Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Chopok czy Strbskie Pleso ?

20.02.07, 19:42
    Gdzie lepiej pojechać, przy aktualnych warunkach pogodowych?
    Wrócił ktoś może ostatnio ze słowacji>?
    Obserwuj wątek
      • Gość: waldek Re: Chopok czy Strbskie Pleso ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 21:51
        Wlasnie wrocil moj kolega.
        Opinia: SOCJALIZM PELNA GEMBA!!!
        Przez caly tydzin ani raz nie widzial ratraka (podobno ze wzgledu na pogode?????
        Caly tydzin byla dodatnia temperatura a wiec mulda na muldzie.
        Wyjazd do bani.
        Zgodnie z czesta tu opinia trzeba jechac tam gdzie ludzim zalezy na nas czyli na
        narciarzach. A wiec do Austrii lub Wloch.
        W brew pozorom wcale to nie jest duzo drozej a efekt raczej pewny (chyba ze
        bedzie ciagle lalo lub sypalo:))))
        Jednak jestem dobrej mysli.
        • danielmax Re: Chopok czy Strbskie Pleso ? 20.02.07, 22:59
          Gość portalu: waldek napisał(a):

> Wlasnie wrocil moj kolega.
          > Opinia: SOCJALIZM PELNA GEMBA!!!
          > Przez caly tydzin ani raz nie widzial ratraka (podobno ze wzgledu na
          pogode????
          > ?
          > Caly tydzin byla dodatnia temperatura a wiec mulda na muldzie.
          > Wyjazd do bani.
          > Zgodnie z czesta tu opinia trzeba jechac tam gdzie ludzim zalezy na nas czyli
          n
          > a
          > narciarzach. A wiec do Austrii lub Wloch.
          > W brew pozorom wcale to nie jest duzo drozej a efekt raczej pewny (chyba ze
          > bedzie ciagle lalo lub sypalo:))))
          > Jednak jestem dobrej mysli.

Piszesz o Chopoku czy Strbskie pleso?
          • Gość: waldek Re: Chopok czy Strbskie Pleso ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.07, 19:53
            To jest opis wrazen z Chopoka
            pozdr
      • xxxxx1233 Re: Chopok czy Strbskie Pleso ? 21.02.07, 08:43
        Na Chopoku byłam raz - i nidgy więcej. W Strbskim 6 - śnieg zawsze był, nawet
        pod koniec marca. Tu można znależć wszelkie informacje
        www.holidayinfo.sk na temat warunków. Strbskie polecam jak ktoś chce
        dziecko nauczyć jeździć na nartach - mają fajnych instruktorów i jest sporo
        taniej niz u nas. Natomiast do pojeżdżenia lepsza Austria. Pozdrawiam
        • mino1104 Re: Chopok czy Strbskie Pleso ? 21.02.07, 22:59
          Cytat :Strbskie polecam jak ktoś chce dziecko nauczyć jeździć na nartach:
          nic mnie tak nie ... denerwuje jak osoby ,które uczą się tam jeździć.
          To nie są trasy do nauki tylko do jazdy.
      • Gość: reset Re: Chopok czy Strbskie Pleso ? IP: *.ceti.pl 21.02.07, 22:03
        a ja TYLKO chopok! o ile jezdzisz dobrze, bo na plaskie trasy na biela put czy
        otupne nie warto... ale jest kilka fajnych czerwonych:) ja z Krakowa mam
        blisko, wiec bywam czesto.
        Teraz rodzice byli kilka dni, chcieli sie rozjezdzic, bo 3 jedziemy do Wloch...
        I choc jestesmy zmanierowani;) po 16 sezonach w Alpach, czasem nam sie zdarzalo
        bywac i dwa razy w zimie, to nie narzekali jakos strasznie na warunki! Owszem,
        stol to nie byl, ale sypal snieg i wial witar wiec nawet we Wloszech cudow w
        takiej sytuacji nie ma.
        Ja n a Chopoku uczylam sie jezdzic majac 4 lata i do dzis mam sentyment. Cenowo
        przyzwoicie, trasy niezle (notabene mialam kiedys mozliwosc gadania z
        Austryjakami, ktorzy tam przyjechali- fakt, ze w marcu, po sezonie, pusto bylo,
        ale byli zadowoleni- ze w sumie na obu stronach Chopoka tras sporo, no i ze dla
        nich b.tanio- zreszta byla wtedy promocja, karnet trzydniowy wychodzil niecale
        100 zl- koniec marca 04).
        Ja polecam.Strebskie mnie nie kreci.
        • Gość: kuza Re: Chopok czy Strbskie Pleso ? IP: *.abcdata.pl 22.02.07, 09:51
          wczoraj wróciłem z Chopoka, tłumy do 40 minut stania do 6tki w Zahradkach, inne
          krzesełka podobnie, góra zamknieta, snieg średnio, przetarcia, pola lodowe,
          muldy, walka na narty i kijki o wejscie do skibusa, nigdy wiecej Chopoka w lutym
          • sido333 Re: Chopok czy Strbskie Pleso ? 22.02.07, 09:55
            Czy sądzisz, że w przyszłym tygodniu, czyli na przełomie lutego i marca tez tak
            tłoczno może być? Może wcześniej były u nich ferie, a teraz - tak jak nasze -
            kończą się?
            Nie wiecie kiedy na Słowacji kończa się ferie? Zamierzamy wybrać się na Chopok,
            ale takie opinie jak opinia kuzy, lekko mnie przerażają i odstraszają.
            Czy w innych miejscach na Słowacji jest podobnie?
            • Gość: kuza Re: Chopok czy Strbskie Pleso ? IP: *.abcdata.pl 22.02.07, 12:45
              ferie na Słowacji dopiero sie zaczynaja /tam sa ferie wiosenne/
              portal.gov.sk/Portal/sk/Default.aspx?CatID=39&aid=1018
              w tym tygodniu ferie sa tylko na wschodzie
              jednak to nie Słowacy sa tutaj problemem, ale inne nacje przede wszystkim nasi
              rodacy /ferie na Slasku kończa sie w tym tygodniu/ oraz przybysze ze wschodu i
              północy, a takze brak sniegu gdzie indziej
              tak wiec obserwuj pilnie kamery na stronie jasna.sk - JASNÁ BIELA PÚŤ jest
              dokonałym wyznacznikiem tłoku, np dzisiaj widac tam znowu tłum
              podobno od przyszłego tygodnia ma ruszyc połacznie z Juhem wiec moze warto
              pojechac na Juh zamiast na Sever? w razie czego przygotuj sobie plan B - moze
              pobliskie Rohace koło Zuberca??
              • sido333 Re: Chopok czy Strbskie Pleso ? 22.02.07, 13:07
                Dzięki z info.
                O planie B tez myślimy, czyli być może wybierzemy się do innej miejscowości, a
                na Chopok tylko skoczymy żeby zobaczyc jak to wygląda. Ja nigdy tam nie byłam,
                a mąż na Chopoku był z 10 lat temu, więc można powiedzieć, że wiemy bardzo
                mało :)

Czy na Juhu nie będzie gorszych warunków śniegowych? Toż to południowy stok...
                Poza tym, żeby jeździć na Juhu - gdzie najlepiej nocować?

Te ośrodki, o których piszesz - czy tam można liczyć na mniej ludzi?

Będę wdzięczna za informacje, bo generelnie jeżeli chodzi o Słowację jesteśmy
                nieco "zieloni". Do tej pory wystarczała zima u nas :)
                • Gość: kuza Re: Chopok czy Strbskie Pleso ? IP: *.abcdata.pl 22.02.07, 13:54
                  owszem południowy stok jest narazony na wieksze nasłonecznienie ale za to
                  dostaje wiecej śniegu
                  wg www.jasna.sk jest tam teraz nawet 195 cm
                  co do warunków noclegowych - nie mam pojecia, nigdy tam nie nocowałem,
                  podejrzewam ze z baza noclegowa jest gorzej niz w Liptowskim Mikulasu, ale na
                  pewno jakies kwatery są
                  co do alternatywnych osrodków to mysle ze powinno tam byc mniejsze obłozenie
                  choćby z tego powodu że w przeciwieństwie do Chopoka sa mniej znane poza
                  granicami Słowacji
                  proponuje wziasc mapke Słowacji i wejsc na strone holidayinfo.sk, sa tam
                  biezace infoamcje na temat stanu pokrywy śniegowej i funkcjonujacych wyciagów
                  • Gość: sido333 Re: Chopok czy Strbskie Pleso ? IP: 213.17.171.* 22.02.07, 13:56
                    Bardzo dziękuję :)

sprawdzę informacje na stronach, które podałeś.

Pozdrawiam :)
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka