Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Atomic SL - proszę doradźcie jakie dla kobiety

27.01.09, 20:22
    Chcę sobie kupić narty - mam już dość pożyczania, szukania
    odpowiedniego modelu i zależności od oferty wypożyczalni.
    Na nartach jeżdzę od 4 lat, poziom umiejętności - myślę że 7,
    przeszłam porządne szkolenie techniczne. Lubię szybką jazdę na
    krawędziach, najcześciej średnim skrętem, ale krótszym i dłuższym
    też.
    Mam 39 lat, 165 cm wzrostu i ważę ok 60 kg.
    Testowałam różne narty (niestety nie wszystkie, które chciałam -
    ograniczona oferta wypożyczalni) i wiem mniej więcej czego chcę -
    narty mają bardzo dobrze trzymać na krawędziach przy dużym
    pochyleniu, łatwo się prowadzić i szybko reagować na impulsy. Lepiej
    jeździ mi się na nartach węższych pod butem o małym promieniu skrętu.

Do tej pory jeździłam na modelach:
    - Salomon Streetracer 8 - 150 i 155 cm, promień ok 11,5 - 12 m -
    niezłe, ale trochę bolały mnie po nich nogi
    - Salomaon Rush 7 - 150 cm, promień 11 z kawałkiem - były super -
    niestety ten model nie jest już nastepny, kolejne numery też nie
    - Rossignol Attraction I - ok 150 cm (nie pamiętam dokładnie) -
    chyba nie to
    - Salomon Amethyst - 150 cm, promień ok 14 m - nie bardzo
    - Atomic GS11 - 150 cm, promień chyba 15 m - niezłe, dopóki nie
    pojechałam na SL :)
    - Atomic SL9 - 160 cm - niezłe, ale wyraźnie dla mnie za długie
    (innych nie było pod ręką) i trochę ciężko się je prowadziło
    - Atomic SL12 - 150 cm, promień 11 m - super - najlepsze ze
    wszystkich, choć pożyczałam je z mieszanymi uczuciami, bo to topowy
    model race'owy - były cholerycznie ciężkie (ledwo dawałam radę
    wsadzić je do kieszeni gondoli), ale bardzo dobrze się prowadziły i
    o dziwo wcale nie bolały mnie po nich nogi

Jestem zdecydowana kupic Atomic SL (bo ile można testowac narty - za
    granicą to spore koszty), ale nie wiem jaką wybrać twardość i
    długość - do wyboru mam SL10 i SL11 - długość 156 albo 149 - trochę
    boję się 156, bo na 160 było mi ciężko (a to tylko 4 cm różnicy),
    ew. SL12 długość 150 (te poleca mi znajomy instruktor, ale koledzy
    jeżdżący o wiele dłużej i lepiej ode mnie łapią się za głowę).
    Do damskich modeli się zraziłam.

Prosze doradzicie co wybrać - z góry dziękuję :)

Basia
    Obserwuj wątek
      • skyddad Re: Atomic SL - proszę doradźcie jakie dla kobiet 27.01.09, 20:56
        Witaj Basiu,
        Mialem ten sam problem.Lecz jestemn dosc silnym i poteznym chlopem.
        Dorwalem po kuzynie zawodniku Atom. SL11 jedyne narty ktorych nie moglem
        rozwalic zniszczyc uszkodzic,gdyz wszystko wytrzymuja. Moja waga to 94kg.Czyli
        normalne narty dostawaly po uszach.
        Odpowiedz na Twoja prosbe.Narta SL 11 jest cholernie twarda narta im wiecej ja
        wcisniesz na zakrecie tym bardziej z niego wystrzelisz ale do tego naprawde
        trzeba miec sile.Wedlug mnie to odczujesz ja po drugim sezonie.Zakup SL10 i
        dlugosc jak jest dostepna do 155cm,beda super.Te atomici dobrze pracuja i przy
        wiekszych predkosciach jak i mniejszych stabilnosc to wrecz magnesowa
        przyczepnosc do podloza.
        Sluchaja Ciebie. Nie wybaczaja odchylki tulowia do tylu zawsze kolana ugiete i
        pozycja pochylona do przodu wtedy jest ta przyczepnosc,to jest dla normalnego
        czlowieka meczace ale trzeba sie przyzwyczaic.Mialem sezony gdzie ani razu nie
        zaliczylem wywrotki.
        Pamietaj o nastawach na bezpiecznikach,niech ktos ustawi z Austri lub Wloch nie
        w kraju.Mysmy mieli takie dwie pary i jedna byla pozyczona dla kuzyna ktory na
        Kasprowym odddal do servisu aby ustawili bezpieczniki. No i ustawili facet
        poszedl ostrrym slalomem w dol i na pierwszym zwrocuie narty sie wypiely i omaly
        wlos skonczylo sie by katastrofa.Zalezy typ wiazan i kilkanascie procent wiecej
        niz przewiduje tabela dla normalnych nart.Ja waze 94kg a sile wypiecia mam
        ustawiona na 106KG i to jest prawidlowe.Tylko moje wiazania sa Race 1018.
        Pamietaj zawsze przy upadku nogi odrazu do gory i skierowac sie do przodu
        dziobami nart starac sie wskoczyc na narty z powrotem bez wzgledu na szybkosc i
        stromosc.Mozna to zrobic tylko trzeba pare razy przetrenowac.
        Mnie czasem sie jeszcze udaje mimo ze Bozia dala juz 66latek.
        No i trening paro miesieczny przed nartami.Inaczej bardzo szybko sie odezwa kolana.
        Zycze milego szusowania i jazdy slalomem.
        Pzdr.Sky.
        P.S Na tych nartach jak zjezdzasz slalomem pomiedzy tyczkami i dobrze sie
        pracuje i kiedy pod koniec trasa jest o nachyleniu prawie
        "pionowym" to dzieki pracy ciezkiej tych nart wydaje sie ze ta gorka jest za
        lagodna i chcialbys cos konkretniejszego.Potem mjak sie patrzyz boku to
        czlwoieka strach ogarnia jak mogl na takie cos wejsc.
      • ewangelizator_carvingu Re: Atomic SL - proszę doradźcie jakie dla kobiet 27.01.09, 21:17
        witaj,

szkoda ze nie mialas okazji potestowac SL11

ja brałbym albo SL10 albo SL11, 149 cm

jak długo jeździłas na SL12? i w jakich warunkach? w przypadku tak
        ciezkich i wymagajacych nart kondycja ma zasadnicze znaczenie
        • skyddad Re: Atomic SL - proszę doradźcie jakie dla kobiet 27.01.09, 21:23
          ewangelizator_carvingu,tak masz racje kopnolem sie podajac jej dlugiosc 155cm
          zasugerowalem sie moimi.Taka dlugosc da jej przewage nad nartamni i beda ja
          sluchac w kazdej sytuacji.
          Pzdr.Sky.
          • Gość: basia-bma Re: Atomic SL - proszę doradźcie jakie dla kobiet IP: *.aster.pl 27.01.09, 22:31

dzięki za odpowiedzi :)
            na sl 12 jeździłam 3 dni - nie długo (wcześniej testowałam inne
            modele), ale byłam zaskoczona, że daję radę i narty mnie słuchają,
            nogi nie bolą, choć rzeczywiście te deski nie wybaczają blędów i
            chwilowa utrata kontroli nie jest przyjemna
            zdaję sobie sprawę, ze to nie są narty dla mnie, tyle że było na
            nich fajnie, ale być może po kolejnym sezonie odczyłabym dyskomfort
            w nogach (tak było ze streetracer 8 - pierwsze 2 sezony ok, a w
            trzecim odczuwałam twardość nart)
            czyli polecacie sl 10 lub sl 11 długość 149 ? tylko które - sl 10
            czy sl 11 :) ?
            czy sl10 będą tak samo niezawodne i stabilne przy trzymaniu krawędzi
            w większym wychyleniu jak sl 12 ?
      • Gość: o_andrzej Re: Atomic SL - proszę doradźcie jakie dla kobiet IP: *.ghnet.pl 27.01.09, 22:33
        Mam dobrze objezdzone SL9-ki. Corka, 22 lat, dobrze, a nawet bardzo dobrze
        jezdzaca, tez jezdzi SL9. Ale nie polecam tych nart. Sa zdecydowanie za ciezkie
        w doslowym tego slowa znaczeniu. Do jazdy na srednio nachylonym stoku po
        wygladzonym sniegu nadaja sie niezle, ale, gdy teren albo snieg robi sie
        ciekawszy, ciezko sie w nicg skreca. Corka sprobowala raz Fischer Race SC zony
        (155 cm) i juz zaczela mi wiercic dziure w brzuchy i... w domowym budzecie. W
        Twoim przypadku, jesli kreca Cie tego typu narty, postaw na tzw. druga slalomke
        Fischera, Volkla czy Blizzarda, ale nie Atomica. Co to znaczy druga slalomka
        znajdziesz w kazdym katalogu, np. na www.skionline.pl Ja stawialbym na Volkla.
        • Gość: basia-bma Re: Atomic SL - proszę doradźcie jakie dla kobiet IP: *.aster.pl 27.01.09, 22:41
          no tak, ale testowanie kolejnych modeli to kolejny wydatek 70-80 eur
          za tydzień ..., i jeszcze wypożyczalnia musi je mieć ... , a zwykle
          mają najtwardsze męskie modele o męskiej długości i zupełnie easy
          damskie, które mi zupełnie nie lezą
          a atomic sl10 moge mieć juz za 1000 pln
          nie kupie nart, na których nie jeździłam - za duże ryzyko
          już się nacięłam na damski salomon amethyst - fajny opis w necie, a
          przy większym pochyleniu krawędzie puszczały
          • Gość: @tomic Re: Atomic SL - proszę doradźcie jakie dla kobiet IP: *.dip.t-dialin.net 28.01.09, 12:23
            Doradzic jakie narty to jest taka zecz...
            Jezdzilem na Völkl Racetiger Slalom carver(06/07)163 cm @ 13,8 m
            przez dwa lata, bylem bardzo zadowolony, chociaz przy duzej
            predkosci zaczynaly niekiedy "trzepac" - ale byly lepsze niz moje
            stare i te ktore mialem wypozyczone (Salomon i K2 slalomki).
            Wspaniala jazda.
            W tym sezonie kupilem Atomic SL 12 Race pb(08/09) 165cm @12m
            ;-)) Roznica bez granic, oczywiscie jak juz bylo napisane, nie
            przebaczaja nic, sa twarde, w glebokim sniegu do ... ale to sa
            slalomki.
            Kosztuja tez sily, w pierwszy dzien naprawde nie wiedzialem czy ich
            nie mam oddac.
            Od drugiego dnia, fantastyczna jazda, tez na lodowitych miejscach.
            Zadnego "trzepania" przy wysokich predkosciach. 10 dni bez problemow.

Atomic 10 i 11 nie znam dlatego nie moge porownac, inne firmy maja
            tez narty ktore sa na tym samym poziomie albo i wyzej, dla mnie
            12tki sa "niebo na sniegu" :-)

• basia-bma Re: Atomic SL - proszę doradźcie jakie dla kobiet 28.01.09, 13:18
              własnie przeczytałam na skionline.pl komentarze i porównanie sl11 i
              sl12 - niepochlebne dla sl11 ... sama już nie wiem co robić :(
              • Gość: Jozzo Re: Atomic SL - proszę doradźcie jakie dla kobiet IP: 74.13.94.* 28.01.09, 14:37
                Jest duzo sprzecznosci w towich zapytaniach.

1. przeszlas dobre szkoenie [tak piszesz] no to slaomka 160 nie powinna byc
                problem - widac szkoenie bylo zdecydowanie jednostronne.

2. wszystko co testowalas to nara slomowa, szkoda ze nie pokusilas sie o narty
                bardziej wszechtronne i bradziej roznorodna jazde.
                [ mialabys leprzy poglad na to codaej ze swoim naricarstwem]

3. narty slalomowe wbrew pozorom sa bardzo wymagajace i w sumie ograniczajce
                rozwoj wszestronnych umiejetnosci narciarskich.

4. opinie na forach skionline.pl - hmm sa skazone duza ego i w sumie zacieciem
                zawodniczym wiekszosci jego uczestnikow tak wiec naelzy je brac z duza doza
                sceptyzmu i swadomosci tendencji i zapatrycwan ich autorow. Ogolnei jest to
                ciekwa strone ale trzeba
                brac to co napisalem pod uwage.

Nie potrafie ci doradzic tak skrobnalem apre slow na marginiese tego co piszesz
                jako przeciwage do twoich zapatrywan.
                Jezdzilem ok 2 lat na world caup slomom 160cm i to by bylo na tyle
                fanu na pare zjazdow a potme nuda i wyrobnictow bicia rekorow ilowci skretow na
                okreslonej dlugosci stoku.
                W narciarstwie mozna znalesc duzo wiecej nie to co daje slolomka.
              • skyddad Re: Atomic SL - proszę doradźcie jakie dla kobiet 28.01.09, 14:41
                @tomic zgadza sie ,ale pod jednym warunkiem ze sie bedzie gralo z sila.
                To sa prawdziwe narty dla chlopa,tam sie jedzie i co najwazniejsze ze nikt na
                stoku nie podksoczy a jak podskakuje to sie wjezdza w oblozdzone miejsce to
                towarzystwo rejteruje jak widzi taka nawierzchnie.
                Basia nie przejmuj sie to wypowiedzia gdyz to pisza eksperci ktorzy z kazdej
                narty wyciagaj niuanse.Ty tego niezrobisz i nie odczujesz tej roznicy.Wybieraj
                te wktorych bedziesz sie czula dobrze i nie uszkodzisz ciala.
                Pzdr.sky.
                • Gość: @tomic Re: Atomic SL - proszę doradźcie jakie dla kobiet IP: *.pools.arcor-ip.net 28.01.09, 16:47
                  Nie doradzam bez niczego sl 12, napisalem jakie uczucie ja na nich
                  mialem w porownaniu do innych nart. Jako ogolna informacje.
                  Jestem swiadomy tego ze dobranie prawidlowych nart nie jest takie
                  latwe.
                  Na 12tkach Fajnie jest, ale nie tak lekko jak na "miekkich nartach"
                  to chyba tez wychodzi z moich slow.
                  Co do sl i bicia rekordow skretow, oczywiscie te slki sa
                  specjalistami na maly promien, ale to przeciez nie znaczy ze nie
                  mozna na wiekszym promieniu skretu jezdzic. Przy tych funkcjonuje to
                  bardzo dobrze tez przy wyzszej szybkosci bo nie zaczynaja trzepac
                  przodnia czescia. Mniej sily w narty, wiekszy zakret. :-)
                  • Gość: Jozzo Re: Atomic SL - proszę doradźcie jakie dla kobiet IP: 74.13.91.* 28.01.09, 17:14
                    Da sie wiekszym promieniem ale jest to dosc upie...dliwe a w sumie jesli nie
                    jezdzi sie na bramkach to po jakigo grzyba jezdzc na nartach glownie do tego
                    przeznaczonych skoro przemysl dostarcza wiele innych
                    opcji bardziej adekwatnych do narciarstwa jaki sie uprawia.
                    I to w kategoriach od poczatkujacych do naprawde klasy expertskiej gdzie i sa
                    wymagane duze umiejstnosci i znajomosc narciarstwa. Poprostu mozna miec na
                    takich nartach wiej funu i zachowac wiecej energi na ciekwasze pelniejsze
                    narciarstwo zamiast waczyc z nartoa slalomowa zmuszajca ja do czegos wiecej niz
                    jazda krtorkim slomowym skretem zalwacza jak zaczyna byc na tokoach trudniej
                    [pogodowo czy tez podlozowo] Zamiast uciekac w krotki promien skretu warto
                    poprostu nauczyc sie jezdzic na nartach czyli czegos wiecej niz
                    krotki skret carvingowy. No ale o tym bylo sporo i poweni cos nicos zostalo w
                    ABC Forum.
                    Nie ma nic zlego w wyborze narty sl nie mniej warto byc swiadomym limitacji
                    idacych w parze z tym wyborem.
                    • Gość: @tomic Re: Atomic SL - proszę doradźcie jakie dla kobiet IP: *.pools.arcor-ip.net 28.01.09, 18:28
                      Nie zgadzam sie(przy tych nartach sl12!)calkowicie z toba :-)
                      Przy wiekszych promieniach naprawde nie jest "upie...dliwe" w
                      porownaniu do tych sl ktore mialem przed tymi, luz. Tez sie
                      obawialem ze na wiekszym promieniu bedzie kiepsko, tak jak z
                      poprzednimi nartami, wogole nie jest. Na duzy promien nie trzeba
                      wiekszego wysilku, mniej niz na maly,

To nie byla ucieczka w krotki promien, jezdzic umie od "malotaych"
                      czasow. "Slizgac" umie na nartach - kiedys nie szlo inaczej, na
                      slkach moge tez skrecac w stylu carvingowym.

Oczywiscie, jak wiecej sniegu na stoku lezy, sa trudniejsze do
                      jazdy - bez gadki. Zalezy ale tez od wlasnych umiejetnosci.
                      Z tymi nartami tez nie mam zamiaru jechac obok stoku w glebokim
                      sniegu, bym sie raczej utopil.:-)
                      • Gość: Jozzo Re: Atomic SL - proszę doradźcie jakie dla kobiet IP: 74.13.91.* 28.01.09, 18:43
                        w sumie przyznajesz mi racje [mowiec o innych niz dobrze przygotowany sotk
                        warunkach]
                        co do promienia skretu sa sa moze nie za wiele ale sa, pojedz na takich sl
                        dluginm trawersem tez jest to up ... . oczywiscie da sie ale po co sie meczyc.

Tak czy inaczej mania alolomek to ucieczka w pozorny latwe poczatki [o
                        poczatkujacych mowie ] potem to im zostaje bo na innych trzeba sie uczyc no moe
                        nie opdnowa la trzeba.
                        Dla reszty to pozostalosci kanalu marketingowgoe typu carving uber alles no i
                        troche pozy na slolomowca.
                        Nie ma w sumie jakiegokolwiek sesowngo czynnika zeby ograniczas sie w wyborze
                        typu nart do slomek i do limitacji jake ze soba niosa
                        Poza maniera, pozą, czy tez lekiem nowicjusza przed dluzsza o pare cm narta No
                        chyba ze sie jezdzi na bramkach.
                        • Gość: @tomic Re: Atomic SL - proszę doradźcie jakie dla kobiet IP: *.pools.arcor-ip.net 28.01.09, 20:32

Oczywiscie nie sa to narty "universalne", najlepiej sie czuja na
                          przygotowanym stoku.

Napisales: "co do promienia skretu sa sa moze nie za wiele ale sa,
                          pojedz na takich sl dluginm trawersem tez jest to up ... .
                          oczywiscie da sie ale po co sie meczyc."
                          Musze tobie (jeszcze raz przy tych sl 12!) troche sprzeczyc,jezdzda
                          naprawde (na stoku)tez na dlugim trawersie wspaniale. W porownaniu
                          do slek ktore wczesniej mialem, calkiem inny swiat.(Byly ale tez z
                          troche nizszej polki...)
                          Na stoku mierzona szybkosc, krotki odcinek (jakies...~ 300m ), zjazd
                          na "plasko" 78km/h, narty nie trzepaly - nic; cisza. Wczesniejsze
                          trzepaly juz przy koncu 60tki.

Napisales: "Tak czy inaczej mania alolomek to ucieczka w pozorny
                          latwe poczatki [opoczatkujacych mowie ] potem to im zostaje bo na
                          innych trzeba sie uczyc no moe nie opdnowa la trzeba.
                          Dla reszty to pozostalosci kanalu marketingowgoe typu carving uber
                          alles no i troche pozy na slolomowca."

Nie jestem tego pewny z tym "bo na innych trzeba sie uczyc"
                          Zawada Slek jest ze sa w przodzie i w tyle dosc szerokie, w
                          srodkowej czesci sa dosc waskie, zlizgiem na nich jechac to nie
                          zawsze tak sobie, myslac nietylko o poczatkujacych.

Napisales: "Nie ma w sumie jakiegokolwiek sesowngo czynnika zeby
                          ograniczas sie w wyborze typu nart do slomek i do limitacji jake ze
                          soba niosa Poza maniera, pozą, czy tez lekiem nowicjusza przed
                          dluzsza o pare cm narta No chyba ze sie jezdzi na bramkach."

Sesownego czynnika nie ma, jak ktos lubi to takie bierze, kazdy jak
                          chce,"Narty Universalki - Big-/Cross-/Allmountain etc." maja tez
                          swoje zawady...

To jest temat cieszko do skonczenia...
                          Zycze pod wszystkimi deskami wystarczajaco sniegu!!!
                          To potrzebuja wszystkie dechy! ;-)
                          (chyba ze w pustyni na piasku....) ;~(

• Gość: Jozzo Re: Atomic SL - proszę doradźcie jakie dla kobiet IP: 74.13.91.* 28.01.09, 21:03
                            Taak wiem ale biorac pod uwage ze wikszoc ludzi jezdzi normanlie i to ze w sumie
                            poczatkujacy powinni sie uczyc wszechstronnego narciarstwa
                            Foraowanie i bezkrytyczne wychwalanie slalomek daje im [poczatkujacy ] falszywy
                            obraz tego co jest na rynku i teog co mozna osiagnac w narciarstwie.
                            Nie chce rozdzierac szat "w tem temacie" ot moje 3 grosze w imie poszerzenia
                            horyzongow percepcji narciarstwa dla ludzi zamkonietym w magicznym kregu psot
                            carvingowej eufori.
                            Spor bylo naklepane w ABC Forum pare lat temu wiel jest do dzis aktualne

Jedno jest pewne ze narty typu Cross-/Allmountain ... sa nie mniej
                            wymagajace ale za to znacznie mniej upei...dliwe w normalne jezdzie
                            pozwalajac zachowac wiecej energi na fun, ogladanie przyrody wokol nas nie
                            wspominajac o wieczornym podsumowaniu dnia w pobliskim barze.
          • Gość: o_andrzej Re: Atomic SL - proszę doradźcie jakie dla kobiet IP: *.ghnet.pl 28.01.09, 21:42
            > już się nacięłam na damski salomon amethyst - fajny opis w necie, a
            > przy większym pochyleniu krawędzie puszczały

Na nietrzymanie krawedzi ma wplyw wiele czynnikow. Najwazniejszym z nich to stan
            krawedzi. Musza byc ostre. W ogole odnosnie zachowania nart w jezdzie panuje
            wiele mitow. Np. jedne bardzo myszkuja w jezdzie na wprost, inne mniej.
            Wszystkie narty mocno taliowane maja tendencje do myszkowania, ale stopien
            myszkowania w duzym stopniu zalezy od fabrycznego przytepienia krawedzi z
            przodu. Atomiki, nawet te najwyzsze modele, maja je przytepione, a np.
            Rossygnole nie. Niedoswiadczony powie wiec, ze Atomiki malo myszkuja w jezdzie
            na wprost, a Rossy bardzo. A wystarczy przytepic przody nart Rossy, by zaczely
            zachowywac sie podobnie do Atomikow z tej samej polki. Tyle dygresji, by Cie
            przekonac, ze testowanie nie jest prosta sprawa.

Absolutnie nie kupowalbym na Twoim miejscu SL12. To twarda decha, ktora
            ograniczy Twoje jezdzenie. Czy naprawde chcesz zjezdac cale zycie po
            wyglancowanych niezbyt stromych, szerokich polkach? Jesli juz to wez SL10. To
            odpowiednik SL9. najlepiej 156 cm dlugosci. Jesli jest mozliwosc wyboru rodzaju
            wiazan, wez te z mniejsza skala (do 10) i lzejsze. Na pewno wielkiego bledu nie
            zrobisz. Pamietaj jednak, ze Atomic jest marka przereklamowana wg. wielu
            fachowcow. Zlosliwi dodaja, ze chetnie kupowana przez bogatych dyletantow. ;)
            • Gość: Jozzo Re: Atomic SL - proszę doradźcie jakie dla kobiet IP: 74.13.91.* 28.01.09, 22:21
              Lubie czytac twoje teksty
              Jak zwykle tekst doklanie na punkt "... Jesli juz to wez ..."
              • basia-bma Re: Atomic SL - proszę doradźcie jakie dla kobiet 28.01.09, 23:40
                no to nieźle mi namieszaliście w głowie :(
                oczywiście nie jeżdżę na żadnych bramkach
                po prostu z wymienionych w pierwszym poście nart w sl12 było mi
                najlepiej
                poza tym gs, amethyst i rossi to chyba nie slalomki, o ile się
                orientuję
                na sl12 jechałam różnymi skrętami i było ok, ale być może inne narty
                pasowałyby mi jeszcze bardziej - problem gdzie je przetestować
                to nie jest tak, że wchodzę do wypożyczalni i mam do wyboru do
                koloru (facetom łatwiej dobrac narty)
                a na narty jadę gł pojeździć a nie biegać z wypożyczalni do
                wypożyczalni i przebierać (o ile jest w czym)
                nie pisałam, że miałam problem z nartami 160, musiałam użyć więcej
                siły, dlatego było trochę ciężko, bolały nogi
                po 3 dniach na sl12 nie bolały
                nie upieram się na te narty, wiem że jeszcze dużo przede mną
                ale coś na poczatek chcę mieć - swojego - wypożyczanie nart za
                granicą na prawdę sporo kosztuje - 2 tygodniowe testowanie to
                równowartość sl10
                czy ktoś jeździ może na tegorocznych sl10 i sl11 i mógłby się
                wypowiedzieć ?
                co to tak naprawdę znaczy "wybaczają błędy"
                bardziej miękka narta ma być łatwiejsza ? na razie mam wręcz
                odwrotne wrażenie, wydaje mi się że trwrdsza narta bardziej mnie
                słucha
                • skynews Re: 28.01.09, 23:59

Ciekawostka - tego jeszcze nie było:
                  AtomicD2 Doubledeck - "narta, która adaptuje się automatycznie do różnych warunków, oraz różnego stylu jazdy i poziomu zaawansowania narciarza. System D2 występuje w dwóch wariantach, Vario Flex zmieniających twardość narty pod działaniem siły docisku i Vario Cut powodujący zmianę promienia skrętu przy płynnej zmianie geometrii narty."
                  www.atomicsnow.com/doubledeck/#/en/Technology/D2-Vario-Cut/
                  i w j.polskim
                  www.narty.pl/index.php?id=301&tx_ttnews%5Bpointer%5D=3&tx_ttnews%5Btt_news%5D=2250&tx_ttnews%5BbackPid%5D=115&cHash=25aeac5b24

Enjoy it !
                • Gość: Jozzo Re: Atomic SL - proszę doradźcie jakie dla kobiet IP: 74.13.94.* 29.01.09, 06:23
                  Strasznie to wszystko pomieszane i same sprzecznosci w twoich zeznaniach.
                  na 160 bylo za ciezko na twardych latwiej niz na miekich
                  chociaz to ostatni moze swiadczyc o twoim zaawansownaiu
                  Trudno cos z tego tak na odleglosc powiedziec.
                  Za duzo w tym chosu.
                  Poczytaj o nartach i ich podzale w ABC forum [ troche to juz stae ale wciaz w
                  wiekszosci aktualne] moze ci to usystematyzuje poglda i spozenie na kategorie nart.
                  Wiesz nic dziwnego ze krotak mieka nie sluch ciebi - nie ma prawa
                  bo i za krota i za miekka a im warunki na stoku trudniejsze tym trudniej na tym
                  jechac. Z drugiej storny twarda slalomka daj sie we znaki i zabiera
                  niepotrzebnie suzo energi.
                  Wybaczlnosc bledow loczy sie z tzw sweetspot ale to juz
                  narty o malym sweetspot wymaganja ciglej ale to nieustannej perfekcyjnej pozycji
                  z wiekszym sweetspot daja wiecej swobody tzn mozna np.: sie rozejzec gdzie sie
                  jeedzie :) itp

• basia-bma Re: Atomic SL - do Skyddad'a 29.01.09, 09:10
                    Skyddad, czy dobrze zrozumiałam, że jeździłeś na tegorocznych sl11 ?
                    Czy miałes może możliwość porównania tych nart z sl10 albo sl12 ?
                    Czy sl10 i sl11 będą tak samo posłuszne i stabilne na krawędziach
                    jak sl12 ? O to się najbardziej obawiam ... Różnica w cenie
                    poszczególnych modeli jest, więc ciągle się zastanawiam. Strasznie
                    żałuję, że nie udało mi się przejechać na tych niższych modelach -
                    miałabym własne porównanie, ale niestety były ciągle u kogoś, a w
                    stojaku stały same sl12

Jazzo, ja się otwarcie przyznaję, że żaden ze mnie ekspert, nie
                    musisz mi wytykać sprzeczności w wypowiedziach, sama nie do końca
                    rozumiem, dlaczego mam takie odczucia, a nie inne
                    Poza tym nie kupuję przecież nart na wiecznośc, jak dojrzeję do
                    bardziej wszechstronnego narciarstwa, to sobie zmienię, a na razie
                    chciałabym mieć własne deski, bo zaczynają mnie denerwować
                    poszukiwania w wypożyczalniach, które mają zwykle męskie topowe
                    (długie) i damskie easy
                    • skyddad Re: Atomic SL - do Skyddad'a 29.01.09, 10:44
                      Witaj Basiu,
                      odpowiedz jest krotka nie to nie byly tegoroczne,moje sa z roku AD2003.
                      Basiu bede szczery rozbrajajaco,to nie sa narty dla kobiety.Rozejzyj sie w
                      kolekcji Blizzarda,tam jest wiele modeli bardziej przestronnych,gdzie bedziesz
                      mogla jezdzic wszedzie.Naprawde uwierz SL11 to tylko na wygladzony pist i
                      wyciskanie ostatnich potow dla silaczy.
                      Mam doswiadczenie.Moi chlopcy na poczatku sie napalili,i bardzo ladnie im to
                      wychodzilo ale pozniej problem przetrenowane nogi bule w kolanach.
                      Po prostu za twarde.Kupilismy Blizzard normalne sklepowe synowie odzyli,pieknie
                      jezdza offpist jak i na piscie,zaden problem.
                      Sa to Speed carve S o wiele mieksze i nie wpadaja w fladracje czyli wibracje nie
                      trzepocza.Wogole trzepotanie nart to wina jezdzca trzeba sie pochylac do przodu
                      na mocno ugietych nogach i dociskac nosy nart do sniegu i fladring czyli
                      trzepotanie ustapi natychmiast.
                      Po prostu brak doswiadczenia, treningu wielomiesiecznego, dowod zmeczonych nog
                      i totalny brak kontroli narty przy wiekszych predkosciach. Nigdy nie rowijac
                      wiekszych predkosci jezeli przed tym eksperymentem ktos doswiadczony nie
                      udzieli kilku rad.Na ogol taka zabawa konczy sie utrata kontroli i smiercia jak
                      mamy to w ostanich dniach.Pomoc moze tylko spadochron .
                      Pzdr.Sky.
                      • Gość: Annulka Re: Atomic SL - do Skyddad'a IP: *.static.qsc.de 29.01.09, 12:52
                        `Sa to Speed carve S o wiele mieksze i nie wpadaja w fladracje czyli
                        wibracje nie
                        trzepocza.Wogole trzepotanie nart to wina jezdzca trzeba sie
                        pochylac do przodu
                        na mocno ugietych nogach i dociskac nosy nart do sniegu i fladring
                        czyli
                        trzepotanie ustapi natychmiast.
                        Po prostu brak doswiadczenia, treningu wielomiesiecznego, dowod
                        zmeczonych nog
                        i totalny brak kontroli narty przy wiekszych predkosciach`

Mój instruktor powiedział że to przez zmienioną geometrie nart typu
                        carvingowych. Krawędzie nie prowadzą poprostu tak, jak kiedyś przy
                        wmiare prostych nartach i krawędziach. Tutaj jest mowa o zmęczeniu,
                        i braku doswiadczenia. Ale sa też przecież miekkie i twarde narty,
                        czy to nie ma znaczenia?

Jestem poprostu zdziwiona.

• Gość: Jozzo Re: Atomic SL - do Skyddad'a IP: *.dsl.bell.ca 29.01.09, 13:44
                      Och!?

przepraszam zle mnie zrozumials moja intencja bylo wskaznie ci na to
                      gdzie twoje odczucia :) czy tez poszukiawni, definiownie togo co dobre dla
                      ciebie itp sa niespojne Co pozwiloby ci na podjecie leprzej
                      decycyji. Napewno nie milem zamiaru ci niczego wytykac.
                      Tak czy inaczej powiedzenie w wyborze
            • Gość: @tomic Re: Atomic SL - proszę doradźcie jakie dla kobiet IP: *.dip.t-dialin.net 29.01.09, 11:25
              Nie sa Atomici ewentualnie taksamo przereklamowane jak inni
              producenti tez? Jak jezdzilem na Dynastar, smialem sie z Rossi, na
              Rossi z Volkl...

Tutaj lista Fis, ktora pokazuje ile ponktow kilku fachowcow na
              nartach, na jakiej marce osiagneli w World Cup :-)

www.fis-ski.com/uk/disciplines/alpineskiing/brandranking.html
              • Gość: o_andrzej Re: Atomic SL - proszę doradźcie jakie dla kobiet IP: *.cyf-kr.edu.pl 29.01.09, 12:32
                Osobiscie nie mam nic przeciwko produktom tej firmy. Troche sie o nich
                naczytalem na roznych forach, od instruktorow i serwisantow. Ale tych
                informacji, nawiasem mowic nieprzychylnych, nie bede przytaczal. Opre sie
                wylacznie na wlasnych doswiadczeniach:

- kiepskie wiazania. Uzywalem glownie Neoxow. Toporne i ciezkie.
                - waska i miekka krawedz. O ok. 0.5 mm wezsza od konkurencji. Pol biedy jesli
                ostrzysz recznie samodzielnie, bo starczy na jakis czas. Ale jesli, tak jak u
                wiekszosci, robi to maszyna, krawedzi starczy tylko na kilka dobrych ostrzen. A
                ostrzyc trzeba czesto, bo krawedzie sa wyjatkowo miekkie. Ma to tez pozytywne
                skutki, bo ostrzy sie szybko i latwo. :)

W zadnym stopniu nie nalezy sie opierac na statystykach, typu liczba zwyciestw
                danej marki w zawodach FIS. Tam sie jezdzi na zupelnie innych nartach. Tak jakby
                porownywac Citroena, ktory od kilku lat wygrywa punktacje w Rajdach, z autami
                sprzedawanymi w salonach.
                • Gość: Nowic... Re: Atomic SL - proszę doradźcie jakie dla kobiet IP: *.static.qsc.de 30.01.09, 11:33
                  Ile to jest -kilka dobrych ostrzen-?
                  Przy moich nartach krawedzie maja cos okolo 1,5mm, wystarczy to
                  tylko na -kilka- ostrzen?. Jestem poczatkujacym, nie znam sie
                  jeszcze na tych wszystkich sprawach.
                  • Gość: o_andrzej Re: Atomic SL - proszę doradźcie jakie dla kobiet IP: *.cyf-kr.edu.pl 30.01.09, 13:13
                    > Przy moich nartach krawedzie maja cos okolo 1,5mm, wystarczy to
                    > tylko na -kilka- ostrzen?.

Jestem tylko amatorem w tych sprawach, nie serwisantem. Traktuj wiec moje opinie
                    z dystansem. Maszynowe ostrzenie moze byc rozne. Mniej lub bardziej intesywne.
                    Krawedz pownna miec co najmniej 0.5 mm. Przecietne ostrzenie maszynowe zbiera
                    ok. 0.1 - 0.2 mm. Latwo wiec wyliczyc. Najlepiej oddac narty do serwisu na
                    poczatku sezonu, do ostrzenia i "zrobienia" slizgow (zwracajac uwage by
                    zachowali fabryczne katy boczne krawedzi - dla Atomica na ogol 88 stopni), a
                    potem ostrzyc samemu recznie w miare potrzeb.
              • Gość: basia-bma Re: Atomic SL - do Skyddad'a IP: *.111.231.78.static.crowley.pl 29.01.09, 12:38
                no to mnie zmartwiłeś :(

ale ja nie chcę żadnych miękkich nart, które mi wszyscy próbują
                wcisnąć - źle mi się na nich jeździ
                jeździłam na teorocznych sl12 i wcale nie musiałam się na nich
                siłować, ani nie rozwijałam prędkości 70 km/godz i więcej (tak
                myślę - bo nie mierzyłam :)), nic mnie po nich nie bolalo
                zgoda, ze to narty na dobrze przygotowany i twardy stok (taki lubię
                najbardziej), ale po miękkim śniegu i muldach generalnie kiepsko mi
                się jeździ
                tegoroczne sl-ki są chyba bardziej miękkie niż z poprzednich
                sezonów, więc twoje sl11 są prawdopodobnie twardsze

na nic innego poza sl nie jestem w stanie się zdecydowac bez
                przetestowania, a testowanie wcale nie jest takie proste, bo oferty
                wypożyczalni są ograniczone
                blizzardy czy dynastary są zwykle w wersji easy (długości dla mnie),
                a te na 100% mi nie pasują
                • Gość: Ejsik Re: Atomic SL - do Skyddad'a IP: 81.15.172.* 29.01.09, 13:20
                  Ja ci nie doradze czy te Atomic'i to narta dla Ciebie dobra czy tez
                  nie. W sumie na trzech forach narciarskich zadalas to pytanie i na
                  kazdym z nich sa sprzeczne informacje ale na zadnym jakos nie
                  dostrzeglem by ktos napisal wprost ze to dobra narta dla Ciebie.
                  Chcesz te narty, dobrze sie na nich czujesz to kupuj, po co sie tyle
                  pytac skoro i tak twoje zdanie jest jednokierunkowe a im bardziej
                  twe wpisy sie pojawiaja tym bardziej z nich mozna odczytac ze tak
                  naprawde zalezy Ci na zdaniu ze pochwalaja Twoj wybor. Jeszcze raz
                  powtarzam, dobrze Ci sie na nich jezdzilo, chcesz te narty, wiec je
                  kup.
                  • Gość: basia-bma Re: Atomic SL IP: *.111.231.78.static.crowley.pl 29.01.09, 13:44
                    nie potrzebuję pochwały, tylko rady
                    gdybym jeździła na wszystkich 3 modelach sl, sama bym wybrała, ale
                    nie jeździłam i dlatego się waham i proszę o opinie - od tego jest w
                    końcu forum - wymiana opinii
                    pytanie zadałam na dwóch forach - chyba nie jest to zakazane ? :)
                    (proszę wskaż mi to trzecie - chętnie poczytam :)) i odpowiedzi są
                    oczywiście różne, część osób radzi mi kupic sl12, skoro dobrze mi
                    się na nich jeździło, ja jestem ciekawa porównania sl10, sl11 i
                    sl12, sl12 są najdroższe, być może wystarczyłoby mi sl10 lub 11

znalazłam wypowiedź dziewczyny, która zdecydowała się na
                    ubiegłoroczny model sl10 i bardzo go sobie chwali - może ktoś wie do
                    którego modelu z tego roku mogę przyrównać sl10 z sezonu 07/08 ?
                    • Gość: Jozzo Re: Atomic SL IP: *.dsl.bell.ca 29.01.09, 13:57
                      Szukasz w sumiepotwierdzenia swijejgo wyboru, ktorego tak naprawde niejestes
                      pewna. Zamnelas sie w waskim kregu marka, typ narty- tu niuase sa tak male ze
                      nie kazdy jest w stanie je rozpoznac.
                      Poztym jestes zdcydowana oprzec sie na opini ludzi ktorzych nie znasz nie wiesz
                      jak jzezdza jaki maja preferencje i jak one sa odlegle czy tez bliski twoim.
                      Z drugiej strony odrzucasz szersze spojzenie na problem.
                      Ja cie nawet rozumiem ale to naprawde nie tedy droga.
                      Decyzje muszi podjac sama na bazie solidnie zdefinopwanych kryterow a wiec
                      najpierw wypracuj sobie solidne kryteria zaczynajac od tego
                      gdzie chcesz zajsc ze swopim narciastwetm np w nastepnych 3-4 latach. tid
                    • Gość: ejsik Re: Atomic SL IP: 81.15.172.* 29.01.09, 15:14
                      Droga Basiu (sorki za poufalosc), te fora to oczywiscie
                      to "gazetowe", "skiforum" oraz opinie na "skionline", w rzeczy samej
                      to ostanie to akurat opinie nie forum, tu sie moze zagalopowalem.
                      Odpowiedz jaka dal ci Jozzo pokrywa sie z Moja. Zawezilas pole do
                      praktycznie jednego modelu, dalej piszesz ze sie dobrze na nich
                      jezdzi, no to prostu je kup. Nic wiecej tu sie nie doda bo pisanie
                      ze inny model Atomica bedzie tak sie zachowywal a inny jeszcze
                      inaczej nic tak naprawde nie da. To sa subiektywne oceny
                      uzytkownikow. A kazdy zwraca uwage na zupelnie co innego. U jedego
                      wazne bedzie trzymanie krawedzi u innego "kop" przy wyjsciu ze
                      skretu u jeszcze innego latwosc wejscia w skret etc. I kazdy nawet
                      opisujac ten sam model bedzie stawial zupelnie inne priorytety.
                      Ocena koncowa moze miec zatem skrajne rozbieznosci. Coz poligon
                      czyli stok definitywnie rozstrzyga o poprawnosci zakupu. Na koniec
                      ze swojej strony uwazalbym iz ro0zsadna narta bylby RX8 ale skoro
                      jednak wolisz tego Atoma to niech juz tak zostanie skoro nie chcesz
                      bardziej miekkiej narty, bo i tu zapewne jest rozbieznosc na forum
                      co Ty tak naprawde rozumiesz przez slowo "miekka narta". Zycze
                      udanych szusow na Atomic'ach i to bez zadnej zlosliwosci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka