie. Bedzie dobrze :)

Pozdrawiam,
                Dagmara
                • Gość: basia Re: jedziemy :)) IP: *.crowley.pl 21.02.07, 13:21
                  no to humor mi się trochę poprawił :), ja to ja, ale córka (6 lat) już od paru
                  miesięcy odlicza dni do wyjazdu, to pierwsza rzecz o której mówi rano :))

pozdr
                  basia
                  • dagbe Re: jedziemy :)) 21.02.07, 16:31
                    Juz Wam zazdroszcze ;) Z moim mlodszym synkiem bylo tak samo - we wrzesniu
                    przymierzalismy zeszloroczne buty narciarskie i od tamtego czasu codziennie
                    pytal, kiedy jedziemy...
                    Na drugi dzien po powrocie tez juz chcial na narty :)

Pozdrawiam,
                    Dagmara
                    • Gość: basia Re: jedziemy :)) IP: *.crowley.pl 22.02.07, 10:09
                      nie wiem czy jest czego zazdrościć, bo dzisiaj na onecie i wp prognoza jest do
                      niczego :((
                      pogoda.onet.pl/1,3566,38,miasto.html
                      pogoda.wp.pl/miasto,zakopane,mid,1201312,mi.html?ticaid=13443
                      nie wiem czy ten wyjazd, to nie będą pieniądze wyrzucone w błoto

pozdr
                      basia
                      • dagbe Re: jedziemy :)) 22.02.07, 13:53
                        Jak my jechalismy, to prognoza tez nie byla zachecajaca. Ostatecznie nie bylo
                        najgorzej. Jednak jak bylam na miejscu to zastanawialam sie, co ja tutaj robie?
                        Np. na Niedzwiadku zjazd 2 minuty, stanie w kolejce do orczyka 20 minut, wjazd
                        orczykiem 10 minut... Jednak dla dzieci to miejsce jest w porzadku, mam do
                        Bukowiny olbrzymi sentyment i wyjezdzajac juz chcialam wracac ;)
                        Jednak, zeby wyszalec sie na nartach, jade do Wloch - w tym roku jeszcze bez dzieci.

Zycze udanego pobytu.

Pozdrawiam,
                        Dagmara
                        • Gość: basia Re: do dagbe IP: *.crowley.pl 22.02.07, 14:39
                          dzięki :)
                          do Bukowiny jadę głównie dla córki - mamy fajnego instruktora, stoki faktycznie
                          króciutkie, ale dla dzieci ok, poza tym umiejętność samodzielnego wjeżdżania na
                          orczyku też się przyda, byliśmy w zeszłym roku 2 razy i kolejka do wyciągu to
                          było max. 5 minut, albo i tego nie (miałyśmy szczęście ?), jeździłyśmy gł na
                          Zwyrtliku i Turni, na Mały Kasprowy w zeszłym roku Natalii nie pozwoliłam,
                          chociaż bardzo chciała :))
                          w przyszłym roku planuję Alpy albo Dolomity - masz może jakieś sprawdzone
                          miejsca, gdzie można się wybrać z dzieckiem (w przyszłym roku 7-latką, mam
                          nadzieję, że już całkiem nieźle jeżdżącą, ale to zależy ile skorzystamy w tym
                          roku w Bukowinie) ?

pozdr
                          basia
                          • dagbe Re: do dagbe 23.02.07, 11:52
                            Ja bylam podczas ferii zimowych, moze dlatego byl tlok? Dla dzieci Bukowina jest
                            wystarczajaca, chociaz jak widzialam te place zabaw w Dolomitach, to sama
                            chcialam sie tam bawic ;) Ale bylam bez dzieci, wiec nie bylo pretekstu...
                            Zazwyczaj jezdze z biurem podrozy TRAMP www.tramp.gda.pl
                            Natomiast w przyszlym roku pojade z Wygoda Travel (bylam w zeszlym roku na
                            wczasach "Mama i ja" w Szczawnicy - super!) www.wygodatravel.pl/
                            Maja oferte wyjazdu w Dolomity z nauka jazdy na nartach dla dzieci od 7 lat -
                            serdecznie polecam. Moj mlodszy syn ma dopiero niecale 5 lat, wiec z Wygoda w
                            Dolomity jeszcze w przyszlym roku sie nie kwalifikuje (zalezy mi na nauce jazdy
                            na nartach, bo opieka dla takich dzieci jest w ofercie).

Pozdrawiam,
                            Dagmara
                            • Gość: basia Re: do dagbe IP: *.crowley.pl 23.02.07, 13:15
                              dzięki serdeczne :)

pozdr
                              basia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka